INDEKS GLIKEMICZNY .to wskaznik tego jak szybko są przyswajane dane węglowodany czyli jak szybko podnosza one poziom glukozy we krwi
Indeksy glikemiczne produktow podane sa w formie tabeli ( produkt-liczba)
Liczba ta określa jaki poziom osiągnie cukier we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im jest on wyższy tym szybciej może zostać uwolniona energia ze zjedzonego posiłku i na odwrót - niskie IG (IG=indeks glikemiczny) mówi nam o tym że energia będzie z danego produktu uwalniana powoli i stopniowo. Niewskazane jest spożywanie produktów
które w tabeli indeksu glikemicznego odznaczone sa jako te o wysokim IG.

Za niską wartość indeksu glikemicznego przyjmujemy IG poniżej 50,
średnia mieści się od 50 do 70,
wysoki poziom jest powyżej 70.
Gdy wyższa jest wartość IG produktu, wyższe jest wówczas stężenie glukozy we krwi, po spożyciu produktu. Po zjedzeniu pokarmów o wysokim IG następuje szybki skok poziomu cukru, co powoduje wzmożone wydzielanie insuliny, wypychanie tego cukru do komorek i jak już pisalam odkladanie w postaci komorek tluszczowych ( zasada duzej liosci glikogenu nadal obowiazuje). Możemy tez odczuwać nagłe zmęczenie, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją oraz głód!! A wlasnie wtedy sięgamy po coś słodkiego, coś do podjadania, by dostarczyć organizmowi energii a w konsekwencji.....nowych pelnych tluszczu magazynkow!!! Jest to niebezpieczne działanie tez z innego powodu powoduje bowiem wahanie poziomu insuliny a wysoki poziom insuliny doprowadza do otyłości. Ze nie wspomne o cukrzycy!!!

Jest jednak się "furtka" dla węglowodanów o wysokim IG. Po prostu organizm bezpośrednio po wysiłku jest w stanie zaabsorbować dużą ilość cukrów i to w bardzo krótkim czasie , bez ryzyka zamiany ich na tłuszcz, jakie wnioski....cwiczymy drogie panie... nie tylko dla pieknej sylwetki ale tez po to żeby moc czasem zjesc sobie cos ulubionego

Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty: