
Zamieszczone przez
Hybris
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2/3 szklanki oleju (może być zwykły Kujawski)
- 4 jaja
- 0,5 kg utartej marchewki (ja trę na najgrubszych oczkach tarki, przy drobniejszych robi się breja)
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- rodzynki (królewskie i sułtanki, po 10 dkg, koniecznie namoczone uprzednio we wrzątku)
- w wersju full-wypas płatki migdałowe Smile
Sposób przyrządzania:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, rodzynki i migdały.
Piec w temp. 180 st., ok. 1 h.
do tego można dorobić polewę (absolutnie nie dietetyczną Twisted Evil ) Sama robię ja "na oko", ale mniej więcej ma być tak:
20 dkg cukru pudru
1 białko jaja
łyżka soku cytrynowego
łyżeczka oleju (lepsze jest roztopione masło, ale rzadko mam je pod reką)
wszystko zmiksować, można dodać więcej cukru jeśli jajko (białko) było duże, bo polewa nie może być zbyt wodnista.
Zakładki