Dodano: 2015-10-14

Dieta antyhistaminowa – zasady, produkty wskazane i zakazane Ocena: 2.5/5 Ilość głosów: 2

Dieta antyhistaminowa stosowana jest przede wszystkim przy nietolerancji pokarmowej – przy nietolerancji histaminy. Jednak ma ona również zastosowanie jako dieta przeciwzapalna czy dieta dla osób ze skłonnościami do alergii.

Jak objawia się nietolerancja histaminy?

Objawy występujące po spożyciu produktów bogatych w histaminę, u osób z jej nietolerancją: niedomagania ze strony układu pokarmowego, zmiany skórne, bolesne miesiączki, bóle głowy, nieżyt nosa, zaburzenia rytmu serca, zaburzenia napięcia mięśniowego, astma oskrzelowa oraz nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych.

Dieta antyhistaminowa – zasady

Dieta antyhistaminowa jest to rodzaj diety eliminacyjnej wykluczającej produkty bogate w histaminę oraz takie, które stymulują jej wydzielane w organizmie.

Produkty dozwolone

Są to wszystkie inne pokarmy, poza tymi znajdującymi się na liście produktów zakazanych w diecie. Jeśli cierpimy na nietolerancję histaminy, oprócz produktów bogatych w histaminę i stymulujących jej wydzielanie należy wykluczyć również pokarmy zawierające ją w mniejszych ilościach. Wtedy zalecane jest spożywanie produktów tylko z poniższej listy:

  • Mleko, śmietana, twaróg, ser ricotta,
  • Wszystkie zboża i produkty z ich udziałem, oprócz pszenicy,
  • Wszystkie warzywa i potrawy z ich udziałem, oprócz pomidorów, szpinaku, bakłażana, dyni i kiszonek oraz fasolki czerwonej i soi,
  • Owoce i przetwory z ich udziałem: jabłka, figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, mango, gruszki, rabarbar, arbuz,
  • Wszystkie czyste, świeżo ugotowane mięsa,
  • Jaja,
  • Masło i naturalne oleje,
  • Wszystkie przyprawy, oprócz zakazanych,
  • Cukier, miód, syrop klonowy i kukurydziany, słodziki,
  • Proszek do pieczenia, żelatyna, soda oczyszczona,
  • Dopuszczone jest picie kawy (nie zaleca się picia herbaty).

dieta antyhistaminowa

Produkty zakazane

Zawierające duże ilości histaminy, czyli:

  • Pomidory, ketchup,
  • Czekolada, kakao,
  • Czerwone wino i wino musujące,
  • Sery twarde i wędzone,
  • Kiszonki,
  • Salami, kiełbasy z surowego mięsa,
  • Tuńczyk,
  • Przyprawy: anyż, cynamon, goździki, curry, ostra papryka, gałka muszkatołowa.

Oraz produkty, które stymulują jej wydzielanie w organizmie, czyli:

  • Banany,
  • Czekolada,
  • Cytrusy,
  • Truskawki,
  • Kiwi,
  • Skorupiaki.

Stymulująco na wydzielanie histaminy działają również takie emocje jak stres i strach oraz – pośrednio - niektóre leki, których składniki działają hamująco na oksydazę diaminową (DAO) – która katalizuje rozpad amin biogennych (w tym także histaminy). Należy również unikać sztucznych barwników i konserwantów.

Dieta antyhistaminowa – jadłospis (1500 kcal)

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Kiwi jest dozwolone.... i kiwi jest zakazane... to jak w końcu????

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

No właśnie też mnie to zastanowiło. Jednak sądząc po reakcji mojego dziecka na kiwi, powinno być chyba zakazane.

figi, grejpfrut, winogrona, kiwi, gruszki - silne alergeny uwalniające histaminę , w tekście dozwolone - tekst niewiarygodny...

Jablka uczulaja to jest jakas masakra

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Uczulają, ale mało kto o tym wie. Też byłam w szoku, jak mi na testach alergicznych wyszła alergia na jabłka i brzoskwinie. A ma stany zapalne stawów, stąd badania.

Czytanie ze zrozumieniem znaczcznie by Wam pomoglo.....drogie PANIE!

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jesteś alergikiem? - chyba nie, ten tekst to pierwszy krok do reakcji alergicznej, bardzo groznej dla organizmu, zwłaszcza w kwestii dozwolonych owoców...

Z tego co wiem to gruszki również są w grupie zakazanej. Pozdrawiam

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Zależy co toleruje organizm. Mój organizm nie toleruje tylko produktów, które zawierają bardzo duże ilości histaminy. Te z małą zawartością mogę spokojnie jeść i nic mi nie jest. Każdy organizm jest inny.

groszek to warzywo strączkowe którego nie można jeść

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

pani dietetyk ze studio życia wspaniale wytlumaczyla mi o ci chodzi z ta histamina ona bada na pacjentach tolerancję histamina

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Pani doktor powiedziała że mój syn może jeść banany a tu występuje jako produkt niedozwolony

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

dokładnie widze sprzecznosci ,najlepiej zrobic testy alergiczne pokarmowe i do tego rozmawiac z dietetykiem klinicznym,jajka ,miód,jabłka sa zakazane atu raptem do jadłospisu wsadzone

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Testy pokarmowe czy to ze skury czy z krwi to tylko 30% skuteczności. Testy są jedynie pomocnicze. Niewspominajac juz otym ze ige czy iga zalezna to tylko 1z5 mechanizmów destrukcyjnych** alergi. Tak wskrucie testy alergiczne to jedna wielka ściema napędzają a kieszenie , 50% ludności jest wogula nieczula "" na Iga czy ige i im nigdy testy niewyjda pozytywne . Taka jest prawda. Niestety

dokladnie,m nie wiem jeszcze kto jest autorem tego artykulu ale przyklad sniadania z waflami miodem i maslem to pekam ze smiechu. zadna wartosc odzywcza takiego sniadania. same weglowowodany...

gotowane jabłka można jeść, nie powodują reakcji - unikać nalezy surowych...

jest napisane ze zakazane sa jaja a poniej pojawia sie przepsi z jajkiem, jakachs niekonsekwencja?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

jest napisane, że jaja są dozwolone...

przy atopiach zwiazanych z wyrzutami histaminy zalecane MLEKO I MIESO, ten artykuł to są jakieś jaja

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jestem zszokowana pani jest naprawdę magistrem dietetykiem?? No to naprawdę gratuluję wiedzy skoro pani pisze że jest dozwolone kiwi grejpfrut itd To Mnie już ręce opadają Wiem po sobie że jak to zjem to umieram z bólu bo nie mogę nic co wzmaga histaminę nigdy bym nie chciała na takiego lekarza Jak pani trafić ło matko w ogóle te wszystkie wasze tabele to dupę potłuc w jednej tabeli piszecie na przykład że zioło rumianek mięta zakazane a w drugiej że dozwolone Chyba się sami najpierw podszkolić się

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Jeszcze nie zauważyłam że w produktach dozwolonych jest napisane że można jeść mleko i sery To są dopiero jakieś kpiny to są bardzo duże wyzwalacze histaminy Oj kochanie lekarze gdzie wy się naprawdę uczycie to po prostu ręce opadają

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Prawda jest taka, że moja czy twoja babka jadała wszystko i nie chorowała. Mało tego piła i paliła tez. A teraz histamina, gluten itd... Szczeze w każdym żarciu jest tyle chemi że łapy opadaja. Co rusz się słyszy bądź bio. Jak tu być bio gdzie ludzi chemia szprycuia. Tu jest wasza alergią nie ogórek czy pomidor ale chemia która go otaczała w szklarni, chemia która go otaczała po zbiorze i w końcu chemia która go otaczała w sklepie aby dłużej polezal. Tu jest wasza alergia. Więc rzygam jak słyszę że ktoś ma celiakie czy też ma dietę antyhistaminowe.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

nabiał dozwolony? oj chyba nie...

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Ten artykuł to zawiera informacje chyba ze średniowiecza , dzwonią ale nie wiadomo w którym kościele , piąte przez dziesiąte sie zgadza , ale to miał byc tekst dla ludzi z problemami ,a nie dla tych co sobie już z tym poradzili .

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi