Dodano: 2016-11-03

Alergie krzyżowe. Co warto o nich wiedzieć? Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Obecnie uważa się, iż alergia należy do chorób cywilizacyjnych XXI wieku, podobnie jak cukrzyca czy nadciśnienie. Jednak problem alergii znany był już w XVIII. Wówczas po raz pierwszy zaobserwowano nasilający się katar pojawiający się tuż po kontakcie z sianem. Zadajmy sobie więc pytanie: czym jest alergia? Otóż alergia to tak naprawdę nic innego jak uczulenie, specyficzna nadwrażliwość organizmu, która występuję po zetknięciu z alergenem (antygenem), obcą substancją wywołującą patologiczną reakcję immunologiczną naszego organizmu. 

 Czym jest alergia?

Większość z nas w swoim życiu spotkała się z alergią. Często sami jej doświadczamy lub chorują na nią nasi najbliżsi. Wiemy, iż alergia może mieć różne oblicza. Przyjmuje postać wziewną, kontaktową lub pokarmową i prowadzi do wystąpienia zróżnicowanych objawów. Zdecydowanie mniej osób zdaje sobie jednak sprawę, iż posiadanie alergii na jeden czynnik, który jest potwierdzony badaniami, może wywoływać objawy alergii po zetknięciu z innym alergenem. Dlaczego tak się dzieje?

alergia

Alergia krzyżowa

Zjawisko to nosi nazwę alergii krzyżowej. Najczęściej dotyczy ona osób uczulonych na pyłki roślin, u których również występują dolegliwości po spożyciu niektórych grup produktów spożywczych, głównie warzyw i owoców, a także mięsa. Szacuje się, że problem alergii krzyżowej dotyczy średnio 30% chorych z alergią wziewną, choć odsetek ten może się znacząco różnić w zależności od gatunku uczulającej rośliny. Problem alergii krzyżowej dotyka także osób uczulonych na lateks. U 30–80% osób z alergią na lateks rozwijają się objawy takie jak: anafilaksja jamy ustnej, astma, egzemy, po spożyciu produktów reagujących krzyżowo z antygenami lateksu. Reakcja ta nosi nazwę zespołu lateksowo-owocowego.

Zjawisko alergii krzyżowej pojawia się wówczas, gdy przeciwciało IgE, wytworzone pierwotnie po to, aby walczyć z jednym alergenem, wiąże lub rozpoznaje białko pochodzące z innego źródła. Alergeny zawierające epitopy, które reagują krzyżowo z IgE, zostały wykryte m.in. w pyłku roślin, warzywach, owocach, orzechach i nasionach. Interakcja z homologicznym białkiem może sprowokować reakcję alergiczną, ale może być także całkowicie bez znaczenia dla pacjenta. Jest to indywidualne dla każdego chorego.

Do głównych objawów alergii krzyżowej zaliczymy dolegliwości ze strony układu oddechowego: świąd gardła, krtani, nieżyt nosa, kaszel oraz napady duszności. Objawy mogą być także typowe dla alergii pokarmowej: bóle brzucha, biegunki, nudności, wymioty. Rzadziej występują objawy skórne: pokrzywka, rumień. Tak jak w każdym rodzaju alergii, również tutaj należy pamiętać o ryzyku wystąpienia objawów ogólnoustrojowych, które choć są rzadkością, stanowią oczywiście zagrożenie życia. U chorych z alergią krzyżową opisywane były bowiem incydenty pokrzywki uogólnionej, obrzęku Quinckego i wstrząsu anafilaktycznego. Najczęściej występujące alergie krzyżowe przedstawiono w tabeli 1.

Tab. 1. Alergie krzyżowe

Alergie wziewne Alergie wziewne Pokarmy
Drzewa (brzoza) Olsza, leszczyna, grab, buk

Jabłka, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, seler, marchew, ziemniaki, papryka, orzeszki laskowe i ziemne, nasiona soi, słonecznika, sezamu, pieprz, mak

Trawy Różne gatunki traw, bylica, rzepak Jabłka, melon, arbuz, kiwi, pomidory, seler, marchew, buraki, miód, orzechy, ziarna zbóż
Bylica Słonecznik, ambrozja, trawy, rumianek Jabłka, gruszki, brzoskwinie, śliwki, kiwi, mango, banany, melon, marchew, seler, pomidory, sałata, ziarna słonecznika, rumianek, orzechy, wiele przypraw, piwo, wino, miód
Roztocza Krewetki, langusty, homary, ślimaki, raki
Pierze Możliwe reakcje pomiędzy alergenami drobiu Jaja kurze, mięso kurze
Sierść kota Mięso wieprzowe
Zarodniki grzybów Możliwe reakcje pomiędzy alergenami zarodników rożnych rodzajów grzybów Maślanka, jogurt, mleko, sery pleśniowe
Lateks Kiwi, awokado, melon, papaja, ananas, grejpfrut, ziemniaki, marchew, szpinak, pomidory, papryka, orzechy, gryka, przyprawy

Alergie są problemem, który dotyka coraz większej liczby osób. Problem występowania alergii krzyżowych jest wielopłaszczyznowy i obejmuje różne reakcje naszego organizmu. Dlatego też tak ważne są: indywidualna obserwacja pacjenta, zastosowanie odpowiedniej farmakoterapii oraz przestrzeganie zaleceń dietetycznych. Prawidłowo skomponowana dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce chorób dietozależnych, w tym alergii pokarmowej lub krzyżowej.

Paulina Serafin, dietetyk

Bibliografia
Protasiewicz M., Iwaniak A., Alergie pokarmowe i alergeny żywności, „Bromat. Chem. Toksykol.” XLVII, 2014(2), 237–242.
Rapiejko P., Lipiec A., Wybrane aspekty alergii krzyżowej, „Alergoprofil” 2006, 2, 2, 11–15.
Cudowska B., Kaczmarski M., Alergiczne reakcje krzyżowe – aspekty kliniczne i diagnostyczne, „Alergia” 2013, 41–45.
Skypala I., Nadwrażliwość pokarmowa – alergia i nietolerancja pokarmowa, „Elsevier” 2010, 53–57.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane