Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: ryż czy makaron??

  1. #21
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    To dobrze że pęcznieje, bo daje na długo uczucie sytości

  2. #22
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    jedyny ryż jakim w tej chwili dysponuję to ryż dziki (nie to, że go jem, po prostu jest w kuchni hehe). popatrzyłam na tabelkę na opakowaniu i ma on raptem 10 kcal mniej na 100 gram niż makaron (z pszenicy durum, innych nie jadam). niewielka różnica... wolę makaron co nie znaczy, że pogardzę ryżem...

  3. #23
    Guest

    Domyślnie

    to ja juz nie wiem z tym makaronem i z tym że pecznieje, ale ryż jest mniej kaloryczny

  4. #24
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Ale ryz i makaron ma tyle samo kcal, heh no róznica jest niewielka jak juz cos, ale to zalezy od rodzaju...

  5. #25
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    różnica jest ok 10 kcal, przynajmniej na tym co ja mam w domu w tej chwili - jak już pisałam wcześniej. a kilkanaście kcal to żadna różnica.

  6. #26
    Guest

    Domyślnie

    No macie racje ze wszystko zalezy od rodzaju makaronu czy ryżu. Zazwyczaj wartosc kaloryczna jest na opakowaniu, jesli nie ma sprawdzam w tabeli kalorycznj. W tej co korzystam jest tak: ryż biały (3 łyżki) 60g ma 81 kcal, spagetti (szklanka) 230g ma 240 kcal tylko nie wiem czy przed ugotowaniem czy po. Rożne sa wagi więc po przeliczeniu rzeczywiscie wyhodzi ze miedzy ryzem i makaronem jest nieduzo różnica, wiec najlepiej jeśc na przemian Pozdrawiam!!

  7. #27
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    waga przed ugutowaniem, z tego co się tu właśnie dowiedziałam
    czyli na 100 g makaronu surowego ma on (złóżmy) 350 kcal, a po ugotowniu zrobi go się (na oko) 2-3 razy więcej, ale kalorii nadal 350
    no tak przynajmniej ja to rozumiem, a bo bardzo radosne podejście do sprawy

  8. #28
    Guest

    Domyślnie

    Bardzo radosne Mam nadzieje tak jak mowisz nie mienia sie wtedy kaloryczność

  9. #29
    milak jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-03-2008
    Mieszka w
    Opalenica
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mam kompleksy pycha jest ryzowy makaron, ja bardzo czesto jadam sojowy, ryzowy, ostatnio razowy sprobowalam z przyprawami kupilam w sklepeie ze zdrowa zywnoscia pyszny jest,

  10. #30
    Awatar swieta666
    swieta666 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    3,991

    Domyślnie

    no ale zaraz, bo ja ciagle nie wiem... jak ugotuje makaron i zwiekszy on swoja objetosc te 2-3 razy i kalorycznosc zostanie ta sama (~350kcal), to chyba gorzej a nie lepiej, bo ugotowany jest ciezszy niz suchy i wtedy porcja jaka sobie nakladam tez ma wiecej kalorii...
    niestety nie mam wagi, wiec nakladam makaronu tyle ile zjem, zeby sie najesc, ale nie napchac, wagowo nie wiem ile to jest, wiec licze kalorie na oko, chociaz podejrzewam ze bardzo sie moge mylic w moich obliczeniach

    aaaaaaaa ja juz nic nie wiem, tak samo z ryzem, ktorego ostatnio zjadlam cala torebke :P i tak nie wiem ile to mialo kalorii...

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •