Sklep
Dodano: 2017-10-24

Olej rycynowy – wsparcie w leczeniu i pielęgnacji Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Olej rycynowy to żadna nowość – znały go już nasze babcie, a w wielu domach znajduje stałe miejsce w domowej apteczce. Warto przypomnieć sobie o jego prozdrowotnych właściwościach oraz poznać tajniki wykorzystania go w kosmetyce. Ten niedrogi preparat ma bowiem wszechstronne zastosowanie. Poznaj 5 sprawdzonych sposobów na wykorzystanie oleju rycynowego.  

Olej rycynowy na zaparcia

Olej rycynowy jest uznawany za bezpieczny i skuteczny środek przeczyszczający. Ciekawostką może być fakt, że ze względu na spektakularne efekty był on stosowany w niektórych kulturach jako środek do wymierzania… kary. Obecnie zaleca się go raczej w problemach trawiennych związanych z zaparciami lub jako środek przeczyszczający przed zabiegami medycznymi, np. kolonoskopią. Ważne, aby nie stosować go wyłącznie doraźnie, gdyż działa drażniąco na układ pokarmowy. Doustne stosowanie oleju rycynowego zalecane jest tylko w wyjątkowych przypadkach w dawce maksymalnie dwóch łyżek (10–20 gram). Efekt przeczyszczający pojawia się po około 6 godzinach. Olej rycynowy stosowany doustnie nie jest środkiem na odchudzanie ani metodą leczenia przewlekłych zaparć. Najlepszą metodą na wykorzystanie leczniczych właściwości oleju rycynowego są okłady.

Uwaga! Oleju rycynowego w postaci okładów oraz doustnie nie powinny stosować kobiety w ciąży. Nie bez powodu olej rycynowy jest uważany za jedną z metod przyspieszających poród. Skurcze jelit wywołane jego spożyciem mogą doprowadzić do skurczów macicy i poronienia lub przedwczesnego porodu.

Okłady z oleju rycynowego

Okłady z ciepłego oleju rycynowego są stosowane w medycynie od wieków. W medycynie naturalnej znajdują zastosowanie w chorobach związanych z układem pokarmowym: przewlekłe zaparcia, stany zapalne, niedrożność jelit, bóle brzucha, a także w chorobach zapalnych nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Polecane są także dla kobiet cierpiących na bóle miesiączkowe. Ciekawe jest, że działanie oleju rycynowego nie ma tutaj zastosowania kosmetycznego, ale lecznicze. Pomimo że są to okłady, substancje czynne zawarte w oleju rycynowym przedostają się przez skórę i pobudzają naczynia krwionośne, między innymi jelit. Udowodniono, że okłady z oleju rycynowego przyczyniają się do wzrostu liczby limfocytów, a co za tym idzie, wspierają działanie układu immunologicznego. Olej rycynowy jest także dodatkiem do wielu nowoczesnych leków stosowanych między innymi w immunoterapii czy leczeniu onkologicznym. Warto jednak wiedzieć, że leczenie samym olejem nie jest tym samym co leczenie medykamentami z dodatkiem tego oleju lub jego pochodnych. Mimo że olej rycynowy może być przydatny w terapii onkologicznej czy być wsparciem w terapii np. stwardnienia rozsianego, nie ma badań, które wskazywałyby, że za jego pomocą można te schorzenia leczyć.

Jak stosować okłady z oleju rycynowego

Na złożoną flanelę należy nanieść warstwę oleju rycynowego. Można wcześniej lekko go podgrzać. Przyłożyć okład do brzucha, przykryć folią, a następnie ręcznikiem. Na całość położyć termofor. Pozostawić tak na minimum 90 minut. Po zdjęciu okładu skórę dokładnie umyć.

Olej rycynowy na twarz

Olej rycynowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych olejów w kosmetyce. Z powodzeniem można stosować sam olej zarówno jako środek do pielęgnacji suchej skóry, jak i jako preparat leczniczy. Pomimo powszechnej opinii, że cera trądzikowa nie powinna być nadmiernie natłuszczana, stosowanie kilku kropel oleju rycynowego może pomóc zwalczyć trądzik. Wacikiem nasączonym olejem rycynowym należy przetrzeć twarz, zostawić na około godzinę, a następnie zmyć. Przeciwtrądzikowe właściwości olej rycynowy zawdzięcza aktywnym substancjom przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym, między innymi kwasowi undecylowemu. To właśnie on jest składnikiem wielu aptecznych leków przeciwgrzybiczych czy wspomagających gojenie się ran. Inne schorzenia skóry, na które można stosować olej rycynowy, to między innymi kurzajki czy grzybica międzypalcowa oraz liszaj. Olej rycynowy ma też kojące właściwości przy poparzeniach słonecznych.

olej rycynowy

Olej rycynowy na włosy

Jednym z najpowszechniejszych zastosowań oleju rycynowego jest pielęgnacja włosów. Oprócz swoich pielęgnacyjnych właściwości ma także działanie lecznicze, np. przeciwko wypadaniu włosów. Dzięki temu, że pobudza krążenie krwi i zwiększa jej dopływ do mieszków włosowych, stosowany jest jako środek przyspieszający wzrost włosów. Warunkiem pełnego skorzystania z dobrodziejstw oleju rycynowego jest nałożenie go nie tylko na same włosy, ale także na skórę głowy. Tak natłuszczoną głowę i włosy należy przykryć czepkiem i zostawić na noc, a rano dokładnie spłukać. Ważna informacja dla osób z jasnymi włosami: olej rycynowy sprawi, że staną się ciemniejsze. Należy wziąć to pod uwagę, decydując się na ten rodzaj pielęgnacji.

Olej rycynowy na rzęsy i brwi

Mechanizm działania oleju rycynowego na włosy można wykorzystać także w pielęgnacji brwi i rzęs. Wiele kobiet marzy o gęstych, zdrowych rzęsach i brwiach. Tymczasem codzienny makijaż i demakijaż znacznie je osłabiają. Niedrogim, skutecznym i naturalnym rozwiązaniem będzie właśnie stosowanie maseczek z oleju rycynowego. Naniesienie go codziennie przed snem na brwi i rzęsy pozwoli cieszyć się efektami już po kilku tygodniach. Jak w każdej pielęgnacji warto jednak zachować umiar. Olej na rzęsy nanosimy za pomocą czystej szczoteczki (takiej jak w tuszu do rzęs). Zbyt duża ilość preparatu może powodować podrażnienie oczu.

Olej rycynowy – niedrogi i uniwersalny

Olej rycynowy można kupić w każdej aptece, a buteleczka kosztuje kilka złotych. Biorąc pod uwagę jego uniwersalne zastosowanie, nie dziwi fakt, że ma swoje miejsce w tak wielu domowych apteczkach. Moda na domowe kosmetyki sprawiła, że zyskał on popularność nie tylko wśród babć, ale także wśród młodszego pokolenia. Czasami warto sięgnąć po sprawdzone, domowe sposoby zarówno w leczeniu, jak i w pielęgnacji, a olej rycynowy będzie doskonałym wyborem.

Joanna Dronka-Skrzypczak

Bibliografia
Kula J., Quang T.B., Olej rycynowy – Chemia i zastosowanie, „Przemysł Chemiczny” 1998, 77.
Malinowwska P., Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów roślinnych stosowanych w emulsjach kosmetycznych, Poznań 2009.
Gasior M., Czaja V., Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetykach i farmacji, „Zeszyty Naukowe. Chemia Spożywcza i Biotechnologia”, 2002, 66.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane