Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 241

Wątek: Płatki śniadaniowe

  1. #171
    Triskell jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja akurat za zwykłym mlekiem nie przepadam, natomiast sojowe bardzo lubię, stąd właśnie takie stosuję. Owsiankę zaczęłam na wodzie gotować, bo taki przepis podawany jest na amerykańskich opakowaniach. I tak mi jakoś zostało. Łatwiej mi gotować na wodzie do całkowitego jej wchłonięcia/wyparowania i potem do takich bezpłynowych płatków dodać mleko. Jakoś tak wydaje mi się, że gdybym gotowała na mleku, to ciągle musiałabym mieszać, żeby się nie przypaliło w momencie, gdy już całe mleko się wchłonie. Ale może to po prostu kwestia przyzwyczajenia?

  2. #172
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    chyba kwestia przyzwyczajenia, bo jak się gotuje w garnkach teflonowych to nic nie ma prawa się przypalić i tak też właśnie robię

  3. #173
    scorpi jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-12-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    A wiecie może ile jedna łyżka jakiś płatków to ile gram?? np. jedna łyżka ciniminis .. niestety nie mam w domu wagi kuchennej..a na opakowaniu pisze że jedna porcja 30g.płatków+ 125ml. mleka to 171 kcal. tym mlekiem to neiwiem kto sie naje ale co z tymi płatkami.. macie jakies sposooby na odmierzanie porcji??

  4. #174
    Triskell jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-08-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Scorpi, tu Ci niestety nie pomogę. Na szczęście w Stanach kaloryczność nie jest wypisywana na gramy tylko na bardziej namacalne jednostki, np. w przypadku płatków owsianych jest to pół szklanki suchych (=150 kcal), a i inne rzeczy są zawsze wypisane na szklanki, łyżki, kawałki, w zależności od konkretnego produktu. Chyba w przypadku tych Twoich płatków najlepiej będzie obliczyć kaloryczność całego opakowania, a potem łyżką odmierzyć, ile to łyżek. Wiem, czasochłonne, ale za to pewne.

  5. #175
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    już kilka postów wcześniej był apel właśnie o podanie w łyżkach tych 30 gram, więc poszperajcie. Na oko jest to tak, że to około 4 łyżki (owsianych, kaszy manny, jęczmiennych itp), a ok. 5-6 łyżek płatków typu Corn Flakes, Cini Minis, Kangus, Nestquick itp

  6. #176
    josaris jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    A ja ostatnio robię owsiankę dosyć dziwną, tzn. zwyczajnie gotuję płatki na mleku albo wodzie z dodatkiem cynamonu, aromatu waniliowego, kakao czy czegoś innego, w zależności od tego, na co mam ochotę, a pod koniec gotowania dodaję siemię mielone : 2-3 łyżeczki ( według moich wyliczeń, tj. przesypywania opakowania po łyżeczce, płaska łyżeczka to 13 kalorii). I owsianka wychodzi wtedy bardzo gęsta, trochę taka kisielowata Można też dodać otręby pszenne albo rodzynki czy orzechy. Mnie odpowiada, ale np. rodzinę odrzuca na sam widok.
    Czasem też robię owsiankę z dodatkiem budyniu i też jest dobra.
    Ale ja mam w ogóle świra na punkcie owsianki i różnych zup mlecznych, a odkąd jestem na diecie to już nie potrafię sobie wyobraźić czegoś innego na śniadanie.

  7. #177
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    to identycznie jak ja. A pomysł z tym siemieniem jest GENIALNY!

  8. #178
    josaris jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ufff, więc jednak jesem choć trochę normalna
    Cieszę się, że pomysł może się przyda - tylko ostrzegam: początkowo wygląd może wydawać się nieco dziwny

  9. #179
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    wszystko super, tylko musze dorwać gdzieś to MIELONE siemię.... Bo wszędzie widzę tylko w całości te ziarenka

  10. #180
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    zawsze mozna zmielic je samej,np. przekrec przez maszynke do mielenia miesa albo w jakims robocie kuchennym. Albo poszukaj tego mielonego siemienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia Hmmm,chyba sama zaczne uzywac siemienia,skoro jest takie zdrowe i dobrze dziala na cere,wloski,paznokcie. Przyda sie taki kopniak dla organizmu w zime

Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •