Czym charakteryzują się superowoce?
Superowoce cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, wysoka zawartość przeciwutleniaczy, mają one również możliwość oddziaływania na komórki i struktury molekularne w organizmie człowieka. Superowoce mogą posiadać także inne właściwości prozdrowotne, jednak muszą być one poparte badaniami naukowymi.
Lista 11 superowoców:
- acai,
- goji,
- noni,
- mango,
- rokitnik,
- guarana,
- borówka,
- żurawina,
- mangostan,
- granatowiec
- ciemne winogrona.
Natomiast pretendentami do tytułu superowocu są m.in.: liczi, kiwi, acerola, papaja, durian, daktyl, a wśród rodzimych „kandydatów” możemy wskazać np. jeżynę, aronię, wiśnię, czereśnię oraz czarny bez. Jednak by dostały się na listę superowoców, konieczne są pozytywne rezultaty dalszych badań. A oto krótka charakterystyka kilku superowoców.
Wybrane superowoce - charakterystyka
ACAI
Jagody acai rosną w Ameryce Południowej – głównie w Brazylii i Wenezueli. Są bogatym źródłem witaminy C, antocyjanów, błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Głównie są składnikiem soków i napojów. Na rynku dostępne są najczęściej w postaci sproszkowanej, jako sok lub w kapsułkach jako suplement diety. Właściwości: poprawiają kondycję umysłową, regenerują organizm, zwiększają wydolność organizmu, opóźniają proces starzenia, niwelują negatywne działanie wolnych rodników, regulują poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu LDL oraz ciśnienie krwi.
GOJI
Jagody goji są uprawiane w Azji – głównie w Chinach, Indiach i Tybecie. Są bogatym źródłem witaminy C, karotenoidów, błonnika i składników mineralnych takich jak selen i żelazo. Jagody goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów, w tym wszystkie 8 egzogennych (które muszą być dostarczone do organizmu człowieka z pożywieniem). Mogą być dodatkiem do zup, mięs, ryżu oraz potraw warzywnych. Są także składnikiem herbat oraz soków. Stanowią również wspaniałą przekąskę. Na rynku dostępne są najczęściej suszone jagody goji, w postaci sproszkowanej, jako sok lub w kapsułkach jako suplement diety. Właściwości: są silnym przeciwutleniaczem, wspomagają proces widzenia, pracę serca, wątroby i nerek, opóźniają proces starzenia, poprawiają pamięć.
ROKITNIK
Krzewy rokitnika są uprawiane w Europie i Azji. Rokitnik jest bogatym źródłem witaminy C, tokoferoli, tokotrienoli, karotenoidów, flawonoli, fitosteroli i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Używany jest w produkcji dżemów, napoi oraz soków. Z nasion rokitnika tłoczony jest olej. Na rynku dostępne są soki z rokitnika oraz z jego dodatkiem, oleje, suszone owoce oraz suplementy diety. Właściwości: jest silnym przeciwutleniaczem, opóźnia proces starzenia, wzmacnia odporność, reguluje pracę serca i układu pokarmowego. Stosowany jest w leczeniu chorób skórnych, dolegliwości żołądkowych oraz chorób reumatycznych.
mgr inż. Martyna Frańczak
Komentarze