Alergia a nietolerancja
Alergia to reakcja obronna układu immunologicznego, odpowiedzialnego za odporność człowieka. Organizm uznaje alergen za wroga i stara się go jak najszybciej usunąć. Nietolerancja pokarmowa nie jest związana z układem odpornościowym. Powodem nietolerancji jest niezdolność organizmu do produkcji któregoś z enzymów służącego do trawienia lub wchłaniania konkretnego pokarmu.
Jak objawia się nietolerancja histaminy?
Objawy występujące po spożyciu produktów bogatych w histaminę u osób z jej nietolerancją to: dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, uczucie przelewania), zmiany skórne, bolesne miesiączki, bóle głowy, nieżyt nosa, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia napięcia mięśniowego, astma oskrzelowa oraz nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.
Dieta antyhistaminowa – zasady
Dieta antyhistaminowa to rodzaj diety eliminacyjnej wykluczającej produkty bogate w histaminę oraz takie, które stymulują jej wydzielane w organizmie.
Produkty dozwolone
Są to wszystkie pokarmy poza tymi znajdującymi się na liście produktów zakazanych w diecie. Zalecane jest spożywanie produktów z poniższej listy.
- Mleko, twaróg, ser ricotta,
- Wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
- Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażana, dyni i kiszonek oraz fasolki czerwonej i soi,
- Owoce i przetwory z wykluczeniem tych wymienionych jako przeciwwskazane,
- Wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa,
- Jaja,
- Masło i naturalne oleje,
- Wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
- Cukier, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
- Proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
- Nasiona słonecznika, pestki dyni, kokos,
- Dopuszczone jest picie kawy.
Niektóre produkty takie jak jabłka można spożywać po poddaniu ich działaniu temperatury, np. w postaci gotowanej.
Produkty zakazane zawierające duże ilości histaminy:
- Pomidory, ketchup, koncentraty, pasty pomidorowe,
- Awokado,
- Szpinak,
- Soja, tofu, czerwona fasola, groszek,
- Truskawki, papaja, gruszki, śliwki, kiwi, banany, cytrusy, maliny,
- Czekolada, kakao,
- Sery twarde, dojrzewające i wędzone,
- Kiszonki (ogórki, kapusta, zakwas buraczany itp.),
- Salami, kiełbasy z surowego mięsa, wędliny długo dojrzewające, produkty peklowane,
- Tuńczyk, makrela, śledzie, owoce morza,
- Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa,
- Wędzone produkty,
- Orzechy,
- Miód,
- Produkty w puszce: ryby, konserwy,
- Herbata czarna i zielona,
- Napoje energetyczne,
- Alkohol,
- Nabiał fermentowany: kefir, maślanka, zsiadłe mleko,
- Produkty drożdżowe: pieczywo, ciasta.
Stymulująco na wydzielanie histaminy działają również emocje takie jak stres i strach oraz – pośrednio – niektóre leki, których składniki działają hamująco na oksydazę diaminową (DAO) – która katalizuje rozpad amin biogennych (w tym także histaminy). Należy również unikać sztucznych barwników i konserwantów.
Komentarze
Kiwi jest dozwolone.... i kiwi jest zakazane... to jak w końcu????
No właśnie też mnie to zastanowiło. Jednak sądząc po reakcji mojego dziecka na kiwi, powinno być chyba zakazane.
figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, gruszki - silne alergeny uwalniające histaminę , w tekście dozwolone - tekst niewiarygodny...
Dozwolone, ale stymuluje poziom histaminy więc trzeba uważać
Mi to w sumie obojętne... I tak mam alergię na kiwi :D
Być może chodzi tu o kiwi przetworzone np. Drzem czy sok lub napój a świeże i z umiarem można jeść
bo to kiwi Schrödingera, kiwi kwantowe - jest i nie jest jednocześnie
Bo tak się zna autor artykułu.
Jablka uczulaja to jest jakas masakra
Uczulają, ale mało kto o tym wie. Też byłam w szoku, jak mi na testach alergicznych wyszła alergia na jabłka i brzoskwinie. A ma stany zapalne stawów, stąd badania.
I to b.silnie! Nie sądziłam że polski układ trawienny może nie znosić jabłek, ale tak jest.
Tak uczulają.
Uczulają, a najlepsze, ze najgorszy mix to jabłko z marchwią!
Czytanie ze zrozumieniem znaczcznie by Wam pomoglo.....drogie PANIE!
jesteś alergikiem? - chyba nie, ten tekst to pierwszy krok do reakcji alergicznej, bardzo groznej dla organizmu, zwłaszcza w kwestii dozwolonych owoców...
Z tego co wiem to gruszki również są w grupie zakazanej. Pozdrawiam
Zależy co toleruje organizm. Mój organizm nie toleruje tylko produktów, które zawierają bardzo duże ilości histaminy. Te z małą zawartością mogę spokojnie jeść i nic mi nie jest. Każdy organizm jest inny.
Gruszki zawierają ziarna. To może współgrać z wydzieleniem histaminy... Same nie są źródłem,ale podrażniają i powodują jej wydzielanie. Byłoby to logiczne.
groszek to warzywo strączkowe którego nie można jeść
pani dietetyk ze studio życia wspaniale wytlumaczyla mi o ci chodzi z ta histamina ona bada na pacjentach tolerancję histamina
Pani doktor powiedziała że mój syn może jeść banany a tu występuje jako produkt niedozwolony
dokładnie widze sprzecznosci ,najlepiej zrobic testy alergiczne pokarmowe i do tego rozmawiac z dietetykiem klinicznym,jajka ,miód,jabłka sa zakazane atu raptem do jadłospisu wsadzone
Testy pokarmowe czy to ze skury czy z krwi to tylko 30% skuteczności. Testy są jedynie pomocnicze. Niewspominajac juz otym ze ige czy iga zalezna to tylko 1z5 mechanizmów destrukcyjnych** alergi. Tak wskrucie testy alergiczne to jedna wielka ściema napędzają a kieszenie , 50% ludności jest wogula nieczula "" na Iga czy ige i im nigdy testy niewyjda pozytywne . Taka jest prawda. Niestety
dokladnie,m nie wiem jeszcze kto jest autorem tego artykulu ale przyklad sniadania z waflami miodem i maslem to pekam ze smiechu. zadna wartosc odzywcza takiego sniadania. same weglowowodany...
gotowane jabłka można jeść, nie powodują reakcji - unikać nalezy surowych...
Nie tolerancje pokarmowa, a nietolerancja histaminy to dwie różne rzeczy. Ka nie jestem uczulona na jabłka. Ale jabłka bardzo fermentują i stąd niedozwolone. Nie wolno ogólnie fermentowanych, kiszonych i wędzonych, dojrzewających produktów
No właśnie co z tymi jabłkami, bananami i jajkami???
jest napisane ze zakazane sa jaja a poniej pojawia sie przepsi z jajkiem, jakachs niekonsekwencja?
jest napisane, że jaja są dozwolone...
przy atopiach zwiazanych z wyrzutami histaminy zalecane MLEKO I MIESO, ten artykuł to są jakieś jaja
Oczywiście, ze dozwolone, bo najmniej ma histaminy pasteryzowane mleko. Ale jeśli ktoś jest uczulony na mleko to są dwie różne rzeczy. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem
Oxymar ma rację. Ten artykuł pisał amator bez pojęcia.
Jeszcze nie zauważyłam że w produktach dozwolonych jest napisane że można jeść mleko i sery To są dopiero jakieś kpiny to są bardzo duże wyzwalacze histaminy Oj kochanie lekarze gdzie wy się naprawdę uczycie to po prostu ręce opadają
Można pić mleko i ser biały. Nie można serów dojrzewających i żôłtych. Czytajcie ludzie ze zrozumieniem. I nie porównujcie alergii ii nietolerancji histaminy ze sobą. Może się pokrywać, ale nie musi.
Prawda jest taka, że moja czy twoja babka jadała wszystko i nie chorowała. Mało tego piła i paliła tez. A teraz histamina, gluten itd... Szczeze w każdym żarciu jest tyle chemi że łapy opadaja. Co rusz się słyszy bądź bio. Jak tu być bio gdzie ludzi chemia szprycuia. Tu jest wasza alergią nie ogórek czy pomidor ale chemia która go otaczała w szklarni, chemia która go otaczała po zbiorze i w końcu chemia która go otaczała w sklepie aby dłużej polezal. Tu jest wasza alergia. Więc rzygam jak słyszę że ktoś ma celiakie czy też ma dietę antyhistaminowe.
nie wiem co byś powiedział chłopie jak Twoja żona wieczorem i rano miałaby całe ciało w czerwonych plamach , swędzonce i piekące , co byś wtedy powiedział ????
Co za brednie. Już w starożytnym Egipcie odkryto wskazówki odnośnie obecnych tam chorób alergicznych. Po prostu kiedyś tego nie leczono, albo leczono źle i ludzie nawet umierali. Alergikom fundowano kuracje antybiotykami i na przeziębienie, które nic nie dawały. Podobnie jak kiedyś nie było leku na cukrzycę i ludzie po prostu umierali, nie umiano im pomóc. Do dziś wiele osób cierpi, a nie ma pojęcia, że powodem jest alergia. Czasem np. widzę osoby cierpiące na mocny trądzik i aż mam ochotę im powiedzieć - po prostu odstaw nabiał na dwa miesiące i zobacz co się stanie. Założę się, że u 70% problem zniknie. A tak leczą się miesiącami, wydają na ledwie działające kosmetyki i takie koło bez wyjścia i bez większych efektów. A to tylko 1 przykład.
Jak nie znasz się człowieku i nie masz nietolerancji histaminy to nie wypowiadaj się. Nietolerancja histaminy nie bierze się z chemii tylko z braku enzymu dao, którego brak w jelicie. Poczytaj najpierw a potem zabieraj głos. Jakbyś miał taką pokrzywkę jak ja to byś inaczej śpiewał. A nadmienię że odżywiam się wyłącznie eco i o chemii nie ma mowy
nabiał dozwolony? oj chyba nie...
Jak najbardziej mleko, masło, jogurty, serki, twaróg. Nie polecane kefiry i maślanka oraz zsiadłe mleko, bo fermentacja
Jaga masz rację. Coś w tym jest. A na śmietany kwaśne najbardziej trzeba uważać.
Ten artykuł to zawiera informacje chyba ze średniowiecza , dzwonią ale nie wiadomo w którym kościele , piąte przez dziesiąte sie zgadza , ale to miał byc tekst dla ludzi z problemami ,a nie dla tych co sobie już z tym poradzili .
nie tylko kiwi, cytrusy są zakazane, a grejpfrut to nie cytrus? Mam nietolerancję histaminy od dwóch lat i używam cytryny, jem ogórki kiszone. Nie dodali, że zakazane jest jedzenie wołowiny. Po wykryciu tej przypadłości najlepiej jeść tylko indyka, zarówno mięso jak i wędliny. Choć na początku (3 miesiące) jadłam jedynie płatki owsiane, cukinię, indyka i czasem jabłka. Każde jedzenie powodowało u mnie strach. A reakcję wywołała mieszanka avocado, banana i kiwi. Czekolada też powodowała reakcję alergiczną. Nic z tego nie ruszam, boję się nawet leków. Nietolerancja powoduje też nadreaktywność pęcherza, zaczerwienienie twarzy w okolicach nosa i brody, oraz na szyi i dekolcie. Polecam suplement Daosin, można wtedy zjeść coś zakazanego
...a gdzie Jaga kupuje Daosin, bo wg. mnie nie w Polsce. W Polsce jest Histasolv. Daosinu nie ma co najmniej od 2 lat. A co do artykułu to sprzeczność goni sprzeczność, jak pani mgr inż. przepisuje fragmenty z innych artykułów, to proszę najpierw przeczytać ze zrozumieniem. Może nie Pani skupi się nie na zdrowiu innych, bo szkody może pani wyrządzić, może sprzątanie, zamiatanie....albo inny techniczny zawód, dietetyka nie dla pani
ten artykuł to zlepek bzdur skopiowanych z innych artykułów...
trzeba czytac ze zrozumieniem to raz, nietolerancja histaminy to nie alergia na poszczegolne rzeczy, choc mowe wystepowac razem. Wszystkie warzywa fermentujace i dojrzewajace przez dlugi okres sa zakazane... przykladem jest banan, do sklepu trafia ziekony a dojrzewa na polkach, przez co nabiera histaminy. Dziekuje i mam nadzieje ze rozjasnilem komus temat
miod? warzywa ? owoce? przyprawy? nie dozwolone w moim przypadku no i wszystko mleczne tez.....
Mam pokrzywkę uciskową,masakra bo lekarz nie wiedział co mi jest. Dowiedziałem się jaka to choroba od sąsiada. Kupiłem książkę Dieta antyhistaminowa Heide Steigenberger. Zacząłem się stosować do tej diety i powoli wracam do zdrowia. Polecam tę książkę osobom które mają problemy z histaminą. Pozdrawiam Leszek
a zakwas z buraka ma histaminę...
Kiszona kapusta,ogórki kiszone,buraki kiszone podnoszą bardzo poziom histaminy.Więc są niepolecane. Pozdrawiam
Miód na śniadanie, drugie śniadanie to słodziutki mus owocowy, słodka surówka na obiad, podwieczorek z miodem (znowu), ziemniaki na kolację + groszek (podnoszą cukier). Pani dietetyk powinna to przemyśleć, bo inaczej jeśli ktoś zastosuje ten jadłospis, to nie dość, że histamina go będzie poniewierać, to jeszcze cukrzycy, nadwagi, chór jelit się nabawi od tych słodkość. Na dietetyków trzeba uważać...
W moim przypadku mój organizm najgorzej nie toleruje krewetek. Nie mają w sobie histaminy ale chyba stymulują jej wydzielanie. Reakcja jak wstrząs anafilaktyczny. Masakra.
Wszystkie owoce morza są zakazane!
Ludzie błagam, czytajcie ze zrozumieniem. Alergia to nie to samo co nietolerancja histaminy. To tzw pseudo alergia. Tu chodzi o brak enzymu dao, którego brak w jelicie. Ratunku !!!!!
Tak zgadza się,poza tym jeśli mamy stres,i plus zjemy coś zakazanego to już jest bomba.Ja n.p gdy mam stres wszystko mi szkodzi.Mogę w małych ilosciach jeść produkty które przetestowałam że mi nie szkodzą.Przy nietolerancji też może towarzyszyć nietolerancja fruktozy tak jak u mnie inni np. mają nietolerancję laktozy. itp Dlatego nie ma jednoznacznej diety, no i każdy organizm też innaczj reaguje .Ja wykonałam biorezonans u lekarza med.biologicznej i mam ściśle ustaloną dietę.Ale jest problem ją stosować bo to jest kilka tylko produktów.Ale jak sobie podjadam zakazane produkty to póżniej muszę znowu ścisłą dietę stosować 3 miesiące i się uspakaja układ pokarmowy.No cóż ciężkie życie jest z nietolerancją histaminy. Uważają nas ludzie też za dziwaków bo jeść nie chcemy w towarzystwie,ja unikam takich spotkań ,nie da się wytrzymać jak stół jest zastawiony smakołykami zakazanymi.Życzę powodzenia.Jadwiga
...lub fizjologicznie wysoki poziom histaminy organicznej i wtedy najbardziej szkodzi stres , przegrzanie i zziębniecie , chocby sie nic nie zjadło , to to cholerstwo lubi sie wywalić
podobno gruszki są zakazane więc ten mus gruszkowy o z "marchwi" jest czy z czegp
podobno gruszki są zakazane więc ten mus gruszkowy o z "marchwi" jest czy z czegp
Czy ktoś ma jeszcze jakies inne produkty do dopisania do diety, co nie można? Czy macie problem z oliwkami i olejem z oliwek?
oliwa jak najbardziej , neutralizuje histamine , można sporóbować czarnych oliwek , zielone sa płukane po zbiorze w kwasie salicylowym , więc odpadają
artykół jest bardzo powierzchowny , alergie to nie to samo co nietolerancja histaminy , z dietą nie należty sie zdawać na innych , samemu należy ja sobie dopasować , a i tez nie bedzie 100% pewności , jabłko z jednego sadu nie bedzie mialo histaminy a z innego be dzie dużo, zawartości histaminy w produktach bywaja od 0 do 10000 jednostek, jajka mozna jeść ale ograniczyc bialko jajek , sery tylko niefermentowane czyli podpuszczkowe , mleko mozna jezeli niema się alergi ipokarmowej na kazeine lub na laktozę .... temat szeroki i głeboki jak Pacyfik, trzeba sie dużo nauczyć, bo kazdy organizm jest inny i inaczej reaguje
Tutaj bardziej pomocne będą listy Mast Cell 360 i SIGHI, można wkleić je w tłumacza google. Należy pamiętać też, że to nie dieta typu bezglutenowej, gdzie wystarczy wyłączyć produkty - histaminę nasz organizm produkuje np podczas brania prysznicu a i bakterie też mogą ją wyprodukować w jedzeniu. Dieta bezhistaminowa nie powinna trwać dłużej niż 4 tygodnie (wg danych z NHS) więc lepiej skupić się na diecie ubogiej w histaminę. Dziwne, że w artykule nie wyjaśniono takich rzeczy ani nie wspomniano o liberatorach/wyzwalaczach/stymulatorach histaminy (np kofeina już jest, ale włączono ją do pożywienia wysokohistaminowego?). Nie wszyscy będą mieli takie same reakcje co do jedzenia np jedna osoba będzie tolerowała gotowane jajka kiedy jajek się w tej diecie zwykle odradza. Co do mięs, najlepsze są: chude, mrożone, a odmrożone przyrządzić najpóźniej po godzinie od kupienia. Niektórzy z HIT biorą ze sobą torby termiczne jeśli kupują tego typu produkty. Lepiej unikać supermarketów i nie przygotowywać jedzenia na zapas, chyba że mamy czas na odmrażanie. Ryż lepiej myć przed gotowaniem jak Azjaci, żeby stracił nieco swoich wartości. Maliny mają dużo histaminy, ale także i kwercetyny więc zazwyczaj jest pomijana w listach. Jestem jedną z tych osób, którym pomogło ograniczenie glutenu, szczególnie przy śniadaniu. Chleb na następny dzień trzymam w lodówce i mrożę kromki na następne dni. Nie wiem czy kapsaicyna jest wyzwalaczem, ale czerwona papryka powoduje u mnie problemy. Przy HIT mogą wystąpić również wrażliwość na lecytynę lub szczawian. Gotowanie w wodzie i na parze są dla nas najlepsze ponieważ nie podwyższają poziomu histaminy. Branie Loratanu tydzień przed okresem i podczas zmniejszyło u mnie objawy wrażliwości na histaminę (hormony i stres też są odpowiedzialne za jej produkcję :>). Należy uważać też na kosmetyki, czego przekonałam się po pojawieniu się swędzenia po szamponie z miodem.
Dziękuję za rzetelny komentarz. Zgadzam się w 100%.
Dziękuję, właśnie tego mi brakowało do mojej układanki. Żaden lekarz u mnie nie wpadł na to
Chodzi o to, żeby jeść bardzo mało tego, co uczula. Nawet Kasza gryczana tu opisana jest jako neutralna a można tylko 40 g gotowanej, to są dwie Łyżki płaskie stołowe