Dodano: 2018-07-10

Omega-9 – istotny element diety Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Kwasy tłuszczowe omega-9 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród kwasów omega-9 znajdują się m.in. kwas oleinowy, erukowy oraz nerwonowy. Są one bardzo istotne w diecie, a dzięki ich stosowaniu można zapobiec wielu chorobom.

Omega-9 – budowa, właściwości, zastosowanie

Lokalizacja wiązania podwójnego w łańcuchu węglowym klasyfikuje je między innymi jako kwasy tłuszczowe omega-9, co oznacza, że pierwsze wiązanie podwójne znajduje się przy 9 węglu łańcucha, licząc od końca wiązania, czyli grupy –CH3. Najważniejszym przedstawicielem kwasów omega-9 jest kwas oleinowy, który można znaleźć w wielu produktach, m.in. w oliwie z oliwek, migdałach czy oleju rzepakowym. Odpowiednio dostosowana podaż kwasów tłuszczowych omega-9 jest bardzo istotna w codziennej diecie. Wyniki badań potwierdzają, że dostarczanie do organizmu ich odpowiedniej ilości stanowi istotny element profilaktyki licznych schorzeń związanych z układem krwionośnym. Warto mieć również na uwadze, że odpowiednio stosowane kwasy omega-9 mogą przeciwdziałać rozwijaniu się otyłości, a tym samym również licznych problemów z nią związanych.

Omega-9 – wpływ na zdrowie sportowców

Kwasy tłuszczowe omega-9 spełniają bardzo ważną funkcję w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Podobnie jak omega-3 i omega-6 kwasy omega-9 są bardzo ważne dla zdrowia. Występują one przede wszystkim w oliwkach, migdałach, orzechach ziemnych. Suplementacja nimi, podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu przy jednoczesnym podwyższeniu dobrego cholesterolu.

Kwasy omega-9 korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia, pomagają obniżyć ogólny poziom cholesterolu, zwłaszcza tzw. złego cholesterolu LDL, nie wpływając przy tym negatywnie na poziom dobrego cholesterolu HDL. Ich zaletą jest skuteczna redukcja trójglicerydów, dzięki czemu chronią organizm przed chorobami układu krwionośnego.

Kwasy omega-9 w znaczny sposób wpływają na budowę błon komórkowych budujących układ nerwowy. Mogą również wpływać na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, a tym samym zapotrzebowanie organizmu na insulinę, co automatycznie przekłada się na lepszą kontrolę glikemii.

Analizując właściwości kwasów omega-9, warto skupić się na najpopularniejszym z nich, czyli kwasie oleinowym, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i stanowi jeden z podstawowych budulców ciała człowieka – jest wykorzystywany zarówno przez komórki, jak i tkanki.

Planując dietę, zwłaszcza w przypadku osób aktywnych fizycznie i sportowców, warto zadbać o to, by tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zostały zastąpione tłuszczami roślinnymi – pozwoli to obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym zniwelować ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych, głównie miażdżycy, udaru mózgu i zawału. Kwasy omega-9 korzystnie wpływają także na pracę mózgu i wspomagają układ immunologiczny.

Omega-9 – suplement diety

Choć próżno szukać na rynku preparatów zawierających wyłącznie kwasy omega-9, warto podkreślić, że stanowią one składnik licznych preparatów, np. suplementów diety dla sportowców, różnego rodzaju odżywek czy preparatów tłuszczowych. Zazwyczaj występują w kompleksie kwasów omega-3 i omega-6.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane