-
Aaa i kupiłam sobie w końcu hantelek 3kg w Fun Sporcie za 23.90zl teraz do roboty, żeby wypracować sobie rączki i zaczynamy treningi od próby zrobienia pompki hehe ale ze mnie niemanualne dziecko
-
Znalazłam coś fajnego na necie
Dieta 1000 kcal - 0,5 - 1 kg w ciągu tygodnia
Zasadniczymi przyczynami otyłości są: dostarczanie organizmowi większych porcji energii niż potrzebuje oraz niedostateczna aktywność fizyczna. Odchudzanie zakończy się sukcesem jeśli oba te czynniki ulegną zmianie.
Dieta polega na skrupulatnym liczeniu kalorii i nie przekraczaniu ich dziennej dawki 1000. Osobom wykonującym ciężką fizycznie pracę dopuszcza się dzienną dawkę 1500-1800 kcal. Posiłki powinny mieć stałe wartości kaloryczne:
I śniadanie – 200 kcal, II śniadanie – 150 kcal, obiad – 350 kcal, podwieczorek – 100 kcal, kolacja – 200 kcal.
Można spożywać wszystkie niezbędne dla organizmu składniki (białka, tłuszcze, węglowodany), ale w ograniczonych ilościach. Należy unikać tłustych mięs i wędlin, pełnotłustego mleka i jego przetworów, słodyczy, chipsów, solonych orzeszków. Jeśli dieta jest rzetelnie stosowana, tygodniowo można pozbyć się 0,5 – 1 kg. Bywa, że w pierwszych tygodniach stosowania diety 1000 kcal, stracić można 2-4 kg/tydzień, ale po 2-3 miesiącach spadek wagi zatrzymuje się. Jest to spowodowane utratą wody zamiast tłuszczu, a następnie spowolnieniem przemiany materii. W ten sposób organizm broni się oszczędzając energię, przyzwyczaja się do ograniczonych pokarmów i spala je powoli. Ten rodzaj diety jest bardzo zdrową metodą odchudzania, gdyż będąc niskokaloryczną nie pozbawia organizmu potrzebnych składników lecz dostarcza je w pożądanej ilości.
Jadłospis powinien zawierać produkty zbożowe bogate w błonnik, kasze gruboziarniste, odtłuszczone mleko, chude mięsa, ryby morskie, drób bez skóry, warzywa, nieduże ilości owoców (zawierają cukier). Zamiast potraw smażonych przygotowywać należy je na ruszcie, gotować, piec w folii. Trzeba zrezygnować ze słodzenia i zaprawiania dań mąką i zasmażkami. Na miejsce śmietany i majonezu powinno się używać chudego mleka, a do sałatek odrobiny oleju. Niezbędnym dopełnieniem diety jest codzienny ruch na świeżym powietrzu i ćwiczenia fizyczne.
Aby dieta była skuteczna, powinna składać się z 4-5 posiłków („niewinne” przegryzki w postaci owoców czy jogurtów należy traktować jako posiłek). Spożywanie potraw o 1000 kalorii, ale np. dwa razy dziennie nie przyniesie efektu chudnięcia. Organizm bowiem przez cały dzień zużywa energię wykonując różne czynności, a długie przerwy między posiłkami powodują niedocukrzenie i z tego powodu apetyt wieczorem jest wzmożony.
Układając jadłospis 1000 kcal warto pamiętać o odpowiednim doborze produktów spożywczych. Organizm potrzebuje najwięcej energii do spalenia węglowodanów złożonych tj. skrobii zawartej w mące, kaszy, pieczywie. Tłuszcz z produktu węglowodanowego z pewnością szybciej się spali niż tłuszcz pochodzący np. z tłustej wędliny, który zostanie zmagazynowany.
Pamiętaj! Przed każdym posiłkiem trzeba wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej z dodatkiem natki pietruszki lub cytryny. Przyspieszy trawienie i wypełni żołądek, przez co zmniejszy się uczucie głodu, dostarczy również witaminy C (100 g natki zawiera 170 mg wit. C).
Wszystkim tym, którzy nie do końca orientują się o co chodzi w diecie 1000 kalorii, przypominamy:
- podczas jej stosowania zjadamy dziennie ok. 1000 kcal;
- codziennie spożywamy 5 lekkich posiłków: śniadanie, obiad, kolację oraz przegryzki, czyli II śniadanie i podwieczorek;
- dieta powinna zawierać dużo owoców i warzyw, nabiał, ryby i białe mięso; należy unikać słodyczy, tłuszczów zwierzęcych, alkoholu i nadmiaru soli;
- prawidłowo skomponowana dieta zawiera niezbędne składniki pokarmowe, warto jednak, na wszelki wypadek wzbogacić ją preparatami witaminowo-mineralnymi;
- w ciągu tygodnia diety można schudnąć ok. 1 kg - takie powolne chudnięcie uchroni nas przed efektem jo-jo;
- w czasie diety należy wypijać ok. 2 l płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej i naparów ziołowych;
- zwiększenie aktywności fizycznej przyspieszy efekty diety, poprawi wygląd skóry oraz samopoczucie;
- po zakończeniu diety należy stopniowo przechodzić na "normalny" tryb odżywiania: np. co tydzień zwiększając dzienną dawkę kalorii o 200.
-
a to 77 w talii czy w pasie?
przynajmniej jestes proporcjonalna, ja mam okolo 90-75-90, takze do piersi i tylka ten wielki brzuch mi niezbyt pasuje...
ale pomyslec, ze kiedys mialam okolo metra w pasie
-
posiedziałam troche na necie i wiecej wygrzebałam... wzięłam to w jedną kupę i proszę...
I śniadanie (275 kcal):
Omlet z trzech białek z dżemem niskosłodzonym wiśniowym (25 g), szklanka mleka 0,5%, 1 mała gruszka
I śniadanie:
Kawa zbożowa (5 g) z mlekiem (200 g) bez cukru, pieczywo (40 g) z masłem roślinnym (3 g) i chudą wędliną (20 g), warzywa sezonowe (50 g).
I śniadanie:
Mleko (1 szklanka - 100 kcal), płatki kukurydziane (2 łyżki - 80 kcal), truskawki (10 sztuk - 30 kcal).
I śniadanie:
Kromka chleba, dwa plastry szynki na liściu sałaty, mleko.
Inny zestaw to pieczywo z masłem, twaróg chudy, kawa z mlekiem bez cukru (250 kcal).
I śniadanie (281 kcal):
Dwie kanapki z chleba żytniego pełnoziarnistego z dwiema łyżeczkami margaryny, plasterkiem szynki z indyka (30 g) i sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (30 g), liściem sałaty, papryką czerwoną (50 g), herbata z cytryną bez cukru
I śniadanie (277 kcal):
3 łyżki muesli z owocami suszonymi, ze szklanką mleka 0,5% (250 ml), 1 średnia pomarańcza, ewentualnie wkrojona do muesli.
I śniadanie (274 kcal):
Pasta z sera białego chudego (70 g) i koperku (20 g), dwie kromki chleba żytniego razowego z soją i słonecznikiem, z łyżeczką margaryny, 1 pomidor (około 100 g), kawa z mlekiem 0,5% (100 ml).
I śniadanie 272 kcal
Sałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
I śniadanie 270 kcal
Krem malinowy, szklanka kawy zbożowej bez cukru.
I śniadanie 260 kcal
Deser owocowo-jogurtowy z kaszą manną, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
II śniadanie (114 kcal):
Jogurt jagodowy (1 pojemnik, 150 ml) z łyżką otrąb pszennych.
II śniadanie (110 kcal):
Kanapka z kromki chleba grahama, z łyżeczką margaryny, plasterkiem polędwicy z kurczaka (30 g), 50 g ogórka zielonego, herbata z cytryną bez cukru.
II śniadanie:
Pieczywo (20 g) z masłem roślinnym (2 g), owoce sezonowe (100 g), herbata bez cukru.
II śniadanie:
Chleb (1 kromka - 100 kcal), polędwica wędzona (30 g - 60 kcal), sałata (2 liście - 5 kcal).
II śniadanie:
Kromka ciemnego pieczywa, twaróg chudy z pietruszką, sok pomidorowy albo pieczywo z chudą wędliną, sok wielowarzywny (100 kcal).
II śniadanie (112 kcal):
Kanapka z kromki chleba chrupkiego, łyżeczki margaryny, plasterka kiełbasy szynkowej (30 g), herbata owocowa bez cukru.
II śniadanie (114 kcal):
1 mały banan, woda niegazowana.
II śniadanie 100 kcal
Miseczka kisielu porzeczkowego (150 ml).
II śniadanie 92 kcal
Jabłko pieczone (200 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
II śniadanie 90 kcal
100 g śliwek.
-
Obiad 360 kcal
Naleśniki z czarnymi jagodami polane jogurtem naturalnym bez cukru (100 ml), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Obiad (398 kcal):
250 ml zupy kremu z groszku zielonego, dorsz z jabłkiem, 2 małe ziemniaki, sałatka z pomidorów (150 g) i cebuli (50 g), herbata zielona bez cukru.
Obiad:
Krupnik (włoszczyzna 50 g, kasza jęczmienna 20 g), ryba w jarzynach (dorsz 100 g, warzywa 100 g, olej sojowy 10 g), ziemniaki (100 g), owoce sezonowe (100 g).
Obiad:
Zupa ogórkowa bez śmietany (200 g - 80 kcal), ryba gotowana (50 g - 40 kcal), ziemniaki (2 małe - 60 kcal), jarzyny (100 g - 40 kcal).
Obiad:
Bulion posypany natką pietruszki, pieczone udko kurczaka (bez skóry), gotowane warzywa, liść sałaty.
Inny zestaw to zupa koperkowa z lanym ciastem, pulpet cielęcy, ziemniaki i marchew z wody (350 kcal).
Obiad (381 kcal):
250 ml zupy selerowej, zrazy bite z pieczarkami, 30 g suchej kaszy perłowej, 150 g buraków gotowanych, herbata owocowa bez cukru.
Obiad (385 kcal):
250 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 3 małe ziemniaki, 200 g szparagów gotowanych, herbata zielona bez cukru.
Obiad (393 kcal):
200 ml zupy cytrynowej, 150 g pulpetów z cielęciny, 30 g suchej kaszy gryczanej, 150 g marchwi gotowanej, herbata bez cukru.
Obiad 346 kcal
Suflet biszkoptowo-agrestowy, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Obiad 360 kcal
Omlet piankowy z owocami, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Podwieczorek 94 kcal
Dwie morele (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Podwieczorek (112 kcal):
1 duże pieczone jabłko z łyżeczką cukru.
Podwieczorek:
Kompot (owoce 50 g, cukier 5 g), herbatniki (10 g).
Podwieczorek:
Grejpfrut (1 sztuka -100kcal).
Podwieczorek:
Filiżanka herbaty, kawałek ciasta drożdżowego albo surówka z sezonowych warzyw mieszanych, kromka pieczywa (100 kcal).
Podwieczorek (118 kcal):
200 ml kisielu wiśniowego z jednym sucharkiem.
Podwieczorek (115 kcal):
200 g galaretki porzeczkowej, woda mineralna niegazowana.
Podwieczorek (108 kcal):
100 g budyniu waniliowego z ćwiartką jabłka.
Podwieczorek 108 kcalŚrednia gruszka (200 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
Podwieczorek 108 kcal
Koktajl z kefiru 2% (100 ml) i 20 g truskawek.
-
Kolacja 185 kcal
Kanapka z kromki chleba żytniego, pełnoziarnistego, posmarowanego 1 łyżeczką niskokalorycznej margaryny, z liściem sałaty i plasterkiem polędwicy (30 g), 1 średni pomidor, szklanka bawarki z mlekiem 0% (100 ml) bez cukru.
Kolacja 210 kcal
Gotowana pierś z kurczaka bez skóry (100 g) w warzywach, sałata zielona (50 g) z jogurtem naturalnym bez cukru (100 ml), szklanka herbaty z róży bez cukru.
Kolacja 211 kcal
Ryba po grecku (150 g), kromka chleba chrupkiego, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Kolacja (212 kcal):
300 ml zupy „nic".
Kolacja:
Pierogi leniwe (twaróg chudy 50 g, białko z 1 jaja, mąka pszenna 15 g, olej sojowy 5 g, cukier 5 g), herbata bez cukru, warzywa sezonowe (50 g)
Kolacja:
Pikling (50 g - 70 kcal), surówka z marchwi, selera i jabłka (100 g - 70 kcal), chleb Graham (1 kromka -
100 kcal).
Kolacja:
Omlet z zielonym groszkiem, filiżanka herbaty lub ryż z owocami, mleko (200 kcal).
Kolacja (241 kcal):
Zapiekanka z ryżu (50 g suchego) i jabłka (150 g), kawa bez cukru.
Kolacja (220 kcal):
Zapiekanka z makaronu bez jaj (50 g suchego) i warzyw (cukinia 50 g, pomidor 100 g, cebula 20 g, bakłażan 50 g), herbata z cytryną bez cukru.
Kolacja (234 kcal):
150 g mintaja w galarecie, kromka chleba pytlowego z łyżeczką margaryny, herbata bez cukru.
A tu troszkę przepisów pasujących do tego menu
Suflet biszkoptowo-agrestowy
•60 g podłużnych biszkoptów,
•6 łyżek wina czerwonego,
•250 g agrestu,
•1 łyżka cukru,
•1 łyżeczka mleka 0%,
•1 łyżeczka mąki pszennej,
•1/2 żółtka,
•1/2 białka,
•sok z cytryny
Biszkopty skropić sokiem z cytryny, włożyć do formy na suflety. Agrest po umyciu dusić w winie z cukrem 10 minut. Osączyć i posmarować nim biszkopt. Żółtko wymieszać z mąką i mlekiem. Białko ubić na pianę i dodać do żółtka z mąką, delikatnie wymieszać. Wlać masę na agrest i piec przez 1 godzinę w nagrzanym do 175 st. C piekarniku.
Krem malinowy
•100 g malin,
•2 łyżki cukru,
•1 łyżeczka soku z cytryny,
•1 łyżeczka żelatyny,
•6 łyżek mleka 0%,
•6 łyżek śmietany 18%
Maliny po umyciu przetrzeć przez sito (kilka zostawić do dekoracji), dodać cukier i sok z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w gorącym mleku. Wlać ją do malinowego przecieru i wymieszać. Schłodzić, by krem zgęstniał. Śmietanę ubić i dodać do malinowego kremu, ostrożnie wymieszać, udekorować malinami i ponownie schłodzić.
Deser owocowo-jogurtowy z kaszą manną
•125 ml mleka 0%,
•1 1/2 łyżki kaszy manny,
•3 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru,
•1 łyżka cukru,
•50 g wiśni,
•70 g czereśni,
•otarta skórka cytrynowa
Kaszę ugotować na mleku, następnie wymieszać z jogurtem, cukrem i z wydrylowanymi owocami. Udekorować skórką cytrynową.
Naleśniki z czarnymi jagodami• 3 łyżki mąki pszennej,
•1/2 jajka,
•sól,
•5 łyżek mleka 0%,
•1 łyżeczka oliwy z oliwek
Nadzienie:
•80 g jagód
•1 łyżka cukru
Ciasto - osoloną mąkę przesiać przez sito. Żółtko oddzielić od białka, żółtko rozbić z mlekiem, stopniowo dodawać do mąki, ciasto mieszać rózgową trzepaczką. Zostawić na 20-30 minut. Z białka ubić pianę, dodać do ciasta, lekko wymieszać. Na rozgrzanej oliwie smażyć cienkie naleśniki. Osłodzone jagody nakładać do ciasta i zwijać naleśniki. Część jagód pozostawić i posypać nimi usmażone naleśniki.
Sałatka owocowa
•po 50 g świeżego ananasa, brzoskwini, kiwi,
•po 100 g banana, truskawek i winogron,
•1/2 łyżeczki cukru lub fruktozy (cukru owocowego)
Owoce umyć. Ananas, kiwi i banan obrać. Wszystkie składniki, pokroić, wymieszać i posłodzić.
Omlet piankowy z owocami
•1 jajko,
•1 łyżeczka cukru pudru,
•1/2 łyżeczki mleka 0%,
•1/2 łyżeczki mąki,
•sól,
•1 łyżeczka oliwy z oliwek
Nadzienie:
•125 g truskawek,
•1/2 średniego kiwi,
•1/2 średniej nektarynki,
•1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie - owoce umyć, kiwi obrać, wszystkie pokroić i posypać cukrem, odstawić na 3 minuty.
Ciasto - białko oddzielić od żółtka, z białka ubić pianę, dosypując stopniowo cukru pudru. Żółtko rozbić z mlekiem, dodając trochę mąki i soli, połączyć z pianą z białka, delikatnie wymieszać. Ciasto smażyć na małym ogniu 5 minut. Po usmażeniu przełożyć owocami, złożyć na pół i podawać.
Dorsz z jabłkiem
•200 g dorsza,
•100 g jabłka,
•5 ml oleju
Dorsza skropić sokiem z cytryny i zostawić na pół godziny. Obrane jabłko pokroić na ćwiartki. Naczynie ogniotrwałe posmarować olejem i włożyć dorsza z jabłkami. Dusić około 20 minut.
Zupa "nic"
•250 ml mleka 0,5%,
•pół jajka (25 g),
•20 g cukru
Mleko zagotować. Ubić pianę z białka i kłaść łyżką kulki na gotujące się mleko. Pianki wyjmować na talerz. Żółtko utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem, zalać pianki z białka.
Zrazy bite z pieczarkami
•100 g wołowiny bez kości,
•10 g cebuli,
•50 g pieczarek,
•3 g mąki pszennej
Z rozbitego mięsa uformować owalne bitki i obrumienić bez tłuszczu, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i razem z pieczarkami dodać do zrumienionego mięsa, dusić do miękkości. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i dodać do sosu mięsnego.
Zupa cytrynowa
•50 g włoszczyzny bez kapusty,
•20 g cytryny,
•5 g mąki pszennej,
•50 ml mleka 0,5%,
•10 g natki
Z oczyszczonej i rozdrobnionej włoszczyzny ugotować wywar, sporządzić zawiesinę z mąki i mleka, rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do wrzącej zupy. Z cytryny i wycisnąć sok i dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką.
-
Schab z warzywami
Pomidor oraz małą cukinię opłukać i pokroić. 10 dag schabu obsmażyć na łyżeczce oleju, dodać warzywa, 10 dag kukurydzy z puszki i dusić razem kilka minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Kanapka z serem i kiwi
Kromkę ciemnego chleba tostowego posmarować łyżeczką masła lub margaryny. Obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego. Zjeść z kiwi i marchewką.
Ziemniaki z jajkiem i sosem
Ugotować 20 dag ziemniaków w mundurkach oraz jajko na twardo. Wymieszać 5 dag twarożku, po łyżce jogurtu i mrożonego koperku oraz sok cytrynowy. Doprawić solą oraz pieprzem. Ziemniaki i jajko obrać i polać sosem.
Bułeczka z dżemem
Małą bułeczkę maślaną przekroić, posmarować łyżeczką masła lub margaryny oraz 2 łyżeczkami dżemu.
Serek z papryką10 dag twarożku homogenizowanego wymieszać z łyżką śmietany, doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Dodać oczyszczoną, pokrojoną czerwoną paprykę oraz pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału, posmarowaną miksem jogurtowym.
Chleb z twarożkiem i pomidorem
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku. Pomidor pokroić w plasterki i położyć na kanapce.
Filet z dorsza z warzywami
15 dag dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Pół fenkuła oraz pół cukinii opłukać i pokroić. Warzywa udusić na łyżeczce masła, dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, posypać tymiankiem lub oregano i dusić 5 minut. Dodać rybę i dusić dalsze 7 minut.
Sałatka warzywna
Pół ogórka, marchewkę, pół cukinii oraz po pół strąka żółtej i czerwonej papryki opłukać i drobno pokroić. Wymieszać 2 łyżki soku cytrynowego, łyżeczkę octu balsamico, łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem. Zalać sałatkę. Posypać łyżeczką ziaren dyni. Zjeść z kromką pełnoziarnistego chleba.
Serek owocowy
10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag mrożonych malin.
Kasza manna z owocami
Ugotować 3 łyżki kaszy manny z 250 ml chudego mleka. Wlać kaszę z mlekiem na talerz. Dodać pokrojone kiwi, pół banana i 15 dag mrożonych malin.
Kanapka z krabami i fenkułem
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką miksu jogurtowego. Nałożyć 10 dag mięsa krabowego i posypać połową pęczka posiekanego koperku. Pół fenkułu oraz pomarańczę obrać, pokroić, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Zamiast z mięsem krabowym możesz zjeść kanapkę z 5 dag gotowanej szynki.
Kanapka z jajecznicą i szczypiorkiem
Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła lub margaryny. Jajecznicę położyć na kromce chleba z pełnego przemiału.
Kanapka z sałatką i indykiem
Bułeczkę z pełnego przemiału przekroić, posmarować łyżeczką miksu jogurtowego. Nałożyć 2 liście sałaty, 5 dag pieczonej piersi indyka. Zalać łyżeczką jogurtu ziołowego.
Zjeść z pomarańczą.
Kremowa zupa warzywna
3 ziemniaki obrać i pokroić. Wymieszać z połową opakowania mieszanki warzywnej i dusić razem na łyżeczce masła. Zalać 500 ml wywaru warzywnego i dusić razem 10 minut. Zmiksować i zaprawić łyżką śmietany, posypać majerankiem.
Kanapka z szynką i ogórkiem
Bułeczkę pełnoziarnistą przekroić, posmarować łyżeczką masła lub margaryny. Obłożyć 4 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka. Posypać kiełkami rzeżuchy.
Warzywa z dipem
Ogórek, pół kalarepki i marchewkę obrać i pokroić. 10 dag twarożku homogenizowanego wymieszać z 2 łyżkami śmietany, doprawić sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Posypać połową pęczka drobno posiekanego koperku i łyżeczką posiekanych ziaren słonecznika.
Kanapka z jajkiem i marchewką
Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką miksu jogurtowego. Nałożyć plasterki jajka. Marchewkę oraz jabłko utrzeć i podzielić na pół. Do 1/2 porcji dodać łyżeczkę śmietany, skropić sokiem z cytryny i dodać słodzik.
Papryka duszona z szynką
Oczyścić i pokroić cebulę, strąk zielonej papryki oraz po pół strąka żółtej i czerwonej papryki. Dusić 5 minut na łyżeczce masła lub margaryny. Dodać 5 dag odsączonej kukurydzy oraz 5 dag gotowanej, drobno pokrojonej szynki. Zaprawić łyżką kremówki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zjeść z 1/2 kromki pełnoziarnistego chleba.
Papryka duszona z szynkąOczyścić i pokroić cebulę, strąk zielonej papryki oraz po pół strąka żółtej i czerwonej papryki. Dusić 5 minut na łyżeczce masła lub margaryny. Dodać 5 dag odsączonej kukurydzy oraz 5 dag gotowanej, drobno pokrojonej szynki. Zaprawić łyżką kremówki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zjeść z 1/2 kromki pełnoziarnistego chleba.
Płatki czekoladowe z jogurtem
3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
Sałatka makaronowa z seremPokroić por i 5 dag pomidorów wiśniowych. Wymieszać z 4 dag ugotowanego makaronu oraz 4 dag sera owczego. Posypać łyżką posiekanej bazylii. Dodać 2-3 łyżki soku cytrynowego oraz łyżkę oliwy. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
-
Dzieki za odpowiedziec ... Kazdy osiaga jakis cel ysle ze tez cos osiagne ja narzie jem duzo owocow i warzyw np. kanapke z salata i zodkiewka ale bez masla lus same warzywa, przed kazdym posielkiem pije wode bo podono syci no i pije duzo wody a gdzie znajduja sie diety... Thx za odpowiedz
-
poszukaj sobie to co Cię interesuje na google wpisz hasło i wyświetli Ci się pare stronek
-
ooo tak tak mi sie to zdecydowanie przyda do dietki te rozne przyklady dań fajnie ze to umiescilas
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki