Asia, mnie się już powoli załącza trąbka :lol: :lol: :lol: to co :?: gramy :?: czy może mam jeszcze moment na Ciebie poczekać :?: :wink:
Wersja do druku
Asia, mnie się już powoli załącza trąbka :lol: :lol: :lol: to co :?: gramy :?: czy może mam jeszcze moment na Ciebie poczekać :?: :wink:
no te baklazany smakowicie są opisane :lol: :lol: :lol: zwłaszcza ten ser na nich :lol: :wink:
a ja dzisiaj znów cycka w kapuście :lol: :lol: :lol: bo to najszybciej :wink:
o rany, dzięki, brzmi niesamowicie, zalałam się śliną, jak pierwotniak....
Już wiem, co dziś zjem :D
my tez cycka i do tego w sumie tez kapucha, tyle tylko ze w suroweczce :)
przepis zajefajny. już wdyrukowałam. Pozostało tylko przygotować a wieczorem rozkoszować się smakiem. Powiem jutro, czy było dobre.
15 minut w piekarniku :lol: :lol: :lol:
a tu kolejny baklażan :wink:
faszerowany przepis Przygotowanie: 30min
Składniki na 4 porcje
• 2 bakłażany
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki tartej bułki
• pieprz, sól,
• 4 łyżki oliwy,
• zielona pietruszka,
• sok z cytryny,
• rissotto
Etapy przygotowania
1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wycinamy miąższ ze środka zostawiając brzeg ok. 1 cm szerokości. Nacinamy delikatnie brzegi w kilku miejscach. Jeśli nie chcemy, by brzegi stały się ciemne - smarujemy je sokiem z cytryny. Skrapiamy oliwą i wkładamy na blasze wysmarowanej oliwą do piekarnika (180 st.C.) na 10 min.
2. W tym czasie siekamy skropiony cytryną miąższ z bakłażanów i czosnek. Smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą kilka minut , następnie dodajemy risotto, posiekaną pietruszkę i mieszamy dobrze. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Zwiększamy temperaturę piekarnika do ponad 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika bakłażany i napełniamy przygotowaną masą. Posypujemy wierzch tartą bułką i skrapiamy dość obficie oliwą. Zapiekamy ok. 15 min. Podajemy zaraz po przygotowaniu-smacznego!!!!
i jeszcze:::::
Bakłażany faszerowane
Składniki
• 2 bakłażany
• oliwa z oliwek
• 20 dag mielonego mięsa
• 1 cebula
• 2 jajka
• 2 łyżki tartej bułki
• 1 ząbek czosnku
• przyprawy
Etapy przygotowania
1. Bakłażany umyć,osuszyć i przekroić ostrym nożem wdłuż na dwie połowy.Ułozyć w żaroodpornym naczyniu,zalać filiżanką oliwy z olwek i wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut.Ostudzić.Ostrą łyżeczką wyjąć miąższ.
2. Cebulę obrać,posztkować i wrzucić do rondla z rozgrzanym tłuszczem na 5 minut.Dodać mięso i roztarty czosnek i dalej smażyć 10 minut,mieszając.Wymieszać z jajkami,pulpą bakłażanów,przyprawami i tarta bułką.
3. Przygotowaną masą napełnić bakłażany,pozypać tartą bułką i ułożyć w żaroodpornum naczyniu wysmarowanym masłem.Wstawić do piekarnika na 10 minut.
i jeszcze :lol: tym razem z fetą 8) 8) 8)
Bakłażany z fetą
Przygotowanie: 35min
Kaloryczność: 370 kcal/porcja
Składniki na 8 porcji
• 1 bakłażan
• 20 dag makaronu
• 5 łyżek oliwy
• 35 dag piersi z kurczaka
• seler naciowy
• 1 cukinia i papryka
• 2 łyżki octu winnego
• cebula
• 2 pomidory
• czosnek, zioła
• 20 dag sera feta
• czarne oliwki
• sól
Etapy przygotowania
1. Bakłażany pokroić w kostkę, posypać solą, odstawic na godzinę, ugotować makaron, osączyć, mięso pokroić w paski, usmażyć na połowie oliwy, ostudzić.
2. Pokroić seler naciowy, obrane ze skórki pomidory, paprykę i cukinię, wszystkie składniki przesmażyć, dodać bakłażany i smażyć jeszcze kilka minut
3. Resztę oliwy utrzeć z czosnkiem, wymieszać warzywa z makaronem, dodać rozdrobnioną fetę, pokropić sosem, ozdobić oliwkami
no to jeszcze coś :lol: :lol: :lol:
Ryba zapiekana z bakłażanem
Składniki
• 2 średniej wielkości bakłażany
• 4 filety rybne (dorsz, sola)
• oliwa z oliwek
• drobno posiekana włoszczyzna (np.mrożonka)
• przyprawy (sól, pieprz, ,kardamon, papryka)
• czosnek
Etapy przygotowania
1. bakłażany przekroic wzdłuż, posypac solą (zniknie goryczka).
2. przyprawić rybę. rozgrzać piekarnik.
3. Wydłubac w bakłażanach "łódeczki", wlozyc do nich warzywa (rownież posiekany czosnek) i rybę. Polać leko oliwą. Owinąć folią, ale nie zamykać folii całkowicie. Wstawić do piekarnika.
4. Piec ok 30-40 minut w temp. 150-180 st.C.