Często dostaję od was wiadomości z zapytaniem: "Jak można w naturalny sposób wesprzeć bolące stawy?". Bóle stawów są często spotykane, dlatego napisałem o tym cały artykuł. Dzięki temu każdy będzie mógł skorzystać z metod, które bardzo skutecznie pomagają na bóle stawów. Mowa oczywiście o miksturze na bazie żelatyny, która jest jedną z najlepszych metod na tę dolegliwość.
Czemu akurat żelatyna? Naturalny lek na bóle stawów
Bóle stawów mogą mieć różne przyczyny i być różnego pochodzenia, najczęściej powstają one w wyniku urazu, obfitego treningu/wysiłku, spadku mazi stawowej oraz wielu innych przyczyn.
Żelatyna znana jest z dużej zawartości aminokwasów, które w znaczącym stopniu przyczyniają się do regeneracji tkanki łącznej. Ponadto posiada znaczne ilości kolagenu, który wzmacnia chrząstkę oraz ochrania stawy. Dlatego żelatynę powinny spożywać osoby, które uprawiają sporty, a także ludzie starsi oraz osoby, które często borykają się z bólem stawów. Żelatyna jest najstarszym suplementem diety, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów Pierwsze informacje o tym produkcie pochodzą już z XII wieku. Poza dużą ilością aminokwasów i kolagenu żelatyna zawiera jeszcze glicyny, proliny, hydroksyproliny, kwas glutaminowy oraz argininy. To właśnie dzięki takiej zawartości składników żelatyna uznana jest za naturalne lekarstwo, które skutecznie pozbywa się bólu w stawach, a także zwiększa ich mobilność.
Jednym z najważniejszych składników jest aminokwas o nazwie prolina. To właśnie ona przyczynia się do syntezy kolagenu. Czemu ten aminokwas jest tak ważny? Ogranicza on wytwarzanie enzymów zapalnych, co przyczynia się do ich niwelowania. Warto wspomnieć, iż żelatyna spożywcza może zawierać śladowe ilości glutenu, dlatego też trzeba wybrać odpowiednią, ale o tym napiszę w dalszej części artykułu.
Drugim ważnym składnikiem, który znajduje się w żelatynie, jest hydroksyprolina. Działa podobnie jak prolina, czyli wspomaga regenerację tkanki łącznej.
Wiemy już, że żelatyna pomaga na bóle stawów, ale czy potrafi coś więcej?
Nie działa ona wyłącznie na stawy, przynosi również szereg innych, pozytywnych zmian w naszym organizmie, a oto najważniejsze z nich:
– pomaga w usunięciu zaburzeń żołądkowych;
– reguluje metabolizm, dzięki czemu idealnie nadaje się podczas odchudzania;
– wzmacnia oraz zwiększa elastyczność ścięgien;
– zapobiega chorobom związanym ze zwyrodnieniem stawów;
– poprawia urodę, skutecznie stymuluje wzrost włosów i paznokci;
– regularne spożywanie żelatyny poprawia trawienie potraw mięsnych i mlecznych, ponadto zapobiega wzdęciom;
– regeneruje kolagen zawarty w skórze;
– powoduje prawidłowy rozwój budowy mięśni.
Jaki kolagen stosować oraz w jaki sposób?
Każdy z nas wie, że żelatyna znajduje się w galaretce. Jednak jej ilości są znikome, a ponadto galaretki zawierają duże ilości cukru, co nie jest zdrowe. Najlepiej wybrać produkt, który będzie specjalnie przeznaczony do funkcji regeneracji stawów. Żelatyny spożywcze nie mają aż tylu właściwości! Ponadto trzeba szukać produktu, który nie będzie zawierał laktozy ani glutenu. Najlepiej, by zawartość żelatyny w produkcie wynosiła 100 procent. Taki preparat należy spożywać w ilości 10 g dziennie. Około jedną czubatą łyżkę stołową trzeba rozpuścić w 200 ml płynu, np. jogurcie czy soku owocowym.
Jak zwiększyć przyswajalność żelatyny?
Można w bardzo prosty sposób zwiększyć przyswajalność żelatyny poprzez stosowanie większej ilości witaminy C, która jest niezbędnym składnikiem w procesie produkcji kolagenu oraz odbudowy chrząstki.
Jeśli chcemy nabyć witaminę C poprzez naturalne artykuły spożywcze, to powinniśmy spożywać takie produkty jak:
– czarna porzeczka, która zawiera aż 183 mg witaminy C w 100 g;
– czerwona papryka, posiadająca 140 mg witaminy C na 100 g;
– zielona papryka i brukselka, mają one taką samą zawartość witaminy C na 100 g produkty, czyli aż 90 mg.
Osoby, które zamiast odpowiedniej diety wolą uzupełnić witaminę C za pomocą suplementu diety, powinny wybrać naturalną witaminę C.
Kolejnymi bardzo ważnymi witaminami, które biorą udział w prawidłowym sieciowaniu kolagenu jest witamina B6 oraz D. Są one niezbędne do mineralizowania kości. Witaminę B6 w największych ilościach można spotkać w otrębach, zarodkach pszennych, a także w wątróbkach, kaszy jaglanej i gryczanej oraz w fasoli białej. W sprzedaży można również spotkać naturalną witaminę B6 pod postacią suplementu.
Witamina D natomiast znajduje się w dużych ilościach w rybach. Osoby, które za nimi nie przepadają, mogą sięgnąć po kaszki mleczno-ryżowe, ser żółty, jajka.
Można również stosować produkty, które działają antyzapalnie oraz łagodząco, należą do nich: orzechy, imbir, awokado.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Gdzie znaleźć żelatynę nie spożywczą? Ma Pan jakieś propozycje gdzie można szukać?
W sklepie spożywczym
najlepsza zelatyna to nozki wieprzowe
Niestety ale nie da się żywnością podnieść poziomu Vitaminy D chyba że jedlibyśmy codziennie 5 kg Makreli łososia lub śledzi
na zewnętrznej części kolana pojawił mi się tzw. gangrion. Przy tzw rozruchu jest ból całej nogi także przez pewien czas kuleje do momentu kiedy coś tam nie zaskoczy. Ortopeda zaleca mi artroskopie. Szukam innych sposobów na pozbycie się tego. Zabieg to zawsze ostateczność. Dlatego proszę o pomoc
A wegetarianom, co można polecić?
1 łyzke zelatyny spożywczej rozpuścić w 1 szklance wody, dodaćpół łyzeczki stevi(do kupienia w sklepie -zdrowa żywność-lub w markecie na polce zdrowej zywnosci.Na dno miseczki wsypac mrozone ,owoce np porzeczki czerwona,czarna,jeżyna, malina,winogrona ,jagoda czarna ok 1szklanka, zalać rozpuszczoną żelatyną i deser na cały dzien gotowy już po ok 1-2 godzinach , a na nastepna przekąskę domowej roboty majonez z olejem lnianym ,kromka chleba zytniego lub orkiszowego z kiszonym ogórkiem ,ewentualnie kromka chleba polana dobrym olejem z gotowanym jajkiem i kiszonym ogorkiem lub kiszona kapusta .Wszystko do przygotowania najlepiej własnoręcznie .