Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?
Od niedawna możemy zaobserwować modę na ocet jabłkowy, coraz częściej spotykamy go na półkach sklepowych, w gazetach czy nawet w telewizji. Ze źródeł tych możemy dowiedzieć się o licznych korzyściach zdrowotnych płynących z octu jabłkowego. U każdego świadomego i ostrożnego konsumenta rodzi się pytanie, czy faktycznie ten ocet jest taki zdrowy? A jeśli jest, to dlaczego?
W tym artykule postaram się odpowiedzieć na wszystkie te pytania, a także napiszę o najważniejszych zastosowaniach octu jabłkowego. Powstaje on w procesie fermentacji owoców, która wywołana jest bakteriami octowymi. Produkt ten posiada charakterystyczny zapach oraz barwę, a jego skład bogaty jest w witaminy A, C, E, P, B1, B2, B6 oraz minerały, do których należy: siarka, magnez, potas, wapń, sód. Ponadto w jego składzie możemy znaleźć duże ilości przeciwutleniaczy oraz beta-karotenu. Na tym jednak skład octu jabłkowego się nie kończy, zawiera również bardzo ważne kwasy mlekowe, cytrynowe, octowe, a także liczne aminokwasy oraz pektyny.
Zastosowania octu jabłkowego
Sami widzicie, ile w tym niepozornym occie znajduje się korzystnych składników. Dzięki tak bogatej zawartości produkt ten przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Poniżej przedstawiam najlepsze zastosowania octu jabłkowego, które potwierdzone są naukowo.
1. Neutralizuje bakterie, drobnoustroje oraz grzyby
Badania przeprowadzone przez przodujące uniwersytety potwierdziły, iż ocet jabłkowy świetnie sprawuje się jako naturalny środek dbający o prawidłową florę bez niekorzystnych bakterii czy drobnoustrojów. Dlatego też warto spożywać ocet wewnętrznie, co zwiększy naszą odporność na czynniki chorobotwórcze czy grzybicę. Ponadto produkt ten możemy stosować zewnętrznie, dzięki czemu poradzimy sobie z grzybicą paznokci czy brodawkami. Co ciekawe, ocet ten eliminuje bakterie E.coli. Właściwości te zawdzięczamy obecności kwasu octowego. [1]
2. Odchudza
Chyba większość osób kojarzy ocet jabłkowy z odchudzaniem. Nic dziwnego, ponieważ to właśnie dzięki tej właściwości zyskał on popularność. Obecnie posiadamy już całkiem spory zbiór badań naukowych, które potwierdzają takie działanie. Kwas octowy pomaga spalić tkankę tłuszczową, ponadto posiada jeszcze jedną, bardzo ważną właściwość, która jest niezbędna w procesie odchudzania, a mianowicie zmniejsza apetyt i sprawia, że czujemy się syci. [2]
3. Wspomaga pracę serca
Większość osób w podeszłym wieku cierpi na przeróżne problemy z sercem. Warto już dziś zacząć profilaktykę, która nie dopuści do ich pojawienia się w przyszłości. Pamiętajmy, iż choroby związane z tym organem są jedną z głównych przyczyn śmierci w XXI wieku. Regularne spożywanie octu przyczynia się do zmniejszenia poziomu nie tylko cholesterolu, ale również trójglicerydów. Z racji tego, że ocet posiada duże ilości przeciwutleniaczy, chroni serce przed różnymi chorobami. Wykonane zostało również badanie, które potwierdziło korzystny wpływ octu na serce. U badanych kobiet zaobserwowano znacznie mniejsze ryzyko występowania problemów związanych z sercem. Ponadto ocet lekko obniża ciśnienie (dodawany do codziennych potraw).
4. Niszczy strukturę grzybów
Tak jak wcześniej wspomniałem, ocet jabłkowy znakomicie usuwa grzyby typu drożdżaki. Dlatego też warto stosować go nie tylko zewnętrznie, ale również wewnętrznie. Pamiętajmy, aby nie przesadzić ze stosowaniem zewnętrznym, ponieważ możemy uszkodzić lub podrażnić skórę (szklanka octu na miskę wody – płukanie stóp).
5. Rozkurcza mięśnie
Dzięki regularnemu spożywaniu octu możemy uzupełniać magnez, którego niedobory objawiają się skurczami mięśni lub drganiem powiek. Ponadto ocet zawiera potas, który również odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
6. Pomaga w procesie leczenia bólu gardła oraz hamuje kaszel
Produkt ten jest znakomitym zastrzykiem niezbędnych witamin, w tym witaminy C, która nie tylko odpowiada za polepszenie odporności, ale również pomaga wygrać z przeziębieniami (mieszamy ocet z wodą w stosunku 1:3 – płukanka).
7. Likwiduje trądzik
Zewnętrzne stosowanie rozcieńczonego octu jabłkowego z wodą znakomicie usuwa trądzik oraz przebarwienia. W celu wykonania domowego toniku musimy wymieszać 100 ml wody z 5 ml octu.
8. Zalecany podczas leczenia refluksu oraz zgagi
Podczas zgagi bądź refluksu wystarczy, że rozpuścimy 1–2 łyżki octu w 1/2 szklanki wody. Pijemy przed lub w trakcie posiłku.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
A co z zebami, czy kwas nie szkodzi na zeby, dziasla?
Należy pamiętać o tym aby pić odpowiednią ilość płynów, jeść produkty odkwaszające oraz dbać o higienę jamy ustnej.
W moim przypadku szkodzi
Tak to prawda ,stosowalam dlugo,kazdego dnia przed sniadaniem 2 lyzki octu na szklanke wody,faktycznie waga pleciala,5kg w 6 tygodni,ale trzeba byc systematycznym i naczej klapa
Do Ewy pije ocet jabłkowy od maja a mamy juz grudzień i waga nie drgan
Nie lubię smaku i zapachu octu jabłkowego,ske słyszałam że jest bardzo skuteczny w walce z nadwagą !!! Dziwne, że u ciebie nie działa .
Tak jest waga nie spada ale na zgage swietna rzecz pilam 3 miesiące przed posilksmi najważniejsze pić nadczo.
Czy można go pić naczczo razem z woda z cytryna? Jesli tak, to jaka ilosc dodac do wody z cytryna?