Strona 14 z 32 PierwszyPierwszy ... 4 12 13 14 15 16 24 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 313

Wątek: PRZEPISY SB:)

  1. #131
    Awatar milas
    milas jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-04-2004
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    162

    Domyślnie

    wypróbowałam bigosik i rewelacja, tylko mężik mi połowę wciął od razu
    bardzo dziękuję

  2. #132
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Dzięki Milas
    Dzisiaj zapiekanki dla Anikas

    ZAPIEKANKA Z BROKUŁÓW
    50dag brokułów
    30dag jogurtu naturalnego
    5 jaj
    20dag odtł. sera żółtego
    2 łyżki sezamu
    sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
    oliwa

    Brokuły obgotować. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym serem. Doprawić.Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i obficie wysypac sezamem.
    Brokuły rozłożyć, zalać masą. Zapiekać 20 min.
    Można użyć innych warzyw wg stanu posiadania i ulubienia

    PASZTET Z BROKUŁÓW
    60dag brokułów
    3 jajka
    2 łyżki maki sojowej
    50dag pieczarek
    3 łyżki oliwy
    sol,pieprz
    2 szkl. wywaru warzywnego
    szkl. jogurtu nat.
    po 2 łyżki natki,bazylii i koperku
    sok z cytryny
    Brokuły obgotować. Kilka pieczarek odłożyć, resztę zmiksować z brokułami. wbić jajka, dodać jogurt z mąką, wymieszać doprawic.Wylać do wysmarowanej formy, wetknąć pieczarki. Piec ok. godziny. / można gotowac w kapiekli wodnej/

    WARZYWA ZAPIEKANE
    150gr Zott light
    ok.3/4 kg warzyw wg stanu posiadania i ulubienia
    200 gr szynki
    natka
    oliwa
    Warzywa obgotować, podsmażyć na oliwie szynkę pokrojoną w kostkę, dodać warzywka.
    Przłożyć do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć ser. Zapiekać 20 min.
    Mozna dodać pieczarki lub inne grzyby

    ACHA - doskonale nadaje sie też przepis Magdalenki na zapiekane pieczarki
    w mojej wersji wygląda nastepująco - z dużych kapeluszy wyjmujemy nóżki, siekamy mieszamy zserem ,wędlinką, jajkiem, papryka czy co tam sie pałęta po lodówce, masą wypełniamy kapelusze i zapiekamy Mozna przykryć dodatkowow serem

    SMACZNEGO

    SMACZNEGO



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  3. #133
    Awatar Paulyna
    Paulyna jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    26-01-2005
    Mieszka w
    Olsztyn
    Posty
    1,190

    Domyślnie

    Szok juz myslalam, ze tego wateczku nie odnajde
    Wasze przepisy, a glownie Grazynki sa super! Ale ja nigdy nie mam czasu zeby cos przyrzadzic... Jestem leniem i lubie "szybkie" potrawy.

    KALAFIOR Z SEREM

    * Kalafior
    * lyzka Vegety
    * 2 plastry zoltego sera Hohland w plasterkach
    * przyprawa w/g upodobania

    Kilka bukietow kalafiora , wczesniej porozdzielanych na male czesci gotuje z lyzka Vegety. Nastpnie odcedzam i smaze na lyzce oliwy lub poprostu na wodzie. Jak troszke sie poddusi klade na kalafior 2 plastry sera ze szcvypiorkiem Hohland, dodaje szczypte przyprawy np do grilla dla smaku i mieszam az ser sie rozpusci. Pyszne!

    A'LA HOT - DOG

    * parowki Fitness
    * ser zolty ze szczypiorkiem Hohland
    * przyprawa - papryka w proszku lub cos innego
    * kleks ketchupu

    Parowki rozkrajam w ten sam sposob co bulki do hot-doga W srodek wkladam do kazdej po plasterku skreconego sera, posypuje przyprawa.
    Wkladam do mikrofalowki na minute. Jemy z ketchupem lub tez nie :P

    Moje przepisy nie sa tak ciekawe, jak Grazynki, ale co tam :P

    SMACZNEGO !!!

  4. #134
    kredkova jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    odgrzebuje temacik,bo od dzis sb zaczelam i w chwilach braku inspiracji chcialabym tu siegac) cudne te przepisy)

  5. #135
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    No czas odkurzyc wątek w związkuz poszukiwaniem chęci i motywacji


    Przepis z Kulinarnego atlasu świata (kuchnia arabska w Afryce i Azji).

    Składniki:
    - 6 łyżek oliwy
    - 3 szklanki cebuli pokrojonej w piórka
    - 6 dużych posiekanych ząbków czosnku
    - 1 łyżka słodkiej papryki
    - 1,5 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1 łyżeczka mielonej kolendry
    - 1 łyżeczka mielonych nasion kopru
    - 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    - ½ łyżeczki mielonego kminu
    - ½ łyżeczki mielonego imbiru
    - 2 szklanki pokrojonych pomidorów z puszki (odsączonych z zalewy)
    - 1 szklanka wody
    - 3-4 łyżki soku z cytryny
    - 8 kawałków kurczaka bez skóry
    - 8 pałek kurczaka
    - 1 duży bakłażan pokrojony w kostkę o boku 2 cm
    - 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
    - ½ szklanki całych obranych migdałów
    - posiekana świeża kolendra

    Przygotowanie:
    Rozgrzać 2 łyżki oliwy w dużym rondlu. Włożyć cebulę i czosnek, zeszklić pod
    przykryciem (ok.10 minut). Dodać paprykę, sól, kurkumę, kolendrę, koper,
    pieprz, kumin i imbir; mieszając, podgrzewać około minuty. Dodać pomidory, wodę
    i sok z cytryny, zagotować. Teraz włożyć kawałki i nóżki kurczaka, tak aby
    leżały w jednej warstwie. Polać niewielką ilością sosu spod spodu i zagotować.
    Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować 15 minut. Odwrócić kurczaka, przykryć
    ponownie i gotować dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut.
    W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę posmarować oliwą.
    Bakłażany wymieszać z pozostałą oliwą, rozłożyć na blasze i piec, co jakiś czas
    mieszając, aż się przyrumienią. Trwa to około 25 minut. Kurczak i bakłażany
    ostudzić i wstawić (w oddzielnych naczyniach) do lodówki. Przykryć i pozostawić
    na 2-3 godziny (lub na całą noc). Następnie wymieszać kurczaka, bakłażany i
    majeranek, przykryć i dusić 10 minut, aby całość dobrze podgrzać. Przyprawić
    solą i pieprzem, ewentualnie dodać jeszcze trochę soku z cytryny. Posypać
    migdałami i kolendrą.

    zapiekanka brokułowa...pppyychaaa!!!


    --------------------------------------------------------------------------------
    Lekko podgotowane brokuły tniemy na kawałki, dodajemy pół kostki sera feta
    light, pół opakowania serka figura light, ząbek czosnku, jedną trzecią kapusty
    pekińskiej młodej, szczyptę curry, słodkiej papryki, pieprzu i soli....całośc
    mieszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko oliwką z
    oliwek, na wszystko wbijamy całe jajka (będą sadzone solimy je i przykrywamy
    kilkoma plasterkami żółtego sera light. Zapiekamy pod przykryciem jakieś 20 min
    w temp 230stopniC, potem ściągamy przykrywkę i dajemy naszej zapiekance jakieś
    15min...(obserwujemy jajka chodzi o to żeby się ścieły)...

    kurczak a'la pizza

    --------------------------------------------------------------------------------
    Dla tych wszystkich które tęsknią za włoską kuchnią... opracowane przeze mnie
    specjalnie dla mojego męża - zeby było zdrowo, smacznie i w zaden sposób nie
    kojarzyło się z dietą : )

    pierś z kurczaka
    ser mozzarella
    oliwki czarne
    przecier pomidorowy
    oliwa z oliwek
    ocet winny
    oregano, sól, pieprz, czosnek, słodka papryka

    Pierś dzielimy na pół i z każdej połówki robimy nożem sakiewkę (nóż wkładamy
    tak żeby dalo się przeciąć pierś w środku nie przecinając krawędzi... hmmm no
    tak żeby ją potem nadziać...)
    mieszmy w misce 2 łyżki oliwy, łyżke octu i przyprawy
    piersi moczymy w tym co nam wyszło powyżej
    mozzarelle trzemy na tarce, kroimy drobno oliwki
    mieszamy ser i oliwki z odrobiną przecieru pomidorowego, doprawiamy oregano

    piersi nadziewamy serem z oliwkami (można "zamknąć" skiewke za pomoca
    wykałaczki) i wkładamy na ruszt
    jakieś 15 minut i gotowe
    nie chcę sie chwalić ale jest znakomite : )
    SMACZNEGO!
    --
    Vamos a la playa : )
    Moja modyfikacja - pierś z indyka rozbijamy na cienki jak najwiekszy płat, tak aby powstał spód pizzy,smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy ulubionymi dodstkami, posypujemy serem i pieczemy w wersji przaśnej jako spodu używamy pełnoziarnistegi chlebka tostowego

    ORGAZM DLA JĘZYKA
    Autor: lela6
    Data: 06.08.04, 17:22 + dodaj do ulubionych wątków

    + odpowiedz

    --------------------------------------------------------------------------------
    FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

    SKŁADNIKI:
    - 3 pojedyncze filety z kurczaka
    - 1/3 opakowania fety light
    - kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
    - łyżka jogurtu naturalnego 0%
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
    łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
    ziołowy lub zwykły

    WYKONANIE:
    - ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
    bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
    - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
    jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
    - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
    - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
    feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
    stron
    - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
    najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
    jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
    - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
    majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
    - w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
    paraboiled

    ORGAZM DLA JĘZYKA
    Autor: lela6
    Data: 06.08.04, 17:22 + dodaj do ulubionych wątków

    + odpowiedz

    --------------------------------------------------------------------------------
    FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

    SKŁADNIKI:
    - 3 pojedyncze filety z kurczaka
    - 1/3 opakowania fety light
    - kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
    - łyżka jogurtu naturalnego 0%
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
    łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
    ziołowy lub zwykły

    WYKONANIE:
    - ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
    bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
    - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
    jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
    - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
    - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
    feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
    stron
    - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
    najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
    jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
    - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
    majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
    - w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
    paraboiled


    --------------------------------------------------------------------------------
    FILETY KURCZAKOWE Z FETĄ

    SKŁADNIKI:
    - 3 pojedyncze filety z kurczaka
    - 1/3 opakowania fety light
    - kilka czarnych oliwek (7-8 szt)
    - łyżka jogurtu naturalnego 0%
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    - przyprawy: sól, czosnek granulowany lub wyciśniety przez praskę, 1 płaska
    łyżka papryki słodkiej, przyprawa do kurczaka "Kamis", oregano, bazylia, pieprz
    ziołowy lub zwykły

    WYKONANIE:
    - ser feta mieszamy z oliwkami pokrojonymi w krążki, dodajemy po pół łyzeczki
    bazylii i oregano, jeśli masa będzie zbyt sucha dodajemy łyzkę joguru 0%
    - w filetach wycinamy ostrym nożem "kieszonkę" (najlepiej wychodzi gdy mięsko
    jest trochę zmrożone), trzeba uważać aby mięska nie przeciąć do końca.
    - mięso napychamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami
    - z oliwy, papryki, czosnku, przyprawy do kurczaka, pieprzu, odrobiny soli (bo
    feta jest juz słonawa!)robimy dosyć rzadką pastę którą smarujemy fileciki z obu
    stron
    - dajemy mięsko w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce do piekarnika na 180 C,
    najpierw 10 min bez przykrycia żeby się ładnie zrumienilo, później pieczemy
    jeszcze ok 25-30 min już pod przykryciem co by za bardzo nie wyschło.
    - podajemy z surówką z sałaty, pomidorka, ogórka, rzodkwi, papryki, odrobiny
    majonezu + jogurtu 0% + ziółek do sałatek "Kamis" + wegety
    - w II fazie można jadać z ciemnym ryżem (rodzince najlepiej smakuje z
    paraboiled)

    Nadzienie można wykorzystać jako pastę do smarowania lub w wersji bardziej luźnej na podstawę do omletu
    To tyle
    ***
    Grażyna

    p.s. juz wiem czemu oistatnio zabrakło mi zapału do dietowania - dawno nie przeglądałam przepisów i popadłam w rutynę



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  6. #136
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Oczywiście komentarze specjalnie dla mojego męża został skopiowany z oryginału hihi



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  7. #137
    luizek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    75

    Domyślnie

    gayga678 podobaja mi sie te przepisy, szczególnie filet z fetą , musze spróbować

    Paulyna ja troszke inaczej robie kalafior z serem , gotuję kalfior potem wkładam do naczynka zaroodpornego i na iwrzchu układam ser żółty, też dobre
    pozdrawiam
    17/11/2008
    ___________________
    DZIEŃDOBEREK- tu jestem
    Tu byłam

  8. #138
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    Kolejne wykopaliska internetowe odnosnie SB

    Nalesniki-Tortille z pieczarkami i soczewica II faza
    Skladniki na ciasto:
    Pol szklanki wody gazowanej
    Pol szklanki mleka 0%
    1 białko
    sól
    Mąka z pełnego przemiału PSZENNA (ilosc na oko, tak zeby bylo geste ale nie zabardzo)

    mleko, wode, make i sol zmiksowac. Dodac ubite bialko ze szczypta soli i mixowac ponownie.
    Na rozgrzanej patelni smażyc nalesniki. Z tej ilosci ciasta powinny wyjsc 3-4.

    Farsz:
    pieczarki i cebule poddusic na malej ilosci oliwy z oliwek i wodzie. Soczewice brazowa ugotowac i ostudzic. Dodac do pieczarek i gotowy farsz nakladac na placki. Zwinac w rulonik. Farsz nalezy doprawic wedle gustu.
    Farsz oczywiście wg upodobań

    MAKARON SOJOWY Z TOFU
    30 dkg makaronu, czerwona papryka, 4 lyzki kiełków z fasoli mung, sojowych lub innych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście kapusty pekińskiej, 4 plasterki tofu naturalnego lub wędzonego, sól, pieprz, chili, curry, 1 łyżku sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypiorek do posypania.
    Makaron sojowy wrzucić do wrzątku, odcedzić i wymieszać z niewielka ilością oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek pokroić w bardzo cienkie plasterki lub słupki i przysmażyć z przyprawami na patelni. Pod koniec dodać pokrojone w paski liście kapusty, paprykę, kiełki, tofu podzielone na na kostki oraz sos sojowy. Do warzyw włożyć makaron i wymieszać. Potrawę podawać posypaną szczypiorkiem z dodatkiem sałaty mocno doprawionej sokiem z cytryny i oliwą.
    Tofu oczywisci emożna zastąpić chudą wędlinka, kurakiem pieczonym lub wędzonym
    "Chińszczyzna"
    Składniki:
    - 2 całe piersi z kurczaka
    - 40 dag makaronu sojowego
    - 2 małe chili (opcjonalnie)
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 cebule
    - papryka
    - 10 dag solonych orzeszków ziemnych
    - curry
    - przyprawa chińska winiary "pomysł na obiad"

    Makaron sojowy ugotować - max 10 min. Piersi umyć, pokroić w paski grubości 1cm, wsadzić je do miski, polać olejem i posypać curry. Rozgrzać olej. Posiekać czosnek, chili i wrzucić jescze do zimnego oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 2 min. Wrzucić kawałki piersi, smażyć 2 minuty. Do tego wszystkiego włożyć orzeszki i przyprawić curry. Na samym końcu, gdy piersi przybiorą ładnych kolorów dodać makaron i przyprawę winiary. Dolać odrobinę wody i zostawić na małym ogniu na 5 minut

    MAKARON SOJOWY Z JARZYNAMI
    Składniki:
    średnia paczka makaronu sojowego,
    pół selera,
    2 marchwie,
    2 ogórki kiszone,
    por,
    5-6 łyżek kiełków z fasoli lub słonecznika,
    5 pieczarek,
    2 cebule,
    2 ząbki czosnku,
    3 łyżki oleju,
    łyżka sosu sojowego,
    pieprz i sól
    Wykonanie:
    Ugotować makaron, odcedzić. Przygotować warzywa - oczyścić i pokroić w słupki seler i marchewki. Pieczarki i pora pokroić w plastry. Pokroić w kostkę cebulę i kiszone ogórki. Rozgrzać olej na patelni i stopniowo wrzucać warzywa, pieczarki, kiełki, a na koniec wrzucić ogórki. Dusić jeszcze 2-3 minuty. Przełożyć do garnka dodać pół szklanki wody lub wywaru z jarzyn i dusić pod przykryciem około 7 minut. Połączyć z makaronem. Podawać posypane natką z pietruszki.

    ***



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  9. #139
    krysial jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Głogów
    Posty
    722

    Domyślnie

    Macie może szybki przepis na cus..... spodziewam sie goscia z kanady
    chciałoby sie posiedzieć pogadać i wyciągać gotowce ,które udawałyby ,ze to rodzime danie ---ryba po grecku pasuje????

  10. #140
    Awatar gayga678
    gayga678 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    19-05-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    149

    Domyślnie

    WOŁOWINA PO WIETNAMSKU

    Przygotowanie: 25 minut

    Gotowanie: ok. 10 minut

    Kalorycznoœć: 310 kcal/porcja


    Składniki na 4 porcje

    • 1/2 kg wołowiny

    • 5 dag fasolki szparagowej

    • 2 papryki

    • 3 cebule

    • 5 dag kiełków soi

    • 4 łyżki sosu sojowego

    • 15 dag pędów bambusa


    MARYNATA:

    • 4 łyżki oleju

    • 3 posiekane dymki

    • 2 posiekane zšbki czosnku

    • 1/2 łyżeczki imbiru

    • szczypta papryki ostrej


    Etapy przygotowania

    1. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso pokroić w paski, włożyć do marynaty na 10 minut.

    2. Papryki oczyœcić, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w talarki. Fasolkę gotować 5 minut w osolonym wrzštku, odcedzić, osšczyć. Pędy bambusa pokroić w słupki.

    3. Na rozgrzany olej wrzucić mięso (marynatę zachować), smażyć 5 min, włożyć fasolkę, smażyć 2 min, dodać paprykę i kolejno cebulę, bambus, kiełki. Smażyć 2 min, wlać pozostawionš marynatę, sos sojowy i wymieszać. Smażyć jeszcze 2 minuty.
    ***
    gRAŻYNA



    Link do starego forum: http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=56238&highlight=
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Strona 14 z 32 PierwszyPierwszy ... 4 12 13 14 15 16 24 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •