-
wypróbowałam bigosik i rewelacja, tylko mężik mi połowę wciął od razu
bardzo dziękuję
-
Dzięki Milas
Dzisiaj zapiekanki dla Anikas
ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW
50dag brokułów
30dag jogurtu naturalnego
5 jaj
20dag odtł. sera żółtego
2 łyżki sezamu
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
oliwa
Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem.
Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min.
Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia
PASZTET Z BROKUŁÓW
60dag brokułów
3 jajka
2 łyżki maki sojowej
50dag pieczarek
3 łyżki oliwy
sol,pieprz
2 szkl. wywaru warzywnego
szkl. jogurtu nat.
po 2 łyżki natki,bazylii i koperku
sok z cytryny
Brokuły obgotować. Kilka pieczarek odłożyć, resztę zmiksować z brokułami. wbić jajka, dodać jogurt z mąką, wymieszać doprawic.Wylać do wysmarowanej formy, wetknąć pieczarki. Piec ok. godziny. / można gotowac w kapiekli wodnej/
WARZYWA ZAPIEKANE
150gr Zott light
ok.3/4 kg warzyw wg stanu posiadania i ulubienia
200 gr szynki
natka
oliwa
Warzywa obgotować, podsmażyć na oliwie szynkę pokrojoną w kostkę, dodać warzywka.
Przłożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć ser. Zapiekać 20 min.
Mozna dodać pieczarki lub inne grzyby
ACHA - doskonale nadaje sie też przepis Magdalenki na zapiekane pieczarki
w mojej wersji wygląda nastepująco - z dużych kapeluszy wyjmujemy nóżki, siekamy mieszamy zserem ,wędlinką, jajkiem, papryka czy co tam sie pałęta po lodówce, masą wypełniamy kapelusze i zapiekamy Mozna przykryć dodatkowow serem
SMACZNEGO
SMACZNEGO
-
Szok juz myslalam, ze tego wateczku nie odnajde
Wasze przepisy, a glownie Grazynki sa super! Ale ja nigdy nie mam czasu zeby cos przyrzadzic... Jestem leniem i lubie "szybkie" potrawy.
KALAFIOR Z SEREM
* Kalafior
* lyzka Vegety
* 2 plastry zoltego sera Hohland w plasterkach
* przyprawa w/g upodobania
Kilka bukietow kalafiora , wczesniej porozdzielanych na male czesci gotuje z lyzka Vegety. Nastpnie odcedzam i smaze na lyzce oliwy lub poprostu na wodzie. Jak troszke sie poddusi klade na kalafior 2 plastry sera ze szcvypiorkiem Hohland, dodaje szczypte przyprawy np do grilla dla smaku i mieszam az ser sie rozpusci. Pyszne!
A'LA HOT - DOG
* parowki Fitness
* ser zolty ze szczypiorkiem Hohland
* przyprawa - papryka w proszku lub cos innego
* kleks ketchupu
Parowki rozkrajam w ten sam sposob co bulki do hot-doga W srodek wkladam do kazdej po plasterku skreconego sera, posypuje przyprawa.
Wkladam do mikrofalowki na minute. Jemy z ketchupem lub tez nie :P
Moje przepisy nie sa tak ciekawe, jak Grazynki, ale co tam :P
SMACZNEGO !!!
-
odgrzebuje temacik,bo od dzis sb zaczelam i w chwilach braku inspiracji chcialabym tu siegac) cudne te przepisy)
-
No czas odkurzyc wątek w związkuz poszukiwaniem chęci i motywacji
Przepis z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia arabska w Afryce i Azji).
Składniki:
- 6 łyżek oliwy
- 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
- 6 dużych posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonego kminu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (odsączonych z zalewy)
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 8 kawałków kurczaka bez skóry
- 8 pałek kurczaka
- 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm
- 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
- ½ szklanki całych obranych migdałów
- posiekana świeża kolendra
Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić pod
przykryciem (ok.10 minut). Dodać paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper,
pieprz, kumin i imbir; mieszając, podgrzewać około minuty. Dodać pomidory, wodę
i sok z cytryny, zagotować. Teraz włożyć kawałki i nóżki kurczaka, tak aby
leżały w jednej warstwie. Polać niewielką ilością sosu spod spodu i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Odwrócić kurczaka, przykryć
ponownie i gotować dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę posmarować oliwą.
Bakłażany wymieszać z pozostałą oliwą, rozłożyć na blasze i piec, co jakiś czas
mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczak i bakłażany
ostudzić i wstawić (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryć i pozostawić
na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszać kurczaka, bakłażany i
majeranek, przykryć i dusić 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przyprawić
solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Posypać
migdałami i kolendrą.
zapiekanka brokułowa...pppyychaaa!!!
--------------------------------------------------------------------------------
Lekko podgotowane brokuły tniemy na kawałki, dodajemy pół kostki sera feta
light, pół opakowania serka figura light, ząbek czosnku, jedną trzecią kapusty
pekińskiej młodej, szczyptę curry, słodkiej papryki, pieprzu i soli....całośc
mieszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwką z
oliwek, na wszystko wbijamy całe jajka (będą sadzone solimy je i przykrywamy
kilkoma plasterkami żółtego sera light. Zapiekamy pod przykryciem jakieś 20 min
w temp 230stopniC, potem ściągamy przykrywkę i dajemy naszej zapiekance jakieś
15min...(obserwujemy jajka chodzi o to żeby się ścieły)...
kurczak a'la pizza
--------------------------------------------------------------------------------
Dla tych wszystkich które tęsknią za włoską kuchnią... opracowane przeze mnie
specjalnie dla mojego męża - zeby było zdrowo, smacznie i w zaden sposób nie
kojarzyło się z dietą : )
pierś z kurczaka
ser mozzarella
oliwki czarne
przecier pomidorowy
oliwa z oliwek
ocet winny
oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka
Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no
tak żeby ją potem nadziać...)
mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano
piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" skiewke za pomoca
wykałaczki) i wkładamy na ruszt
jakieś 15 minut i gotowe
nie chcę sie chwalić ale jest znakomite : )
SMACZNEGO!
--
Vamos a la playa : )
Moja modyfikacja - pierś z indyka rozbijamy na cienki jak najwiekszy płat, tak aby powstał spód pizzy,smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy ulubionymi dodstkami, posypujemy serem i pieczemy w wersji przaśnej jako spodu używamy pełnoziarnistegi chlebka tostowego
ORGAZM DLA JĘZYKA
Autor: lela6
Data: 06.08.04, 17:22 + dodaj do ulubionych wątków
+ odpowiedz
--------------------------------------------------------------------------------
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
ziołowy lub zwykły
WYKONANIE:
- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
- w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
- mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
- z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
stron
- dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
- podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
paraboiled
ORGAZM DLA JĘZYKA
Autor: lela6
Data: 06.08.04, 17:22 + dodaj do ulubionych wątków
+ odpowiedz
--------------------------------------------------------------------------------
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
ziołowy lub zwykły
WYKONANIE:
- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
- w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
- mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
- z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
stron
- dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
- podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
paraboiled
--------------------------------------------------------------------------------
FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 1/3 opakowania fety light
- kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
- łyżka jogurtu naturalnego 0%
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
ziołowy lub zwykły
WYKONANIE:
- ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
- w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
- mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
- z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
stron
- dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
- podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
- w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
paraboiled)
Nadzienie można wykorzystać jako pastę do smarowania lub w wersji bardziej luźnej na podstawę do omletu
To tyle
***
Grażyna
p.s. juz wiem czemu oistatnio zabrakło mi zapału do dietowania - dawno nie przeglądałam przepisów i popadłam w rutynę
-
Oczywiście komentarze specjalnie dla mojego męża został skopiowany z oryginału hihi
-
gayga678 podobaja mi sie te przepisy, szczególnie filet z fetą , musze spróbować
Paulyna ja troszke inaczej robie kalafior z serem , gotuję kalfior potem wkładam do naczynka zaroodpornego i na iwrzchu układam ser żółty, też dobre
pozdrawiam
-
Kolejne wykopaliska internetowe odnosnie SB
Nalesniki-Tortille z pieczarkami i soczewica II faza
Skladniki na ciasto:
Pol szklanki wody gazowanej
Pol szklanki mleka 0%
1 białko
sól
Mąka z pełnego przemiału PSZENNA (ilosc na oko, tak zeby bylo geste ale nie zabardzo)
mleko, wode, make i sol zmiksowac. Dodac ubite bialko ze szczypta soli i mixowac ponownie.
Na rozgrzanej patelni smażyc nalesniki. Z tej ilosci ciasta powinny wyjsc 3-4.
Farsz:
pieczarki i cebule poddusic na malej ilosci oliwy z oliwek i wodzie. Soczewice brazowa ugotowac i ostudzic. Dodac do pieczarek i gotowy farsz nakladac na placki. Zwinac w rulonik. Farsz nalezy doprawic wedle gustu.
Farsz oczywiście wg upodobań
MAKARON SOJOWY Z TOFU
30 dkg makaronu, czerwona papryka, 4 lyzki kiełków z fasoli mung, sojowych lub innych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście kapusty pekińskiej, 4 plasterki tofu naturalnego lub wędzonego, sól, pieprz, chili, curry, 1 łyżku sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypiorek do posypania.
Makaron sojowy wrzucić do wrzątku, odcedzić i wymieszać z niewielka ilością oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek pokroić w bardzo cienkie plasterki lub słupki i przysmażyć z przyprawami na patelni. Pod koniec dodać pokrojone w paski liście kapusty, paprykę, kiełki, tofu podzielone na na kostki oraz sos sojowy. Do warzyw włożyć makaron i wymieszać. Potrawę podawać posypaną szczypiorkiem z dodatkiem sałaty mocno doprawionej sokiem z cytryny i oliwą.
Tofu oczywisci emożna zastąpić chudą wędlinka, kurakiem pieczonym lub wędzonym
"Chińszczyzna"
Składniki:
- 2 całe piersi z kurczaka
- 40 dag makaronu sojowego
- 2 małe chili (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- papryka
- 10 dag solonych orzeszków ziemnych
- curry
- przyprawa chińska winiary "pomysł na obiad"
Makaron sojowy ugotować - max 10 min. Piersi umyć, pokroić w paski grubości 1cm, wsadzić je do miski, polać olejem i posypać curry. Rozgrzać olej. Posiekać czosnek, chili i wrzucić jescze do zimnego oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 2 min. Wrzucić kawałki piersi, smażyć 2 minuty. Do tego wszystkiego włożyć orzeszki i przyprawić curry. Na samym końcu, gdy piersi przybiorą ładnych kolorów dodać makaron i przyprawę winiary. Dolać odrobinę wody i zostawić na małym ogniu na 5 minut
MAKARON SOJOWY Z JARZYNAMI
Składniki:
średnia paczka makaronu sojowego,
pół selera,
2 marchwie,
2 ogórki kiszone,
por,
5-6 łyżek kiełków z fasoli lub słonecznika,
5 pieczarek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
łyżka sosu sojowego,
pieprz i sól
Wykonanie:
Ugotować makaron, odcedzić. Przygotować warzywa - oczyścić i pokroić w słupki seler i marchewki. Pieczarki i pora pokroić w plastry. Pokroić w kostkę cebulę i kiszone ogórki. Rozgrzać olej na patelni i stopniowo wrzucać warzywa, pieczarki, kiełki, a na koniec wrzucić ogórki. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka dodać pół szklanki wody lub wywaru z jarzyn i dusić pod przykryciem około 7 minut. Połączyć z makaronem. Podawać posypane natką z pietruszki.
***
-
Macie może szybki przepis na cus..... spodziewam sie goscia z kanady
chciałoby sie posiedzieć pogadać i wyciągać gotowce ,które udawałyby ,ze to rodzime danie ---ryba po grecku pasuje????
-
WOŁOWINA PO WIETNAMSKU
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: ok. 10 minut
Kalorycznoć: 310 kcal/porcja
Składniki na 4 porcje
1/2 kg wołowiny
5 dag fasolki szparagowej
2 papryki
3 cebule
5 dag kiełków soi
4 łyżki sosu sojowego
15 dag pędów bambusa
MARYNATA:
4 łyżki oleju
3 posiekane dymki
2 posiekane zšbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta papryki ostrej
Etapy przygotowania
1. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso pokroić w paski, włożyć do marynaty na 10 minut.
2. Papryki oczycić, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w talarki. Fasolkę gotować 5 minut w osolonym wrzštku, odcedzić, osšczyć. Pędy bambusa pokroić w słupki.
3. Na rozgrzany olej wrzucić mięso (marynatę zachować), smażyć 5 min, włożyć fasolkę, smażyć 2 min, dodać paprykę i kolejno cebulę, bambus, kiełki. Smażyć 2 min, wlać pozostawionš marynatę, sos sojowy i wymieszać. Smażyć jeszcze 2 minuty.
***
gRAŻYNA
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki