-
KILKA SLOW O BLONNIKU
Spożywanie coraz większej ilości przetworzonych pokarmów powoduje, że zjadamy coraz mniej błonnika. Lekarze podkreślają, że jest to przyczyną otyłości oraz szerzenia się nowotworów układu trawiennego!!!! wiec co z tym zrobic?? jesc blonnik!!!!
. Błonnik korzystnie wpływa nie tylko na nasz układ trawienny ale także na walkę z otyłością - dlatego jest podstawowym składnikiem preparatów odchudzających ale możemy sporo zaoszczedzic ukladajac diete tak by dostarczyc w niej spora ilosc blonnika bez uciekania się do kupowania tabletek
.
Włóknik ( inna nazwa blonnika)ułatwia wydalanie oraz zmniejsza apetyt, dzięki swojemu działaniu wypełniającemu , hamuje wchłanianie cholesterolu do krwi. Również udowodniono, że zmniejsza on wchłanianie sacharozy(!!!!). Z drugiej strony, zbyt duża ilość włóknika może ograniczyć wchłanianie ważnych witamin i związków mineralnych. Także wszystko z umiarem!!!
Błonnik drażniąc jelita pobudza ich ruchy perystaltyczne, co w rezultacie przyspiesza tzw pasaż jelitowy (przemieszczanie się treści pokaKILKA SLOW rmowej). Dodatek błonnika nie zwiększa energetyczności diety (dlatego mozeny go spokojnie NIE wliczac w limit kaloryczny) i zapewnienia odpowiednią jej objętość, dzięki czemu pokarm taki wypełnia żołądek znosząc uczucie głodu bez dodatkowej energii ( czyli bez dostarczania dodatkowej porcji jedzonka)
Błonnik ma także inne zalety.
-Poprawia wytrzymałość organizmu
-Chroni ściany jelita przed działaniem toksycznych substancji wytwarzanych w procesach fermentacji
-Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie a nawet substancje rakotwórcze
-Dzięki dużej zawartośc blonnika w diecie regulujemy pracę jelit,
-oczyszcza kosmki jelitowe,
-regeneruje błonę śluzową jelit
- polepsza wchłanianie składników pokarmowych
- blonnik działa na prawidłowe funkcjonowanie narządów układu trawiennego, wspomaga trawienie pokarmów,
-wpływa na regularność wypróżnień i wydalanie toksyn z organizmu.
Błonnik sprzyja również walce z otyłością, reguluje wagę ciała, a obecność 17 aminokwasów (w tym 8 niezbędnych) doskonale pobudza „spalanie” tłuszczu oraz hamuje nadmierny apetyt przeciwdziałając podjadaniu
Czy można chcieć wiecej???
Ze względu na rozpuszczalność w wodzie błonnik dzielimy na nierozpuszczalny i rozpuszczalny.
Błonnik nierozpuszalny
Wchłania on kilka razy więcej wody niż wynosi jego ciężar oraz pęcznieje w jelitach. Błonnik nierozpuszczalny znajduje się głównie w całych ziarnach w zewnętrznej części nasion, owoców, ziaren nasion strączkowych. Otręby pszenne zawierające celulozę stanowią zewnętrzną , ochronną warstwę ziarna pszenicy. Część ta jest często usuwana podczas mielenia, obierania czy gotowania. Błonnik nierozpuszalny pomaga w wypróżnieniach i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem oraz zapobiega nowotworom okrężnicy.
Błonnik rozpuszczalny
Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny (grejpfuty, pomarańcze, marchew, ziemniaki, chleb pszenno-żytni biały, mąka pszenna, brązowy ryż, jęczmień, owies, otręby owsian) powoduje wzrost wydalania kwasów żółciowych i cholesterolu z kałem co prawdopodobnie zmniejsza jego ilość we krwi. Pomaga on również w tworzeniu bardziej miękkiego stolca
Istota działania
Czas przechodzenia pokarmu przez jelito cienkie zależy od typu spożywanego włókna - włókna nierozpuszczalne w wodzie skracają, a rozpuszczalne wydłużają ten czas. Najkrótszy czas przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy wywołują otręby. Najkorzystniejsze efekty fizjologiczne wykazuje natomiast błonnik zawarty w nasionach soi.
Uwaga!!!
Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, kupka będzie twarda i gęsta, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.
Ogólnie zaleca się spożywanie 20 - 40g błonnika dziennie. Jednak jego dawkę należy zwiększać powoli, aby dać jelitom i żołądkowi czas na przystosowanie się. Trzeba także pić dużo wody, co zapobiega zaparciom. Aby wzbogacić swoja dietę najlepiej spożywać różnorodne produkty zawierające błonnik, kupowac żywność nie przetworzoną bowiem obieranie i obróbka, np. mielenie mąki, eliminuje duży procent błonnika.
!!! Zważywszy na te wszystkie wspaniałe zalety, specjaliści od żywienia umieścili błonnik na liście składników, niezbędnych każdemu człowiekowi na co dzień!!!
slowem.....wxiagajac blonnik przysłużymy się własnemu systemowi trawiennemu, a być może unikniemy wielu poważnych chorób i dolegliwosci
autor: gagaa_
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki