Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #21
    wanilia5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    33

    Domyślnie

    Cannelloni ze szpinakiem i ricottą (4 porcje)

    Składniki:
    16 rurek cannelloni
    starty ser żółty (najlepiej Hit z Ryk o niskiej zawartości tłuszczu)

    nadzienie:
    1 paczka (450g) mrożonego szpinaku
    1 op. sera ricotta (200g) - ja nie dostałam, więc dodałam zwykły ser twarogowy w kawałku (byle nie wiejski ziarnisty i nie mielony jak na sernik!!!)
    4 ząbki czosnku
    4 kawałki suszonego pomidora (lub 1 surowy bez skóry)
    1/2 czerwonej papryki
    1 dymka
    sok z 1/2 cytryny
    1 jajko
    sól, pieprz
    Szpinak rozmrażamy w garnku na małym ogniu, odparowujemy i dodajemy: przeciśnięty czosnek, pokrojoną drobno dymkę, paprykę, pomidory, twaróg, sól, pieprz, sok z cytryny. Mieszamy wszystko rozgniatając ser widelcem. Zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy jedno całe jako i znowu mieszamy.

    sos:
    1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    nie pełna szklanka wody (200ml)
    1 pokrojona dymka
    zioła, sól, pieprz
    Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy w garnuszku.

    Cannelloni napełniamy farszem - najwygodniej opierać jeden koniec o farsz w misce i nakładać od drugiego końca, a potem odwrócić rurkę i uzupełnić nadzieniem.
    Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy nafaszerowane cannelloni. Zalewamy sosem dokładnie każdą rurkę, całość posypujemy serem żółtym.
    Tak przygotowana potrawa może postać spokojnie kilka godzin. Pieczemy 45 min w 200 st. C. Można podać z kieliszkiem schłodzonego białego wina

    Całość - 1240 kcal
    1 porcja (4 rurki) - 310 kcal + wino

  2. #22
    wanilia5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    33

    Domyślnie

    Kotlety schabowe pod pierzynką

    4 plasty schabu
    pozostałości nadzienia szpinakowego z poprzedniego przepisu
    4 pomidory
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła

    Cebulę kroimy w ósemki. Pomidory przekrawamy na pół. Każdą połówkę kładziemy na folii, nacinamy odrobinę miąższ, posypujemy solą, pieprzem, ziołami, skrapiamy oliwą, na wierzch dodajemy cząstkę cebuli, pół ząbku czosnku. Zwijamy dokładnie folię.
    Kotlety dokładnie rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron.
    Pieczemy je w folii z odrobiną masła ok. 20 min.
    W tym samym czasie pieczemy w folii połówki pomidorów - najlepiej w naczyniu żaroodpornym, bo wypływa z nich dużo płynu.
    Nadzienie podgrzewamy w garnuszku.
    Na talerzu układamy wyjęte delikatnie z folii 2 połówki pomidorów oraz kotlet. Na schab nakładamy gorący farsz i... zajadamy ze smakiem

  3. #23
    Awatar agula0274
    agula0274 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-03-2006
    Posty
    16

    Domyślnie

    SZPINAK Z PIECZARKAMI
    1 opakowanie szpinaku
    2 jajka
    ok. 30 dag pieczarek
    3 średnie ząbki czosnku
    suszona lub świeża bazylia (ok. 3 łyżek) zioła jakie się nawiną
    sól, pieprz do smaku
    kawałek żółtego sera (startego do posypania) (teraz out)

    PRZYRZĄDZANIE:

    Szpinak rozmrozić i przesmażyć na łyżce oliwy z oliwek, (lub masła, lub margaryny, lub niczego jeśli macie takie naczynie) z czosnkiem przpuszczonym przez praskę, dodać 1 jajko. Dokładnie wymieszać. Pokrojone, lekko zaparzone w solonej wodzie pieczarki dodać do szpinaku. (Pieczarki można przesmażyć w pierwszej kolejności i na to kłaść szpinak z czosnkiem-wypróbowałam obie wersje różnica jest ale obie mniamniuśne). Na koniec dodać 1 ugotowane na twardo pokrojone w kostkę jajko. Wszystkie składniki wymieszać, dodać bazylię, przyprawy. Dodać sól i pieprz do smaku, ja lubię tak bardziej pieprzne i ziołowe. Na telerzu posypać startym żółtym serem...(opcja nie dla nas buuuuu). Istnieje jeszcze możliwość dodania około łyżki śmietany lub jogurtu, ale w tym wypadku według mnie potrawa sporo traci na smaku. Najlepiej jeść na ciepło, choć na chłodno też jest smacznie. Szpinak pychotka.
    ETAP I

  4. #24
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Dalsza część "Ksiegi light" Super Linii-obiady jednogarnkowe

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  5. #25
    Awatar buttermilk
    buttermilk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    22-08-2005
    Posty
    6,995

    Domyślnie

    Zapiekanka baklazanowo-cukiniowo-pieczarkowa

    3 lyzki oliwy
    1 duza cebula
    1 duzy baklazan pokrojony w plasterki
    2 cukinie pokrojone w plasterki
    1/2 kg pieczarek
    1 szkl. ugotowanego ryzu
    sos pomidorowy (u mnie: rosolek warzywny z kostki + przecier pomidorowy)
    przyprawy (u mnie: sol, pieprz, suszone pomidory z bazylia i czosnkiem Kamisa)


    Na lyzce oliwy podsmazyc posiekana cebule z pieczarkami, posolic, popieprzyc, wymieszac z ryzem. Podluzne naczynie zaroodporne wysmarowac pozostala oliwa, ulozyc polowe plastrow baklazana i cukinii, na to pieczarki z ryzem, przykryc pozostalymi plastrami baklazana i cukinii, posolic, posypac suszonymi pomidorami, zalac sosem pomidorowym. Jesli ktos chce poszalec albo ma jeszcze limit kalorii do wykorzystania moze posypac startym zoltym serem
    Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac, poczatkowo pod przykryciem a potem na chwile odkryc, niech sie ser (jesli jest) przyrumieni.Calosc ma ok. 1400 kcal.
    buttermilkowe wzloty i upadki - Część 1 - Grupy Wsparcia Dieta.pl tu bylam:http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=60019

    It's not why you're running, it's where you're going. It's not what you're dreaming, but what you're going to do.
    It's not where you're born, it's where you belong. It's not how weak but what will make you strong.

  6. #26
    Awatar julcyk
    julcyk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-08-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1,289

    Domyślnie

    fajny pomysł i fajnie, że dziewczyny odpowiedziały z takim entuzjazmem
    JA

    JOJO waga około 85 kg.

  7. #27
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Bardzo się cieszę, że pomysł przypadł wam do gustu

    Sałatka z Kaszą kuskus

    Składniki:
    - kasza kuskus,
    - papryka żółta,
    - ogórek surowy,
    - piers indycza wędzona.



    Paprykę, ogórka i pierś indyczą kroję w bardzo drobna kosteczkę, mieszam z kuskusem zrobionym wg przepisu na opakowaniu i już!!! tylko troche doprawić do smaku i bardzo lekka, ale sycąca sałatka gotowa



    Podziel się z nami swoimi przepisami - Dietkowa Książka Kucharska








    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #28
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Smacznego

    Jaja nadziewane pieczarkami

    Składniki na 4 porcje:

    4 średnie jaja,

    3 średnie pieczarki (10 dag),

    mała cebula (5 dag),

    czubata łyżeczka majonezu (1 dag),

    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

    sól, pieprz.

    Sposób przygotowania:

    Jaja ugotować na twardo, przekroić wzdłuż na połówki i usunąć żółtka, a białka lekko posolić. Pieczarki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3-5 minut. Po ostudzeniu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Drobno pokroić cebulę i natkę pietruszki. Pieczarki, cebulę i natkę wymieszać z majonezem i przyprawami. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić kopiasto dołeczki po żółtkach.

    2 połówki jaja dostarczają około:

    energii - 40 kcal

    białka - 5 g

    tłuszczu - 2 g

    cholesterolu - 0 mg

    węglowodanów przyswajalnych - 1 g (0 ww)

    błonnika pokarmowego - 1 g

  9. #29
    Awatar bes_xyfki
    bes_xyfki jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    6,463

    Domyślnie

    Zapiekanka makaronowa z cukinią w pomidorach

    Składniki:
    * 2 średnie cukinie
    * 3 ząbki czosnku
    * 2 cebule
    * puszka pomidorów
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    * łyżka oliwy z oliwek (względnie oleju roślinnego)
    * 200g żółtego sera (ja daję taki 17% tłuszczu)
    * makaron (ilościowo wg uznania, ja dawałam 400g razowego makaronu)
    * przyprawy (również wg uznania - ja dawałam sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę; można zamiast tego dać jakieś przyprawy do potraw włoskich czy coś)

    Przygotowanie:
    Cebule i cukinie pokroić w talarki. Zeszklić cebule na oliwie, dodać cukinie i dusić ok. 15 minut. Dodać pomidory, koncentrat oraz wyciśnięty czosnek i posypać przyprawą. Ugotowany makaronem wymieszać z powstałą masą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami żółtego sera (można też trochę zetrzeć i wymieszać z resztą składników).
    Zapiekać ok.35 min w temp.180stC.

    Czas przygotowania: około 1h.
    Ilość porcji: ok.6 (zależy jak bardzo głodni są domownicy :P)
    Wartość kaloryczna: 500kcal na porcję (zmienia się w zależności od ilości makaronu, rodzaju sera, itp.)




    SMACZNEGO!!!
    STARY WĄTEK | NOWY WĄTEK --> PODSUMOWANIE ROKU 2008
    "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

  10. #30
    Guest

    Domyślnie

    Aż mi ślinka pociekła
    Rewolucjo nie moge Twojego wąteczku znaleźdz, na nowo muszę przywyknąć do forum

Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •