Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 122

Wątek: Zdrowe desery

  1. #21
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    oooo taaaak zgadzam się z pianną, ze wszystkich deserków najbardziej lubię kiełbaskę

    a macie może jakieś przepisy na nisko kaloryczne wypieki?

  2. #22
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    nie pieke :P

  3. #23
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja piekę dość czesto ciasto marchewkowe. W Polsce nie jest zbyt popularne, ale szkoda, bo naprawdę bardzo smaczne, no i zdrowe. Tutaj macie przepis

    300g mąki razowej
    5 średnich marchewek-ugotowanych
    2-3 łyżki oleju roślinnego
    2-3 łyżki miodu lub brązowego cukru lub syropu klonowego
    1 jajko
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu-kto lubi
    1/4 łyżeczki soli-szczypta
    pokrojone drobno orzechy-kto lubi

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st.
    -mieszamy mikserem jajko, miód,olej
    -dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól
    -dodajemy drobno posiekaną marchew i orzechy
    -smarujemy blaszkę masłem
    Pieczemy 35-40 min

  4. #24
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    oooo ciasta marchewkowego jeszcze nie próbowałam....
    więcej, proszę o więcej

  5. #25
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    A duze to wychodzi, i ile kcal tluszczu bialka weglowodanow, bo tylko dla mnie to wiesz nieupiecza jak duze

  6. #26
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mnie tego wychodzi taka mniejsza blacha ale da się rodzinkę ze średnim apetytem wyżywić
    co do tłuszczu węglowodanów itd. to przyznam szczerze że nie wiem, ale tak na chłopski rozum to tłuszczu tu dostarcza olej, no i orzechy ... wiec jak ktoś chce wersję super light to lepiej nie dodawać orzechów, choć ciasto na pewno straci trochę na smaku ...

    a z serii dietetyczne wypieki :

    Kulki orzechowo-figowe

    Namoczyć na noc 2 opakowania fig.
    Wyprażyć w piekarniku (niska temperatura i częste mieszanie) 10 dkg pestek dyni, 10 dkg pestek słonecznika i 10 dkg dowolnych orzechów.
    ·Zemleć w maszynce do mięsa namoczone figi i wystudzone nasiona.
    ·Dodać 1-2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę soli i łyżkę rumu (niekoniecznie). Wymieszać.
    Formować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych lub w maku.

    Nie mają cukru i są pełne zdrowych składników. A w smaku ... poezja

    A dla wszystkich, co lubią muffiny, przepis na beztłuszczowe muffinki light

    1 1/3 szklanki mąki
    niepełna szklanka cukru
    4 ½ łyżki gorzkiego kakao
    1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki beztłuszczowego naturalnego jogurtu
    ¾ szklanki beztłuszczowego mleka
    łyżeczka olejku waniliowego, lub prawdziwej wanilii
    Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Osobno wymieszać mleko, jogurt i wanilię. Suche składniki połączyć z płynem i lekko wymieszać. W otwory formy muffinowej włożyć papierowe foremki, bądź nie. Napełniać otwory do ¾ wysokości. Piec ok. 20 – 25 min. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić muffiny czy są gotowe patyczkiem.

    A ja zamiast cukru dodaję słodzik w proszku i też są słodziutkie

  7. #27
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jeszcze od czasu do czasu robimy z mamą torcik, na który przepis znalazłam kiedyś gdzieś w necie. Wychodzi osiem porcji, po 160 kcal każda

    1/2 kg malin - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki cukru pudru - mały jogurt naturalny - duża paczka podłużnych biszkoptów - galaretka malinowa w proszku.

    Maliki skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i przestudzić. Maliny połączyć z galaretką i wstawić do lodówki. Wyjąć dopiero, jak zacznie się lekko ścinać . Foremkę keksową wyłożyć folią aluminiową tak, aby spore kawałki wystawały poza foremkę; dno foremki wyłożyć biszkoptami, wlać połowę masy malinowej, położyć następną warstwę biszkoptów, wlaćresztę masy i przykryć ostatniąwarstwą biszkoptów; folią aluminiową przykryć torcik i lekko go przycisnąć; wstawić do lodówki aż się zetnie (najlepiej na noc) Następnie foremkę wyjmujemy z lodówki, odwijamy folię, przekręcamy foremkę do góry dnem wykładając torcik na deskę lub duży talerz i zdejmujemy folię; kroimy torcik na 8 plastrów i zajadamy się

  8. #28
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Ojoj dzis próbowałam mame namówic na marchewkowe to mnie wysmiała...

  9. #29
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Oleńka, skąd bierzesz te wszystkie przepisy? nie są trudne w wykonaniu, a brzmią smakowicie

    a tak z innej beczki - co to są muffinki?

  10. #30
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Omega83 - mam taki zeszyt z dietetycznymi przepisami, które zbieram od znajomych, rodziny, z TV, internetu, czasopism, sama czasem coś wymyślę ... Słowem - wszystko jest dla mnie inspiracją. Lubię pokucharzyć i stąd tyle tego

    Wyszperałam jeszcz taki przepisik z truskawkami, wprawdzie nie ma sezonu, ale u mnie w delikatesach Centrum można kupić mikropojemniczek za 6 złotych, więc na wszelki wypadek podaję

    A więc do tego deseru potrzeba 150 g truskawek, jedno jajko, dwie łyżeczki czegoś słodkiego (cukru albo słodzika), no i 1/4 torebeczki cukru waniliowego.
    Oddzielamy białko od żółtka, żółtka ubijamy mikserem z cukrem (słodzikiem) i cukrem waniliowym na gęstą i jasną masę. Białka ubijamy natomiast na sztywną pianę. W żaroodpornej miseczce układamy umyte, odsączone i osuszone truskawki (naturalnie bez tych zielonych szypułek !). Łączymy masę żółtkową z tą z białka i zalewamy truskawki. Miseczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż pianka się zarumieni, co zajmuje mi ok 8 - 10 minut.

    Jedna porcja to ok. 200 kcal

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •