Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 122

Wątek: Zdrowe desery

  1. #51
    madziam88 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-12-2004
    Posty
    0

    Domyślnie :)

    Nie myślałyście o tym, żeby te przepisy umieszczać w dziale z odchudzonymi przepisami? Wszyscy by na tym skorzystali...
    I jeszcze takie pytanie nie na temat: co można jeść pomiędzy posiłkami, a jest to nisko kaloryczne??? Prosze o odp. Z góry dziękuje :*

  2. #52
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Hmmm wiecie ja własnie wczoraj zjadłam pyszny deser jogurty naturalny+posypka czekoladowa+kakao

  3. #53
    aaggii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    deserek ; orzeszki w czekoladzie bez cukru

    roztopic czekolade bez cukru z odrobina mleczka wymoczyc w tym orzeszki i po ostudzeniu mozna juz jesc

  4. #54
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Och ... moje dwie największe słąbości : czekolada i orzechy ... muszę sobie zrobić to cudo
    A ja tu mam przepisik , który znalazłam niedawno na kafeteria.pl

    Na ciasto:
    - 0,5 kg sera białego 3-krotnie mielonego,
    - kubek jogurtu naturalnego (bez tłuszczu),
    - 1 serek homogenizowany (light jeśli znajdziecie),
    - 2 jajka,
    - 1/4 kostki rozpuszczonej margaryny lub masła,
    - cukier waniliowy,
    - 1/3 szklanki cukru (można zastąpić słodzikiem do pieczenia),
    - 1 budyń waniliowy,
    - łyżeczkę proszku do pieczenia.

    Na mus:
    - 0,5 kg truskawek (moga być mrożone),
    - 1 kubek jogurtu naturalnego,
    - 2 łyżki cukru lub słodziku,
    - 1 galaretka truskawkowa.

    Jak przyrządzić?
    Ciasto:
    Do wysokiego naczynia, wkładamy ser, dodajemy jogurt, serek homogenizowany, 2 żółtka (białka zostawiamy do piany), cukier lub słodzik, cukier waniliowy, budyń i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy na gładką masę. Masło rozpuszczamy i ostudzone dodajemy do masy i jeszcze chwilę mieszamy. Białka ubijamy na pianę z czubata łyżką cukru i również dodajemy a następnie miksujemy na wolnych obrotach żeby się wszystko ładnie połączyło. Blaszkę (kwadratową bądź okrągłą) smarujemy masłem, wlewamy masę i pieczemy w tem. 200C przez ok 30-40 min. (czas i temp. zależy od piekarnika), sprawdzając co jakiś czas konsystencję. Ciasto po upieczeniu nie powinno byc zbyt ścisłe. Ja zostawiam je do ostygnięcia w piekarniku.

    Mus:
    Truskawki rozmrażamy (ale żeby nie zrobiła się z nich mamałyga ) i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier i jogurt i miksujemy. Mus nie powinien być zbyt rzadki ! Galaretkę rozpuszczamy w trochę mniejszej ilości wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszamy mus z galaretką, wylewamy na ostygnięty sernik i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.

    Smacznego

    Potrzebne przybory:
    Wysokie naczynie, mikser, blaszka.

    Jak podawać?
    W/g innych sposobów podania mus możecie zrobić bez galaretki i wylac go pojedynczo na poszczególne kawałki jeszcze ciepłego sernika. Tak czy inaczej PYCHOTA !


    Uwagi:
    Ciasto może być mniej lub bardziej kaloryczne zależy ile produktów 'light' dodacie. Jest napewno ciekawą alternatywą dla normalnych serników.

  5. #55
    milady22 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-02-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja mój apetyt na deserki zaspokajam gerberami i bobovitkami, pycha i idealne na lekką kolację.

    A ciasto marchewkowe popieram, jest cudowne, ale niestety je się je nałogowo, więc w tym sensie nie polecam

  6. #56
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witam wszystkie forumowiczki
    Mam dla was przepis na krakersowy deser z mandarynkami

    Na 8 porcji potrzeba : opakowanie Super Krakersów Koktajlowych Lajkonika (albo innych, byly były takie maleńkie)m pół puszki skondensowanego, niesłodzonego mleka, jedną galaretkę agrestową, trzy mandarynki.

    Galaretkę należy rozpuścić w 2/3 szklanki wody i ostudzić. Skondensowane mleko schłodzić, przelać do wysokiego naczynia, ubijać mikserem na sztywną pianę, dodając po trochu galaretkę (połowę zostawić do dekoracji !). Kawałki pergaminu zwinąć w ruloniki, skleić plastrem i nałożyć na krakersy tak, żeby powstały mini tubki. Do tych tubek wkładamy masę mleczną, przykrywamy krakersikiem, polewamycienką warstwą galaretki i schładzamy. Przed podaniem ozdabiamy cząstkami mandarynek.

    I jeszcze jeden, na jabłuszka z bakaliami

    Na 4 porcje potrzeba : dwóch kwaskowych jabłek, jedno opakowanie śmietankowego twarożku (u mnie w sklepie sprzedają takie 200 g), sok z połowy cytryny, pół szklanki ugotowanego na sypko, długoziarnistego ryżu, 10 dag bakalii : rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych śliwek i moreli, 5 dag kandyzowanych owoców.

    Jabłka dokłądnie opłukać, wytrzeć, ostrym nożem przekroić na pół. Nie obierać ! Wyjąć gniazda niasienne, skropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Ugotowany i ostudzony ryż starannie wymieszać z twarożkiem. Bakalie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, rozdrobnić i wymieszać z twarożkiem i ryżem. Masą napełnić połówki jabłek, ułożyć je na blasze. Wstawić na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypać kandyzowanymi owocami. Jabłek nie musi się zapiekać, bo deser jest dobry także na zimno, ale ja, jako przedstawiciel zmarzluchów, wolę go na ciepło A, jedna porcja to 310 kcal.

  7. #57
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    juz je sobie zapisałam

  8. #58
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    A więc smacznego

  9. #59
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witam wszystkie forumowiczki w ten piękny, zupełnie biały wieczór (czy wasze miasta też tak zasypało ? !!!!).

    Przepis na owocowy puchar :
    Około 1 kg różnych owoców (maliny, poziomki, jagody, agrest, porzeczki, truskawki), 2 naturalne jogurty, małe opakowanie śmietanki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta szafranu, łyżka posiekanej zielonej mięty, 2-3 małe gałązki zielonej mięty do przybrania

    Jogurt dokładnie zmiksować ze śmietanką i szafranem namoczonym w łyżce gorącej wody oraz cukrem pudrem, wymieszać z posiekaną miętą, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Umyte owoce rozłożyć do pucharków, polać schłodzonym sosem, udekorować gałązkami mięty. 100 g przysmaku to 65 kcal

  10. #60
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cześć dziewczyny, coś nam ostatnio wątek zarasta pajęczynami, więc dodaję nowy przepis i liczę też na WAS !!!

    Przysmak cytrusowy

    Składniki: mango - ananas świeży - czerwona pomarańcza - świeży imbir - różowy grejpfrut - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 1/2 szklanki wody.

    Wychodzi 6 porcji, każda zawiera 160 kcal.

    Na dużej patelni cukier, masło i wodę zagotować na gęsty sos; owoce (oprócz mango) obrać ze skórki i pokroić w grube plastry; plastry wrzucić na gęstniejący sos; obsmażać 1-2 minuty z każdej strony; podawać na gorąco.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •