Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: *PRZEPISY* Montignac i South Beach

  1. #1
    Awatar Anise
    Anise jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    21-02-2007
    Mieszka w
    Buffalo
    Posty
    867

    Domyślnie *PRZEPISY* Montignac i South Beach

    Chce shudnac! Wierze, ze powtarza to kazda osoba zagladajaca na forum 'Diety'. Kazdy z nas ma indywidualne potrzeby, przekonania i cele. Jedni z nas probuja sie odchudzic liczac kalorie, inni starajc sie jesc w bardzo umiarkowanych ilosciach. Ja natomiast bardzo wierze w sposob odzywiania jaki propaguje Michel Montignac i po czesci rowniez akceptuje diete South Beach, ktorej rowniez podstawa jest Index Glicemiczny.

    Postanowilam otworzyc ten watek zainspirowana prowadzeniem pamietnika (kto go nie ma w tych czasach) . To bedzie swietne miejsce, zeby zgromadzic wszystkie przepisy, ktore po drodze tej meki do chudniecia pojawia sie w rozmowach czy w wymianie innych uwag miedzy nami.

    No to tyle i nie ma co sie za duzo rozpisywac. Przepisy mam przede wszystkim z ksiazek Montignacowych i o diecie z South Beach. Sama ich nie wymyslam. Mam nadzieje, na Wasze sprawdzone dania.

    Na poczatek cos o czym juz wspominalam w innym watku, ale wkladam to tutaj bo szkoda zeby sie gdzies zagubilo takie pyszne danie.

    Pozdrawiam .


    Tofu Cacciatore

    1/2 kilograma twardego tofu
    1/2 sredniej cebuli
    1/2 zielonej papryki
    3 lyzki bialego wina
    1 duzy zabek czosnku
    1 kopiata lyzeczka suszonej bazylii
    1 kopiata lyzeczka suszonego oregano
    1 puszka (80 dkg) pomidorow duszonych 'stewed', ale chyba moga byc zwykle
    2 spre lyzeczki przecieru pomidorowego
    Rozmaryn do przybrania


    Najpierw trzeba tofu odsaczyc, nastepnie pokroic na odpowiednie kawalki (wielkosc do uzgodnienia).
    Na patelni przysmazyc trzeba cebule i papryke, okolo 5 minut. Nastepnie dodajemy wino, czosnek przecisniety przez praske, bazylie, oregano i smazymy dalej przez chwile. Pozniej to juz tylko pomidory, przecier i tak dusimy to wszystko przez okolo 15 minut, albo nawet mniej, zeby tylko to wszystko razem sie polaczylo.

    Tofu nalezy usmazyc na odrobinie oliwy, albo generalnie polecam uzywac oliwy w spreju i teflonowej patelni. Pozniej juz tylko ptrzebne jest naczynie zaroodporne, wrzucamy przyrumienione tofu i zalewamy sosem pomodrowym . W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180% pieczemy ten specjal przez okolo 1 godzine (albo mniej, nie pamietam dokladnie ile mi to zabiera czasu). Oczywiscie tofu przykryte jest folia aluminiowa i dopiero na koncu odkrywamy naczynie zeby ewentualny nadmiar plynu wyparowal.

    I juz! Gotowe! Tak to wyglada i ja polecam zajadac sie tym przy akomaniamencie sojowego makaronu na przyklad.


  2. #2
    Guest

    Domyślnie

    z tego co wiem to juz gdzies jest taki temacik o przepisach, tylko nie chce mi sie go szukac :P ale moze Ty znajdzieszjak bedziesz miala chwile tam juz jest sporo tych przepisow w sam raz dla diety SB pozdrawiam

  3. #3
    Awatar Anise
    Anise jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    21-02-2007
    Mieszka w
    Buffalo
    Posty
    867

    Domyślnie

    Tak znalazlam ten temat, dzieki .

    Dzisiaj chcialabym sie podzielic przepisem na baklazan. Przygotowywalam to warzywko w ten sposob wiele razy i jest bardzo smacznie. Mozna go podawac z makaronem sojowym, albo jako dodatek do miesa.

    Baklazan zapiekany z pomidorami

    1 duzy baklazan
    Oliwa z oliwek
    1 duza cebula, posiekana
    1/2 lyzeczki kminku rzymskiego
    1/2 szklanki bialego wina
    400 g pomidorow z puszki, rozgnieconych
    2 zabki czosnku
    Mozzarella albo parmezan


    Baklazany nalezy pokroic w krazki i solidnie posolic. Odstawic na okolo 20 minut.
    Cebule i czosnek podsmazam na oliwie, powoli, trzeba uwazac zeby sie nie przypalilo a zeszklilo. Nastepnie dodaje kiminek, smaze jeszcze chwile, dodaje wino, gotuje pare minut. Nastepnie dokladam pomidory. Mozna doprawic wedlug swojego uznania na przyklad bazylia czy oregano.
    Baklazan trzeba oplukac z soli, osuszyc, a nastepnie przysmazyc na oliwie. Naczynie zaroodporne wykladam baklazanem, polewam pomidorami, znowu baklazan i pomidory. Na wierzch nalezy wylozyc ser i uzywajac folii aluminiowej trzeba przykryc to wszystko i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez okolo 30 minut. Jezeli po tym czasie nadal jest duzo plynu z warzyw, nalezy po prostu pozostawic w piekarniku ale juz bez folii do odparownia.

  4. #4
    Awatar Anise
    Anise jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    21-02-2007
    Mieszka w
    Buffalo
    Posty
    867

    Domyślnie

    Dzisiaj postanowilam dolozyc przepis wyczytany w ksiazce o South Beach. Robilam to danie mnostwo juz razy i zawsze jest pyszne, bez wielkich nakladow pracy i prawie samo sie wszystko robi.

    Klops z indynka

    • 170 g koncentratu pomidorowego (dwie małe puszki)
    • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
    • 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 kg mielonego mięsa indyka
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki utartej cukini


    1. Na początek, w nie za dużym garnku należy połączyć ze sobą przecier pomidorowy, wino, wodę, czosnek, bazylie, oregano i sól. Doprowadz do zagotowania, a następnie na naprawdę malutkim ogniu, bez przykrycia, gotuj tak okolo 10-15 minut.

    2. Mięso z indyka wymieszaj dokładnie z płatkami owsianymi, jajkiem, cukinią i z 1/2 szklanki przygotowanego pomidorowego sosu, można trochę dosolić.

    3. Foremke do pieczenia (wymiary okolo 20x10 cm) wyloz folia aluminiowa, ktora mozna dodatkowo posmarowac odrobina oliwy. Nastepnie uformuj w niej przygotowane mieso. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, piecz klops przez 45 minut. Po tym czasie trzeba polać wierzch mięsa następną 1/2 szklanki sosu pomidorowego i piec jeszcze 15 minut.

    4. Po wyciągnięciu z pieca konieczne jest odczekanie okolo 10 minut zanim zaczniemy kroić klops na porcje. Podajemy z pozostalym sosem pomidorowym

  5. #5
    nadziejka_82 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    26-05-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    171

    Domyślnie

    pyszny temat

    na baklazana juz sie zamierzam

  6. #6
    unhappy91 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-07-2006
    Posty
    981

    Domyślnie

    a macie jakies wege pyszne przepisy? :>

  7. #7
    kiciamicia3 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-11-2010
    Mieszka w
    Głogów
    Posty
    2

    Domyślnie

    świetny temacik ja sobie sciagnełam chyba z 30 różnych przepisów u mnie na wątku je wklejam
    Sałatka z brokułów
    Składniki:
    brokuł
    oliwki
    ser feta light ok 100g
    sos czosnkowy

    Brokuły gotujemy tak by były lekko twarde. Ostudzone dzielimy na kawałki, fetę kroimy w drobną kostkę, wszystko wrzucamy do miseczki i dodajemy sos ( może to być majonez czyli jogurt z czosnkiem ) , doprawiamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki aż się przegryzie, można też dodać troszkę szynki lub pomidor.

    Smacznego

  8. #8
    Awatar Anise
    Anise jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    21-02-2007
    Mieszka w
    Buffalo
    Posty
    867

    Domyślnie

    Unhappy, chodzi o wegetarianskie przepisy? Baklazan byl bez miesa, tofu tez, a teraz wrzucam moja dzisiejsza kolacje, czyli:

    Curry z ziemniaków slodkich (patatow)

    • 750 g ziemniaków, obranych
    • 2 łyżeczki ciemnej gorczycy
    • 2 łyżki ghee lub oleju
    • 2 cebule, w plasterkach
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • Sól i pieprz
    • Chilli w proszku w ilosciach zaleznych od upodoban
    • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka garam masala
    • 1/2 szklanki wody

    Etapy przygotowania

    1. Z doświadczenia wiem, że jeżeli jest więcej składników potrawy, dobrze jest najpierw wymierzyć wszystkie przyprawy, pociąć i poszatkować co trzeba przed rozpoczęciem gotowania. Tak więc pokrój ziemniaki na dużą kostkę. Na patelni albo w rondlu smaż ziarnka gorczycy, aż zaczną pękać. Dodaj ghee, cebulę, czosnek i imbir i smaż mieszając, aż będą miękkie. Dodaj kurkumę, sól, pieprz, chilli, kminek, garam masalę i ziemniaki. Smaż mieszając.

    2. Dolej wodę i duś pod przykryciem 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu i dolej więcej wody, jeżeli jest taka potrzeba. Zwykłe ziemniaki sa pewno jeszcze lepsze, ale my przeciez Montignacowe.



  9. #9
    Niunka78 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-03-2007
    Mieszka w
    London
    Posty
    34

    Domyślnie

    fajny temat

    jesli moja dietka nie da efektow dolacze do was, puki co to trzymam sie do 1000kcal, staram sie zeby max bylo 950 ale czasem trudno tak utrafic no i ida swieta, mysle o nich z przerazeniem
    walcze z wlasna slaboscia, czasem i kilogramami


  10. #10
    Awatar Anise
    Anise jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    21-02-2007
    Mieszka w
    Buffalo
    Posty
    867

    Domyślnie

    Przeciez na swieta to beda jajka, kielbasa, wedlina... sam Montignac i South Beach! Po prostu nie kus sie na mazurki i makowce, przeciez to sam cukier... a fe!

    A teraz podam jeszcze przepis na bardzo swietna opcje sniadaniowa. Moze sie wydaje ze jest przy tym duzo pracy, ale nie ma.

    Placek z płatków owsianych

    Składniki na 1 porcję

    • 1/2 szklanki płatków owsianych, najzwyklejszych na świecie
    • 1/4 szklanki białego sera typu "wiejski", albo tofu
    • 1-2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • Szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • Szczypta soli

    Etapy przygotowania

    1. Czasami zróbmy sobie odmianę od dyżurnej owsianki na śniadanie. Warto poświęcić troszkę więcej czasu, aby podelektować się później tą niepozornie wyglądającą wersją płatków owsianych. Potrzebny nam będzie mikser, taki jak do przygotowywania koktajli, albo jakaś inna maszyna do rozdbrabniania produktów.

    2. Wszystkie podane składniki proszę dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie na małej patelni rozgrzać należy odrobinę oliwy i masła albo margaryny i całą powstałą papkę wylać na gorący tluszcz formując placek o średnicy okolo 12 centymetrów. Smażyć trzeba na średnim ogniu aż do lekkiego zbrązowienia, oczywiście z każdej strony. Podawać sobie od razu, najlepiej z dodatkiem dżemu własnej roboty i ze szklanką mleka.

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •