Dodano: 2015-10-14

Dieta antyhistaminowa – zasady, produkty wskazane i zakazane Ocena: 3.6/5 Ilość głosów: 5

Dieta antyhistaminowa stosowana jest przede wszystkim przy nietolerancji pokarmowej – przy nietolerancji histaminy. Jednak ma ona również zastosowanie jako dieta przeciwzapalna czy dieta dla osób ze skłonnościami do alergii.

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Objawy występujące po spożyciu produktów bogatych w histaminę, u osób z jej nietolerancją: niedomagania ze strony układu pokarmowego, zmiany skórne, bolesne miesiączki, bóle głowy, nieżyt nosa, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia napięcia mięśniowego, astma oskrzelowa oraz nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.

Dieta antyhistaminowa – zasady

Dieta antyhistaminowa jest to rodzaj diety eliminacyjnej wykluczającej produkty bogate w histaminę oraz takie, które stymulują jej wydzielane w organizmie.

Produkty dozwolone

Są to wszystkie inne pokarmy, poza tymi znajdującymi się na liście produktów zakazanych w diecie. Jeśli cierpimy na nietolerancję histaminy, oprócz produktów bogatych w histaminę i stymulujących jej wydzielanie należy wykluczyć również pokarmy zawierające ją w mniejszych ilościach. Wtedy zalecane jest spożywanie produktów tylko z poniższej listy:

  • Mleko, śmietana, twaróg, ser ricotta,
  • Wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
  • Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażana, dyni i kiszonek oraz fasolki czerwonej i soi,
  • Owoce i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, mango, gruszki, rabarbar, arbuz,
  • Wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa,
  • Jaja,
  • Masło i naturalne oleje,
  • Wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
  • Cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
  • Proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
  • Dopuszczone jest picie kawy (nie zaleca się picia herbaty).

dieta antyhistaminowa

Produkty zakazane

Zawierające duże ilości histaminy, czyli:

  • Pomidory, ketchup,
  • Czekolada, kakao,
  • Czerwone wino i wino musujące,
  • Sery twarde i wędzone,
  • Kiszonki,
  • Salami, kiełbasy z surowego mięsa,
  • Tuńczyk,
  • Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa.

Oraz produkty, które stymulują jej wydzielanie w organizmie, czyli:

  • Banany,
  • Czekolada,
  • Cytrusy,
  • Truskawki,
  • Kiwi,
  • Skorupiaki.

Stymulująco na wydzielanie histaminy działają również takie emocje jak stres i strach oraz – pośrednio - niektóre leki, których składniki działają hamująco na oksydazę diaminową (DAO) – która katalizuje rozpad amin biogennych (w tym także histaminy). Należy również unikać sztucznych barwników i konserwantów.

Dieta antyhistaminowa – jadłospis (1500 kcal)

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Kiwi jest dozwolone.... i kiwi jest zakazane... to jak w końcu????

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

No właśnie też mnie to zastanowiło. Jednak sądząc po reakcji mojego dziecka na kiwi, powinno być chyba zakazane.

figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, gruszki - silne alergeny uwalniające histaminę , w tekście dozwolone - tekst niewiarygodny...

Dozwolone, ale stymuluje poziom histaminy więc trzeba uważać

Mi to w sumie obojętne... I tak mam alergię na kiwi :D

Być może chodzi tu o kiwi przetworzone np. Drzem czy sok lub napój a świeże i z umiarem można jeść

Jablka uczulaja to jest jakas masakra

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Uczulają, ale mało kto o tym wie. Też byłam w szoku, jak mi na testach alergicznych wyszła alergia na jabłka i brzoskwinie. A ma stany zapalne stawów, stąd badania.

I to b.silnie! Nie sądziłam że polski układ trawienny może nie znosić jabłek, ale tak jest.

Czytanie ze zrozumieniem znaczcznie by Wam pomoglo.....drogie PANIE!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jesteś alergikiem? - chyba nie, ten tekst to pierwszy krok do reakcji alergicznej, bardzo groznej dla organizmu, zwłaszcza w kwestii dozwolonych owoców...

Z tego co wiem to gruszki również są w grupie zakazanej. Pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Zależy co toleruje organizm. Mój organizm nie toleruje tylko produktów, które zawierają bardzo duże ilości histaminy. Te z małą zawartością mogę spokojnie jeść i nic mi nie jest. Każdy organizm jest inny.

Gruszki zawierają ziarna. To może współgrać z wydzieleniem histaminy... Same nie są źródłem,ale podrażniają i powodują jej wydzielanie. Byłoby to logiczne.

groszek to warzywo strączkowe którego nie można jeść

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

pani dietetyk ze studio życia wspaniale wytlumaczyla mi o ci chodzi z ta histamina ona bada na pacjentach tolerancję histamina

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Pani doktor powiedziała że mój syn może jeść banany a tu występuje jako produkt niedozwolony

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

dokładnie widze sprzecznosci ,najlepiej zrobic testy alergiczne pokarmowe i do tego rozmawiac z dietetykiem klinicznym,jajka ,miód,jabłka sa zakazane atu raptem do jadłospisu wsadzone

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Testy pokarmowe czy to ze skury czy z krwi to tylko 30% skuteczności. Testy są jedynie pomocnicze. Niewspominajac juz otym ze ige czy iga zalezna to tylko 1z5 mechanizmów destrukcyjnych** alergi. Tak wskrucie testy alergiczne to jedna wielka ściema napędzają a kieszenie , 50% ludności jest wogula nieczula "" na Iga czy ige i im nigdy testy niewyjda pozytywne . Taka jest prawda. Niestety

dokladnie,m nie wiem jeszcze kto jest autorem tego artykulu ale przyklad sniadania z waflami miodem i maslem to pekam ze smiechu. zadna wartosc odzywcza takiego sniadania. same weglowowodany...

gotowane jabłka można jeść, nie powodują reakcji - unikać nalezy surowych...

Nie tolerancje pokarmowa, a nietolerancja histaminy to dwie różne rzeczy. Ka nie jestem uczulona na jabłka. Ale jabłka bardzo fermentują i stąd niedozwolone. Nie wolno ogólnie fermentowanych, kiszonych i wędzonych, dojrzewających produktów

jest napisane ze zakazane sa jaja a poniej pojawia sie przepsi z jajkiem, jakachs niekonsekwencja?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jest napisane, że jaja są dozwolone...

przy atopiach zwiazanych z wyrzutami histaminy zalecane MLEKO I MIESO, ten artykuł to są jakieś jaja

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Oczywiście, ze dozwolone, bo najmniej ma histaminy pasteryzowane mleko. Ale jeśli ktoś jest uczulony na mleko to są dwie różne rzeczy. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem

Jestem zszokowana pani jest naprawdę magistrem dietetykiem?? No to naprawdę gratuluję wiedzy skoro pani pisze że jest dozwolone kiwi grejpfrut itd To Mnie już ręce opadają Wiem po sobie że jak to zjem to umieram z bólu bo nie mogę nic co wzmaga histaminę nigdy bym nie chciała na takiego lekarza Jak pani trafić ło matko w ogóle te wszystkie wasze tabele to dupę potłuc w jednej tabeli piszecie na przykład że zioło rumianek mięta zakazane a w drugiej że dozwolone Chyba się sami najpierw podszkolić się

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jeszcze nie zauważyłam że w produktach dozwolonych jest napisane że można jeść mleko i sery To są dopiero jakieś kpiny to są bardzo duże wyzwalacze histaminy Oj kochanie lekarze gdzie wy się naprawdę uczycie to po prostu ręce opadają

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Można pić mleko i ser biały. Nie można serów dojrzewających i żôłtych. Czytajcie ludzie ze zrozumieniem. I nie porównujcie alergii ii nietolerancji histaminy ze sobą. Może się pokrywać, ale nie musi.

Prawda jest taka, że moja czy twoja babka jadała wszystko i nie chorowała. Mało tego piła i paliła tez. A teraz histamina, gluten itd... Szczeze w każdym żarciu jest tyle chemi że łapy opadaja. Co rusz się słyszy bądź bio. Jak tu być bio gdzie ludzi chemia szprycuia. Tu jest wasza alergią nie ogórek czy pomidor ale chemia która go otaczała w szklarni, chemia która go otaczała po zbiorze i w końcu chemia która go otaczała w sklepie aby dłużej polezal. Tu jest wasza alergia. Więc rzygam jak słyszę że ktoś ma celiakie czy też ma dietę antyhistaminowe.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

nie wiem co byś powiedział chłopie jak Twoja żona wieczorem i rano miałaby całe ciało w czerwonych plamach , swędzonce i piekące , co byś wtedy powiedział ????

Co za brednie. Już w starożytnym Egipcie odkryto wskazówki odnośnie obecnych tam chorób alergicznych. Po prostu kiedyś tego nie leczono, albo leczono źle i ludzie nawet umierali. Alergikom fundowano kuracje antybiotykami i na przeziębienie, które nic nie dawały. Podobnie jak kiedyś nie było leku na cukrzycę i ludzie po prostu umierali, nie umiano im pomóc. Do dziś wiele osób cierpi, a nie ma pojęcia, że powodem jest alergia. Czasem np. widzę osoby cierpiące na mocny trądzik i aż mam ochotę im powiedzieć - po prostu odstaw nabiał na dwa miesiące i zobacz co się stanie. Założę się, że u 70% problem zniknie. A tak leczą się miesiącami, wydają na ledwie działające kosmetyki i takie koło bez wyjścia i bez większych efektów. A to tylko 1 przykład.

Jak nie znasz się człowieku i nie masz nietolerancji histaminy to nie wypowiadaj się. Nietolerancja histaminy nie bierze się z chemii tylko z braku enzymu dao, którego brak w jelicie. Poczytaj najpierw a potem zabieraj głos. Jakbyś miał taką pokrzywkę jak ja to byś inaczej śpiewał. A nadmienię że odżywiam się wyłącznie eco i o chemii nie ma mowy

nabiał dozwolony? oj chyba nie...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jak najbardziej mleko, masło, jogurty, serki, twaróg. Nie polecane kefiry i maślanka oraz zsiadłe mleko, bo fermentacja

Jaga masz rację. Coś w tym jest. A na śmietany kwaśne najbardziej trzeba uważać.

Ten artykuł to zawiera informacje chyba ze średniowiecza , dzwonią ale nie wiadomo w którym kościele , piąte przez dziesiąte sie zgadza , ale to miał byc tekst dla ludzi z problemami ,a nie dla tych co sobie już z tym poradzili .

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

nie tylko kiwi, cytrusy są zakazane, a grejpfrut to nie cytrus? Mam nietolerancję histaminy od dwóch lat i używam cytryny, jem ogórki kiszone. Nie dodali, że zakazane jest jedzenie wołowiny. Po wykryciu tej przypadłości najlepiej jeść tylko indyka, zarówno mięso jak i wędliny. Choć na początku (3 miesiące) jadłam jedynie płatki owsiane, cukinię, indyka i czasem jabłka. Każde jedzenie powodowało u mnie strach. A reakcję wywołała mieszanka avocado, banana i kiwi. Czekolada też powodowała reakcję alergiczną. Nic z tego nie ruszam, boję się nawet leków. Nietolerancja powoduje też nadreaktywność pęcherza, zaczerwienienie twarzy w okolicach nosa i brody, oraz na szyi i dekolcie. Polecam suplement Daosin, można wtedy zjeść coś zakazanego

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

...a gdzie Jaga kupuje Daosin, bo wg. mnie nie w Polsce. W Polsce jest Histasolv. Daosinu nie ma co najmniej od 2 lat. A co do artykułu to sprzeczność goni sprzeczność, jak pani mgr inż. przepisuje fragmenty z innych artykułów, to proszę najpierw przeczytać ze zrozumieniem. Może nie Pani skupi się nie na zdrowiu innych, bo szkody może pani wyrządzić, może sprzątanie, zamiatanie....albo inny techniczny zawód, dietetyka nie dla pani

ten artykuł to zlepek bzdur skopiowanych z innych artykułów...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

trzeba czytac ze zrozumieniem to raz, nietolerancja histaminy to nie alergia na poszczegolne rzeczy, choc mowe wystepowac razem. Wszystkie warzywa fermentujace i dojrzewajace przez dlugi okres sa zakazane... przykladem jest banan, do sklepu trafia ziekony a dojrzewa na polkach, przez co nabiera histaminy. Dziekuje i mam nadzieje ze rozjasnilem komus temat

miod? warzywa ? owoce? przyprawy? nie dozwolone w moim przypadku no i wszystko mleczne tez.....

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Mam pokrzywkę uciskową,masakra bo lekarz nie wiedział co mi jest. Dowiedziałem się jaka to choroba od sąsiada. Kupiłem książkę Dieta antyhistaminowa Heide Steigenberger. Zacząłem się stosować do tej diety i powoli wracam do zdrowia. Polecam tę książkę osobom które mają problemy z histaminą. Pozdrawiam Leszek

a zakwas z buraka ma histaminę...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Kiszona kapusta,ogórki kiszone,buraki kiszone podnoszą bardzo poziom histaminy.Więc są niepolecane. Pozdrawiam

Miód na śniadanie, drugie śniadanie to słodziutki mus owocowy, słodka surówka na obiad, podwieczorek z miodem (znowu), ziemniaki na kolację + groszek (podnoszą cukier). Pani dietetyk powinna to przemyśleć, bo inaczej jeśli ktoś zastosuje ten jadłospis, to nie dość, że histamina go będzie poniewierać, to jeszcze cukrzycy, nadwagi, chór jelit się nabawi od tych słodkość. Na dietetyków trzeba uważać...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

W moim przypadku mój organizm najgorzej nie toleruje krewetek. Nie mają w sobie histaminy ale chyba stymulują jej wydzielanie. Reakcja jak wstrząs anafilaktyczny. Masakra.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Wszystkie owoce morza są zakazane!

Ludzie błagam, czytajcie ze zrozumieniem. Alergia to nie to samo co nietolerancja histaminy. To tzw pseudo alergia. Tu chodzi o brak enzymu dao, którego brak w jelicie. Ratunku !!!!!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Tak zgadza się,poza tym jeśli mamy stres,i plus zjemy coś zakazanego to już jest bomba.Ja n.p gdy mam stres wszystko mi szkodzi.Mogę w małych ilosciach jeść produkty które przetestowałam że mi nie szkodzą.Przy nietolerancji też może towarzyszyć nietolerancja fruktozy tak jak u mnie inni np. mają nietolerancję laktozy. itp Dlatego nie ma jednoznacznej diety, no i każdy organizm też innaczj reaguje .Ja wykonałam biorezonans u lekarza med.biologicznej i mam ściśle ustaloną dietę.Ale jest problem ją stosować bo to jest kilka tylko produktów.Ale jak sobie podjadam zakazane produkty to póżniej muszę znowu ścisłą dietę stosować 3 miesiące i się uspakaja układ pokarmowy.No cóż ciężkie życie jest z nietolerancją histaminy. Uważają nas ludzie też za dziwaków bo jeść nie chcemy w towarzystwie,ja unikam takich spotkań ,nie da się wytrzymać jak stół jest zastawiony smakołykami zakazanymi.Życzę powodzenia.Jadwiga