-
oooo taaaak zgadzam się z pianną, ze wszystkich deserków najbardziej lubię kiełbaskę
a macie może jakieś przepisy na nisko kaloryczne wypieki?
-
-
Ja piekę dość czesto ciasto marchewkowe. W Polsce nie jest zbyt popularne, ale szkoda, bo naprawdę bardzo smaczne, no i zdrowe. Tutaj macie przepis
300g mąki razowej
5 średnich marchewek-ugotowanych
2-3 łyżki oleju roślinnego
2-3 łyżki miodu lub brązowego cukru lub syropu klonowego
1 jajko
1 łyzeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu-kto lubi
1/4 łyżeczki soli-szczypta
pokrojone drobno orzechy-kto lubi
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st.
-mieszamy mikserem jajko, miód,olej
-dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól
-dodajemy drobno posiekaną marchew i orzechy
-smarujemy blaszkę masłem
Pieczemy 35-40 min
-
oooo ciasta marchewkowego jeszcze nie próbowałam....
więcej, proszę o więcej
-
A duze to wychodzi, i ile kcal tluszczu bialka weglowodanow, bo tylko dla mnie to wiesz nieupiecza jak duze
-
Mnie tego wychodzi taka mniejsza blacha ale da się rodzinkę ze średnim apetytem wyżywić
co do tłuszczu węglowodanów itd. to przyznam szczerze że nie wiem, ale tak na chłopski rozum to tłuszczu tu dostarcza olej, no i orzechy ... wiec jak ktoś chce wersję super light to lepiej nie dodawać orzechów, choć ciasto na pewno straci trochę na smaku ...
a z serii dietetyczne wypieki :
Kulki orzechowo-figowe
Namoczyć na noc 2 opakowania fig.
Wyprażyć w piekarniku (niska temperatura i częste mieszanie) 10 dkg pestek dyni, 10 dkg pestek słonecznika i 10 dkg dowolnych orzechów.
·Zemleć w maszynce do mięsa namoczone figi i wystudzone nasiona.
·Dodać 1-2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę soli i łyżkę rumu (niekoniecznie). Wymieszać.
Formować małe kuleczki. Każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych lub w maku.
Nie mają cukru i są pełne zdrowych składników. A w smaku ... poezja
A dla wszystkich, co lubią muffiny, przepis na beztłuszczowe muffinki light
1 1/3 szklanki mąki
niepełna szklanka cukru
4 ½ łyżki gorzkiego kakao
1 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki beztłuszczowego naturalnego jogurtu
¾ szklanki beztłuszczowego mleka
łyżeczka olejku waniliowego, lub prawdziwej wanilii
Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Osobno wymieszać mleko, jogurt i wanilię. Suche składniki połączyć z płynem i lekko wymieszać. W otwory formy muffinowej włożyć papierowe foremki, bądź nie. Napełniać otwory do ¾ wysokości. Piec ok. 20 – 25 min. Przed wyjęciem z pieca sprawdzić muffiny czy są gotowe patyczkiem.
A ja zamiast cukru dodaję słodzik w proszku i też są słodziutkie
-
Jeszcze od czasu do czasu robimy z mamą torcik, na który przepis znalazłam kiedyś gdzieś w necie. Wychodzi osiem porcji, po 160 kcal każda
1/2 kg malin - 2 łyżki soku z cytryny - 4 łyżki cukru pudru - mały jogurt naturalny - duża paczka podłużnych biszkoptów - galaretka malinowa w proszku.
Maliki skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem pudrem i zmiksować. Dodać jogurt i wymieszać. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i przestudzić. Maliny połączyć z galaretką i wstawić do lodówki. Wyjąć dopiero, jak zacznie się lekko ścinać . Foremkę keksową wyłożyć folią aluminiową tak, aby spore kawałki wystawały poza foremkę; dno foremki wyłożyć biszkoptami, wlać połowę masy malinowej, położyć następną warstwę biszkoptów, wlaćresztę masy i przykryć ostatniąwarstwą biszkoptów; folią aluminiową przykryć torcik i lekko go przycisnąć; wstawić do lodówki aż się zetnie (najlepiej na noc) Następnie foremkę wyjmujemy z lodówki, odwijamy folię, przekręcamy foremkę do góry dnem wykładając torcik na deskę lub duży talerz i zdejmujemy folię; kroimy torcik na 8 plastrów i zajadamy się
-
Ojoj dzis próbowałam mame namówic na marchewkowe to mnie wysmiała...
-
Oleńka, skąd bierzesz te wszystkie przepisy? nie są trudne w wykonaniu, a brzmią smakowicie
a tak z innej beczki - co to są muffinki?
-
Omega83 - mam taki zeszyt z dietetycznymi przepisami, które zbieram od znajomych, rodziny, z TV, internetu, czasopism, sama czasem coś wymyślę ... Słowem - wszystko jest dla mnie inspiracją. Lubię pokucharzyć i stąd tyle tego
Wyszperałam jeszcz taki przepisik z truskawkami, wprawdzie nie ma sezonu, ale u mnie w delikatesach Centrum można kupić mikropojemniczek za 6 złotych, więc na wszelki wypadek podaję
A więc do tego deseru potrzeba 150 g truskawek, jedno jajko, dwie łyżeczki czegoś słodkiego (cukru albo słodzika), no i 1/4 torebeczki cukru waniliowego.
Oddzielamy białko od żółtka, żółtka ubijamy mikserem z cukrem (słodzikiem) i cukrem waniliowym na gęstą i jasną masę. Białka ubijamy natomiast na sztywną pianę. W żaroodpornej miseczce układamy umyte, odsączone i osuszone truskawki (naturalnie bez tych zielonych szypułek !). Łączymy masę żółtkową z tą z białka i zalewamy truskawki. Miseczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż pianka się zarumieni, co zajmuje mi ok 8 - 10 minut.
Jedna porcja to ok. 200 kcal
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki