-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą (4 porcje)
Składniki:
16 rurek cannelloni
starty ser żółty (najlepiej Hit z Ryk o niskiej zawartości tłuszczu)
nadzienie:
1 paczka (450g) mrożonego szpinaku
1 op. sera ricotta (200g) - ja nie dostałam, więc dodałam zwykły ser twarogowy w kawałku (byle nie wiejski ziarnisty i nie mielony jak na sernik!!!)
4 ząbki czosnku
4 kawałki suszonego pomidora (lub 1 surowy bez skóry)
1/2 czerwonej papryki
1 dymka
sok z 1/2 cytryny
1 jajko
sól, pieprz
Szpinak rozmrażamy w garnku na małym ogniu, odparowujemy i dodajemy: przeciśnięty czosnek, pokrojoną drobno dymkę, paprykę, pomidory, twaróg, sól, pieprz, sok z cytryny. Mieszamy wszystko rozgniatając ser widelcem. Zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy jedno całe jako i znowu mieszamy.
sos:
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
nie pełna szklanka wody (200ml)
1 pokrojona dymka
zioła, sól, pieprz
Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy w garnuszku.
Cannelloni napełniamy farszem - najwygodniej opierać jeden koniec o farsz w misce i nakładać od drugiego końca, a potem odwrócić rurkę i uzupełnić nadzieniem.
Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy nafaszerowane cannelloni. Zalewamy sosem dokładnie każdą rurkę, całość posypujemy serem żółtym.
Tak przygotowana potrawa może postać spokojnie kilka godzin. Pieczemy 45 min w 200 st. C. Można podać z kieliszkiem schłodzonego białego wina
Całość - 1240 kcal
1 porcja (4 rurki) - 310 kcal + wino
-
Kotlety schabowe pod pierzynką
4 plasty schabu
pozostałości nadzienia szpinakowego z poprzedniego przepisu
4 pomidory
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła
Cebulę kroimy w ósemki. Pomidory przekrawamy na pół. Każdą połówkę kładziemy na folii, nacinamy odrobinę miąższ, posypujemy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy oliwą, na wierzch dodajemy cząstkę cebuli, pół ząbku czosnku. Zwijamy dokładnie folię.
Kotlety dokładnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron.
Pieczemy je w folii z odrobiną masła ok. 20 min.
W tym samym czasie pieczemy w folii połówki pomidorów - najlepiej w naczyniu żaroodpornym, bo wypływa z nich dużo płynu.
Nadzienie podgrzewamy w garnuszku.
Na talerzu układamy wyjęte delikatnie z folii 2 połówki pomidorów oraz kotlet. Na schab nakładamy gorący farsz i... zajadamy ze smakiem
-
SZPINAK Z PIECZARKAMI
1 opakowanie szpinaku
2 jajka
ok. 30 dag pieczarek
3 średnie ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek) zioła jakie się nawiną
sól, pieprz do smaku
kawałek żółtego sera (startego do posypania) (teraz out)
PRZYRZĄDZANIE:
Szpinak rozmrozić i przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek, (lub masła, lub margaryny, lub niczego jeśli macie takie naczynie) z czosnkiem przpuszczonym przez praskę, dodać 1 jajko. Dokładnie wymieszać. Pokrojone, lekko zaparzone w solonej wodzie pieczarki dodać do szpinaku. (Pieczarki można przesmażyć w pierwszej kolejności i na to kłaść szpinak z czosnkiem-wypróbowałam obie wersje różnica jest ale obie mniamniuśne). Na koniec dodać 1 ugotowane na twardo pokrojone w kostkę jajko. Wszystkie składniki wymieszać, dodać bazylię, przyprawy. Dodać sól i pieprz do smaku, ja lubię tak bardziej pieprzne i ziołowe. Na telerzu posypać startym żółtym serem...(opcja nie dla nas buuuuu). Istnieje jeszcze możliwość dodania około łyżki śmietany lub jogurtu, ale w tym wypadku według mnie potrawa sporo traci na smaku. Najlepiej jeść na ciepło, choć na chłodno też jest smacznie. Szpinak pychotka.
ETAP I
-
Dalsza część "Ksiegi light" Super Linii-obiady jednogarnkowe
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Zapiekanka baklazanowo-cukiniowo-pieczarkowa
3 lyzki oliwy
1 duza cebula
1 duzy baklazan pokrojony w plasterki
2 cukinie pokrojone w plasterki
1/2 kg pieczarek
1 szkl. ugotowanego ryzu
sos pomidorowy (u mnie: rosolek warzywny z kostki + przecier pomidorowy)
przyprawy (u mnie: sol, pieprz, suszone pomidory z bazylia i czosnkiem Kamisa)
Na lyzce oliwy podsmazyc posiekana cebule z pieczarkami, posolic, popieprzyc, wymieszac z ryzem. Podluzne naczynie zaroodporne wysmarowac pozostala oliwa, ulozyc polowe plastrow baklazana i cukinii, na to pieczarki z ryzem, przykryc pozostalymi plastrami baklazana i cukinii, posolic, posypac suszonymi pomidorami, zalac sosem pomidorowym. Jesli ktos chce poszalec albo ma jeszcze limit kalorii do wykorzystania moze posypac startym zoltym serem
Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac, poczatkowo pod przykryciem a potem na chwile odkryc, niech sie ser (jesli jest) przyrumieni.Calosc ma ok. 1400 kcal.
-
fajny pomysł i fajnie, że dziewczyny odpowiedziały z takim entuzjazmem
JA
JOJO
waga około 85 kg.
-
Bardzo się cieszę, że pomysł przypadł wam do gustu
Sałatka z Kaszą kuskus
Składniki:
- kasza kuskus,
- papryka żółta,
- ogórek surowy,
- piers indycza wędzona.
Paprykę, ogórka i pierś indyczą kroję w bardzo drobna kosteczkę, mieszam z kuskusem zrobionym wg przepisu na opakowaniu i już!!! tylko troche doprawić do smaku i bardzo lekka, ale sycąca sałatka gotowa
Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Smacznego
Jaja nadziewane pieczarkami
Składniki na 4 porcje:
4 średnie jaja,
3 średnie pieczarki (10 dag),
mała cebula (5 dag),
czubata łyżeczka majonezu (1 dag),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć żółtka, a białka lekko posolić. Pieczarki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3-5 minut. Po ostudzeniu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Drobno pokroić cebulę i natkę pietruszki. Pieczarki, cebulę i natkę wymieszać z majonezem i przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić kopiasto dołeczki po żółtkach.
2 połówki jaja dostarczają około:
energii - 40 kcal
białka - 5 g
tłuszczu - 2 g
cholesterolu - 0 mg
węglowodanów przyswajalnych - 1 g (0 ww)
błonnika pokarmowego - 1 g
-
Zapiekanka makaronowa z cukinią w pomidorach
Składniki:
* 2 średnie cukinie
* 3 ząbki czosnku
* 2 cebule
* puszka pomidorów
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* łyżka oliwy z oliwek (względnie oleju roślinnego)
* 200g żółtego sera (ja daję taki 17% tłuszczu)
* makaron (ilościowo wg uznania, ja dawałam 400g razowego makaronu)
* przyprawy (również wg uznania - ja dawałam sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę; można zamiast tego dać jakieś przyprawy do potraw włoskich czy coś)
Przygotowanie:
Cebule i cukinie pokroić w talarki. Zeszklić cebule na oliwie, dodać cukinie i dusić ok. 15 minut. Dodać pomidory, koncentrat oraz wyciśnięty czosnek i posypać przyprawą. Ugotowany makaronem wymieszać z powstałą masą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami żółtego sera (można też trochę zetrzeć i wymieszać z resztą składników).
Zapiekać ok.35 min w temp.180stC.
Czas przygotowania: około 1h.
Ilość porcji: ok.6 (zależy jak bardzo głodni są domownicy :P)
Wartość kaloryczna: 500kcal na porcję (zmienia się w zależności od ilości makaronu, rodzaju sera, itp.)
SMACZNEGO!!!
-
Aż mi ślinka pociekła
Rewolucjo nie moge Twojego wąteczku znaleźdz, na nowo muszę przywyknąć do forum
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki