Animka, przekopiuję przepis z mojego , może będzie lepiej
A'la krówki
Na pewno każdy z nas pamięta słodkie ciągnące się "mordoklejki" czyli cukierki nazywane Krówkami.
składniki
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka masła
1 paczka cukru waniliowego
sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Do tego dodajemy jeszcze masło, a następnie gotujemy, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż powstała masa zbrązowieje i zgęstnieje.
Pod koniec gotowania do masy „krówkowej” dodajemy jeszcze paczkę cukru waniliowego i mieszamy, aby cukier mógł się dobrze ze wszystkim połączyć.
Masę podajemy wg uznania. Osobiście wlewam ją do malutkich filiżanek,można wlać w talerz a później jak wystygną pokroić, następnie wkładam na chwilkę do lodówki, aby utworzyła się na wierzchu cienka skorupka. Zaraz po tym podaję jako deser.
dodatkowe informacje
Takie krówki doskonałe są tuż po zrobieniu – z zewnątrz pokryte twardszą wartwą, natomiast ciągnące w środku. Po dłuższym czasie (w zależności od jakości cukru) scukrzają się, ale – jak kto woli – są równie smaczne.
Tylko proszę nie próbuj, bo ja się boję robić , gdyż wiem , że będę jadła jak zacznę
Ja zazwyczaj robię większą porcję tak jak pisałam wyżej
Masła też raczej nie daję
Powodzenia w robieniu krówek, dzieci bardzo lubią, nawet cieple łyżką wyjadają
Zakładki