Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 20 28 29 30 31 32 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #291
    bedemotylkiem jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-02-2007
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Posty
    5

    Domyślnie

    Hejka dziewczynki - Plażowiczki!
    Ja znowu z pytaniem: moze któras z Was się zetknęła z tym, czy można w I fazie SB jeść pestki z dyni i ziarno słonecznika? Trochę mam dość orzeszków jako przekąska i chciałabym czegoś innego spróbować. Pomóżcie!
    Pozdrówka

  2. #292
    antestor jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    31-08-2006
    Posty
    47

    Domyślnie

    Podpisuję się pod pytaniem o pestki z dyni i słonecznik... może ktoś się natknął gdzieś na taką informację???

  3. #293
    chcebycchuda jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-04-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    Gdzieś czytałam, że słonecznik za bardzo oleisty i tuczący

  4. #294
    antestor jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    31-08-2006
    Posty
    47

    Domyślnie

    Hmmm, Kasiu, nie utrudniaj życia
    W każdym razie zrobiłam sobie przed chwilą obiadek i postanowiłam podzielić się przepisem - jeżeli coś podobnego już było, to przepraszam...

    300 g zielonej soczewicy
    cebula
    mrożonka leczo hortex (niekoniecznie, ale nadaje smaczek), 0.5 opakowania
    ząbek czosnku
    kostka bulionowa
    łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Cebulkę podsmażyłam na oleju, wrzuciłam soczewicę, zalałam wodą, żeby przykryło (trzeba co jakiś czas sprawdzać i dolewać wody), wrzuciłam kostkę rosołową. Po 30 minutach wrzuciłam mrożonkę i posiekany czosnek, po kolejnych 10 dodałam koncentrat. Trzeba to trochę według uznania doprawić, fajnie pasuje majeranek. Robi się taka potrawka, którą wlewamy do miski i polewamy jogurtem naturalnym. Dla mnie cudne
    Aha, I Faza

  5. #295
    bedemotylkiem jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-02-2007
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Posty
    5

    Domyślnie

    Hej,
    a ja znalazłam w kilku miejscach, że można słonecznik i dynię, ale raczej z umiarem (jak orzeszki zresztą). Ktoś na SB jadł tylko łyżkę dziennie słonecznika, ale ja jem więcej , dynię też jem, bo lubię. pozdrawiam

  6. #296
    saseta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie :)

    Soczewica z pieczarkami pychotka

    Składniki:
    - 1/2 szkl zielonej soczewicy
    - 1/2 kostki rosołowej
    - 1 cebula/ por
    - 300 gr pieczarek
    - ser żółty starty (niekoniecznie)

    1. Ugotować soczewice w rosole
    2. Na patelni udusic pieczarki z cebulą
    3. Dodać ugotowaną soczewicę i jeszcze chwile razem przesmażyć
    4. Mozna to jeszcze posypac startym zoltym serem


    Chiński kociołek

    Składniki:
    150 g piersi kurczaka
    400 ml bulionu drobiowego z kostki
    50 g dymki
    50 g pieczarek
    50 g kiełków sojowych
    100 g kapusty pekińskiej
    1/4 puszki pędów bambusa z puszki
    1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru
    ząbek czosnku
    sos sojowy.

    Wykonanie:
    1. Mięso pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i imbir, białe części cebulki dymki pokrój w plasterki. Wszystko wrzuć do wrzącego bulionu i gotuj przez 12 minut.
    2. Pieczarki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, kapustę pekińską posiekaj dość grubo, pędy bambusa odsącz. Wszystko to razem z kiełkami dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez 3 minuty (nie dłużej, bo sekretem tej zupy jest właśnie krótkie gotowanie).
    3. Zupę dopraw sosem sojowym i posyp szczypiorkiem z dymki.


    Zupa pomidorowa

    Składniki:
    - 1/2 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki, pokrojonych
    - l duża cebula pokrojona
    - l por pokrojony
    - 1 seler drobno pokrojony
    - 2 łyżki oleju
    przyprawy: 2 Listki laurowe, bazylia, kolendra, tymianek, rozmaryn ewentualnie inne do smaku.

    SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
    Podsmażyć cebulę, por i seler na oleju. Dodać pomidory i przyprawy, wymieszać. Dodać około 1/2 litra wody lub bulionu. Można dodać kaszę gryczaną lub makaron (oczywiście dopiero w II fazie). Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Posypać natką pietruszki lub koperkiem.


    Leczo z cukini

    Składniki:
    1 duża cukinia
    3 papryki (różne kolory)
    szynka gotowana (w I fazie)
    2 cebule
    czosnek (jeśli ktoś lubi)
    3 pomidory
    oliwa z oliwek
    przyprawy

    Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szynkę
    pokrojoną w kostkę. Po chwili dokładamy cukinię, pomidory (wcześniej obrane ze
    skóry), papryki pokrojone w kostkę i przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku,
    itp.). Dusimy. Można podlać wodą, jeśli wyparowała, a warzywa są jeszcze twarde.
    [/code]

  7. #297
    bedemotylkiem jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-02-2007
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Posty
    5

    Domyślnie

    Ooo!
    Nowe przepisy! Wypróbuję ten z soczewicą!
    A leczo z cukini znam i uwielbiam! mniam! Tylko ze ja daję cukinię prawie na końcu, tzn. po papryce przed pomidorami, bo papryka potrzebuje odrobinkę dłuzszego duszenia niż cukinia.
    A ja ze swojej strony dokładam przepisik:
    Pasztet z cukini
    3 szklanki cukini startej na średniej tarce (odlać nieco wody gdy się wydzieli)
    4 cebule zeszklić na 1/2 szklanki oleju (można znacznie mniej oleju użyć lub zaryzykować oliwę z oliwek)
    1,5 szklanki bułki tartej (też można mniej)
    3-4 jajka (białka ubić osobno na sztywno potem dodawać żółtka)
    30-40 dkg sera żółtego (SB-owiczki znajdą ser niskotłuszczowy )
    2 łyżeczki vegety
    1 łyżeczka papryki (chili, pieprz)

    Wymieszać wszystko, z tym że bułkę tartą lepiej jest dodać na końcu. Piec w wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze pergaminowym przez 60 min w temp. ok. 180-190 stopni.


    Jadłam, kroi się w grubsze plastry, można z chlebem (nie SB) lub z czymkolwiek innym!

  8. #298
    Awatar DAGMARA7
    DAGMARA7 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-07-2004
    Posty
    284

    Domyślnie

    Szukałam dania ze szpinaku i białego sera . Znalazłam i wypróbuję w weekend .
    Było na stronie pysznie.pl w dziale : " Potrawy z jaj i mąki " ale nie ma w tych kluskach wcale mąki

    Kluski serowe ze szpinakiem
    Składniki:
    ser biały – 30 dag
    mrożony szpinak – 25 dag
    gałka muszkatołowa - szczypta
    żółty ser –15 dag
    jajka – 6 szt. (3 całe i 3 żółtka)
    masło - 3-4 łyżki
    sól
    ewentualnie
    szałwia – 1 łyżeczka suszonej
    lub 3-4 listki świeżej

    Przygotowanie:
    Zamrożony szpinak włożyć do garnka i dusić ok. 10 minut (woda musi całkowicie odparować), wystudzić. Biały ser rozgnieść, żółty zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Biały ser wymieszać z połową startego żółtego sera, szpinakiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kolejno dodawać żółtka i jajka. Dokładnie wyrobić. Kluski formować dwoma łyżkami (jedną łyżką nabierać ciasto, drugą formować górę) i wrzucać do gotującej się posolonej wody, gotować 3 minuty licząc od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać szałwię (świeżą posiekać), chwilę poddusić. Kluski polać masłem i posypać pozostałym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekać ok. 15 minut.

    Odchudze to trochę
    A może macie jakieś inne przepisy na fajne dania szpinakowe ?

    Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?

  9. #299
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Hop

  10. #300
    Awatar DAGMARA7
    DAGMARA7 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-07-2004
    Posty
    284

    Domyślnie

    2 faza

    Wypróbowałam wyżej opisane
    Kluski serowe ze szpinakiem
    i uznałam , że jest to jedno z lepszych dań w krainie szpinaku .
    Tylko uznałam , że bez mąki to nie wyjdzie i dodałam mąkę .
    Ale to nie jest niskokaloryczne niestety .

    Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?

Strona 30 z 32 PierwszyPierwszy ... 20 28 29 30 31 32 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •