Dieta 1300 kalorii – zasady
- Trwa: 2–3 tygodnie.
- Odchudza: około 1 kg w ciągu tygodnia.
- Można ja powtarzać: kilka razy w roku.
- Polecana: dla osób dorosłych i zdrowych.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
- Wskazówka dla mężczyzn: może być stosowana w tych samych proporcjach jak dla kobiet. W przypadku bardzo aktywnych mężczyzn zalecane jest zjedzenie podwójnej porcji podwieczorku.
- Szczególnie bogata w: pełnowartościowe białko, bakterie probiotyczne, witaminę C, a także w cynk i żelazo.
- Dzienna dawka kalorii: około 1300.
Bezstresowa dieta 1300 kalorii – jadłospis
- ŚNIADANIE: 390 kcal – Szklanka jogurtu probiotycznego, 4 łyżki muesli z owocami suszonymi, 2 łyżeczki nasion słonecznika, łyżeczka pestek z dyni.
- II ŚNIADANIE: 150 kcal – 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego, 2 cienkie plasterki sera żółtego, 2 średnie ogórki konserwowe, kilka rzodkiewek, liście sałaty.
- OBIAD: 410 kcal – 1/3 torebki ryżu brązowego wymieszanego z zieleniną, dorsz duszony z pomidorami, sałatka z brokułami.
- PODWIECZOREK: 140 kcal – Duży grejpfrut.
- KOLACJA: 180 kcal – Zupa lasem pachnąca.
- ŚNIADANIE: 380 kcal – Szklanka chudego mleka, 5 łyżek płatków owsianych, 2 śliwki suszone, 2 łyżeczki nasion sezamu.
- II ŚNIADANIE: 130 kcal – 1/2 małej grahamki, 1/4 puszki sardynek w pomidorach, 1/2 papryki, liście cykorii.
- OBIAD: 420 kcal – 3 małe ziemniaki wymieszane z zieleniną, omlet z pieczarkami, po 150 g brukselki i fasolki szparagowej.
- PODWIECZOREK: 110 kcal – 5 mniejszych śliwek.
- KOLACJA: 230 kcal – Warzywa z jajkiem zasmażane.
- ŚNIADANIE: 370 kcal – Grahamka, opakowanie lekkiego serka ziarnistego, 2 plasterki chudej wędliny, 1/2 papryki, 1/2 ogórka, 3 oliwki zielone.
- II ŚNIADANIE: 170 kcal – Małe opakowanie jogurtu probiotycznego (150 g), kawałek melona.
- OBIAD: 410 kcal – 1/3 torebki kaszy gryczanej wymieszanej z zieleniną, cielęcina w sosie chrzanowym, sałatka z pomidorów.
- PODWIECZOREK: 100 kcal – 2 średnie kiwi.
- KOLACJA: 220 kcal – Sałatka z warzywami i łososiem.
- ŚNIADANIE: 350 kcal – 2 kromki chleba pełnoziarnistego, twarożek z papryką, szczypior, sałata.
- II ŚNIADANIE: 150 kcal – Mały kubeczek jogurtu probiotycznego (150 g), 2 mandarynki.
- OBIAD: 420 kcal – Pożywna zupa krem z dyni.
- PODWIECZOREK: 140 kcal – Mała kiść winogron (200 g).
- KOLACJA: 230 kcal – 150 g fileta z piersi indyka ugotowanego na parze lub upieczonego z ziołami, sałatka z buraczków.
- ŚNIADANIE: 370 kcal – 2 tosty pełnoziarniste, 1/2 kostki chudego twarogu, 2 łyżki dżemu niskosłodzonego, brzoskwinia.
- II ŚNIADANIE: 155 kcal – Mały kubeczek kefiru probiotycznego, 1/2 banana, 1/2 kiwi.
- OBIAD: 400 kcal – 1/3 torebki kaszy jaglanej wymieszanej z zieleniną, gulasz z groszkiem i fasolką.
- PODWIECZOREK: 160 kcal – Jabłko, gruszka.
- KOLACJA: 220 kcal – Wątróbka z cebulką duszoną, 300 g fasolki szparagowej ugotowanej na parze.
- ŚNIADANIE: 380 kcal – 2 kromki pumpernikla, 2 cienkie plastry żółtego sera, papryka, pomidor, 2 ogórki konserwowe.
- II ŚNIADANIE: 120 kcal – Mały kubeczek kefiru probiotycznego, pomidor, garść kiełków.
- OBIAD: 430 kcal – 1/3 torebki ryżu brązowego (35 g – masa suchego), wymieszanego z posiekaną zieleniną, kurczak duszony z warzywami i ananasem.
- PODWIECZOREK: 130 kcal – 3 kiwi.
- KOLACJA: 240 kcal – 100 g fileta z mintaja ugotowanego na parze lub upieczonego z ziołami w folii, surówka z białej kapusty.
- ŚNIADANIE: 360 kcal – Kaszka z musem jabłkowym.
- II ŚNIADANIE: 150 kcal – 1/2 grahamki posmarowanej 1/3 opakowania chudego serka, jajko na miękko, kilka rzodkiewek, ogórek zielony.
- OBIAD: 460 kcal – Zapiekanka z rybą i warzywami.
- PODWIECZOREK: 90 kcal – 2 brzoskwinie.
- KOLACJA: 230 kcal – Sałatka z kiełkami i nasionami sezamu.
Bezstresowa dieta 1300 kalorii – przepisy
- szklanka posiekanej białej kapusty;
- średnia marchewka;
- małe jabłko;
- 1/2 małej cebuli;
- łyżeczka oleju z pestek winogron;
- zielenina;
- ulubione przyprawy i zioła.
Kapustę posiekać drobno, dodać startą marchewkę, jabłko, pokrojoną w kostkę cebulę, olej, zieleninę i doprawić.
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- plaster ananasa;
- pomidor;
- cebula;
- 1/2 papryki;
- łodygi selera naciowego;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- kilka łyżek bulionu;
- zielenina;
- ulubione zioła i przyprawy.
Kurczaka pokroić na paski i obsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Dodać kawałki warzyw i ananasa, bulion i poddusić do miękkości. Dodać oliwę, zieleninę i doprawić.
- 3 małe buraki;
- łyżeczka oliwy;
- ocet winny;
- 2 ząbki czosnku;
- płaska łyżeczka cukru;
- ulubione przyprawy.
Buraki wyszorować, ugotować w skórce do miękkości i schłodzić. Pokroić je na kawałki, dodać olej, posiekany czosnek, doprawić.
- 2 jajka;
- 2–3 łyżki chudego mleka;
- szczypiorek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Farsz grzybowy:
- 10 średnich pieczarek;
- 1/2 małej cebuli;
- 1/3 małego opakowania jogurtu probiotycznego;
- kilka łyżek bulionu;
- pietruszka;
- odrobina soli;
- pieprz;
- ulubione zioła.
Jajka wymieszać z mlekiem, szczypiorkiem, przyprawami i usmażyć w postaci omletu na patelni teflonowej. Pieczarki pokroić, dodać posiekaną cebulę i poddusić bez dodatku tłuszczu. Jogurt wymieszać z bulionem, posiekaną pietruszką i dodać do masy. Dodać przyprawy i podawać z omletem.
- kilka liści kapusty pekińskiej;
- 2 plastry wędzonego łososia;
- 1/4 puszki czerwonej fasolki;
- pomidor;
- 2 średnie ogórki konserwowe;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- szczypiorek;
- ulubione przyprawy i zioła.
Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, dodać łososia, fasolkę, pokrojonego w kostkę pomidora i plasterki ogórków. Dodać olej, zieleninę i doprawić.
- kawałek dyni (200 g);
- 2 marchewki;
- średnia pietruszka;
- mały kawałek selera;
- 50 g fileta z piersi kurczaka;
- 3/4 szklanki makaronu pełnoziarnistego;
- czubata łyżka przecieru pomidorowego;
- 1,5 łyżeczki oliwy;
- 300 ml wody;
- zielenina;
- odrobina soli;
- pieprz;
- ulubione zioła.
Do gorącej wody wrzucić mięso, warzywa i ugotować. Kurczaka wyjąć i pokroić na kawałki. Zupę zmiksować z przecierem, oliwą i zieleniną, doprawić, chwilę podgrzać. Zupę podawać z ugotowanym na półtwardo makaronem.
- 2/3 opakowania mieszanki warzyw mrożonych - zupa grzybowa (300 g);
- 300 ml bulionu (może być z kostki);
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek;
- zielenina;
- odrobina soli;
- pieprz;
- świeże/suszone zioła.
Do gorącego bulionu wrzucić warzywa i ugotować do miękkości. Dodać oliwę, zieleninę i doprawić.
- 200 g brokułów;
- 1/2 papryki;
- pomidor;
- 1/2 łyżeczki oleju z pestek winogron;
- szczypiorek;
- odrobina soli;
- pieprz;
- ulubione zioła.
Brokuły ugotować na parze lub w małej ilości wody i podzielić na małe różyczki. Dodać kawałki papryki, pomidora, olej, szczypiorek i doprawić.
- 180 g fileta z dorsza;
- 2 pomidory;
- sok z cytryny;
- pietruszka;
- ulubione zioła i przyprawy.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce i obsmażyć na patelni teflonowej - bez dodatku tłuszczu. Dodać kawałki pomidorów (bez skórki), dusić przez kilka minut, dodać posiekaną pietruszkę i doprawić.
- 100 g wątróbki z kurczaka;
- 2 cebule;
- szczypiorek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Wątróbkę obsmażyć na patelni teflonowej — bez dodatku tłuszczu i podać z uduszonymi talarkami cebuli. Doprawić.
- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- po 1/4 puszki zielonego groszku i czerwonej fasolki;
- 1/3 małej cukinii;
- pomidor;
- łyżka kukurydzy z puszki;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- zielenina;
- sól;
- pieprz;
- ulubione zioła.
Kurczaka pokroić na podłużne kawałki i obsmażyć na patelni teflonowej. Dodać kawałki cukinii, pomidora (bez skórki), poddusić chwilę, dorzucić groszek, kukurydzę i fasolkę, oliwę, zieleninę i doprawić.
- 50 g kiełków;
- 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym;
- 2 pomidory;
- łyżka nasion sezamu;
- 75 g jogurtu naturalnego;
- zielenina;
- sól;
- pieprz.
Kiełki zalać wrzątkiem, pozostawić przez 2 minuty, zalać zimną wodą i ostudzić. Dodać kawałki tuńczyka, pomidorów, nasiona sezamu, jogurt zmiksowany z zieleniną i doprawić.
- 1/3 torebki ryżu brązowego;
- 100 g fileta z soli lub innej chudej ryby;
- 2 marchewki;
- pietruszka;
- kawałek selera;
- łyżeczka oliwy;
- kilka łyżek bulionu;
- 2 łyżki startego parmezanu;
- 1/4 puszki pomidorów;
- zielenina;
- sok z cytryny;
- ulubione przyprawy.
Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na kilkanaście minut, podsmażyć. Dodać starte warzywa i chwilę dusić z bulionem. Wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać oliwę, zieleninę, doprawić, piec w temperaturze 160-180 stopni C 20-25 minut. Pomidory zmiksować, dodać parmezan, zieleninę i doprawić. Masę wylać na zapiekankę po 15 minutach pieczenia i piec, aż utworzy ściętą skórkę.
- 2 łyżki kaszy manny;
- 1/2 szklanki chudego mleka.
Mus:
- 2 jabłka;
- 75 g jogurtu probiotycznego;
- łyżeczka miodu;
- cynamon.
Kaszę ugotować na mleku. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, poddusić, zmiksować z jogurtem, miodem i doprawić cynamonem. Mus podawać z kaszą.
- jajko;
- białko jajka;
- po 150 g brokułów i kalafiora;
- pomidor;
- łyżeczka oliwy;
- zielenina;
- mała cebula;
- sól i pieprz.
Brokuły i kalafiora ugotować na parze lub w małej ilości wody i podzielić na różyczki. Pomidor obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na patelnię, wymieszać, dodać oliwę, jajko, białko i podsmażyć. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić.
- 2 małe pomidory;
- 3 średnie ogórki kwaszone;
- 1/2 cebuli;
- 3 zielone oliwki ;
- łyżka oliwy z oliwek;
- zielenina;
- ulubione przyprawy.
Warzywa pokroić na kawałki, dodać olej, zieleninę i doprawić.
- 100 g chudej cielęciny.
Sos chrzanowy:
- 2–3 łyżki jogurtu probiotycznego (50 g);
- łyżeczka chrzanu;
- zielenina;
- ulubione przyprawy.
Mięso posypać przyprawami, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 20 minut. Jogurt zmiksować z chrzanem, zieleniną i przyprawami. Przygotowanym sosem polać upieczone mięso.
- 1/2 malej kostki chudego twarogu (100 g);
- 3–4 łyżki chudego mleka;
- po 1/2 małej papryki czerwonej i zielonej;
- szczypiorek;
- sól;
- pieprz.
Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, zieleninę i doprawić.
Komentarze
Pół banana? Pół kiwi? A z resztą co? W śmietnik?
Dzień 2. 1/4 puszki sardynek haha
Trzeba jeszcze znaleźć jedna albo 3 osoby zeby sie z nimi podzielić
Ale przecież wystarczy zamienić dni i zjeść 2 dni pod rząd kiwi zamiast raz banana a raz kiwi ;-;
W dupe
są jeszcze na świecie małe pojemniki do przechowywania np .pół banana
moze jesc 2dni ten sam zestaw
Świetna dieta w 6 tygodni zgubiłem 6 kg. Od dziś zaczynam kolejny raz po przerwie 8 tygodni.
Nie dość że możecie tutaj dostać darmowy jadłospis to jeszcze narzekacie i marudzicie. Brawo Barany jedne