Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 89

Wątek: Przepisy

  1. #41
    Awatar psotulka
    psotulka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    30-11-2004
    Mieszka w
    Babice gm. Oświęcim
    Posty
    531

    Domyślnie

    bananowy keks
    [b]4 mocno dojrzałe banany
    2 szklanki mąki
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    20 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    płaska łyżeczka sody
    2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
    szczypta soli
    do formy:
    łyżka masła
    2 łyżki tartej bułki
    Masło rozpuść w rondelku, lekko je wystudź. Banany obierz i pokrój
    w drobną kostkę. Jajka roztrzep widelcem. Orzechy pokrusz na niezbyt
    drobne kawałki.
    Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski.
    Dodaj cukier, jajka, płynne masło. Dokładnie wymieszaj.
    Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejsz
    temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto około 40 minut.
    Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.[/b]

  2. #42
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Dziewczyny czy macie moze sprawdzony przepis na masę do przekladania wafli

  3. #43
    Awatar Ruda55
    Ruda55 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    1,621

    Domyślnie

    1 szklanka cukru (mniej)
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    1/2 sklanki wody
    mleko w proszku
    wiórki kokosowe
    kakao

    wodę z cukrem zagotować; wyłączyć. Do ciepłego dodać margarynę i ewentualnie kakao.do zimnego dodawać mleko w proszku - nie może być zbyt gęste i wióri kokosowe.


    z galaretką

    margarynao,5 lub 1
    śmietana mała
    3/4 szkl. cukru
    2 galaretki

    rozpuścić (nie gotować) składniki, cały czas mieszając - "do pirwszego bąbelka"i wsypać suchą galaretkę.
    smarować wafle zimną stygnącą masą


    1.09.2013

  4. #44
    luna64 Guest

    Domyślnie

    Ruda dziekuje za przepisy ( a w tym drugim przepisie śmietana ma byc słodka ?)

    Ciasto marchewkowe

    Wykonanie:
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki swiezego oleju
    1 szklanka maki
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 lyzeczka cynamonu
    troche soli
    2 szklanki startych marchewek
    1/2 szklanki startych orzechow lub bakalii

    Wykonanie
    Zmiksowac lub energicznie wymieszac jajka z cukrem i olejem. Dodac make, sode, proszek do pieczenia, cynamon, sol, a na koncu starta marchewke oraz orzechy. Wszystkie dobrze polaczone skladniki wlac do wysmarowanej tluszczem brytfanny i piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut.

  5. #45
    luna64 Guest

    Domyślnie

    CYNAMONOWIEC

    4 jajka
    1 szkl.cukru
    1 i 1/2 szki.maki
    3 łyżeczki cynamonu
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    4 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
    1/3 szkl. oleju
    rodzynki,orzechy

    Całe jajka zmiksować z cukrem,potem dodawać wszystkie składniki,na końcu powoli dolewając olej.Po zmiksowaniu wrzucamy bakalie i jabłka.Piec 45 minut.Ciasto udekorować polewą czekoladową i posypać kokosem.Porcja na podłużną blaszke.Często je piekę i zawsze się udaje -długo zachowuje świeżość

    CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI -na dużą blachę

    Ciasto:
    70 deko maki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia (proszek dokładnie wymieszać z mąką)
    1 i 1/2 kostki margaryny
    5 żółtek
    20 dkg.cukru pudru
    1 szkl.śmietany (śmietanę wlewać powoli kontrolująć żeby ciasto nie było za rzadkie-w razie potrzeby dosypac mąki)

    4 duże jabłka -obrane i pokrojone w óseki
    3 jasne budynie -ugotować w 1 litrze mleka z 1/2 szklanki cukru.

    3/4 ciasta wyłożyc na spód blaszki,na cieście ułóżyć ciasno jabłka -na to wszystko wylać gorące budynie,a na koniec resztę ciasta.Piec 1/2 godziny.Tego ciasta jeszcze nie robiłam,ale jadłam i bardzo mi smakowało

  6. #46
    Awatar waszka
    waszka jest nieaktywny Sławny na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Ursynów / Kołbiel
    Posty
    20,842

    Domyślnie

    Kolejna sałatkaz brokułem:
    torebka mrozonego brokuła (obgotować)
    4 jajka na twardo
    słoczek marynowanych małych cebulek srebrnych
    majonez/jogurt (nie sam jogurt bo nie dobre)

    Brokuła rozpaciać widelcem, jajk też, dodać odsaczone cebulki, posolić, popieprzyć, dodać sos, zostawić w lodówcedo przegryzienia
    Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
    Etap II ..... wychodzenie z diety
    Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia

  7. #47
    kwiatek432 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Podaję przepis na żeberka:
    1,5 kg żeberek posolić popieprzyć i zostawić na noc.
    na następny dzień obsmażyć i włożyć do brytfanny (rany...nie wiem jak to się pisze )
    1,5 szkl.cebuli pokrojonej w kostkę usmażyć dodać 0,5 szklanki cukru i 0,5 szkl.octu winnego (jabłkowy lub z czerwonego wina), to wszystko wyłożyć na żeberka, przykryć i piec w piekarniku.
    Smacznego

  8. #48
    Awatar psotulka
    psotulka jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    30-11-2004
    Mieszka w
    Babice gm. Oświęcim
    Posty
    531

    Domyślnie


    2 banany
    puszka zielonego groszku
    15dag żółtego sera
    jabłko
    2 łodygi selera naciowego
    3/4 szklanki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 lub 2 łyżki rodzynek
    1 lub 2 łyżki posiekanych migdałów
    cytryna (do wyciśnięcia), sól, pieprz
    Rodzynki zalej gorącą wodą. Groszek i spażone rodzynki osącz na sicie.
    Ser pokrój w kostkę. Jabłko, banany i seler umyj i obierz.
    Jabłko pokrój w kostkę, banany przekrój wzdłuż i pokrój w półtalarki, a seler w niezbyt grube plasterki.
    Banany i jabłko skrop sokiem z cytryny.
    Połącz wszystkie składniki sałatki, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.
    Do majonezu dodaj jogurt i łyżkę soku z cytryny. Uzyskanym sosem polej sałatkę, całość
    posyp migdałami.


    Kubusiowy chłodnik truskawkowy
    50 dag truskawek
    2 szklanki mleka
    kubeczek śmietany
    żółtko
    3 łyżki cukru
    łyżka miodu
    Umyte i oczyszczone z szypułek owoce zmiksuj z mlekiem, śmietaną, cukrem, miodem
    i żółtkiem (uwaga: zachowaj kilka owoców do przybrania).
    Teraz na pół godziny wstaw chłodnik do lodówki.
    Przed podaniem przybierz połówkami truskawek.

    Puchatkowe trufle czekoladowe
    10 dag startych biszkoptów
    kostka masła
    tabliczka gorzkiej czekolady
    5 do 7 łyżek mleka

    szklanka cukru pudru
    30 łuskanych orzechów laskowych
    5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
    Czekoladę rozpuść w gorącym mleku, ostudź, a następnie utrzyj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Do kremu dodawaj partiami pokruszone biszkopty. Całość starannie wymieszaj i wstaw na 2 lub 3 godziny do lodówki. Schłodzoną masę podziel na 30 części. Do każdej włóż orzech laskowy, uformuj kulkę i obtocz w posiekanych orzechach włoskich. Trufle najlepiej przechowywać w lodówce. Wyjąć na pół godziny przed podaniem. Mniam!!!

  9. #49
    ewace jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Niskowęglowodanowe naleśniki z serem

    Składniki na 4 porcje:

    3 jajka
    3 łyżki mąki sojowej
    szczypta soli
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    3/4 szklanki twarogu ( w przepisie jest ser ricotta ale myślę, że można go zastąpić tłustym twarogiem)
    1/4 szklanki niesłodzonego dżemu (smak dowolny)
    słodzik według uznania
    1 1/2 łyżki masła
    Jajka wymieszać z mąką i solą, odstawić.
    Zrobić nadzienie: przetarty ser, dżem i słodzik - wymieszać.
    Upiec naleśniki, każdy posmarować nadzieniem serowym i zrolować.

    1 porcja: węglowodany 3 gr, białko- 3 gr, tłuszcz- 5,5gr
    kalorie - 76


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  10. #50
    ewace jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-09-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Niskowęglowodanowe trufle czekoladowe

    Składniki na 48 sztuk

    1 szklanka śmietanki kremówki
    225 g niesłodzonej czekolady, drobno pokrojonej
    1 i 3/4 szklanki granulowanego słodziku
    2 łyżki masła
    1 łyżka esencji waniliowej
    niesłodzone kakao do posypania trufli


    1. W garnku zagotować śmietankę. Dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Zestawić z ognia. Dodać słodzik, masło i esencję waniliową. Ucierać, aż masa będzie gładka i przełożyć do miski. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby masa stężała.
    2. Łyżeczką nabierać masę czekoladową, formować kulki i obtaczać w kakao.


    1 porcja: węglowodany - 2 g, białko - 1 g, tłuszcze - 5 g, kalorie - 50


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •