Dodano: 2015-10-14

Dieta antyhistaminowa – zasady, produkty wskazane i zakazane Ocena: 2.5/5 Ilość głosów: 2

Dieta antyhistaminowa stosowana jest przede wszystkim przy nietolerancji pokarmowej – przy nietolerancji histaminy. Jednak ma ona również zastosowanie jako dieta przeciwzapalna czy dieta dla osób ze skłonnościami do alergii.

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Objawy występujące po spożyciu produktów bogatych w histaminę, u osób z jej nietolerancją: niedomagania ze strony układu pokarmowego, zmiany skórne, bolesne miesiączki, bóle głowy, nieżyt nosa, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia napięcia mięśniowego, astma oskrzelowa oraz nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.

Dieta antyhistaminowa – zasady

Dieta antyhistaminowa jest to rodzaj diety eliminacyjnej wykluczającej produkty bogate w histaminę oraz takie, które stymulują jej wydzielane w organizmie.

Produkty dozwolone

Są to wszystkie inne pokarmy, poza tymi znajdującymi się na liście produktów zakazanych w diecie. Jeśli cierpimy na nietolerancję histaminy, oprócz produktów bogatych w histaminę i stymulujących jej wydzielanie należy wykluczyć również pokarmy zawierające ją w mniejszych ilościach. Wtedy zalecane jest spożywanie produktów tylko z poniższej listy:

  • Mleko, śmietana, twaróg, ser ricotta,
  • Wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
  • Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażana, dyni i kiszonek oraz fasolki czerwonej i soi,
  • Owoce i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, mango, gruszki, rabarbar, arbuz,
  • Wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa,
  • Jaja,
  • Masło i naturalne oleje,
  • Wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
  • Cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
  • Proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
  • Dopuszczone jest picie kawy (nie zaleca się picia herbaty).

dieta antyhistaminowa

Produkty zakazane

Zawierające duże ilości histaminy, czyli:

  • Pomidory, ketchup,
  • Czekolada, kakao,
  • Czerwone wino i wino musujące,
  • Sery twarde i wędzone,
  • Kiszonki,
  • Salami, kiełbasy z surowego mięsa,
  • Tuńczyk,
  • Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa.

Oraz produkty, które stymulują jej wydzielanie w organizmie, czyli:

  • Banany,
  • Czekolada,
  • Cytrusy,
  • Truskawki,
  • Kiwi,
  • Skorupiaki.

Stymulująco na wydzielanie histaminy działają również takie emocje jak stres i strach oraz – pośrednio - niektóre leki, których składniki działają hamująco na oksydazę diaminową (DAO) – która katalizuje rozpad amin biogennych (w tym także histaminy). Należy również unikać sztucznych barwników i konserwantów.

Dieta antyhistaminowa – jadłospis (1500 kcal)

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Kiwi jest dozwolone.... i kiwi jest zakazane... to jak w końcu????

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

No właśnie też mnie to zastanowiło. Jednak sądząc po reakcji mojego dziecka na kiwi, powinno być chyba zakazane.

figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, gruszki - silne alergeny uwalniające histaminę , w tekście dozwolone - tekst niewiarygodny...

Jablka uczulaja to jest jakas masakra

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Uczulają, ale mało kto o tym wie. Też byłam w szoku, jak mi na testach alergicznych wyszła alergia na jabłka i brzoskwinie. A ma stany zapalne stawów, stąd badania.

Czytanie ze zrozumieniem znaczcznie by Wam pomoglo.....drogie PANIE!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jesteś alergikiem? - chyba nie, ten tekst to pierwszy krok do reakcji alergicznej, bardzo groznej dla organizmu, zwłaszcza w kwestii dozwolonych owoców...

Z tego co wiem to gruszki również są w grupie zakazanej. Pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Zależy co toleruje organizm. Mój organizm nie toleruje tylko produktów, które zawierają bardzo duże ilości histaminy. Te z małą zawartością mogę spokojnie jeść i nic mi nie jest. Każdy organizm jest inny.

groszek to warzywo strączkowe którego nie można jeść

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

pani dietetyk ze studio życia wspaniale wytlumaczyla mi o ci chodzi z ta histamina ona bada na pacjentach tolerancję histamina

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Pani doktor powiedziała że mój syn może jeść banany a tu występuje jako produkt niedozwolony

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

dokładnie widze sprzecznosci ,najlepiej zrobic testy alergiczne pokarmowe i do tego rozmawiac z dietetykiem klinicznym,jajka ,miód,jabłka sa zakazane atu raptem do jadłospisu wsadzone

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Testy pokarmowe czy to ze skury czy z krwi to tylko 30% skuteczności. Testy są jedynie pomocnicze. Niewspominajac juz otym ze ige czy iga zalezna to tylko 1z5 mechanizmów destrukcyjnych** alergi. Tak wskrucie testy alergiczne to jedna wielka ściema napędzają a kieszenie , 50% ludności jest wogula nieczula "" na Iga czy ige i im nigdy testy niewyjda pozytywne . Taka jest prawda. Niestety

dokladnie,m nie wiem jeszcze kto jest autorem tego artykulu ale przyklad sniadania z waflami miodem i maslem to pekam ze smiechu. zadna wartosc odzywcza takiego sniadania. same weglowowodany...

gotowane jabłka można jeść, nie powodują reakcji - unikać nalezy surowych...

jest napisane ze zakazane sa jaja a poniej pojawia sie przepsi z jajkiem, jakachs niekonsekwencja?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jest napisane, że jaja są dozwolone...

przy atopiach zwiazanych z wyrzutami histaminy zalecane MLEKO I MIESO, ten artykuł to są jakieś jaja

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi