Strona 18 z 45 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 28 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 446

Wątek: pamiętniczek CETI

  1. #171
    wiki jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    07-07-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    cytrynka wiem co masz na mysli
    ja odchudzam sie dla siebie ale nie powiem ze nie ma tez w tym innego planu.mialam dosc nasmiewania sie przez nie ktore osoby jak ja to nie przytylam i chcialybym zeby kiedys na moj widok oczy im wyszly

  2. #172
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    Witam Kuleczki

    Wiki mam nadzieję, że Twoja słowa sięsprawdzą, bo tak szczerze, to troszkę się zawiodłam na tym spadku wagi. Wiem, że bez ćwiczeń to i tak ładnie ale mimo wszystko jakoś tak liczyłam, że będzie więcej ... W każdym razie skorzystam z porady i poczekam na efekty

    CYTRYNKA ostatnio tu gdzieś na dieta.pl znalazłam takie fajne forum jakiejś kuleczki dotyczące SB. Mam dla Ciebie prezencik za miłe posty Uporządkowałam kilka wiadomości i przepisów do I i II fazy Wkleję je tu w kilku postach
    Może sama spróbuję ??? Zobaczymy jakie będziesz miała efekty WIKI może Tobie też się przyda

    Pozdrawiam Was serdecznie


    DIETA SB TROCHĘ WIADOMOŚCI


    Produkty zalecane w fazie I:
    - Chuda wołowina
    - Drób bez skóry (bekon z kurczaka i indyka 2 plastry dziennie), pierś kurczaka i indyka
    - Owoce morza: wszystkie rodzaje ryb i skorupiaków
    - Wieprzowina: chudy bekon, szynka gotowana, polędwica
    - Cielęcina
    - Mielonka śniadaniowa tylko beztłuszczowa albo niskotłuszczowa
    - Sery (beztłuszczowe lub niskotłuszczowe) cheddar, feta, mozzarella, parmezan, provolone, ricotta, serek wiejski 2% lub beztłuszczowy, string
    - Orzechy: masło orzechowe 1 łyżeczka, połówki orzechów pekan 15 szt., o. arachidowe 20 małych, o. pistacjowe 30
    - Jajka
    - Tofu-odmiany miękkie, niskotłuszczowe
    - Rośliny strączkowe i warzywa: bakłażan, brokuł, cebula, cukinia, fasola (czarna, "Jaś", ciecierzyca, szparagowa, różne odmiany strączkowej, czerwona kidney, soczewica, limejska, bób, soja, groch łuskany, groszek bezłykowy, grzyby, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta różne odmiany, karczochy, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, rukiew wodna, rzepa, rzodkiewka, sałata (wszystkie odmiany), seler, szparagi, szpinak, por
    - Tłuszcze: olej z rzepaku typu canola ("Kujawski"), oliwa z oliwek "extra virgin"
    - Przyprawy i dodatki: bulion, Smażyk Knorra, Rama, olejki zapachowe do ciast, pieprz ( czarny, cayenne, czerwony, biały), sos chrzanowy, wszystkie przyprawy bez dodatku cukru
    - Słodkie przysmaki (należy ograniczyć do 75 kalorii dziennie) czekolada bez cukru, galaretki bez cukru, kakao do pieczenia, lody beztłuszczowe, z mrożonego soku, bez cukru, słodzik, twarde cukierki bez cukru

    W fazie II do produktów fazy I można dołączyć:
    - Owoce: brzoskwinie, czarne jagody, grejpfruty, gruszki, jabłka, kantalupa, kiwi, mango, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie
    - Nabiał: jogurty owocowe light, naturalne, niskotłuszczowe, lub 0%, mleko sojowe light odtłuszczone lub 1%
    - Skrobie (rzadko): kuskus, angielskie muffiny z otrębami bez cukru i rodzynek, bułki małe z pełnego ziarna, makarony z pełnego ziarna, pieczywo wielozbożowe z owsa i otrębów owsianych, ryżowe, z pełnej pszenicy, pita pieczona ze śruty mąki pszennej pełnego ziarna, płatki o wysokiej zawartości błonnika, płatki owsiane (nie błyskawiczne), płatki zbożowe, prażona kukurydza, ryż: brązowy i dziki, zielony groszek, ziemniaki małe, słodkie
    - Warzywa i rośliny strączkowe: fasola "Czarne oczko", fasola pinto, jęczmień
    - Inne: czekolada (rzadko) gorzka, pudding beztłuszczowy, wino czerwone


    FAZA III
    Jest to etap dopuszczający największą swobodę. Ile powinien trwać? Tak naprawdę, jeśli nie chcesz przytyć, a zależy ci na zdrowym odżywianiu, stosuj się do tych zaleceń już do końca życia! Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, okazuje się, że już na początku trzeciej fazy diety większość osób wcale nie czuje głodu, niedosytu ani nieposkromionego apetytu na coś tłustego, słodkiego i bardzo niezdrowego. Doskonale obywa się także bez drugiego śniadania i podwieczorku. Oczywiście zdarza się, i to wcale nierzadko, że ktoś, nawet po wielu latach stosowania podobnej diety przez dłuższy czas, drastycznie narusza jej zalecenia i zaczyna tyć. Co wtedy robić? To proste. Wystarczy wrócić na tydzień, dwa do jadłospisu z etapu pierwszego, a po odzyskaniu dawnej wagi - znów łagodnie przejść do etapu trzeciego.

    A oto dwie praktyczne wskazówki:
    - Staraj się możliwie precyzyjnie dopasować codzienny jadłospis do swoich indywidualnych potrzeb i upodobań, a także do reakcji organizmu. Każdy, kto ma problemy z sylwetką, musi sam ułożyć optymalne dla siebie menu!
    - Dodawaj do jadłospisu różne produkty i uważnie obserwuj, które znich zwiększają twój apetyt (i wagę!). Jeżeli zauważysz, że np. po bananach, ziemniakach lub makaronie masz ochotę na kolejną porcję i zaczynasz tyć, zrezygnuj z nich lub jedz tylko od święta. Na co dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.


    Rady na co dzień:
    - Codziennie pij co najmniej osiem szklanek wody lub napojów (może być bezkofeinowa kawa) bez cukru.
    - Ogranicz napoje zawierające kofeinę do 1 filiżanki dziennie.
    - Zażywaj preparaty mineralne i multiwitaminowe.
    - Regularnie sięgaj po produkty zawierające wapń (mężczyźni w każdym wieku i kobiety młodsze - po 500 mg, kobiety powyżej 50. roku życia1000 mg).

    Indeks glikemiczny (IG) pomaga ułożyć dietę

    Produkty poniżej 60 IG - wskazane
    bakłażan 10 sok jabłkowy 41
    banan 59 seler 10
    baton Snickers 57 śliwki 22
    brokuły 10 wiśnie 22
    brukselka 18 ziemniaki młode 57
    brzoskwinie 50 kapusta 15
    kasza perłowa 36 makaron razowy 55
    mleko 3 proc. 27 mleko czekol. 34
    mleko sojowe 43 mleko chude 46
    morele suszone 43 morele świeże 5
    M&M orzechowe 46 ogórek 20
    orzeszki ziemne 15 papryka 10
    płatki owsiane 40 pomarańcza 35
    pomidor 10 pumpernikiel 40
    ryż dziki 50 ryż brązowy 50
    sałata 10 soja gotowana 23
    sok grejfrutowy 40 chleb z otrębami 50
    cukinia 10 cykoria 10
    czereśnie 22 czekolada biała 44
    czekolada gorz. 22 fasolka szp. 30
    fasola Jaś 30 grejfrut 25
    groch 32 groszek zielony 40
    gruszka 35 grzyby 10
    jabłko 30 jogurt 0 proc. 30
    jogurt owocowy 47 kalafior 10[/b]

  3. #173
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    DIETA SB - PRZYKŁAD FAZA I

    Jadłospis fazy I (14 dni)

    1.
    Śniadanie
    2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem
    Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut.
    Przekąska
    Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light
    Obiad
    Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret.
    Przekąska
    Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka
    Kolacja
    Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut.
    Deser
    Krem waniliowy :1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.

    2.
    Śniadanie
    2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem
    Przekąska
    1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendrą (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku.
    Obiad
    Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny.
    Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
    Przekąska
    Seler z trójkącikiem serka topionego light
    Kolacja
    Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut.
    Deser
    Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony.

    3. Śniadanie
    Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką.
    Przekąska
    Plaster żółtego sera light
    Obiad
    Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań).
    Przekąska
    Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty
    Kolacja
    Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze, Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
    Deser
    Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku . Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady.

    4.
    Śniadanie
    Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
    Przekąska
    Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem
    Obiad
    Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami.
    Przekąska
    Garść pistacji
    Kolacja
    Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką.
    Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą.
    Deser
    Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku.

    5.
    Śniadanie
    Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
    Przekąska
    Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora.
    Obiad
    Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli.
    Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem.
    Przekąska
    Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek
    Kolacja
    Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim.
    Deser
    Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao.

    6. Śniadanie
    Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
    Przekąska
    Plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
    Obiad
    Sałatka z kapusty: ćwierć główki kapusty drobno poszatkuj, dodaj do niej pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pokrojone tak samo 2 plastry wędliny drobiowej i kilka łyżek osączonej czerwonej fasoli z puszki. Przypraw sosem z 2 łyżek musztardy, łyżki oliwy oraz łyżeczki soku z cytryny.
    Przekąska
    1/2 szklanki niskotłuszczowego serka wiejskiego z drobno pokrojonymi ogórkiem i pomidorem
    Kolacja
    Pstrąg z rusztu z warzywami: filet z pstrąga (ok. 150 g) natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku lub na ruszcie. Podawaj z warzywami przygotowanymi w następujący sposób: małą cukinię, kabaczek i paprykę pokrój w kawałki. Przypraw do smaku wybranymi ziołami i skrop oliwą. Piecz w piekarniku, w temperaturze 220°C.
    Deser
    Mus waniliowy: w misce umieszczonej w gorącej wodzie rozpuść łyżkę żelatyny (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Dodaj kroplę esencji waniliowej i jajko ubite z odrobiną słodziku na kogel-mogel. Podgrzewaj, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podawaj lekko schłodzony.

    7. Śniadanie
    Omlet z wędzonym łososiem, Sok wielowarzywny, kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach) Omlet: na patelni, na łyżeczce oliwy, uduś pokrojony w plastry pomidor. Dodaj 2 pokrojone w paski plastry łososia (ok. 200 g) i zalej roztrzepanymi jajkami (wystarczą 2). Przypraw solą, pieprzem i estragonem.
    Przekąska
    Twarożek z rzodkiewkami
    Obiad
    Sałatka z kurczaka: połówkę ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z kiełkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na sałacie skropionej oliwą z oliwek i octem winnym.
    Przekąska
    2 plasterki niskotłuszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwą z oliwek, posypane czarnym pieprzem
    Kolacja
    Pieczona cielęcina, Sałatka: z sałaty, ogórka i zielonej papryki z oliwą z oliwek, octem, przyprawami, Cielęcina: udziec cielęcy pokrój w plastry (ok. 200 g każdy). Natrzyj solą, pieprzem i oliwą, zrumień na małym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną w ósemki, seler naciowy (ewentualnie 1/2 średniego, korzennego), kilka suszonych grzybów i zalej szklanką bulionu warzywnego. Przypraw oregano, tymiankiem, zagotuj. Przełóż do brytfanki i piecz do miękkości. Doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno.
    Deser:
    Krem rumowy: dwa żółtka utrzyj ze słodzikiem (ok. 1/4 łyżeczki). Dodaj kropelkę aromatu rumowego.

    8.
    Śniadanie Omlet z brokułami, Napoje jak w 2. dniu diety, Omlet: na łyżeczce oliwy uduś talarki cebuli. Roztrzep 2 jajka z pieprzem, solą i szczyptą sody oczyszczonej. Wymieszaj ze szklanką brokułów i cebulą. Masę wlej na patelnię. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go startym serem żółtym light.
    Przekąska
    "Roladka" z cielęciny: plaster zimnej cielęciny (ugotowanej lub usmażonej) posmaruj musztardą i przełóż sałatą. Włóż do środka ćwiartkę ogórka konserwowego. Zwiń mięso w rulonik.
    Obiad
    Sałatka fasolowa: uduś na łyżce oliwy kilka opłukanych i pokrojonych w plasterki pieczarek. Zalej je łyżką octu jabłkowego (lub innego) i odstaw na 30 minut do "przegryzienia". Następnie dodaj 1/2 szklanki białej fasoli i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zjedz na liściach sałaty z kawałkiem sera camembert light.
    Przekąska
    Gałązka selera naciowego i plaster serka topionego light
    Kolacja
    Rozbita i przyprawiona solą i pieprzem polędwica, smażona na łyżce oliwy z pokrojoną w plastry cebulą, posypana rozmarynem (najlepiej świeżym), Gotowany kalafior, Mieszanka sałat, np. rzymska, lodowa, roszponka, polana oliwą i octem, posypana czarnym pieprzem i solą
    Deser
    Beziki z bitą śmietaną: 3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.

    9. Śniadanie
    Jajecznica z wędliną drobiową, Napoje jak w 1. dniu diety
    Przekąska
    Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
    Obiad
    Sałatka grecka: wymieszaj 8 liści sałaty porwanej na kawałki, plastry ogórka, kawałki pomidora, 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1/2 szklanki odtłuszczonej fety, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę oregano i szczyptę soli.
    Przekąska
    Garść orzeszków ziemnych
    Kolacja
    Polędwica z soczewicą: pokrojoną cebulę usmaż na łyżce oliwy. Dodaj 1/2 szklanki soczewicy, kawałek polędwicy (200 g), pokrojony w kostkę, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś ok. 20 minut. Połącz z ugotowaną fasolkę szparagową, dopraw do smaku.
    Deser
    Krem cytrynowy (przepis z 2. dnia)

    10.Śniadanie
    Omlet z 2 jajek z szynką i cukinią, Napoje jak w 2. dniu diety
    Przekąska
    Mozzarella z ogórkiem i świeżą bazylią
    Obiad
    Sałatka nicejska: zmieszaj szklankę ugotowanej fasolki szparagowej z pokrojonymi: pomidorem, papryką, ogórkiem, 2 jajkami na twardo, puszką anchois, kilkoma czarnymi oliwkami, puszką tuńczyka w sosie własnym, kilkoma orzechami włoskimi. Polej sosem przygotowanym z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, czosnku i przypraw.
    Przekąska
    Serek wiejski light z koperkiem
    Kolacja
    Sznycle wołowe, Brokuły gotowane na parze, Sznycle: obsmaż plastry szynki wołowej na łyżce oliwy z oliwek. Podlej bulionem warzywnym i uduś do miękkości.
    Deser
    Krem migdałowy: miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi.

    11.
    Śniadanie
    Omlet serowy, Napoje jak w 2.dniu diety, Omlet: 2 jajka ubij ze szczyptą soli, pieprzu i świeżym lubczykiem. Wylej na patelnię i dodaj łyżkę pokruszonej fety light.
    Przekąska
    Roladki z wędliny, sera i sałaty
    Obiad
    Pieczone dzwonko łososia, Gotowany kalafior, Sałatka, np. z mieszanych warzyw liściastych, ogórka, zielonej papryki i pomidorów, polana sosem winegret
    Przekąska
    Garść pistacji
    Kolacja
    Pierś z indyka w imbirze, Gotowane brokuły i fasolka szparagowa, Indyk: mięso natrzyj marynatą sporządzoną z łyżki soku z cytryny, ząbka czosnku, łyżeczki imbiru i pieprzu. Odstaw na 10 minut i usmaż do miękkości na oliwie z oliwek (ok. 8 minut).
    Deser
    Bezy z bitą śmietaną light (przepis z 8. dnia)

    12.
    Śniadanie
    Omlet z brokułami i szynką, Napoje z 1. dnia diety, Omlet: na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż drobno pokrojony plaster szynki. Roztrzep 2 jajka z solą i pieprzem. Dodaj szklankę różyczek brokułów. Masę wlej na patelnię i usmaż omlet.
    Przekąska
    Twarożek wiejski light z pomidorem i oregano
    Obiad
    Sałatka z tuńczyka z warzywami: osącz rybę z zalewy. Rozdrobnij widelcem i wymieszaj z: pokrojonym ogórkiem kwaszonym, cebulą, łyżeczką oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty.
    Przekąska
    Plaster sera żółtego light
    Kolacja
    Ryba z estragonem, Szpinak z jajkiem i czosnkiem, Ryba: filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, pieprzem i estragonem. Zawiń w folię aluminiową. Upiecz rybę na grillu lub w piekarniku. Szpinak: na patelni teflonowej odparuj szklankę mrożonego szpinaku, dodaj jajko i pokrojony czosnek. Wszystko wymieszaj.
    Deser
    Krem kawowy (przepis z 3. dnia)

    13.
    Śniadanie
    Jajka smażone na chudym bekonie, Napoje jak w 2. dniu diety, Przekąska, Seler naciowy, cząstką serka kiri light
    Obiad
    Szaszłyki z polędwicy: kawałki mięsa, cebuli, pomidora i papryki nadziej na szpad-ki, przypraw. Piecz w piekarniku (temp. ok. 200°C) 15 minut. Zjedz z sałatką warzywną dozwoloną w I fazie diety.
    Przekąska
    Twarożek wiejski light z cząstką awokado
    Kolacja
    Potrawka z wołowiny i fasolki szparagowej, Sałata z oliwą, solą i pieprzem Potrawka: podsmaż na oliwie pokrojoną szynkę wołową i cebulę. Dodaj szklankę bulionu warzywnego i duś do miękkości. Dołóż ugotowaną fasolkę. Podgrzewaj kilka minut.
    Deser
    Krem waniliowy (przepis z 1. dnia)

    14. Śniadanie
    Jajecznica z grzybami i cebulką, Napoje jak w 1. dniu diety
    Przekąska
    Plaster wędliny drobiowej posmarowany majonezem i posypany kiełkami
    Obiad
    Indyk z kapustą włoską: pierś indyka natrzyj oregano, czosnkiem, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i upiecz w folii aluminiowej. Na oliwie podsmaż lekko 2 orzechy włoskie, pęczek posiekanej dymki i 1/4 łyżeczki curry. Dodaj poszatkowaną kapustę włoską, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
    Przekąska
    Plaster sera żółtego light
    Kolacja
    Kolorowe danie rybne: na łyżce oliwy podsmaż po strąku papryki czerwonej i zielonej, pokrojonych w kostkę, oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Warzywa oprósz łyżeczką słodkiej papryki, dodaj kilka łyżek czerwonej fasoli, dopraw solą i pieprzem. Następnie dołóż pokrojoną na kawałki gotowaną rybę (np. mintaja) i wymieszaj. Jeśli nie lubisz ryby gotowanej, zastąp ją wędzoną lub z rusztu.
    Deser
    Pucharek bitej śmietany light

  4. #174
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    DIETA SB - PRZYKŁAD FAZA II

    "MĄDRĄ DIETĄ Jadłospis dla serca,skóry i figury Chodzi o kwasy Omega-3 i Omega-6 Bardzo pasuje na II fazę SB, więc pozwalam sobie go tutaj zamieścić, tym bardziej,że mozna po prostu wykorzystać tylko wybrane pozycje z menu
    DZIEŃ 1
    śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego,50g wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny,2 listki cykorii,1/2 pomidora,kakao z chudym mlekiem
    II sniadanie: koktail mleczno-owocowy/kubeczek jogurtu nat.,1/2 banana,1/2szkl. truskawek lub malin - mogą być mrożone,łyżeczka siemienia lnianego,kawa
    Obiad: talerz zupy pomidorowej, pierś kurczaka z rusztu,2 pieczone ziemniaki,miseczka surówki/kapusta pekińska,pomidor,ogórek zielony,po łyżce posiekanej natki pietruszki i siemienia lnianego,łyżka oliwy/,sok jabłkowy
    kolacja: 2 szaszłyki warzywne pieczone na ruszcie /5 pomidorków koktajlowych,4 pieczarki,1/2 papryki,1/2 kabaczka,1/2 czerwonej cebuli,łyżka oliwy,sól,pieprz,bazylia/,kromka chleba pełnoziarnistego z siemieniem lnianym,pikantny sok pomidorowy
    DZIEŃ 2
    śniadanie: 2 łyżki musli z orzechami,kubeczek jogurtu nat.,1 kromka pumpernikla,2 plasterki wędliny drobiowej,1/2 pomidora,herbata
    II śniadanie: miseczka sałatki greckiej /2 pomidory,50g sera feta,10 oliwek,4 liście sałaty lodowej,1/2 czerwonej papryki,sól,pieprz,drobno posiekany ząbek czosku,łyżka oliwy
    obiad:talerz zupy krem z brokułów z grzankami,pstrąg pieczony w folii z warzywami / marchewka,pietruszka,seler/,miseczka surówki z kwaszonej kapusty z cebulką i łyżką ziaren słonecznika doprawiona pieprzem i oliwą,sok pomarańczowy
    kolacja: 50g chudej cielęciny z rusztu,2 kromki chleba chrupkiego,1/2 łyżeczki margaryny,miseczka warzyw gotowanych na parze/2 łyżki kalafiora,brokułów,fasoli szparagowej,marchewki i selera,łyżka oleju lnianego/,herbata miętowa
    DZIEŃ 3
    Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,pasta jajeczna / z 2ch jajek i łyżki szczypiorku/,pomidor,1/2 papryki,2 liście sałaty,kakao z mlekiem
    II śniadanie: miseczka sałatki owocowej z orzechami włoskimi i brazyliskimi /po 50g melona miodowego,grapefruta,jabłka,banana,pomarańczy,ki wi/ doprawiona sokiem z cytryny i miodem,sok pomarańczowy
    Obiad: talerz czerwonego barszczu,2 krokiety z kapustą i grzybami,miseczka surówki z kapusty białej, marchewki,cebuli i jabłka doprawionej sokiem z cytryny,solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i łyżką oleju lnianego,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,miseczka sałatki holenderskiej /25g sera edamskiego,1 gruszka,kwaśne jabłko,garść orzechów włoskich,10 winogron/ doprawionej sokiem z cytryny,białym wytrawnym winem i łyzką oleju lnianego,herbatka owocowa
    DZIEŃ 4
    Śniadanie: płatki owsiane na chudym mleku,2 kromki tostów pełnoziarnistych,łyżeczka dżemu niskosłodzonego,jabłko,kawa z mlekiem
    II śniadanie: 2 kromki pumpernikla,1/2 łyżeczki margaryny,łyżka pasty twarogowo-rybnej z natką pietruszki doprawionej ziołami prowansalskimi,2 liście sałaty lodowej,pomidor,1/2 papryki,sok grejpfrutowy
    Obiad: Talerz zupy ogórkowej na wywarze warzywnym,2 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gulaszu z cielęciny,miseczka surówki z czerwonej kapusty z łyżką siemienia lnianego dopraionej sokiem z cytryny i sosem jogurtowym,sok wielowarzywny
    Kolacja: 2 grzanki z krewetkami /2 kromki pełnoziarnistego tostowego,kilka krewetek,łyżka oliwy,4, pieczarki,białko jaja/salaterka surówki z kiełków pszenicy z pomidorem ,papryką doprawiona olejem lnianym,sok pomidorowy
    DZIEŃ 5
    Śniadanie: kubeczek serka homogenizowanego z owocami,łyzka siemienia lnianego,2 ciasteczka owsiane,garść orzechów włoskich,sok pomarańczowy
    II śniadanie: 2 kromki chleba żytniego,1/2 łyżeczki margaryny,porcja kurczaka w galarecie z kukurydzą i groszkiem,plasterek cytryny, miseczka sałatki z pomidorów,kwaszonych ogórek doprawiona olejem lnianym,herbata
    obiad: talerz jarzynowej,2 ziemniaki gotowane na parze,pstrąg faszerowany szpinakiem,pieczony w folii,miseczka surówki z selera naciowego z jabłkiem i kwaszonym ogórkiem doprawionym sosem jogurtowym,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,ogórek wężowy faszerowany białym serem
    /ogórek,łyżka białego sera,2 koncentratu pomidorowego,ząbek czosnek,1/2 łyżki siemienia lnianego,2 łyżki posiekanego sczypiorku/,herbata
    DZIEŃ 6
    Śniadanie: otręby pszenne lub zarodki pszenne z mlekiem i miodem ,grahamka,plaster pasztetu drobiowego,2,liście sałaty,pomidor, herbata
    II śniadanie: 2 kromki chleba razowego z siemieniem lnianym,1/2 łyżeczki margaryny,2 plasterki sera zółtego,miseczka sałatki z cykorii,pomidorów i kiełków pszenicy z łyżeczką oliwy,sok pomidorowy
    Obiad: talerz zupy cebulowej,porcja lazagne ze szpinakiem i siemieniem lnianym,miseczka surówki z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny,miseczka surówki z pomidora i kwaszonego ogórka z oliwą,sok wielowarzywny
    Kolacja: miseczka sałatki z brokułów i łososia /rózyczka brokułów got.na parze,plaster wędzonego łosossia,2 białka jaja,1 łyzka kukurydzy z puszki,1 łyżka zielonego groszku,łyżka posiekanej natki,łyżka siemienia/doprawiona oliwą,herbatka mietowa
    DZIEŃ 7
    Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,1/2 łyżeczki margaryny,kubeczek jogurtu owocowego,garśc orzechów włoskich,1/2 grejfruta,kawa z mlekiem
    II śniadanie: 2 kromki chleba baltonowskiego,1/2 łyżeczki margaryny,2 łyżki sałatki rybnej / 50g wędzonej makreli,1/2 cebuli,kwaszony ogórek/doprawionej musztardą i oregano,pomidor,1/2 papryki,herbata owocowa
    Obiad: talerz kapusniaku,2 łyżki puree z selera,50g polędwicy wołowej w sosie własnym,miseczka buraczków,miseczka surówki z kapusty pekińskiej,papryki i kiełków pszenicy doprawiona sosem vinegret,sok pomidorowy
    Kolacja: 2 łyżki zapiekanki z makaronem i warzywami / szklanka makaronu,1 marchewka,1 pietruszka,1/2 pora,1/2 cebuli,4 pieczarki,2 ząbki czosnku,łyżka siemienia lnianego,łyżka posiekanej natki,sól,pieprz/,sok pomidorowy"

  5. #175
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    RÓŻNE PRZEPISY NA FAZĘ I

    BIGOS

    1 kg kapusty kiszonej,
    ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
    30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
    2 duże cebule,
    25 dag pieczarek,
    przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.

    - W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
    - Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.

    - Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).

    - Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
    - Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
    Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)


    SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA

    1 średnia cebula
    2 duże ogórki kiszone
    1 jajko ugotowane na twardo
    jogurt naturalny
    zioła

    Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone
    ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek)


    OMLET Z POMIDOREM

    Składniki:
    - 3 średnie pomidory,
    - 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
    - 5 jajek,
    - ewentualnie troszke szczypiorku,
    - vegeta (albo inne przyprawy),
    - bazylia,
    - oliwa z oliwek.

    Przygotowanie:
    Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
    oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
    pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
    innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
    sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
    wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
    sie zetną, danie jest gotowe.


    ZUPA PIECZARKOWA

    Potrzebujemy:
    0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warszywka które lubimy do zupy, przyprawy
    oraz troszkę oliwy.
    Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmarzamy pieczarki,
    później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
    będzie potrzeby podlewania ich wodą).
    W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
    podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
    wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
    zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu
    pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
    Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
    SMACZNEGO!!!!!!!!


    PROSTA SURÓWKA OGÓRKOWA

    10 - 20 dag kiszonego ogórka
    3 - 5 dag cebuli
    1 łyżeczka oleju / oliwy

    Surówka jest szybka w robieniu i skuteczna w powstrzymaniu głodu ,i jem ją nawet 2 razy dziennie . Specjalnie do tej surówki mam cały czas pod ręką naszykowane składniki . Super mało kaloryczna !
    Surówka zyska gdy się doda zieloną pietruszkę .


    SAŁATKA ŚNIADANIOWA

    sałata lub kapusta pekińska
    ogórek zielony
    rzodkiewka
    szczypiorek
    sera feta light
    oliwa
    przyprawy (zioła suszone)
    To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
    paryka
    fasola (gotowana lub z puszki)
    ugotowana pierś z kurczaka

    Wymieszać i zajadać. Sałatka ta jest bardzo syta, jadłam ją często na dwie tury i oczywiście pyszna.


    RYBA Z CZOSNKIEM I CEBULĄ (4 porcje)
    75 dag ryby/dorsz,mintaj/
    2 łyżki oliwy z oliwek
    3 dymki ze szczypiorem
    5 ząbków czosnku
    1/2 cytryny
    sól. biały pieprz
    1. Rybę podziel na nieduże kawałki.Dymke oczyść,opłucz,pokrój.Czosnek posiekaj.
    2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw
    do smaku.
    3. Włóż rybę,przykryj i dus 10 min.podawaj z plasterkami cytryny.
    Kurczak na ostro1 porcja
    piers z kurczaka
    1 cebula
    1/2 czerwonej papryki
    1/3 papryczki chilli/może być suszona/
    pomidor
    2 ząbki czosnku
    kilka czarnych oliwek
    łyzka oliwy
    sól,pieprz
    1. Piers podziel na duże kawałki,oprósz sola i pieprzem,zrumień na oliwie.
    2. Cebulę pokrój w ćwiartki,paprykę w duże prostokaty,pomidor w ósemkę,czosnek w
    i oliwki w plasterki.
    3. warzywa dodaj do miesa,dopraw i duś pod przykryciem ok.20 min.


    RYBA DUSZONA W POMIDORACH(1 porcja)
    200g ryby morskiej
    duzy pomidor
    40g pasty pomidorowej
    sok z cytryny
    sól,pieprz,natka pietruszki
    oliwa do posmarowania naczynia
    Rybę oczyscić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą.naczynie posmarować oliwą.Rybę obłożytć plsterkami obranego ze skórki pomidora,dusić ok.20 min.lub mikrofalować 3min. na max mocy.przed podaniem posypać natką.

    KLASYCZNE LECZO (co najmniej 6 porcji)
    1kg malinowych pomidorów
    1kg zielonej papryki
    1 kg cebuli
    0,4 kg drobiowych parówek
    słodka i ostra papryka,chilli,sól
    oliwa z oliwek
    Zaczynamy od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku.
    w wersji bez wedliny nadaje się do pasteryzowania w słoikach


    GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (4 porcje)
    40 dag polędwicy pokr.w kostke o boku 2 cm
    duża cebula pokrojona w kostke
    mały pomidor lub łyżeczka koncentratu
    mała żółta lub zielona papryka
    łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki słodkiej i szczypta ostrej papryki
    1/2 kg fasolki szparagowej w sezonie zółtej lub mrożonej - opcja
    Na oliwie przesmażamy mięsko dodajemy jarzynki, doprawiamy i dusimy do miękkości.
    JEŻELI KOMUS BARDZO BRAKUJE ZIEMNIAKÓW to oprócz laskowego kalafiora może przygotować


    PIERŚ W PIECZARKOWYM SOSIE (4 porcje)
    60 dag piersi
    20dag pieczarek
    serek topiony light
    przyprawy,cebula,oliwa
    Na oliwie przesmazamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte pieczarki,przykrywamy i dusimy.Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie rozpuści.


    WIEPRZOWINA Z JAJKIEM4 porcje
    40 dag chudej wieprzowiny
    8 grzybów mun
    4 jajka
    3 cebule dymki
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyzka białego wytrawnego wina
    oliwa
    sos sojowy
    Jajka ugotować, obrać,moczyć 10 min w sosie sojowym,zrumienić na oliwie,przekroić na połówki. Mięso pokroić,podsmażyć,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jajkami.Namoczone wczesniej grzyby pokroić w paseczki i dodac do mięsa,posypać cebulka.Wino wymieszać z imbirem,polać całość.GOTOWAĆ NA PARZE 35 min.
    Pycha!!!


    BEFSZTYKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI4 porcje
    50 dag chudej wołowiny
    jajako
    3 cebule
    40 dag małych pieczarek
    4 łyżki oliwy
    łyżka ostrej musztardy
    sól,pieprz
    Mięso posiekać,dodac jajko,2-3 łyżki wody mineralnej z gazem,przyprawic musztarda,sola i pieprzem.Cebulę pokroić w krążki, pieczarki oczyścić - 8 odłożyć,resztę pokroić w ćwiartki.Łyzkę oliwy rozgrzać,przesmażyć krązki cebuli - nie rumienić,zdjąć, trzymac w cieple.Włożyć pokrojone pieczarki,popieprzyć i przesmażyć. Z masy mięsnej uformować 8 befsztyków, w każdy wcisnąć po pieczarce.resztę oliwy rozgrzać i obsmażyć befsztyki na ostrym ogniu. Obłożyc cebula i pieczarkami,dosmażyć 5-7 min na małym ogniu.


    PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ
    15 dag cukinii
    20 dag pomidorów
    1 ząbek czosnku
    25 dag pieczarek
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki tymianku,sol,kolorowy pieprz
    10 dag fety light
    pokrojone w kostke składniki poddusic na oliwie ok.10 min.Doprawić,posypac pokruszonym serem.


    PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
    pierś z kurczaka
    sałata
    przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa

    Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
    Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
    Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.


    SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
    pierś z kurczaka
    paczka mrożonych brokułów
    paczka płatków migdałowych
    sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy

    Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
    Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.


    FASOLKA SZPARAGOWA
    0,5 kg fasolki szparagowej
    czosnek
    cebula dymka
    05 szklanki jogurtu naturalnego
    przyprawy, oliwa z oliwek

    Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
    Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.


    SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
    pierś z kurczaka
    pierczarki
    papryka
    cebulka
    przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek

    Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.


    GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
    filet z piersi indyczej
    zielona papryka
    pieczarki
    cebula
    czosnek
    przyprawy, oliwa

    Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.


    PYSZNA KOLACJA
    2 jajka na twardo
    0,5 surowej papryki
    2-3 łyżki groszku konserwowego
    1 pomidor
    1 ogórek kiszony
    sól, pieprz
    150 g jogurtu naturalnego

    Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ


    SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
    serek wiejski
    2 pomidory
    1 średni ogórek świeży
    kilka rzodkiewek
    szczypiorek
    koperek

    Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem


    OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ
    40 dag wołowiny
    3 łyżki oliwy
    1l bulionu
    puszka czerwonej fasoli
    puszka pomidorów
    czerwona i zielona papryka
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki chilli,sól,mielony kminek
    20m dag odł.startego żółtego sera
    Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na połowie oliwy.Wlewamy bulion i dusimy ok.1h.Oczyszczona parykę kroimy w kostkę, siekamy cebulę i wraz z osączoną fasolą przesmażamy na pozostałej oliwie.Doprawiamy chilli,kminkiem i solą.Dodajemy pokrojone pomidory z sokiem.Gotujemy aż mięso będzie miękkie.Posypujemy serem.


    ZUPA POROWO-SEROWA
    2 pory
    20 dag sera pleśniowego light
    3 szklanki bulionu
    szklanka chudego mleka
    2 łyżki oliwy
    tymianek,sól,pieprz
    Oczyszczone,białe części pora kroimy w półplasterki.Smażymy 2-3 min. na oliwie,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15 min.Dodajemy rozgnieciony,wymieszany z mlekiek ser.Zagotowujemy.Doprawiamy solą,pieprzem i tymainkiem.


    CHŁODNIK PAPRYKOWY
    4 straki czerwonej papryki
    2 pomidory
    cebula
    2 łyzki oliwy
    0,5l bulionu warzywnego
    sól,pieprz
    Miąższ papryki kroimy w kostkę,siekamy cebulę i smażymy na złoto na oliwie,2 łyzki papryki odkładamy do dekoracji,resztę dodajemy do cebuli wraz z pokrojonymi, obranymi pomidorami,przesmażamy i zalewamy bulionem - gotujemy ok.15min.Po ostudzeniu miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Schłodzona w lodówce zupę podajemy w mmiseczkach posypaną odłożoną papryką.


    hISZPAŃSKA ZUPA Z PULPETAMI
    40 dag mielonej wołowiny
    średnia cebula
    jajko
    łyżeczka sosu tobasco
    2 łyzki oliwy
    duża zielona papryka
    2 ząbki czosnku
    1l bulionu wołowego
    1 kg pomidorów
    świeża bazylia,sól,pieprz
    Wołowinę wyrabiamy z jajkiem,doprawiamy sola i pieprzem,formujemy małe pulpety.Papryke kroimy w paski/łyzkę odkładamy do dekoracji/,czosnek i cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie.Razem z pokrojonymi pomidorami dodajemy do bulionu,dusimy 20 min.Dodajemy pulpety i doprawiamy solą,pieprzem i tobasco,dusimy kolejne 20 min na małym ogniu.Dekorujemy papryka i świeżą bazylia.


    PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
    15 dag młodych liści szpinaku
    15 dag pieczarek
    2 pomidory
    pęczek szczypiorku
    sok z cytryny
    2 łyzki octu winnego
    3 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz
    Listki szpinaku opłukac i odsączyć.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.Pomidory pokroić w ćwiartki.szczypiorek posiekać.Ocet wymieszać z oliwą,dodać sól,pieprz i zmiażdżony czosnek.Energicznie ubijać tzrepaczką - surówke polać tuż przed podaniem.


    MIZERIA Z SELEREM
    spory seler
    ogórek zielony
    pojemnik jogurtu nat.
    szczypta pieprzu cayenne
    biały mielony pieprz
    sok z cytryny
    ząbek czosnku
    zielona sałata do ozdoby
    Seker oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać surówke - podac na liściach sałaty.


    Pierś duszona z kapustą pekińską

    Pierś pokroić na małe kawałki,posypać curry( ja przesadzilam i bylo potem ostre).Na patelni rozgrzać troszkę oliwy,wrzucić pokrojoną 1 średnią cebulę,kawałek pory(ja dałam białą część), i mięso i zrumienić..Wlać do tego bulion z kurczaka-rozpuściłam w gotowanej ,gorącej wodzie kostkę rosołową..Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską w ilości takiej jak chcemy.Dusić aż do wyparowania bulionu.


    KALAFIOR ZAPIEKANY - I faza (no jedynie kukurydza nie pasuje)
    kalafior
    pieczarki
    szynka
    kukurydza
    ser żółty
    kostka rosołowa
    keczup, przecier pomidorowy
    przyprawy, słonecznki

    Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
    Pieczarki podsmażamy na masełku lub innym tłuszczyku (ja dodałam troszkę cebulki jeszcze).
    Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty.
    Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkami. Doprawiamy wg uznania przyprawami (vegeta, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) - ja zrobiłam warstwowo - kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior...
    W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora.
    Całość polewam keczupem oraz posypuję słonecznikiem.
    Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.


    Sish kebab z sosem Tzatziki (4-5 porcji)
    Kebab:
    50 dkg chudego mięsa wołowego i baraniego zmielić dwukrotnie
    1 jajko
    1-2 cebule
    4-5 łyżek oliwy do smażenia ( można też na grillu wtedy tylko posmarowć lekko oliwą )
    1 łyżeczka przyprawy Kebab/Gyros,sól,pieprz
    Sos Tzatziki:
    1 filiżanka jogurtu 0-1%
    1 filizanka serka homogenizowanego 0-1%
    1 ogórek koserwowy lub małosolny
    1 czerwona papryka
    2 roztarte ząbki czosnku
    łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    sól pieprz do smaku.

    Sos najlepiej przygotować tak z dwie godziny wcześniej i odstawić do lodówki żeby się przegryzł. Jogurt wymieszać z serkiem dodać czosnek oraz drobniutko pokrojoną paprykę i ogórka oraz szczypiorek posolic i dopieprzyć w/g uznania.

    Kebab ;
    Cebule obrac i drobniutko posiekać . Do mięsa dodać posiekaną cebulę
    jajko sól pieprz przyprawę Gyros i wyrobic na gładką masę. Z tak przygotowanej masy przygotowujemy podłużne wałki o długości 5-6 cm i samżymy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Na grilla najlepiej wałeczki owinąc dookoła patyczka takiego do szaszłyka lub specjalnej metalewej szpadki (takiej do zrazów) i posmarować lekko oliwą po wierzchu.

    polecam podać do tego zblanszowane ( chrupiące warzywa ) np różyczki kalafiora , brokuła , fasolkę szparagową , selera naciowego, i kawałki świeżego ogórka, ćwiartki pomidora itp z sosem smakują wysmienicie oczywiście sos jest do kebaba ale do warzywek też sie nada.

    Wartośc energetyczna Kebab z sosem 100 gr - 153 kcal

  6. #176
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    RÓŻNE PRZEPISY NA FAZĘ II

    BIGOS Z PIECZAREK
    1/2 kg marchewek
    4 ogórki kiszone
    50-60 deczko pieczarek
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg kiełbaski (ale można ją zamienić na pewno jakoś bardziej dietetycznie..)
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, przecier pomidorowy
    Obieramy marchew i trzemy na tarce i dusimy na patelni przez 20 minut (łyzka oleju + woda), jak się poddusi (zmięknie) wrzucamy do garnka. Obieramy pieczarki i kroimy w kostki i też łyżka oleju, woda i dusimy, jak się podduszą to wybieramy z patelki tylko pieczarki (by tłuszcz i woda zostały) i do marchwi rzucamy. Kroimy kiełbaski i na tym co zostało na patelce podsmażamy i do gara, potem cebulkę w większe kostki - smażymy po kiełbasce i do gara. Potem kroimy ogórki kiszone w kwadraty i do gara. Mieszamy, gotujemy jeszcze wszystko niecałą godzinę w garnku, solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. MÓWIĘ WAM PRZEPYYYSZNE - podawać najlepiej z kaszą lub ryżem. wg moich obliczeń jedna porcja ma ok 250 kcal!! i to z kiełbasą!!


    KOLOROWE TRIO

    budyń bez cukru
    mleko 0,5%
    puszka brzoskwiń
    pół opak. mrożonych truskawek
    słodzik
    żelatyna

    Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń. Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na asz deser .
    Przepis zapozyczony z jdnej ze stron kuliarnych i zmodyfikowany przeze mnie


    KASZOTTO:
    na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek wrzucam 1 posiekaną cebulę i podsmażam. Potem dodaję 1 paprykę (kolor do wyboru, czerwona ma więcej kalorii ) i podsmażam aż do jej zmięknienia. Następnie wrzucam 1 pomidora, to wszystko razem duszę, przyprawiam pieprzem, solą, bazylią i tymiankiem (przyprawy jak lubisz). Na koniec wsypuję 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej (ok. 11 łyżek). To razem mieszam, duszę i ..... już. Moim zdaniem danie jest przepyszne . Taka ilość wystarczyła mi na dwa obiady. Podobno jedna porcja ma ok. 255 ckal. Do tej potrawki fajnie jest dodać jakieś surowe warzywo typu np. por, albo pieczarki


    OWSIANE NALESNIKI
    2 szklanki platków owsianych
    ok. 0,6l mleka 0,5%
    3 jajka
    5 dag orzechów
    po 2 łyżki uprażonych pestek slonecznika i dyni
    Płatki zalać ciepłym mlekiem żeby napeczniały / ok.1h/.Orzechy posiekać.Do płatków dodać jajka,wymieszać,połaczyć z pestkami i orzechami,smażyć cienkie naleśniki.
    Ja daję mniej mleka, za to do ciasta dodaję na konieć gazowaną wodę mineralną/są pulchniejsze/ i 3-4 łyżki oliwy / nie trzeba lać tłuszczu na patelnię/

    TORTILLE
    45 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
    łyżka soli
    4 łyzki oliwy/ew. rozpuszczonej Planty/
    280ml gorącej wody
    Mąkę wymieszaj z solą,posiekaj z tłuszczem,stopniowo dolewaj wodę,wyrób ciasto,podziel na 12 części,uformuj kulki,rozwalkuj na cienkie plackipodsypując maką,wytnij kola,smaż na gorącej SUCHEJ patelni po 10 sek.z każdej strony,trzymaj w cieple/usmażone przechowujemy w lodówce owiniete lnianą ściereczką/.

    NADZIENIA DO POWYŻSZYCH
    wszelkie sałatki np. z sałaty,ogórka,rzodkiewek,pomidorów ,kielków, papryki+sos jogurtowy
    z drobiowa wędliną,sałatą,pieczarkami i niesłodzonym ananasem+sos z 3 łyżek chudego twarożku,3 łyżek soku z ananasa,doprawiony solą,pieprzem,curry i cayenne
    duszone pieczarki z cebulą i tartym żółtym podtł. serem
    szpinak duszony z czosnkiem
    i wszystkie inne dania typu mięsko z warzywkami - rozsmarwujemy na naśleśniku lub tortilli
    rolujemy, kroimy na pół i lunch na wynos gotowy


    SORBET TRUSKAWKOWY
    0,7 kg truskawek / świeżych lub mrożonych
    szklanka soku z truskawek
    fruktoza do smaku
    Truskawki jeśli świeże wstawiam na tacy do zamrażalnika, jeżeli mrożone to miksuję z sokiem zamrożonym w woreczkach do lodu tak aby powstał truskawkowy śnieg, można dosłodzić do smaku, ale mi po roku bez białego cukru truskawki wydają się dostatecznie słodkie.
    Oczywiście można w ten sposób potraktować wszystkie owoce typu jagody,maliny,porzeczki czy kiwi.
    Inny sposób to zamrażanie przecieru z kilkakrotnym przemieszaniem zawartości w trakcie
    i jeszcze opcja super light - czyli zamrożone owoce zmiksowane z kostkami lodu



    GALARETKA OWOCOWA
    750g owoców jw.oprócz kiwi,bo się nie żeluje-))) ew. miks
    umyte i oczyszczone owoce gotujemy/ w mikrofali na max mocy 6 min/,pozostawiamy do ostygnięcia i odcedzamy / kompocik do picia lub zamrożenia na sorbet/.Owoce miksujemy i masę przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. w lodówce można przechowywać do 3 tygodni,zamrozone conajmniej 3 m-ce...
    kromeczka razowca z białym serkiem z warstwą galeretki i ozdoba z owocu - to prawie torcik nieprawdaż


    JABŁECZNIK
    Na spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    2/3 szklanki mąki owsianej
    łyżeczka soli
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki oliwy
    Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i dziabiemy widelcem
    Na masę:
    6 szklanek pokrojonych jabłek
    3/4 łyżeczki cynamonu
    1/4 szklanki wiórków kokosowych
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki wody
    ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
    Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.


    Nalesniki-Tortille z pieczarkami
    Skladniki na ciasto:
    Pol szklanki wody gazowanej
    Pol szklanki mleka 0%
    1 białko
    sól
    Mąka z pełnego przemiału PSZENNA (ilosc na oko, tak zeby bylo geste ale nie zabardzo)

    mleko, wode, make i sol zmiksowac. Dodac ubite bialko ze szczypta soli i mixowac ponownie.
    Na rozgrzanej patelni smażyc nalesniki. Z tej ilosci ciasta powinny wyjsc 3-4.

    Farsz:
    pieczarki i cebule poddusic na malej ilosci oliwy z oliwek i wodzie. Zwinąć w rulonik. Farsz nalezy doprawic wedle gustu.




    Pyszny mus z jabłuszek:

    Składniki:
    30 dag jabłek (papierówki,
    antonówki,
    renety),
    3 białka,
    zapach waniliowy lub cynamon.

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.


    Słodka zapiekanka:

    1 szklanka ryżu
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    łyżka masła
    fruktoza (do smaku)
    1 kg jabłek
    cynamon
    tłuszcz do formy

    Do dekoracji:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    cynamon

    Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody. Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje (cały czas mieszać). Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wysmarowanych foremek (lub blachy) wyłożyć ryż i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem. Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.


    Rolada z jabłkami

    - 5 jaj,
    - 1 szklanka fruktozy,
    - 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
    - łyżeczka cynamonu.

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego


    Ciasto drożdżowe:

    Pół kostki drożdży
    1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za bardzo ochoty )
    2 łyżki fruktozy
    1,5 szklanki mleka
    0,5 kg mąki razowej
    1 jajko
    szczypta soli
    1/3 szklanki oleju

    drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
    przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie
    resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.
    Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)
    Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC


    PLACKI (NALEŚNIKI) PSZENNO-OWSIANE
    Po jednej szklance: płatków owsianych (zwykłych lub "Górskich"), mąki pszennej razowej, pokrojonych na kawałki jabłek i wody, pół łyżeczki soli oraz dwie duże łyżki otrąb z owsa. Wszystkie składniki zmiksować razem. Na rozgrzanej patelni teflonowej formować cienkie placki i smażyć na bardzo małym ogniu. Farsz na naleśniki: pół szklanki rozdrobnionych lub zmielonych w młynku orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych zmieszanych utartym jabłkiem, truskawkami lub innymi owocami i niewielkim dodatkiem fruktozy. Spożywać na śniadanie lub obiad (jako drugie danie).


    Cukinie faszerowane
    nieduże cukinie
    jajka na twardo
    pieczarki
    koperek/ szczypiorek
    ser żółty

    cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki
    pokrojone drobno pieczarki poddusić na patelni. Do wystudzonych dodac drobno
    posiekane jajko i szczypiorek (koperek) wbić do masy jedno surowe jajko.
    Masą wypełnić cukinie, posypać startym serem żółtym light (trochę).

    Zapiekać w 150 stopniach do zrumienienia.

    SEROWA ZAPIEKANKA
    Przepis na proste danie, ale pychota jest czyli SEROWE SZALEŃSTWO
    Gotujemy makaron- z pełnego ziarna jakiś gruby najlepiej.
    Warzywka - najlepsze są warzywa na patelnie horteksu po włosku. Smażymy na
    patelni ale nie dodajemy przypraw które tam są.
    Oddzielnie smażymy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę lub inne mięsko. Niczym nie doprawiamy tylko lekko solimy.
    SOS- najważniejsze - dajemy do garnka około 2-3 łyżki masła, rozpuszczamy
    dolewamy 1 szklankę mleka, gotujemy aż będzie gorące, dorzucamy kostkę serka
    topionego, - jakiś zwykły bez dodatków, ewentualnie ziołowy, mieszamy i
    gotujemy na b.małym ogniu az się rozpusci, dosypujemy jeszcze tartego sera
    zółtego lub jakiś pleśniowy jak kto lubi. I tutaj dopiero dodajemy te
    przyprawki z warzyw na patelnię, wciskamy w to czosnek, z 3-4 ząbki. Gotujemy
    aż bedzie w konsystencji sosu- gęsty, trzeba ciągle mieszać bo się przypala.
    W jakimś pojemniku do zapiekania układamy makaron, warzywka, mięsko, zalewamy
    sosem - można jeszcze dla jeszcze odrobiny szaleństwa posypać startym serem.
    Zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podawac z białym półwytrawnym winem przy
    świecach.


    PIZZA Z PATELNI super smaczna II FAZA

    Składniki na 2 porcje:
    3-4 łyżki mąki PP
    2 jaja
    szklanka pokrojonej wędliny
    2 pieczarki
    pół szklanki startego żółtego sera
    duży pomidor
    po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia

    Jaja zagnieć (rozmieszać) z mąką. Jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję, dolej nieco wody. Teraz zagnieć ciasto razem z pokrojoną wędliną szczypiorkiem, solą i pieprzem.
    Na patelni rozgrzej olej, wylej przygotowane ciasto. Kiedy omlet podsmaży się z jednej strony, przewróć go i ułóż na wierzchu plasterki pomidora, posyp startym serem i ziołami. Przykryj i dosmaż. Kiedy ser się stopi, pizza jest gotowa.

  7. #177
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    POZDRAWIAM CIEPLUTKO WSZYSTKIE KULECZKI NA FORUM

    MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ PRZYDA

  8. #178
    Bjedrona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-07-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Moja kumpelka jest na SB, muszę jej pokazać

  9. #179
    ceteria jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2006
    Mieszka w
    Gliwice
    Posty
    71

    Domyślnie

    Hej Bjedrona
    Te informacje od jakiejś dziewczyny z dieta.pl są Tylko wyciągnięte spośród postów i uporządkowane

    Zapraszam serdecznie Twoją kożelanke

    BUZKKKKKKKKKAAAA

  10. #180
    Awatar Cytrynka30
    Cytrynka30 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    28-12-2006
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    402

    Domyślnie

    Dzięki Ceteria za wiadomości odnośnie SB poczytałam sobie i odświeżyłam pamięc, bo szczerze ci powiem ja ją już chyba z 5 raz będę stosować pierwszy raz po ciąży, lubie ją, teraz jak zaczełam odchudzanie to też od niej zaczełam a póżniej przeszłam na liczenie kalorii, U mnie jest wszystko dobrze na 1 fazie tylko jak przechodziłam na drugą to nie umiałam wprowadzac węglowodanów, tylko od razu zaczynałam normalnie jeść, moze teraz mi sie uda

    Ja zaraz ide na steperku poćwiczyć i brzuszki miełgo wieczoru

Strona 18 z 45 PierwszyPierwszy ... 8 16 17 18 19 20 28 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •