-
Na ŚNIADANKA ja tez jadłam głównie...... JAJKA
I też pod postacią: jajka gotowane, jajecznica z cebulką, pieczarkami, chudą wędlinką, papryką (co tam miałam pod ręką ) na odrobinie oleju; omlet z powyższymi .
Można też jogurt naturalny bez cukru, serek wiejski 3% tłuszczu (Piątnica).
W sumie do końca nie wiem, ale też czasem rybkę w puszce w sosie pomidorowym.
Teraz jest wiosna, w końcu warzywka niedługo.. to sałatki - z rzodkiewki, sałaty, pomidorek, ogórek, cebulka - różne różne z jogurtem naturalnym
Na II sniadanko też często piłam sok pomidorowy, sok warzywny tymbark (mniamniuśny i naprawdę syty!).
Pić można też np. kakao z chudego mleczka (0-0,5%) ze słodzikiem..
Jak jeszcze coś mi sie przypomni - napiszę
-
Witam
Na razie przekopiuję z mojego watku to co juz spłodziłam
Na poczatek w uzupełnieniu info Anikas o IG:
CO OBNIŻA IG?
BŁONNIK
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w produkcie wpływa na obniżenie wartości IG. Na temat produktów bogatych w błonnik pokarmowy pisaliśmy już na stronach naszego serwisu w artykule poświęconym zaparciom więcej >>>
BIAŁKO
Stężenie glukozy we krwi po wysokobiałkowym posiłku nie ulega tak gwałtownemu wzrostowi. Kiedy masz ochotę na produkt o średnim lub wysokim IG możesz po prostu zjeść go razem z produktem bogatym w białko np. chude mięsa, ryby, wędliny, ser twarogowe.
Na obniżenie wartości IG ma wpływ również TŁUSZCZ, który opóźnienia tempo opróżniania żołądka. Nie namawiamy jednak nikogo do stosowania diety wysokotłuszczowej. Informację tą podajemy raczej jako rodzaj ciekawostki.
Natomiast na wzrost wartości IG wpływa:
CZAS OBRÓBKI TERMICZNEJ
Dlaczego gotowana marchewka ma kilkukrotnie wyższy IG niż surowa? Gotowanie powoduje pęcznienie ziarenek skrobi, ich pękanie i w efekcie enzymy trawienne zyskują łatwiejszy dostęp do budujących skrobię cząsteczek glukozy. Dzięki temu właśnie gotowana marchewka w porównaniu ze świeżą powoduje wieksze podniesienie stężenia glukozy we krwi.
TEMPERATURA PRODUKTU
Niedawno stwierdzono także, że temperatura spożywanego posiłku może mieć wpływ na wartość IG. Wykazano bowiem, że spożycie gorących ziemniaków powoduje większy wzrost wartości IG po ich spożyciu niż ziemniaki, które zostały schłodzone.
STOPIEŃ DOJRZAŁOŚCI PRODUKTU
Wybierając owoce powinniśmy zwrócić uwagę także na ich dojrzałość. Na przykładzie bananów wykazano bowiem, że dojrzałe banany mają znacznie wyższy IG niż niedojrzałe.
STOPIEŃ ROZDROBNIENIA PRODUKTU
Silne rozdrobnienie produktu także przyczynia się do zmiany wartości IG. Produkty mocno rozdrobnione - np. ziemniaki puree mają wyższy IG niż te które są nie rozdrabniane - np. tradycyjnie gotowane ziemniaki.
i parę przepisów:
BROKUŁOWA Z FETĄ
na kosteczce rosołowej gotujemy ok. 10 min. brokuła/mój był mrożony/,opcjonalnie inne jarzynki/ja dodałam jarzynkę z rosołu,który gotowałam dla synów/ - całość miksujemy z 1/2 opakowania feta light i doprawiamy czosnkiem,pieprzem i natką - BOSKA
i kolejny cytat:
Szybka przekąska mówisz,hmmm...
Np.roladki z szynki,sera,papryki i zielonej cebulki - papryczka w paski,cebulka w odcinki i zawijasz w plastry szyneczki drobiowej i serka light np.Krówka Śmieszka
albo
serowe kuleczki w orzechach - kawałek odtłuszczonego żółtego sera+serek homo 0% np.Ostrowia,posiekane orzechy włoskie,laskowe i pistacje - żółty serek trzemy na tarce i mieszamy z homo,potem lepimy kulki i obtaczamy w orzechach - będziesz miała swoje orzeszki w trochę zdrowszej wersji
albo
jaja na twardo nadziewane farszem pieczarkowym,paprykowym,tuńczykowym,czy co tam masz-))) ugotowane jajko kroisz na pół - zółtko mieszasz z wybranym produktem, jak za suche dodajesz trochę jogurtu naturalnego 0%, doprawiasz i masz
Niezłe są też zupki jarzynowe wszelkiego rodzaju - ja je miksuję i zabieram je do pracy w butelce po Kubusiu-)))
i jeszcze:
LASKOWY KALAFIORjako dodatek zamiast ziemniaków
1 kalafior/paczka mrożonego/
20 orzeszków laskowych
oliwa
sól,pieprz,zioła do smaku
Kalafiorugotować /mozna na kostce/.Odsączyć, podzielić na różyczki,wrzucić na rozgrzaną oliwę,dodać przyprawy,posypać zmielonymi orzeszkami, podsmażyć.
Dla większego zmylenia zmysłów można zrobić puree
[/b]FAŁSZYWE SPAGHETTI
Cukinię kroimy na 4 części i każdą obieraczką na cieniutkie pasy/ może też biała część pora, pokrojona w długie paseczki/ - blanszujemy, czyli wrzucamy na 3 minutki do wrzątku i odsączamy. Podajemy z sosem pomidorowym i obfocie posypujemy ulubionym serkiem
KANAPECZKI
Pastę np. jajeczną, tuńczykową,twarożkową smarujemy grubsze fragmenty kapustki pekińskiej i wcinamy jak kanapki
Wysłany: Sob Sty 29, 2005 17:17 Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
c.d.
BIGOS Z PIECZAREK
po 0,5 kg pieczarek,ogórków kiszonych i chudej szynki
wielka cebula,bądź dwie
3 łyżki konc.pomidorowego
3 łyżki oliwy
sól,pieprz
Cebulę siekamy,smażymy,dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,obrane,pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki i pokrojoną w kosteczkę szynkę - dusimy doprawiamy, na konieć dodajemy konc.pomidorowy i dosmaczamy
FASOLKA SZPARAGOWA Z BRYNDZOWĄ NUTĄ
300g fasolki
2 łyżki pokruszonej fety/w oryginale była bryndza-)))/
2 łyżki pestek z dyni
sól,pieprz
Pestki prażyć na małym ogniu pod przykryciem aż spuchną/UWAGA STRZELAJĄ!,dodać odrobinę oliwy,posolić.Ugotowaną fasolkę podsmażyć na odrobinie oliwy,posypać fetą,świeżo zmielonym pieprzem i pestkami.
SEROWE KULECZKI DO ZUPEK
Ser zetrzeć,wymieszać z rozbełtanym jajkiem.Nabierać łyżeczką i kłaść na gorącą zupkę.
_________________
OMLET Z FETĄ
2 jajka
łyżka jogurtu nat.0%
trochę okruszków fety
warzywka wg stanu posiadania
Jajka rozkłócamy z jogurtem,dodajemy pokruszoną fetę i wylewamy na teflonową patelenkę, prawie dosmażony zsuwamy na talerz posypujemy warzywkami np. pomidorem,składamy na pół i pałaszujemy
PARÓWKI PO DIABELSKU
3 paróweczki fitness Sokołów / są super polecam!/
3 pieczarki
3 łyżki odtł.żóltego sera
sól,pieprz,papryka,majeranek
Dowolnie pokrojone pieczarki poddusić na oliwie,dodać parówki pocięte na odcinki i nacięte na końcach na krzyż,dodać przyprawy i smażyć do zrumienienia
i trochę wielkanocnych słodyczy:
SPÓD DO MAZURKA WG SB:
1,5 szkl. płatków owsianych
0,5 szkl. otrąb
0,5 szkl. maki razowej
0,3 szkl. fruktozy
0,3 szkl.oliwy
0,3 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
4 łyżeczki cynamonu
ziarenka - słonecznik,dynia,wiórki, orzeszki
wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy,dodajemy jajko,oliwe i wodę.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem na gr.1 cm. Pieczemy 20-30 min. w 180st.
Po upieczeniu smarujemy np. dzemem morelowym i dekorujemy orzechami, migdałami i owocami.
DZEM MORELOWY
0,5 kg suszonych moreli/ew. suszonych sliwek bez pestek/
sok z 1 cytryny
woda do 2/3 wys. moreli
zagotowac wode z sokiem i morelami 6 minut w mikrofali. Gdy ostygną - zmiksować.przełozyć do słoików, przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie.
PSEUDO-TIRAMISU
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku,dodać aromat migdałowy, a następnie dodawać powoli serek homo 0%.Białko ubic na sztywno i delikatnie zmieszać z masą twarożkową.nałożyć do pucharków, posypać gorzkim kakao i płatkami migdałowymi.
CIASTO JOGURTOWE
2 duże jogurty 0%
żelatyna / porcja na 0,5l/
aromat
słodzik
kakao
migdały,wiórki kokosowe,orzechy laskowe
Jogurty doprawiamy aromatem i słodzikiem wg smaku, żelatynę rozpuszczamy w 0,5l goracej wody,czekamy aż przestygnie, mieszamy z jogurtem. Na dno małej tortownicy wysypujemy płatki migdałowe,wiórki i orzechy. lekko scięte jogurty wylewamy na orzechowy spód.wstawiamy do lodówki. Z kakao i odrobiny wody rozrabiamy polewę i rozprowadzamy na sciętym ciescie.
TRUFLE I KASZTANKI
po 10 dag serka homo 0%,słodzika do smaku,mielonych orzechów
2 łyzki kakao
10 migdałów
2 łyżki orzechów pistacjowych
twarozek utrzeć ze słodzikiem i kakao. Dodać orzechy. Uformować niewielkie kuleczki, część obtoczyć w pistacjach,resztę naszpikować migdałach
RAZOWY MURZYNEK:
1/3 szkl oliwy
1/4 szkl.mleka 0,5%
3/4 szkl. fruktozy
2 lyzki gorzkiego kakao
powyzsze składniki wymieszać, zagotować i wystudzić, odłożyć 1/2 szkl. na polewę
Do masy wmiksować 1 szkl. mąki razowej,1 łyżeczkę proszku do pieczenia,2 żółtka,ew. olejek np. migdałowy, posiekane bakalie.ubic pianę z 2 białek, delikatnie domieszać do ciasta. Wlac do keksówki lub tortownicy lub z kominkiem - jaka tam macie - piec 40 min w 170 st.C. Na goracym rozsmarować polewę i posypać np. kokosem.
Sernik light:
-ok.400g. chudego twarogu
-3 jajka
-fruktoza
-odrobina proszku do pieczenia( tylko żeby sernik się trochę podniósł)
-masło niskotłuszczowe (w moim przypadku Mlekovity Miss Figura)
-otręby
Twaróg ucieramy lub mielimy alby nie było grudek. Białka odzielamy od żółtek i ubijamy z odrobinką soli, a żółtka ucieramy z fruktozą (tyle aby było bardzo słodkie, ale wedle gustu). Do twarogu dodajemy żółtka i ucieramu na jednolitą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i na końcu białko delikanie mieszając aby nie opadło. Formę na sernik wysmarować masłem i posypać otrębami. Wlać sernik i wstawi.ć do nagrzanego piekarnika(ok.180-200 stopni).Piec aż ciasto będzie rumiane i będzie odchodzić od ścianek formy.
ja zamiast proszku dodałabym piane z białek - powinno wystarczyc,żeby nie bylo zakalcowate
I jeszcze coś
Wklejam przepis znaleziony na forum -bedzie jak znalazł na II fazę
KASZOTTO:
na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek wrzucam 1 posiekaną cebulę i podsmażam. Potem dodaję 1 paprykę (kolor do wyboru, czerwona ma więcej kalorii ) i podsmażam aż do jej zmięknienia. Następnie wrzucam 1 pomidora, to wszystko razem duszę, przyprawiam pieprzem, solą, bazylią i tymiankiem (przyprawy jak lubisz). Na koniec wsypuję 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej (ok. 11 łyżek). To razem mieszam, duszę i ..... już. Moim zdaniem danie jest przepyszne . Taka ilość wystarczyła mi na dwa obiady. Podobno jedna porcja ma ok. 255 ckal. Do tej potrawki fajnie jest dodać jakieś surowe warzywo typu np. por, albo pieczarki
I jeszcze jeden,który podpatrzyłam na TV CLUB:
PIECZARKI Z CIECIORKĄ I FAZA
Na oliwie podsmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości,doprawiamy solą, chilli i mielonym kminkiem, do zezłoconych dodajemy odsączoną cieciorkę z puszki, podgrzewamy - podajemy na liściach sałaty/kapusty pekińskiej/świeżego szpinaku - polane sosem z naturalnego jogurtu z miętą ew.a la tzatziki
na razie to tyle - ciąg dalszy nastapi - jak juz pisałam nazbierałam cały zeszyt
pozdrawiam
Grażyna
-
Cze Dziewczyny!!!!
pieknie sie rozkreca watek i cieszy mnie, ze Wam sie on podoba.
TO POMYSŁ ANIKAS
mam jedno pytanie. Mianowicie jaki to jest ser zolty light?? W sklepie widzialam tylko sery z 45-50% zawartoscia tluszczu,wiec nie wiem gdzie mozna dostac sery z mniejsza zawartoscia tł. i jakie to sa.
A przepisy sa wrecz przepyszne Dzieki dziewczynki
-
Dziewczyny witam na nowym wątku.
Najpierw się przedstawię.
Nazywam się Asia, mam 26 lat i od jakiegoś czasu stosuję dietę 1000-1200 kcal.
Od 4 kwietnia przechodzę na SB i ten wątek jest dla mnie wybawieniem
Dziękuję Ci Aniu za tak wspaniały pomysł.
Jak będę miała jakieś ciekawe przepisy , to napewno się podzielę.
Pozdrowienia dla wszystykich dziewczyn.
Asia
-
Dziś Beatka na moim wąteczku napisała:
Fajny link Beatko - pasuje idealnie!! I przyda się bardzo!!
WIELKIE DZIĘKI!!
-
Hellou!
Alishja z serów odłuszczonych to na razie moge Ci polecić
Prymus 17% z Mlekowity
Hit z Ryk 20% z serów żółtych
cammember Light/Figura z Turka albo president
serki topione trójkąciki z Krówki Śmieszki lub Hochland
serki topione w plastrach j.w. i jeszcze jednej firmy ale nie pamiętam - dopiszę jutro ,bo mam w lodówce
ser Feta light z Mlekowity
serek homo naturalny 0% z ostrowii
na tyle na razie trafiłam-)))
papatki
Grażyna
-
hej dziewczyny!
swietne przepisy. przydadza mi sie:D ja w zasadzie nie stosuje SB a Montiego ale dostosuje przepisy do siebie!
dziekuje.
na sniadania proponuje serek wiejski 3% z warzywami. np. cebula, pomidor, ogorek, rzodkiweka, papryka
buzka
JA
JOJO
waga około 85 kg.
-
Dzieki za info o serach light
Akurat wczoraj bylam na zakupach i pani mi dala taki ser zolty 17%super, ze takie sa, bo uwielbiam zolte sery
Mam kolejne pytanie. Czy w Sb, a szczegolnie w I fazie mozna uzywac np. zup w proszku, sosow, fixow i gotowych sosow w sloikach?? Jak ktos wie to prosze o odpowiedz
Ja jeszcze zadnego przepisu nie wpisalam, ale juz kilka mam, ktore tu zamieszcze, ale narazie jakos nigdy nie mam czasu
Uciekam
Buzka Moje Mile
-
hej Alishja, no to dzisiaj start, wytrzymamy zobaczysz uda się
Co do zupek w proszkach, sosów i gotowych sosów poczytaj dokładnie info i na pewno znajdziesz dodatek cukru, mąki lub innych ulepszaczy zakazanych w I Fazie, także moja droga- ZAKAZ A na przepisiki czekamy cierpliwie
-
Witam!
Alishja jezeli chodzi o gotowce to raczej odradzam,bo i wszystkie vegetopodobne i kostki bulionowe zawieraja maltodektroze i rózne wzmacniacze smaku i aromatu...lepiej stosowac normalna sól i dużo przypraw, a zamiast kostek ja używam własnego półproduktu - gotuję bardzo esencjonalny rosól na zwłokach z kurczaka+jakaś kość np. cielęca,do tego mnóstwo warzyw i to sobie mruga na gazie 5-6 godzin, potem studzę,zbieram tłuszcz, odcedzam i przelewam do woreczków na lód i do zamrażalnika - w ten sposób mam zapas zupełnie naturalnych ekstraktów bulionu.
Jeżeli chodzi o musztardy czy ketchupy - to polecam Roleskiego - słodzone fruktozą - ogólnie należy zwracać uwagę na zawartość cukru i wszelkich wspomagaczy
Zamiast kupnego majonezu polecam własny:
SOS MAJONEZOWY
Surowe żółtko i przetarte gotowane żółtko ucieramy razem.Dodajemy 1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego,1/2 łyżki oliwy,ocet,sól i pieprz do smaku.Wariacje np. curry,zioła,szczypiorek itp.
pozdroofka
Grazyna
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki