Strona 13 z 32 PierwszyPierwszy ... 3 11 12 13 14 15 23 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #121
    luizek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    75

    Domyślnie

    MOJE GRATULACJE BO U MNIE PO 2 TYGODNIACH TYLKO 3 KG ALE I DIETA NIE BYŁA DO KOŃCA PRZESTRZEGANA, MOŻE SKŁADNIKI TAK ALE ILOŚCI........ O TYM POMILCZĘ. PRZEPISY SĄ SUPER ZAWSZE COS MOZNA WYBRAC
    POZDRAWIMA




  2. #122
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Witam
    Przepisów do słoików c.d. - jakoże pomidory samo zdrowie, proponuję wykonanie ketchupu na każdy dzień zimy
    KETCHUP
    znalazlam w sieci przepis na keczup domowej roboty, wywalilam cukier z przepisu a zastailam go fruktoza oczywiscie
    jak pomidory stanieja to zrobie pewnie a moze sie ktos wczesniej pokusi
    3 kg pomidorów
    1/4 kg cebuli
    1 kg śliwek
    1 kg jabłek
    1/2 szkl. octu 10%
    5 ziarenek goździków
    5 ziarenek pieprzu
    2 listki laurowe
    200 g fruktozy
    1 łyżka soli
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru

    Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym
    ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować)Zmiksować (niekoniecznie)
    i przetrzeć przez sito.Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać
    pod przykryciem. Dodać do przecieru.Na koniec dodać pozostałe przyprawy.
    Zagotować.Gorące wkładać do słoików



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  3. #123
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    A teraz trochę węglowodanowych pomysłóm na II fazę

    kluski z płatków owsianych z owocami

    30 dag płatków owsianych (2 pełne szklanki)
    2 kwaśne jabłka
    3 białka
    5dag suszonych owocow np.. moreli
    2-3 łyżki maki pp, skorka i sok z cytryny, cynamon, mielone goxdziki, sól

    Płatki owsiane wsypać do garnka, zalać 0,5l wrzącej wody, i zostawić aż platki wchłoną wodę i spęcznieją. i wystygną. Umyte jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. morele oplukać, osuszyć. Do płatków dodać jabłka, morele, jajka i przesianą mąke. doprawić do smaku skorką otartą c cytryny oraz szczyptą zmielonego cynamonu i goxdzików. Dokladnie wymieszać masę łyżką. Uformować owalne kluski wielkości orzecha włoskiego. wkladać partiami do lekko osolonego wrzątku. Gotować 3-4 minuty. wyjąć łyżką cedzakową i dokladnie osączyć. Podawać z dodatkiem owoców lub z owocowym jogurtem

    Oszukane "calzone"
    ciasto:
    100g maki pp
    10 dag drozdzy
    odrobina mleka i fruktozy na zaczyn
    1/3 szkl.maslanki
    3/4 lyzeczki soli

    Robimy ciasto-dziurka w mace, kruszymy w nia drozdze, posypujemy fruktoza, zalewamy mlekiem, niech popracuja z 10 min. Dolewamy maslanki z sola (to tak na oko, zeby sie nieklejace ciasto zrobilo) i odkladamy na min.20 min. w cieple miejsce.

    farsz:
    80g soczewicy
    cebula
    ugotowana kiszona kapusta-ile kto lubi
    seler uprazony na patelni-ile kto lubi

    z tych oto ambitnych skaldnikow robimy farsz:gotujemy soczewice, kapuste, mieszamy razem, dodajemy zeszklony seler i cebule.
    Przyprawiamy - zabek czosnku, lyzeczke czosnku granulowanego, sol, pieprz normalny i ziolowy, ziola prowansalskie (nie za duzo), dosc duzo majeranku. Ma byc pikantne!

    Gdy ciasto wyrosnie lekko je wyrabiamy, dzielimy na pol. Walkujemy z niego 2 "placki"
    na srodek nakladamy farsz, skladamy na pol i sklejamy brzegi (mocno). Powstaja nam dwa sliczne pierogi, ktore wkladay do nagrzanego do 180 st.piekarnika na 20 min.

    Ja osobiscie myślę,ze z pieczarkami, papryką i odtłuszczonym serem też będzie OK

    Minipizze
    2-3 białka,
    szklanka mleka 0,5%,
    szczypta proszku do pieczenia,
    mąka pp,
    sól,
    przyprawy (oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka, chili, curry lub co kto lubi),
    ew. oliwa do smażenia.

    Białka roztrzepać z mlekiem, dodać proszku do pieczenia, przyprawy,posolić. Mieszając wsypywać mąkę, aż otrzymamy ciasto nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Smażyć nieduże placki (ja smażę na suchej patelni, można na posmarowanej oliwą). Podawać: posmarowane czosnkiem, z ketchupem, z duszonymi grzybami, z duszoną papryką, z pomidorami, z tuńczykiem wsw, z serkiem smakowym, w sosie jogurtowo-czosnkowym, z maślanką, kefirem, mlekiem, czy jak kto lubi .
    Wersja dla leniwych - pokrojone dodatki typu pieczarki, papryka, ser dodajemy do ciasta i smażymy razem
    Smakują na ciepło i na zimno.

    Gofry lub bliny razowe
    2 szklanki maki pp
    1/2 szklanki mleka 0%
    3/4 szklanki wody gazowanej
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    słodzik lub frukoza (mozna pominąć)
    2 białka ubite na sztywną pianę

    Mąkę zmiksować z mlekiem, woda, proszkiem, osobno ubic białka i wymieszac z ciastem.
    Piec gofry lub na patelni teflonowej na minimalnej ilosci oleju smazyc bliny (lać ciasto na około 1,2 cm).

    W wersji słodkiej podwać z dżemem nieskosłodzonym , joguretm, musami owocowymi.

    Na słono z warzywami lub np. tzatzyki (jogurt 0%,serek homo 0%, starty i odcisniety ogórek, czosnek, sól, pieprz).

    PLACUSZKI TWAROGOWE
    100g sera białego chudego
    białko jaja
    mleko-3 łyzki
    maka-3 łyzki
    łyzeczka fruktozy
    ew.aromat

    wszysko wymieszac i smazyc na teflonie(ew wysmarowanym oliwa)

    Pizza SB
    Ciasto:
    200 g. maki pp
    10 g. drozdzy swiezych lub lyzeczka suchych
    1/2 szkl. cieplej wody
    sol, troche fruktozy (dla drozdzy)

    Farsz:
    mala puszka koncentratu pomidorowego
    1/2 kostki bialego sera 0%
    pieczarki
    oliwki
    kapary
    czosnek
    oregano, tymianek
    sol, pieprz

    Wyrobic ciasto (najlepiej w malakserze)
    Koncentrat przelozyc do rondelka, wlac troche wody, wsypac oregano i tymianek, posolic, popieprzyc, zagotowac az powstanie gesty sos.
    Ciasto rozwalkowal, ulozyc w formie do pizzy, polac sosem pomidorowym.
    Na wierzch pokruszyc twarog, dodac posiekany czosnek, oliwki, kapary i pieczarki, posolic i wstawic do piekarnika nagrzanego do 260 stopni C.
    Piec ok. 10 minut

    Ryz z jablkami troche inaczej
    slodkie danie nieslychanie dla duzych i malych lasuchow

    opakowanie dzikiego ryzu
    6 jablek winnych i slodkich
    cynamon
    4 bialka
    fruktoza

    Ryz gotujemy i dodajemy do uduszonych z cynamonem jablek ( jablka obrane i pokrojone w cwiartki) delkatnie mieszamy i wykladamy do tortownicy
    ubijamy piane z 4 bialek , pod koniec dodajemy fruktoze ile kto lubi
    Piane kladziemy na jablka
    Calosc zapiekamy w piekarniku w 180 st az piana bedzie zlocista

    Ryz z jabłkami
    gotujemy brazowy ryz, tyle zeby wystarczylo na wysypanie blachy (ok 4 woreczki na duza blache)
    osobno potarte jabkla w ilosci duzej gotujemy w garnku razem z cynamonem(mozna dodac fruktoze)
    na blache wykladamy wczesniej ugotowany ryz ktory polewamy jogurtem takim do 1.5% tł. posypujemy cynamonem oraz jesli ktos woli slodsze fruktoza, na to wykladamy jablka gruba warstwa, na gore dajemy cienka warstwe jogutru i do piekarnika az sie zapiecze

    mozna jesc na zimno lub na cieplo jak kto woli

    Racuchy drożdżowe z owocami (lub bez!)
    Przepis na „oko"

    Składniki:
    około 1/3 - pół szklanki chudego mleka
    mąka pp
    10 - 20 gram drożdży
    1- 2 białek
    szczypta soli
    trochę fruktozy
    owoce dowolne

    Sposób przygotowania:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać fruktozę (ok. łyżeczki ) i mąkę.
    Całość powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić ciasto
    w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 15 minut).
    Na koniec dodać ubitą pianę i pokrojone owoce (np 1 jabłko wystarczy) i sól.
    Patelnie teflonowę wysmarować cieńko olejem ( pędzelkiem lub serwetką namoczoną
    w oleju, u mnie obyło się bez).
    Nakładać łyżką (nie powinny się rozlewać!) na patelnię i smażyć powoli na średnim ogniu.

    RATATUJA Z TUŃCZYKIEM
    Składniki:
    pół niedużego kalafiora,
    pół kg pomidorów,
    kawałek pora jasnej części,
    papryka czerwona,
    papryka żółta,
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    przyprawy;

    Sposób przygotowania:
    Do dużego płaskiego garnka wkładamy pokrojone na ćwiartki pomidory, por na plasterki, kalafior podzielony na rózyczki, papryki pokrojone na paseczki. Całość podlewamy woda i gotujemy/dusimy aż zmiękną warzywka. Wrzucamy tuńczyka i mieszamy.Przyprawiamy (solą, pieprzem, papryką). Jemy na ciepło. Na 4 porcje.

    Pierogi z jagodami
    250 g maki pszennej 2000, razowej
    3 bialka
    woda
    300 g jagod

    - make zarobic z bialkami i woda na ciasto pierogowe
    - rozwałkować jak się da najcieniej
    - wykrawac szklanka
    - nakładać na krazki jagody, smarując pol krazka woda i zlepiac brzegi
    - gotowac ok. 2,5 - 3 min od wypłynięcia

    Można polac jogurtem 0%, ja użyłam jogurtu jagodowego 0%
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 szt. pierożków.

    Większość przepisów ściągnięta z Motignaca
    Całuski
    Grażyna



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  4. #124
    Awatar milas
    milas jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-04-2004
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    162

    Domyślnie

    dzięki

    dziś robię drugie podejście do SB, przepisy na pewno się przydadza


  5. #125
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Grażynko przepisy super
    jak zawsze


    jestem w tym tygodniu na II fazie to na bank będzie ryż z jabłkami (nie wiem jeszcze który.. ) i ta ratatuja z tuńczykiem brzmi przepysznie.. jej i jeszcze kuszą placuszki.. głównie te twarogowe..

    Grazynko jesteś naszym Skarbem

  6. #126
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Aż sie zaczerwieniłam ale miło mi baaaaardzo



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  7. #127
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Jesteś jesteś Grażynko

    to ja tak sobie myślę, ze moze masz jakieś fajne przepisy na zapiekanki lub coś pysznego (oczywiście zgodnego z SB i małokalorycznego ) co można zrobić w naczynku żaroodpornym

    W wolnej chwilce oczywiście..

  8. #128
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Poszukam i jutro cos wpisze-)))



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  9. #129
    Anikas9 Guest

    Domyślnie


  10. #130
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    A propos zapiekanek Aniu
    Wachlarz z cukinii
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 35 minut
    Porcja: 170 kcal
    Składniki na 6 porcji

    6 małych cukinii
    3 małe pomidory
    12 plastrów bekonu / oczywiście w wersji SB np. chuda wędzona szyneczka /
    3 cukrowe cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki świeżego majeranku
    5 dag startego sera typu ementaler
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz

    Cukinie umyć i dwukrotnie naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać i pokroić w talarki.
    Naczynie do zapiekania natrzeć łyżką oliwy, ułożyć cukinie, rozchylić jak wachlarz i przełożyć plastrami bekonu, cebuli, pomidorów i czosnku. Skropić resztą oliwy, oprószyć solą i pieprzem, posypać serem i majerankiem. Piec 35 min w temperaturze 200°C.



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Strona 13 z 32 PierwszyPierwszy ... 3 11 12 13 14 15 23 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •