-
ja tez nie wiem
-
A czego nie wiesz, m -k ?
-
truskaweczki... ja chcę do lata
ale mi ślinka cieknie
muszę podrukować te przepisy. najchętniej skserowałabym zeszycik Oleńki
buziaczki
-
JA CHCE MARCHEWKOWE CIASTO
-
Ja też chce zeszycik oleńki hehe Kiedys jak bylam mlodsza to mialam z 3 zeszyty z przepisami. Po prostu se je zbierałam nawet nie wiem dlaczego ale juz zadnego nie mam ( Po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi az mi sie zachcialo jakiejs galaretki, mannej z sokiem albo torciku z biszkoptami. Jeszcze zeby sie znalazla taka osoba która chciałaby mi to przyrzadzic ehhh Ja jestem zbyt leniwa na takie rzeczy no ale galaretke z owocami to sobie dzisiaj zrobie bo juz mam wielką ochote na coś dobrego
-
Olenkaaa:
Co do tego torciku malinowego to jaka to jest foremka keksowa?? Taka blaszana? I jeszcze jedno Jak rozpusczasz ta galaretke w goracej wodzie i studzisz to w jakim naczyniu?? Obojętne??
-
Saraa_ :
Jeśli chodzi o foremkę, to może być typowa blaszana, ale używam też często aluminiowej - do kupienia w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego i z opakowaniami jednorazowymi. A galaretkę zwykle trzymam w jakiejś wolnej miseczce, w przepisie nie jest uściślone, więc obojętnie gdzie ją dasz
A dzisiaj przepis na niskokaloryczną galaretkę z truskawkami (lub innymi owocami, jakimi dysponujecie )
Składniki : 1 opwakowanie galaretki cytrynowej (na 2 szklanki wody), 1 szklanka soku jabłkowego, 2 łyżeczki cukru albo słodzika w proszku, 25 dag truskawek/jagód/poziomek,parę listków melisy albo mięty do dekoracji (ładniej wygląda :P:P)
Galaretkę przyrządzamy wg przepisu na jej opakowaniu, mieszając pół na pół sok jabłkowy z wodą. Płynną galaretkę przelewamy do płaskiej formy i wstawić na noc do lodówki. Truskawki delikatnie umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Posypać cukrem lub słodzikiem i wymieszać. Galaretkę wyjąć z lodówki, brzeg podważamy czubkiem noża, wstawiamy na kilka sekund do naczynia z wrzątkiem, a następnie gwałtownym ruchem odwracamy formę i wyrzucamy galaretkę na talerz. Ostrym nożem trzeba pokroić ją w niewielkie kostki, których ma nam wystarczyć na 4 porcje. Na talerzykach układamy na przemian owoce i kostki galaretki. Udekorować wedle własnego pomysłu.
Jedna porcja wersji truskawkowej zawiera 160 kcal (liczone z cukrem). Użyjesz słodzika - zaoszczędzisz jeszcze więcej kalorii.
-
Kolejna dawka przepisików
Ciastka z płatków z rodzynkami
4 szklanki płatków owsianych
5 łyżek miodu
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów (zmielone)
Zmiksować miód, olej i wodę, dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 minut. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać masę za pomocą łyżki stołowej. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
I jeszcze nietypowy przepis na mrożoną kawę, która czasami smakuje bardziej od wymyślnych tortów
Składniki na 1 szklankę
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/4 szklanki mleka (z lodówki)
dwa plastry twardych lodów waniliowych pokrojonych w kostkę (takie lody familijne najlepiej z pudełka)
łyżka likieru kawowego
1-2 łyżeczki wiórków czekoladowych
1-2 łyżeczki lekko podpieczonych płatków migdałowych lub startych orzechów laskowych albo włoskich (co kto ma w spiżarni :P)
Kawę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki wrzątku i dodajemy do tego mleczko. Kiedy kawa nieco ostygnie i będzie letnia, dodajemy łyżkę likieru kawowego i wrzucamy pokrojone w kostkę lody. Posypujemy płatkami migdałowymi albo orzechami. Spożywać natychmiast !!!
-
jeśli już jesteśmy przy kawie -> na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest mnóstwo świetnych (ze względu na dietę, niestety niewypróbowanych) przepisów ;>
-
a moze ktos wie ile kcal ma budyn czekoladowy z kawałkami orzechów dr oetkera taki błyskawiczny? bo fajny deser by z niego był
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki