bananowy keks
[b]4 mocno dojrzałe banany
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
2 garście wyłuskanych orzechów włoskich
szczypta soli
do formy:
łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
Masło rozpuść w rondelku, lekko je wystudź. Banany obierz i pokrój
w drobną kostkę. Jajka roztrzep widelcem. Orzechy pokrusz na niezbyt
drobne kawałki.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą do miski.
Dodaj cukier, jajka, płynne masło. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejsz
temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto około 40 minut.
Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.[/b]
Zakładki