Strona 20 z 32 PierwszyPierwszy ... 10 18 19 20 21 22 30 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #191
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Witam
    W świecie kobiety lutowym zamieszczono MĄDRĄ DIETĄ Jadłospis dla serca,skóry i figury Chodzi o kwasy Omega-3 i Omega-6 Bardzo pasuje na II fazę SB, więc pozwalam sobie go tutaj zamieścić, tym bardziej,że mozna po prostu wykorzystać tylko wybrane pozycje z menu
    DZIEŃ 1
    śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego,50g wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny,2 listki cykorii,1/2 pomidora,kakao z chudym mlekiem
    II sniadanie: koktail mleczno-owocowy/kubeczek jogurtu nat.,1/2 banana,1/2szkl. truskawek lub malin - mogą być mrożone,łyżeczka siemienia lnianego,kawa
    Obiad: talerz zupy pomidorowej, pierś kurczaka z rusztu,2 pieczone ziemniaki,miseczka surówki/kapusta pekińska,pomidor,ogórek zielony,po łyżce posiekanej natki pietruszki i siemienia lnianego,łyżka oliwy/,sok jabłkowy
    kolacja: 2 szaszłyki warzywne pieczone na ruszcie /5 pomidorków koktajlowych,4 pieczarki,1/2 papryki,1/2 kabaczka,1/2 czerwonej cebuli,łyżka oliwy,sól,pieprz,bazylia/,kromka chleba pełnoziarnistego z siemieniem lnianym,pikantny sok pomidorowy
    DZIEŃ 2
    śniadanie: 2 łyżki musli z orzechami,kubeczek jogurtu nat.,1 kromka pumpernikla,2 plasterki wędliny drobiowej,1/2 pomidora,herbata
    II śniadanie: miseczka sałatki greckiej /2 pomidory,50g sera feta,10 oliwek,4 liście sałaty lodowej,1/2 czerwonej papryki,sól,pieprz,drobno posiekany ząbek czosku,łyżka oliwy
    obiad:talerz zupy krem z brokułów z grzankami,pstrąg pieczony w folii z warzywami / marchewka,pietruszka,seler/,miseczka surówki z kwaszonej kapusty z cebulką i łyżką ziaren słonecznika doprawiona pieprzem i oliwą,sok pomarańczowy
    kolacja: 50g chudej cielęciny z rusztu,2 kromki chleba chrupkiego,1/2 łyżeczki margaryny,miseczka warzyw gotowanych na parze/2 łyżki kalafiora,brokułów,fasoli szparagowej,marchewki i selera,łyżka oleju lnianego/,herbata miętowa
    DZIEŃ 3
    Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,pasta jajeczna / z 2ch jajek i łyżki szczypiorku/,pomidor,1/2 papryki,2 liście sałaty,kakao z mlekiem
    II śniadanie: miseczka sałatki owocowej z orzechami włoskimi i brazyliskimi /po 50g melona miodowego,grapefruta,jabłka,banana,pomarańczy,ki wi/ doprawiona sokiem z cytryny i miodem,sok pomarańczowy
    Obiad: talerz czerwonego barszczu,2 krokiety z kapustą i grzybami,miseczka surówki z kapusty białej, marchewki,cebuli i jabłka doprawionej sokiem z cytryny,solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i łyżką oleju lnianego,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,miseczka sałatki holenderskiej /25g sera edamskiego,1 gruszka,kwaśne jabłko,garść orzechów włoskich,10 winogron/ doprawionej sokiem z cytryny,białym wytrawnym winem i łyzką oleju lnianego,herbatka owocowa
    DZIEŃ 4
    Śniadanie: płatki owsiane na chudym mleku,2 kromki tostów pełnoziarnistych,łyżeczka dżemu niskosłodzonego,jabłko,kawa z mlekiem
    II śniadanie: 2 kromki pumpernikla,1/2 łyżeczki margaryny,łyżka pasty twarogowo-rybnej z natką pietruszki doprawionej ziołami prowansalskimi,2 liście sałaty lodowej,pomidor,1/2 papryki,sok grejpfrutowy
    Obiad: Talerz zupy ogórkowej na wywarze warzywnym,2 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gulaszu z cielęciny,miseczka surówki z czerwonej kapusty z łyżką siemienia lnianego dopraionej sokiem z cytryny i sosem jogurtowym,sok wielowarzywny
    Kolacja: 2 grzanki z krewetkami /2 kromki pełnoziarnistego tostowego,kilka krewetek,łyżka oliwy,4, pieczarki,białko jaja/salaterka surówki z kiełków pszenicy z pomidorem ,papryką doprawiona olejem lnianym,sok pomidorowy
    DZIEŃ 5
    Śniadanie: kubeczek serka homogenizowanego z owocami,łyzka siemienia lnianego,2 ciasteczka owsiane,garść orzechów włoskich,sok pomarańczowy
    II śniadanie: 2 kromki chleba żytniego,1/2 łyżeczki margaryny,porcja kurczaka w galarecie z kukurydzą i groszkiem,plasterek cytryny, miseczka sałatki z pomidorów,kwaszonych ogórek doprawiona olejem lnianym,herbata
    obiad: talerz jarzynowej,2 ziemniaki gotowane na parze,pstrąg faszerowany szpinakiem,pieczony w folii,miseczka surówki z selera naciowego z jabłkiem i kwaszonym ogórkiem doprawionym sosem jogurtowym,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,ogórek wężowy faszerowany białym serem
    /ogórek,łyżka białego sera,2 koncentratu pomidorowego,ząbek czosnek,1/2 łyżki siemienia lnianego,2 łyżki posiekanego sczypiorku/,herbata
    DZIEŃ 6
    Śniadanie: otręby pszenne lub zarodki pszenne z mlekiem i miodem ,grahamka,plaster pasztetu drobiowego,2,liście sałaty,pomidor, herbata
    II śniadanie: 2 kromki chleba razowego z siemieniem lnianym,1/2 łyżeczki margaryny,2 plasterki sera zółtego,miseczka sałatki z cykorii,pomidorów i kiełków pszenicy z łyżeczką oliwy,sok pomidorowy
    Obiad: talerz zupy cebulowej,porcja lazagne ze szpinakiem i siemieniem lnianym,miseczka surówki z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny,miseczka surówki z pomidora i kwaszonego ogórka z oliwą,sok wielowarzywny
    Kolacja: miseczka sałatki z brokułów i łososia /rózyczka brokułów got.na parze,plaster wędzonego łosossia,2 białka jaja,1 łyzka kukurydzy z puszki,1 łyżka zielonego groszku,łyżka posiekanej natki,łyżka siemienia/doprawiona oliwą,herbatka mietowa
    DZIEŃ 7
    Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,1/2 łyżeczki margaryny,kubeczek jogurtu owocowego,garśc orzechów włoskich,1/2 grejfruta,kawa z mlekiem
    II śniadanie: 2 kromki chleba baltonowskiego,1/2 łyżeczki margaryny,2 łyżki sałatki rybnej / 50g wędzonej makreli,1/2 cebuli,kwaszony ogórek/doprawionej musztardą i oregano,pomidor,1/2 papryki,herbata owocowa
    Obiad: talerz kapusniaku,2 łyżki puree z selera,50g polędwicy wołowej w sosie własnym,miseczka buraczków,miseczka surówki z kapusty pekińskiej,papryki i kiełków pszenicy doprawiona sosem vinegret,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 łyżki zapiekanki z makaronem i warzywami / szklanka makaronu,1 marchewka,1 pietruszka,1/2 pora,1/2 cebuli,4 pieczarki,2 ząbki czosnku,łyżka siemienia lnianego,łyżka posiekanej natki,sól,pieprz/,sok pomidorowy

    Jutro ciąg dalszy+ moje uwagi nt.tego jadłospisu
    Pozdrawiam
    ***
    Grażyna

    p.s. jest też wersja Świata Kobiety z płytkami pt.schudnij skutecznie



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  2. #192
    hiiiii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-01-2006
    Mieszka w
    Piła
    Posty
    85

    Domyślnie

    SUPER WĄTEK
    OD JUTRA WŁAŚNIE ZACZYNAM SB I ON MI SIĘ BARDZO PRZYDA. BĘDĘ TU CZĘSTO ZAGLĄDAĆ


  3. #193
    Awatar Mirielka
    Mirielka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-01-2006
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    54

    Domyślnie

    Uffff .. skopiowałam WSZYSTKIE przepisy .. bez formatowania mam w Wordzie 79 stron. Teraz uklepię ładnie i wyjdzie mi niezła książeczka
    Dziewczyny jesteście niesamowite! Coś mi się wydaje, że i ja dociągnę do klubu SB .. tylko się muszę naumieć ..

  4. #194
    marychatoja jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    9

    Domyślnie

    Popieram świetny pomysł z tym tematem! Przyda mi się wiele przepisów. Lepiej przecież urozmaicić dietkę żeby się nie zniechecić ! Wklejam mój przepisik na pyszną zapiekankę:

    - pierś z kurczaka
    -przecier pomidorowy 1/2 słoiczka
    -kalafior (mrożonka niestety)
    -pół jogurtu naturalnego
    -czosnek
    -sól pieprz i przyprawy kto jak lubi
    -ser mozarella

    Gotujemy kalafiorka, smażymy kurczaka pokrojonego w kosteczke i przyprawionego. Mieszamy przecier z jogurtem, przyprawami i czosnkiem. Dodajemy do sosu kurczaczka i mieszamy. Na dno żaroodpornego naczynia układamy kalafiora później kurczaka z sosem a na końcu pokrojoną w plasterki mozarelle. To wszystko na ok 20 min do piekarnika 180 stopni. Pycha i bardzo sycące porcja na 2-3 dni

  5. #195
    Gruba dwunastka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    HEj super temat!
    Przydały mi się przepisy znakomite są!
    od jutra zaczynam II fazę Mam prosbę, jeśli psizecie przepisy to piszcie na którą fazę.
    Dzięki z góry pozdrawiam paaa :*

    :*

  6. #196
    Awatar DAGMARA7
    DAGMARA7 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-07-2004
    Posty
    284

    Domyślnie

    A taką sałatkę zobaczyłam na innym portalu , którą zamieściła Agnes23 :
    'SIÓDEMKA' sałatka warzywna

    Przygotowanie: ok. 45 min. Gotowanie: w słoikach-25 min. Trudność: łatwe

    Składniki
    • 1 średnia główka kapusty białej • 1 kg ogórków świezych • 1 kg pomidorów
    • 1 kg papryki świezej (kolor wg gustu) • 0.5 kg marchwi • 0.5 kg cebuli
    • nać pietruszki(2-3 pęczki) • 0.5 szkl. octu 10% • 0.5-1 szkl. oleju rzepakowego
    • sól, pieprz

    Etapy przygotowania
    1. Kapuste poszatkować,pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostke,ogórki obrać ze skórki pokroić w plasterki, z papryki wydrążyć nasionka i pokroić ją w kosteczke, marchew obrać i poszatkować na tarce jarzynowej o dużych oczkach,cebule pokroić w kosteczkę.
    2. Kapuste i marchew skropić octem i lekko posolić i odstawić na ok 10-15 min. aż puści soki.Gdy zbierze się zbyt duzo wody odcedzić lekko.Wszystkie pozostałe składniki dodać do kapusty wraz z posiekaną natką.
    3. Dokładnie wymieszać polać olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem.Ponownie odstawić na 5-10 min.
    4. Sałatkę tak przyrządzoną wkładać do słoiczków typu week, dobrze ucisnąć i pasteryzować przez 20-25 min.
    5. Wspaniale smakuje zimą, jako sórówka do dań obiadowych. Życzę smacznego!!!



    Można uznać , że to I faza , choć jest marchewka , ale taki ułamek procenta nie wpłynie na całość .
    Do góry ten pościk , do góry !!

    Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?

  7. #197
    marysiaSB jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dużo tego będzie mam nadzieję że przepisy się spodobają i przedewszystkim posmakują:

    DESERY NA II FAZE:

    Pyszny mus z jabłuszek:

    Składniki:
    30 dag jabłek (papierówki,
    antonówki,
    renety),
    3 białka,
    zapach waniliowy lub cynamon.

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.


    Słodka zapiekanka:

    1 szklanka ryżu
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    łyżka masła
    fruktoza (do smaku)
    1 kg jabłek
    cynamon
    tłuszcz do formy

    Do dekoracji:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    cynamon

    Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody. Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje (cały czas mieszać). Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wysmarowanych foremek (lub blachy) wyłożyć ryż i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem. Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.

    Rolada z jabłkami

    - 5 jaj,
    - 1 szklanka fruktozy,
    - 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
    - łyżeczka cynamonu.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego

    Ciasto drożdżowe:

    Pół kostki drożdży
    1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za bardzo ochoty )
    2 łyżki fruktozy
    1,5 szklanki mleka
    0,5 kg mąki razowej
    1 jajko
    szczypta soli
    1/3 szklanki oleju

    drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
    przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie

    resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.

    Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)

    Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC
    smacznego


    DANIA NA II FAZĘ:

    PLACKI (NALEŚNIKI) PSZENNO-OWSIANE
    Po jednej szklance: płatków owsianych (zwykłych lub "Górskich"), mąki pszennej razowej, pokrojonych na kawałki jabłek i wody, pół łyżeczki soli oraz dwie duże łyżki otrąb z owsa. Wszystkie składniki zmiksować razem. Na rozgrzanej patelni teflonowej formować cienkie placki i smażyć na bardzo małym ogniu. Farsz na naleśniki: pół szklanki rozdrobnionych lub zmielonych w młynku orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych zmieszanych utartym jabłkiem, truskawkami lub innymi owocami i niewielkim dodatkiem fruktozy. Spożywać na śniadanie lub obiad (jako drugie danie).

    SZYBKI chlebek oliwkowy,


    Ale jak przyszło pokroic w cienkie paseczki 200 gr oliwek czarnych i
    zielonych, to zrozumiałem, zę jakiś kretyn wymyslił tę nazwę…
    A jak zostawiłem 3 z 5 opuszków na tarce razem z parmezanem i gran padano –
    to przekląłem Włochów i zrozumiałem, ze to nie Grecy!

    Pól szklanki wina białego,
    Pól szklanki oliwy
    Ze 300 gram w sumie - szynki wedzonej i boczku w kosteczke,
    300 gram oliwek w PASECZKI
    ze 200 gram sera startego…
    Mąki 250 gr
    1 łyżeczka proszku
    4 duże jaja – dałem 5;
    sól cukier, zioła – jak kto chce;

    Mąkę z proszkiem i solą – w górkę w misce, potem mieszać i dodawac po jaju.
    Potem wino i oliwa i na gładką masę.
    Potem dodatki – m,ieszać.
    Do keksówki nasmarowanej masłem wląć – przełożyć właściwie i piec ok. 60
    minut lub do suchego patyka.
    Dooobre.


    Cukinie faszerowane

    nieduże cukinie
    jajka na twardo
    pieczarki
    koperek/ szczypiorek
    ser żółty

    cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki
    pokrojone drobno pieczarki poddusić na patelni. Do wystudzonych dodac drobno
    posiekane jajko i szczypiorek (koperek) wbić do masy jedno surowe jajko.
    Masą wypełnić cukinie, posypać startym serem żółtym light (trochę).

    Zapiekać w 150 stopniach do zrumienienia.


    SEROWA ZAPIEKANKA
    Przepis na proste danie, ale pychota jest czyli SEROWE SZALEŃSTWO
    Gotujemy makaron- z pełnego ziarna jakiś gruby najlepiej.
    Warzywka - najlepsze są warzywa na patelnie horteksu po włosku. Smażymy na
    patelni ale nie dodajemy przypraw które tam są.
    Oddzielnie smażymy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę lub inne mięsko. Niczym nie doprawiamy tylko lekko solimy.
    SOS- najważniejsze - dajemy do garnka około 2-3 łyżki masła, rozpuszczamy
    dolewamy 1 szklankę mleka, gotujemy aż będzie gorące, dorzucamy kostkę serka
    topionego, - jakiś zwykły bez dodatków, ewentualnie ziołowy, mieszamy i
    gotujemy na b.małym ogniu az się rozpusci, dosypujemy jeszcze tartego sera
    zółtego lub jakiś pleśniowy jak kto lubi. I tutaj dopiero dodajemy te
    przyprawki z warzyw na patelnię, wciskamy w to czosnek, z 3-4 ząbki. Gotujemy
    aż bedzie w konsystencji sosu- gęsty, trzeba ciągle mieszać bo się przypala.
    W jakimś pojemniku do zapiekania układamy makaron, warzywka, mięsko, zalewamy
    sosem - można jeszcze dla jeszcze odrobiny szaleństwa posypać startym serem.
    Zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podawac z białym półwytrawnym winem przy
    świecach.


    [/b]

  8. #198
    marysiaSB jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    oczywiście przepisy nie są moje tylko pościągane z różnych dziwnych miejsc

  9. #199
    Awatar op
    op
    op jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Wolbrom
    Posty
    134

    Domyślnie

    Zachęcam do zapoznania się:

    Regulamin Forum Dieta.pl

  10. #200
    Anikas9 Guest

    Domyślnie

    Witam Plażowiczki obecne i przyszłe..

    podnoszę ten wątek, bo jest super zarówno dla osób na SB ale nie tylko, bo mnóstwo tu dietetycznych przepisów..

    pozdrawiam! i biorę się za lekturę tego watku bo od jutra zaczynam SB.. a raczej wracam na SB..

Strona 20 z 32 PierwszyPierwszy ... 10 18 19 20 21 22 30 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •