-
Dzień IV
Śniadanie
40 g muesli bez cukru, 125 ml odtłuszczonego mleka (lub więcej w ramach normy) z kawalkami jabłka
II śniadanie lub lunch
Kanapka z dwóch kromek 40 g ciemnego chleba żytniego posmarowana niewielką ilością niskotłyuszczowego miksu i z liścmi sałaty, porcja pasty fasolowej
Pasta fasolowa z bazylią
Kalorie: 86, tłuszcze: 3g
1 puszka (400 g) fasolki cannellini osączonej z zalewy i opłukanej
2 roztarte ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
pieprz czarny
garść listków bazylii
1. Włóż wszystkie skladniki, oprócz bazylii, do miksera lub robota kuchennego i miksuj aż otrzymasz lekko grudkowatą masę - nie miksuj zbyt długo
2. Dodaj listki bazylii, wymieszaj widelcem i miksuj jeszcze przez 2 sekundy
3. Dopraw do smaku
4. Fasolkę cannellini możesz zastąpić zwyklą białą fasolką lub bobem
Główny posiłek (obiad lub kolacja)
Bałkażan po turecku, główka sałaty z 1 lyżeczką sosu winegret, owoce w sosie własnym
Balkażan po turecku
Kalorie: 186, tłuszcze: 7,1 g
łyżeczka oleju arachidowego i trochę do posmarowania blachy
1 duży balkażan (około 250 g)
1 średniej wielkości strąk czerwonej papryki, oczyszczony z nasion i drobno posiekany
1 czerwona cebula drobno posiekana
1 płaska łyżeczka kuminu (przyprawa indyjcka, do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
1 łyżeczka soli morskiej
pieprz czarny
2 średniej wielkości pomidory, przekrojone na pół
25g kaszy kuskus
4 łyżki wrzątku
1. Rozgrzej piekarnik do 180*C i posmaruj tłuszczem blachę do pieczenia
2. Przekrój bałkażan na pół i wydrąż miąższ tak, by przy ściankach pozostała warstwa grubości co najmniej 1 cm
3. Obróć połowki skórką do góry, połóż na blasze i piecz przez 25 minut lub do momentu gdy zmiękną
4. W tym czasie rozgrzej pozostały olej na patelni teflonowej
5. Posiekaj wydrążony miąższ bałkażana i wyłóż na patelnię razem ze strąkiem czerwonej papryki, cebulą, kuminem i przyprawami
6. Smaż, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa zmiękną
7. Ściśnij połowki pomidora, aby usunąć pestki, następnie grubo do pokrój i dodaj warzyw
8. Wsyp kuskus do wrzątku i poczekaj, aż wchłonie wodę (około 10-15 minut)
9. Wymieszaj kuskus z warzywami i dodaj przyprawy
10. Nałóż z czubem masę do połówek bałkażana i wstaw do piekarnika, by je podgrzać
11. Podawaj zaraz po przygotowaniu
owoce w sosie własnym
Kalorie: 100, tłuszcze: 0,3g
200g truskawek
100g malin
100g czarnej porzeczki
40g fruktozy (w sklepach ze zdrową żywnością)
1 kawałek cynamonu
Niewielka ilość soku cytrynowego
Jogurt
1. Nagrzej piekarnik do 160*C
2. Przygotuj owoce: usuń szypułki, umyj i osącz, podziel na pół zbyt duże truskawki
3. Nie myj malin, tylko dokładnie je przebierz
4. Włóż owoce, fruktozę i cynamon do żaroodpornego naczynia, wlej 2-3 łyżki wody
5. Przykryj i piecz przez 30 minut; raz delikatnie zamieszaj
6. Wyjmij naczynie z piecyka, gdy owoce będą miękkie i puszczą obficie sok
7. Wyciągnij cynamon, dodaj sok cytrynowy, zamieszaj
8. Podawaj z jogurtem
Przekąska
Krem bananowo-truskawkowy
Kalorie: 103, tłuszcze: 0,2g
1 średni banan
2 łyżeczki soku z cytryny
75g pokrojonych świeżych truskawek
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka fruktozy
175 ml chudego mleka
1. Obierz i pokrój banan, zmiksuj z sokiem cytrynowym
2. Dodaj truskawki, zarodki pszenne, fruktozę i połowę mleka, ponownie zmiksuj
3. Wlej pozostale mleko i zmiksuj
4. Podawaj po schlodzeniu
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki