Z czym wiąże się menopauza?
Zioła na problemy z menopauzą
A oto niektóre z nich:
- Niepokalanek pospolity – wspomaga organizm kobiety w zachowaniu równowagi hormonalnej; oprócz łagodzenia objawów menopauzy znajduje zastosowanie również w zespole napięcia przedmiesiączkowego, bolesnych miesiączkach; dostępny jest w formie suszonych jagód oraz nalewki w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością; do szklanki soku można dodać 10-20 kropli nalewki lub 50 ml naparu (łyżeczkę suszonych rozgniecionych jagód zalać 50 ml wrzątku, parzyć 10 minut, przecedzić); nie należy łączyć tego zioła ze środkami zawierającymi w swoim składzie progesteron;
- Kozłek lekarski – pomaga przy często występującej podczas menopauzy bezsenności; ma działanie uspokajające, odprężające i przeciwskurczowe; korzenie tej rośliny można zbierać późną jesienią, suszony korzeń oraz nalewki są dostępne w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością; do szklanki soku można dodać 20-40 kropli nalewki lub 50 ml naparu (łyżkę świeżego lub łyżeczkę suszonego posiekanego korzenia zalać 50 ml wrzątku, podgrzewać pod przykryciem przez 10 minut i parzyć przez kolejne 10 minut, przecedzić);
- Żeń-szeń, tarczyca, owies – pomogą załagodzić stres i stany napięcia nerwowego związane z menopauzą; żeń-szeń wspomaga również układ odpornościowy i ma działanie pobudzające; dostępny jest jako cały/siekany suszony korzeń, proszek, herbatka lub nalewka w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością lub w sklepach z produktami azjatyckimi; do szklanki soku można dodać: 10-20 kropli nalewki, 50 ml naparu (łyżeczkę suszonego siekanego korzenia zalać 50 ml wrzątku, parzyć 10 minut, przecedzić), 5-7,5 cm świeżego korzenia do innych składników soku lub ¼ łyżeczki drobno startego suszonego korzenia; tarczyca znajduje zastosowanie również przy łagodzeniu objawów odstawienia leków, napięcia przedmiesiączkowego, bólach głowy, migrenach oraz bezsenności; łodygę, liście i kwiaty można zbierać w okresie kwitnienia rośliny; suszoną roślinę można kupić w sklepach ze zdrową/ alternatywną żywnością; do szklanki soku można dodać: 40 kropli nalewki, 50 ml naparu (łyżeczkę suszonej tarczycy lub łyżkę świeżej zalać 50 ml wrzątku, parzyć 10 minut, przecedzić), 3-4 gałązki rośliny do innych składników soku lub 1 łyżeczkę rozgniecionych suszonych liści i kwiatów; owies również dodaje energii, działa odżywczo na mózg i układ nerwowy; dostępny w formie nasion, słomy i płatków w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością, płatki owsiane są ogólnodostępne w sklepach spożywczych; do szklanki soku można dodać: łyżeczkę drobno rozgniecionych suszonych nasion/ liści/ słomy lub 50 ml naparu (łyżeczkę suszonej słomy lub ¼ szklanki nasion zalać 50 ml wrzątku, parzyć 15 minut, przecedzić);
- Pluskwica groniasta – pomaga również przy bólach stawów, uderzeniach gorąca i depresji; przynosi ulgę również przy bolesnych miesiączkach; nasiona, kłącza i rośliny można kupić i hodować samodzielnie, suszony korzeń oraz nalewki dostępne są w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością; do szklanki soku można dodać 8 kropli nalewki lub 50 ml naparu (1/2 łyżeczki suszonego posiekanego lub sproszkowanego korzenia zalać 50 ml wrzątku, podgrzewać pod przykryciem przez 10 minut i parzyć przez kolejne 10 minut, przecedzić); nie należy spożywać więcej niż 1 porcję takiego soku dziennie – zbyt duża dawka zioła może powodować bóle głowy;
- Owoce głogu – szczególnie polecane kobietom genetycznie obciążonym ryzykiem chorób serca; głóg działa tonizująco na serce i poprawia krążenie wieńcowe; części kwitnące zbierać wiosną, owoce późnym latem, następnie suszyć, suszone "jagody" głogu dostępne są w sklepach ze zdrową/alternatywną żywnością; do szklanki soku można dodać 10-20 kropli nalewki lub 50 ml naparu (1-2 łyżeczki świeżych/ suszonych kwiatostanów lub lekko rozgniecionych świeżych/suszonych owoców głogu zalać 50 ml wrzątku, parzyć 10 minut, przecedzić); osoby przyjmujące leki na serce przed zastosowaniem głogu powinny skonsultować się z lekarzem.
Oprócz tego kobiety w okresie menopauzy powinny spożywać jak najwięcej owoców i warzyw o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (owoce: jagody acai, granaty, jagody, żurawina, jeżyna, suszone śliwki, maliny, truskawki, jabłko, wiśnie, śliwki; warzywa: czerwona fasola, czerwona fasola Kidney, karczochy, czarna fasola, jarmuż), orzechów i nasion oraz produktów pełnoziarnistych. Kobiety te powinny zmniejszyć w diecie ilość tłuszczu zwierzęcego zawartego w mięsie i nabiale. Z diety należy całkowicie wykluczyć kofeinę (występującą w kawie, herbacie, czekoladzie i napojach gazowanych), cukier, papierosy i alkohol.
Komentarze