Dodano: 2015-08-25

Co jeść, gdy dopada nas stres? Sprawdź! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Ogólne zwiększenie aktywności organizmu w odpowiedzi na silny bodziec. Stan, który objawia się szeregiem nieswoistych zmian zachodzących w całym układzie biologicznym człowieka – czyli w jego organizmie – powodowanych przez czynnik stresujący. O czym mowa? Oczywiście o stresie!

Wpływ stresu na nasze życie

Każdy z nas jest inny, inaczej doświadcza różnych dolegliwości, ma inną wrażliwość i wytrzymałość na ból. W końcu każdy z nas ma zupełnie inny charakter, a także swoje, indywidualne podejście do życia i spraw, które są wokół nas i nas otaczają. Każdy z nas jest odrębną jednostką, zajmującą się swoimi różnymi sprawami - prywatnymi, zdrowotnymi, zawodowymi, społecznymi - poświęcającą czas na różnorakie zajęcia. I wszystkie te skumulowane czynniki mają wpływ na to, z jaką intensywnością przeżywamy stres i jakie zmiany powoduje on w naszym organizmie. Niestety w dzisiejszych czasach, w natłoku zdarzeń i pracy, w pędzącym z ogromną prędkością świecie stres jest nieodzowną częścią naszego życia. Mimo że przez wielu jest bagatelizowany, to jego skutki nie pozostają bez znaczenia dla naszego organizmu, dlatego należy nauczyć się sobie z nim radzić.

Najczęstsze objawy stresu to tak zwane ściskanie "w dołku" lub w gardle, napięcie mięśni, "gęsia skórka", drżenie rąk i nóg, łamiący się głos, problemy z oddychaniem, mocne i przyspieszone bicie serca, zimny i mokry pot na dłoniach, czole lub nawet na całym ciele, nagłe uderzenia gorąca lub wręcz przeciwnie, poczucie nagłego zimna. Po kilkunastu minutach objawy te powinny ustąpić, a przynajmniej znacznie stracić na intensywności. W stanach dużego stresu, a także przy dłuższym działaniu czynnika stresującego, może dojść do wyczerpania możliwości przystosowawczych naszego ciała, a wtedy mogą rozwinąć się różne choroby i dolegliwości wynikające z nieprzystosowania organizmu, np.: choroby układu krążenia, choroby reumatyczne, zaburzenia trawienia, zaburzenia przemiany materii, powstawanie reakcji alergicznych. Jak sobie radzić ze stresem? Niestety odpowiedź nie jest taka prosta, skoro każdy z nas jest inny, to na każdego "działa" coś innego. To co uspokoi jedną osobę, niekoniecznie pomoże drugiej.

stres

Jak wygrać ze stresem:

  • techniki relaksacji – polegające na wyciszeniu organizmu, najczęściej są związane z wizualizacją stanu relaksu lub skupieniu uwagi na głębokim tzw. "przeponowym" oddychaniu;
  • aktywność fizyczna – bieganie, rower, basen, taniec – każdy może znaleźć coś dla siebie;
  • muzyka – muzyka relaksacyjna? Nie zawsze, nie dla każdego… Często kilka utworów ulubionego wykonawcy pomaga złagodzić stres;
  • masaż – relaksuje i pomaga rozluźnić napięte mięśnie;
  • relacje międzyludzkie – często spotkanie z przyjaciółmi czy rozmowa z bliską osobą potrafi zdziałać cuda;
  • dieta – odpowiednio skomponowany jadłospis wspierany ziołami (takimi jak: rumian szlachetny, pokrzywa, miłorząb japoński, melisa, lawenda czy guarana) również może pomóc złagodzić dolegliwości związane ze stresem.

Po stresującym tygodniu korzystnie wpłynie na nas zastosowanie diety antystresowej czy też łagodzącej objawy i dolegliwości związane ze zwiększonym zdenerwowaniem. Dieta ta powinna trwać przynajmniej dwa dni. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by przeprowadzać ją co tydzień. Innym sposobem jest również wprowadzenie do swojego jadłospisu zalecanych potraw i produktów na stałe. Posiłki w trakcie stosowania diety należy przyprawiać ziołami, które ukoją nerwy i będą zapobiegać wahaniom nastroju. Do potraw możemy dodawać na przykład bazylię i świeżą melisę. Dodatkowo w odstresowaniu pomoże picie wody mineralnej (około dwóch litrów dziennie), która pozwoli nam się wyciszyć, a także oczyści nasz organizm. W walce ze stresem możemy wykorzystać również herbatki ziołowe (napary z szałwii, dziurawca czy melisy). Wzbogaćmy naszą codzienną dietę o produkty będące źródłem magnezu, a także witaminy B6 - ich uzupełnienie pomoże złagodzić niepokój i odzyskać równowagę psychiczną. Warto zadbać o to, by w diecie znalazły się posiłki, które nie będą nadmiernie obciążać organizmu, a wręcz przeciwnie – wspomogą jego oczyszczanie.

W diecie antystresowej do produktów szczególnie polecanych należą:

  • banany, pomidory, rzeżucha, zboża – uczestniczą w powstawaniu hormonów szczęścia;
  • kakao, pestki dyni, kasze, orzechy – regenerują organizm po wysiłku, chronią przed meteoropatią, stanami lękowymi, rozdrażnieniem, poprawiają koncentrację;
  • buraki – korzystnie wpływają na pracę mózgu i koncentrację, wspomagają wchłanianie witamin z grupy B;
  • rośliny strączkowe – regulują pracę centralnego układu nerwowego, przeciwdziałają nastrojom depresyjnym;
  • ziemniaki, pomidory - regulują rytm serca oraz ciśnienie krwi, pomagają zwalczać bóle głowy wywołane stresem, uspokajają;
  • orzechy – przeciwdziałają porannej apatii, wspomagają funkcjonowanie układ odpornościowego i zwiększają zdolność koncentracji;
  • ryby – wzmacniają układ nerwowy, pomagają zapobiegać depresji i nadpobudliwości;
  • drób – zawiera naturalne antydepresanty;
  • kasza – poprawia nastrój, działa kojąco na układ nerwowy;
  • papryka – uczestniczy w powstawaniu hormonów "zwalczających stres".

Należy zadbać o to, by ograniczyć w swoim codziennym jadłospisie: kawę, alkohol, produkty zawierające rafinowany cukier, a także nasycone kwasy tłuszczowe. Żywność ta może powodować rozdrażnienie, ospałość, utrudniać wchłanianie cennych witamin i związków mineralnych, jak również niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Na pewno nie możemy całkowicie wyeliminować stresu ze swojego życia, ale warto spróbować złagodzić jego skutki, by dłużej cieszyć się zdrowiem fizycznym i psychicznym!

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Sters oksydacyjny potrafi być uciążliwy, ostatnimi czasy jakby mniej go doświadczam. Zaczełam się suplementować Selenium Bonus, zawiera witaminy C,E selen i cynk co pomaga chornić przed tego trypu stresem.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi