Czemu cukier rafinowany jest szkodliwy?
Często dostaję od was wiadomości z prośbą, bym napisał coś o białym cukrze. Pytacie także o zdrowe zamienniki cukru. Zapewne większość z was wie o tym, iż spożywanie rafinowanego cukru może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne oraz przybranie na wadze.
Wszystkiemu winien jest proces produkcji cukru. W wyniku rozwoju technologi oraz obróbki, jakiej poddaje się cukier, jest on pozbawiony wartości odżywczych. Nie znajdziemy w nim witamin, minerałów ani enzymów. Dlatego też uznaje się go za puste kalorie. Jeśli będziemy długo i często spożywać ten produkt, to mogą pojawić się problemy zdrowotne, głównie związane z szybkim wzrostem glukozy we krwi. W przyszłości może się to przeobrazić w reakcje trzustki, która będzie oddawać insulinę, a następnie zostanie ona przekształcana w glikogen, który będzie magazynowany w wątrobie.
Już w 1957 roku zostały podjęte pierwsze badania naukowe nad szkodliwością cukru. Pierwszą osobą, która postanowiła przyjrzeć się sprawie bliżej, był dr William Coda Martin. Doktor ten sklasyfikował cukier jako truciznę! A wszystko to z jednego powodu – cukier jest pozbawiony substancji odżywczych! Brak w nim również substancji mineralnych, które pierwotnie znajdowały się burakach cukrowych.
Nie są to jednak wszystkie wady, produkt ten potrafi znacznie bardziej pogorszyć nasze zdrowie. Wypłukuje z naszego organizmu cenne witaminy oraz minerały, które są niezbędne do procesu trawienia cukru, a także detoksykacji organizmu. Ponadto cukier doprowadza do uzależnienia, które zmusza nas do spożywania różnego rodzaju słodkości. W wyniku tego spożywamy coraz więcej cukru w czystej postaci lub tej ukrytej w słodyczach. Z biegiem lat takie postępowanie może spowodować negatywne zmiany zdrowotne. W starszym wieku pojawia się otyłość oraz cukrzyca typu drugiego. Cukrzyca tego typu oznacza, iż organizm nie jest w stanie kontrolować poziomu glukozy. Co gorsza, wiele badań statystycznych pokazuje, iż coraz więcej małych dzieci ma już cukrzycę typu pierwszego!
Czym zastąpić cukier – zdrowe zamienniki cukru
Wymienię te najzdrowsze zamienniki cukru. Mało kto o nich słyszał, a szkoda, ponieważ są znacznie zdrowsze od przereklamowanego białego cukru. Warto oduczyć się nabywanych przez wiele lat przyzwyczajeń. Dzięki temu nie tylko będziemy czuć się zdrowo, ale również szybko pozbędziemy się zbędnych kilogramów! Każdemu z nas odrzucenie cukru będzie kojarzyć się z nieprzyjemnym smakiem herbaty czy kawy. Jednak jest to błędne myślenie, ponieważ naturalne i zdrowe zamienniki cukru mają bardzo podobną słodkość, co daje niemal identyczny smak!
Zdrowe i naturalne zamienniki cukru:
1. Erytrytol
Jest to naturalny słodzik, który praktycznie nie zawiera kalorii. Dzięki temu możemy go spokojnie spożywać bez obaw o przybranie na wadze. Erytrytol powszechnie spotykany jest w owocach, warzywach, grzybach, a nawet w nasionach roślin. Można używać go do słodzenia herbat, kaw, wypieków, co zmniejszy kaloryczność produktu. Ciasta, które zostały wykonane przy użyciu erytrytolu nie będą aż tak kaloryczne jak przy użyciu zwykłego, białego cukru. Co najważniejsze, ta zdrowa odmiana cukru nie powoduje próchnicy zębów! Ponadto jest on bardzo szybko trawiony przez organizm, a spożycie w dużych ilościach nie powoduje efektu przeczyszczającego.
Właściwości zdrowotne erytrytolu:
– działa antyoksydacyjne;
– zawiera tylko 24 kcal na 100 g;
– zawiera 75 procent słodyczy zwykłego cukru;
– zabija wolne rodniki;
– jest łagodny dla żołądka.
2. Ksylitol
Jest to kolejny cukier pochodzenia naturalnego. Najczęściej pozyskiwany jest z brzozy, ale można go również spotkać w warzywach, owocach, jagodach, drewnie, a nawet grzybach. Jego największą zaletą jest jego przemiana w organizmie, przy której użyte są bardzo niewielki pokłady insuliny. Co ciekawe, ksylitol jest produkowany przez nasz własny organizm (około 15 g dziennie). W szpitalu osoby, które mają nietolerancję glukozy i insuliny, są podłączone do kroplówki, która zawiera ksylitol.
Właściwości naturalnego ksylitolu:
– przyspiesza gojenie ran;
– działa bakteriobójczo;
– spowalnia procesy starzenia;
– podnosi odporność;
– chroni przed infekcjami;
– ma o 40 procent mniejszą kaloryczność od cukru;
– likwiduje próchnicę;
– podnosi przyswajalność wapnia;
– likwiduje pleśń w przewodzie pokarmowym.
3. Stewia
Ta pozycja jest również ciekawa. Liście stewii są 35 razy słodsze od cukru. A co najlepsze, stewia posiada zero kalorii! Ponadto nie podnosi poziomu cukru we krwi, obniża jej ciśnienie, pomaga przy cukrzycy typu II. Wykazuje również działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
ja od 30 lat nie slodze i co sie okazuje od roku mam cukrzyce