Dieta oczyszczająca – przygotowanie
Jeśli interesujesz się dietą oczyszczającą, musisz wiedzieć, że ważne jest, aby organizm był przygotowany do oczyszczania. Wobec tego kilka dni wcześniej odstaw z menu mięso, tłusty nabiał i słodycze. Gdy przystąpisz do diety, pamiętaj o codziennej porcji płynów - oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie, wypijaj każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Świetnym uzupełnieniem dietetycznego detoksu będą też seanse w saunie (2 razy w tygodniu) oczywiście pod warunkiem, że nie cierpisz na choroby układu krążenia. Pierwsze efekty oczyszczania zauważysz już w trakcie kuracji, możesz liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego i poprawę stanu skóry - twoja cera stanie się jaśniejsza i gładsza. Dieta oczyszczająca przynosi się tylko poprawę wyglądu. Przyjemnym efektem ubocznym kuracji jest również utrata wagi (ok. 1 kg).
Dieta oczyszczająca – jadłospis
- Śniadanie (256 kcal): Sałatka owocowa, filiżanka zielonej herbaty.
- II Śniadanie (113 kcal): Surówka z marchwi i jabłka, szklanka soku wielowarzywnego.
- Obiad (325 kcal): Warzywna zupa, filiżanka herbaty owocowej.
- Podwieczorek (102 kcal): Pieczone jabłko.
- Kolacja (215 kcal): Sałatka z tofu, szklanka herbaty owocowej.
- Śniadanie (299 kcal): Płatki owsiane i otręby z owocami i jogurtem, filiżanka zielonej herbaty.
- II Śniadanie (130 kcal): Kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem, szklanka świeżego soku grejpfrutowego.
- Obiad (419 kcal): Ryż z warzywami, szklanka soku pomidorowego.
- Podwieczorek (125 kcal): Koktajl truskawkowy.
- Kolacja (234 kcal) Sałatka z kaszą jaglaną, szklanka herbaty z aronii.
- Śniadanie (307 kcal): Jogurt naturalny z płatkami owsianymi gruszką, filiżanka zielonej herbaty.
- II Śniadanie (130 kcal): Warzywa z sosem czosnkowym.
- Obiad (417 kcal): Omlet ze szpinakiem, surówka, filiżanka zielonej herbaty.
- Podwieczorek (123 kcal): Koktajl malinowy.
- Kolacja (226 kcal): Kromka chleba ryżowego z miodem, surówka z marchwi z orzechami, szklanka herbaty z aronii.
- Śniadanie (300 kcal): Grzanki żytnie z jajkiem i szczypiorkiem, surówka, szklanka zielonej herbaty.
- II Śniadanie (96 kcal): Jabłko.
- Obiad (410 kcal): Chłodnik, gotowana fasolka szparagowa (200 g) polana rozpuszczonym masłem (płaska łyżka), gotowane ziemniaki z koperkiem, filiżanka zielonej herbaty .
- Podwieczorek (130 kcal): Szklanka świeżego soku grejpfrutowego, 10 orzechów włoskich lub migdałów.
- Kolacja (257 kcal): Twarożek z owocami i miodem, szklanka herbaty owocowej.
- Śniadanie (315 kcal): Jogurt z musli i truskawkami, filiżanka zielonej herbaty.
- II Śniadanie (126 kcal): Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem, szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego.
- Obiad (403 kcal): Zupa z soczewicy, sałatka z pieczarkami, filiżanka zielonej herbaty.
- Podwieczorek (132 kcal): Szklanka kefiru (0,5 % tłuszczu) i duża brzoskwinia.
- Kolacja (248 kcal): Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku, filiżanka zielonej herbaty.
mgr inż. Kalina Gogała
Dieta oczyszczająca - przepisy
- 2 plastry chudego sera twarogowego;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (2%);
- czerwona papryka;
- łyżka szczypiorku.
W miseczce ugnieść ser, dodać jogurt, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek. Przyprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
- 6 liści sałaty;
- 4 rzodkiewki;
- 5 pieczarek;
- zielony ogórek;
- łyżka szczypiorku;
- 2 łyżki rzeżuchy;
- sok z cytryny;
- sól.
Sałatę porwać na kawałki, rzodkiewkę pokroić, szczypiorek posiekać. Pieczarki umyć, obrać i przekroić na połówki, poddusić na patelni, potem wystudzić. Wymieszać warzywa, posolić, polać sokiem z cytryny, dodać rzeżuchę.
- szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona);
- cebula;
- pomidor;
- ząbek czosnku;
- łyżka natki;
- 2 łyżeczki ketchupu (bez konserwantów);
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy (listek laurowy, ocet winny, sól, pieprz, kminek).
Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i utarty czosnek. Połączyć soczewicę z cebulą i czosnkiem, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy i gotować ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć soczewicę, pozostawiając wywar w garnku. Zmiksować soczewicę i z powrotem przełożyć do garnka. Jeśli potrzeba, dodać odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję zupy kremowej. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory bez skórki i ketchup. Przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
- 15 truskawek;
- szklanka jogurtu;
- 4 płatków owsianych.
Owoce polać jogurtem i posypać płatkami owsianymi
- 100 g serka wiejskiego;
- kiwi;;
- plaster ananasa;
- łyżka miodu;
- 3 łyżki kiełków.
Do serka wrzucić pokrojone w kostkę owoce. Dodać miód i kiełki.
- 2 szklanki maślanki;
- 2 łyżki soku z buraka;
- burak;
- ogórek;
- 6 rzodkiewek;
- po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku.
Buraka ugotować, a następnie obrać i pokroić w kostkę. Ogórka i rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Maślankę wymieszać z sokiem buraczanym, dodać rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość posypać dużą ilością posiekanego koperku.
- pomidor;
- 5 zielonych oliwek;
- sok z połowy cytryny.
Pokroić pomidora i połączyć z oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny.
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego;
- jajko;
- łyżeczka szczypiorku;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- przyprawy.
Do miseczki wbić jajko. Dosypać posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Kromki chleba zanurzyć z obu stron w masie jajecznej i usmażyć na rozgrzanej oliwie.
- marchew;
- seler korzeniowy;
- jabłko;
- łyżeczka orzechów włoskich;
- łyżeczka miodu;
- sok z cytryny.
Marchew, jabłko i selera umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i miód. Całość posypać posiekanymi orzechami.
- szklanka kefiru (2%);
- 3 szklanki malin lub porzeczek.
Owoce zmiksować z kefirem.
- pomidor;
- 4 łyżki kiełków;
- sól;
- 6 zielonych oliwek;
- łyżeczka szczypiorku.
Pokroić pomidora, dodać kiełki, oliwki i szczypiorek. Doprawić do smaku.
- marchew;
- ogórek;
- żółta papryka;
- 3 łyżki serka homogenizowanego;
- ząbek czosnku;
- sól;
- pieprz;
- suszona bazylia.
Warzywa pokroić, wymieszać z serkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku
- 3 łyżki kaszy jaglanej;
- cykoria;
- brzoskwinia;
- pomarańcza;
- łyżka pestek słonecznika;
- łyżka sosu winegret.
Kaszę zalać wrzątkiem, odczekać, aż napęcznieje. Cykorię umyć i pokroić w paseczki. Obrać i pokroić pomarańczę oraz brzoskwinię. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy i łyżeczki octu winnego ze szczyptą soli i cukru. Na koniec sałatkę posypać uprażonymi pestkami słonecznika.
- szklanka kefiru (2%);
- 10 truskawek (świeżych lub mrożonych).
Składniki zmiksować.
- 1/3 torebki ryżu brązowego;
- brokuł;
- szklanka fasolki szparagowej;
- żółta papryka;
- marchew;
- cebula;
- łyżka oliwy z oliwek;
- łyżka natki.
Ryż ugotować. Warzywa umyć i pokroić. Brokuły i fasolkę podgotować w niewielkiej ilości wody. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa i dusić chwilę pod przykryciem. Pod koniec duszenia posypać solą i pieprzem, dodać ryż i posypać całość natką.
- po 5 łyżek płatków owsianych;
- 2 łyżki pestek słonecznika;
- łyżka rodzynek;
- łyżka orzechów włoskich;
- kiwi;
- plaster melona;
- jogurt naturalny (2%);
- łyżeczka kiełków słonecznika.
Do miski wsypać płatki, pestki słonecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszać. Kiwi pokroić w kostkę, a z melona wyciąć łyżeczką małe kulki. Owoce polać jogurtem, posypać płatkami i wymieszać. Udekorować całość kiełkami słonecznika.
- 2 cienkie plastry tofu;
- żółta papryka;
- ogórek;
- 2 małe pomidory;
- por;
- po łyżeczce oliwy z oliwek, octu winnego, sosu sojowego;
- słodka papryka;
- sól;
- 3 łyżki kiełków lucerny;
- 2 łyżki koperku.
Warzywa umyć i pokroić na mniejsze części (z pomidora usunąć miąższ). Podzielić na kawałki serek tofu i połączyć go z warzywami. Sałatkę polać sosem: łyżeczkę oliwy połączyć z łyżeczką octu winnego, łyżeczką sosu sojowego, słodką papryką i szczyptą soli. Posypać koperkiem i kiełkami.
- jabłko;
- łyżka dżemu;
- cynamon.
Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Do środka dodać łyżeczkę dżemu i szczyptę cynamonu. Piec 15 minut w temp. 150 st. C.
- 2 ziemniaki;
- szklanka fasolki szparagowej;
- brokuł;
- po łyżce koperku, natki, masła;
- sól i pieprz.
Obrać i pokroić ziemniaki. Fasolkę oczyścić, a brokuł podzielić na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotować. Gdy zmiękną, dodać masło i przyprawić solą oraz pieprzem. Zupę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- banan;
- kiwi;
- mandarynka;
- łyżka pestek z dyni;
- 2 łyżki kiełków słonecznika.
Owoce obrać, pokroić i przełożyć do miseczki. Dodać pestki z dyni oraz kiełki.
Komentarze