-
cytrynka wiem co masz na mysli
ja odchudzam sie dla siebie ale nie powiem ze nie ma tez w tym innego planu.mialam dosc nasmiewania sie przez nie ktore osoby jak ja to nie przytylam i chcialybym zeby kiedys na moj widok oczy im wyszly
-
Witam Kuleczki
Wiki mam nadzieję, że Twoja słowa sięsprawdzą, bo tak szczerze, to troszkę się zawiodłam na tym spadku wagi. Wiem, że bez ćwiczeń to i tak ładnie ale mimo wszystko jakoś tak liczyłam, że będzie więcej ... W każdym razie skorzystam z porady i poczekam na efekty
CYTRYNKA ostatnio tu gdzieś na dieta.pl znalazłam takie fajne forum jakiejś kuleczki dotyczące SB. Mam dla Ciebie prezencik za miłe posty Uporządkowałam kilka wiadomości i przepisów do I i II fazy Wkleję je tu w kilku postach
Może sama spróbuję ??? Zobaczymy jakie będziesz miała efekty WIKI może Tobie też się przyda
Pozdrawiam Was serdecznie
DIETA SB TROCHĘ WIADOMOŚCI
Produkty zalecane w fazie I:
- Chuda wołowina
- Drób bez skóry (bekon z kurczaka i indyka 2 plastry dziennie), pierś kurczaka i indyka
- Owoce morza: wszystkie rodzaje ryb i skorupiaków
- Wieprzowina: chudy bekon, szynka gotowana, polędwica
- Cielęcina
- Mielonka śniadaniowa tylko beztłuszczowa albo niskotłuszczowa
- Sery (beztłuszczowe lub niskotłuszczowe) cheddar, feta, mozzarella, parmezan, provolone, ricotta, serek wiejski 2% lub beztłuszczowy, string
- Orzechy: masło orzechowe 1 łyżeczka, połówki orzechów pekan 15 szt., o. arachidowe 20 małych, o. pistacjowe 30
- Jajka
- Tofu-odmiany miękkie, niskotłuszczowe
- Rośliny strączkowe i warzywa: bakłażan, brokuł, cebula, cukinia, fasola (czarna, "Jaś", ciecierzyca, szparagowa, różne odmiany strączkowej, czerwona kidney, soczewica, limejska, bób, soja, groch łuskany, groszek bezłykowy, grzyby, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta różne odmiany, karczochy, kiełki lucerny, ogórki, pietruszka, rukiew wodna, rzepa, rzodkiewka, sałata (wszystkie odmiany), seler, szparagi, szpinak, por
- Tłuszcze: olej z rzepaku typu canola ("Kujawski"), oliwa z oliwek "extra virgin"
- Przyprawy i dodatki: bulion, Smażyk Knorra, Rama, olejki zapachowe do ciast, pieprz ( czarny, cayenne, czerwony, biały), sos chrzanowy, wszystkie przyprawy bez dodatku cukru
- Słodkie przysmaki (należy ograniczyć do 75 kalorii dziennie) czekolada bez cukru, galaretki bez cukru, kakao do pieczenia, lody beztłuszczowe, z mrożonego soku, bez cukru, słodzik, twarde cukierki bez cukru
W fazie II do produktów fazy I można dołączyć:
- Owoce: brzoskwinie, czarne jagody, grejpfruty, gruszki, jabłka, kantalupa, kiwi, mango, morele, pomarańcze, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie
- Nabiał: jogurty owocowe light, naturalne, niskotłuszczowe, lub 0%, mleko sojowe light odtłuszczone lub 1%
- Skrobie (rzadko): kuskus, angielskie muffiny z otrębami bez cukru i rodzynek, bułki małe z pełnego ziarna, makarony z pełnego ziarna, pieczywo wielozbożowe z owsa i otrębów owsianych, ryżowe, z pełnej pszenicy, pita pieczona ze śruty mąki pszennej pełnego ziarna, płatki o wysokiej zawartości błonnika, płatki owsiane (nie błyskawiczne), płatki zbożowe, prażona kukurydza, ryż: brązowy i dziki, zielony groszek, ziemniaki małe, słodkie
- Warzywa i rośliny strączkowe: fasola "Czarne oczko", fasola pinto, jęczmień
- Inne: czekolada (rzadko) gorzka, pudding beztłuszczowy, wino czerwone
FAZA III
Jest to etap dopuszczający największą swobodę. Ile powinien trwać? Tak naprawdę, jeśli nie chcesz przytyć, a zależy ci na zdrowym odżywianiu, stosuj się do tych zaleceń już do końca życia! Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Jak wynika z dotychczasowych doświadczeń, okazuje się, że już na początku trzeciej fazy diety większość osób wcale nie czuje głodu, niedosytu ani nieposkromionego apetytu na coś tłustego, słodkiego i bardzo niezdrowego. Doskonale obywa się także bez drugiego śniadania i podwieczorku. Oczywiście zdarza się, i to wcale nierzadko, że ktoś, nawet po wielu latach stosowania podobnej diety przez dłuższy czas, drastycznie narusza jej zalecenia i zaczyna tyć. Co wtedy robić? To proste. Wystarczy wrócić na tydzień, dwa do jadłospisu z etapu pierwszego, a po odzyskaniu dawnej wagi - znów łagodnie przejść do etapu trzeciego.
A oto dwie praktyczne wskazówki:
- Staraj się możliwie precyzyjnie dopasować codzienny jadłospis do swoich indywidualnych potrzeb i upodobań, a także do reakcji organizmu. Każdy, kto ma problemy z sylwetką, musi sam ułożyć optymalne dla siebie menu!
- Dodawaj do jadłospisu różne produkty i uważnie obserwuj, które znich zwiększają twój apetyt (i wagę!). Jeżeli zauważysz, że np. po bananach, ziemniakach lub makaronie masz ochotę na kolejną porcję i zaczynasz tyć, zrezygnuj z nich lub jedz tylko od święta. Na co dzień zastąp je innymi produktami węglowodanowymi.
Rady na co dzień:
- Codziennie pij co najmniej osiem szklanek wody lub napojów (może być bezkofeinowa kawa) bez cukru.
- Ogranicz napoje zawierające kofeinę do 1 filiżanki dziennie.
- Zażywaj preparaty mineralne i multiwitaminowe.
- Regularnie sięgaj po produkty zawierające wapń (mężczyźni w każdym wieku i kobiety młodsze - po 500 mg, kobiety powyżej 50. roku życia1000 mg).
Indeks glikemiczny (IG) pomaga ułożyć dietę
Produkty poniżej 60 IG - wskazane
bakłażan 10 sok jabłkowy 41
banan 59 seler 10
baton Snickers 57 śliwki 22
brokuły 10 wiśnie 22
brukselka 18 ziemniaki młode 57
brzoskwinie 50 kapusta 15
kasza perłowa 36 makaron razowy 55
mleko 3 proc. 27 mleko czekol. 34
mleko sojowe 43 mleko chude 46
morele suszone 43 morele świeże 5
M&M orzechowe 46 ogórek 20
orzeszki ziemne 15 papryka 10
płatki owsiane 40 pomarańcza 35
pomidor 10 pumpernikiel 40
ryż dziki 50 ryż brązowy 50
sałata 10 soja gotowana 23
sok grejfrutowy 40 chleb z otrębami 50
cukinia 10 cykoria 10
czereśnie 22 czekolada biała 44
czekolada gorz. 22 fasolka szp. 30
fasola Jaś 30 grejfrut 25
groch 32 groszek zielony 40
gruszka 35 grzyby 10
jabłko 30 jogurt 0 proc. 30
jogurt owocowy 47 kalafior 10[/b]
-
DIETA SB - PRZYKŁAD FAZA I
Jadłospis fazy I (14 dni)
1.
Śniadanie
2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem
Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut.
Przekąska
Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light
Obiad
Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka
Kolacja
Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut.
Deser
Krem waniliowy :1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.
2.
Śniadanie
2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem
Przekąska
1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendrą (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku.
Obiad
Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny.
Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light
Kolacja
Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut.
Deser
Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony.
3. Śniadanie
Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką.
Przekąska
Plaster żółtego sera light
Obiad
Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań).
Przekąska
Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty
Kolacja
Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze, Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Deser
Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku . Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady.
4.
Śniadanie
Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem
Obiad
Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami.
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką.
Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą.
Deser
Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku.
5.
Śniadanie
Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Przekąska
Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora.
Obiad
Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli.
Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem.
Przekąska
Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek
Kolacja
Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim.
Deser
Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao.
6. Śniadanie
Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad
Sałatka z kapusty: ćwierć główki kapusty drobno poszatkuj, dodaj do niej pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pokrojone tak samo 2 plastry wędliny drobiowej i kilka łyżek osączonej czerwonej fasoli z puszki. Przypraw sosem z 2 łyżek musztardy, łyżki oliwy oraz łyżeczki soku z cytryny.
Przekąska
1/2 szklanki niskotłuszczowego serka wiejskiego z drobno pokrojonymi ogórkiem i pomidorem
Kolacja
Pstrąg z rusztu z warzywami: filet z pstrąga (ok. 150 g) natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku lub na ruszcie. Podawaj z warzywami przygotowanymi w następujący sposób: małą cukinię, kabaczek i paprykę pokrój w kawałki. Przypraw do smaku wybranymi ziołami i skrop oliwą. Piecz w piekarniku, w temperaturze 220°C.
Deser
Mus waniliowy: w misce umieszczonej w gorącej wodzie rozpuść łyżkę żelatyny (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Dodaj kroplę esencji waniliowej i jajko ubite z odrobiną słodziku na kogel-mogel. Podgrzewaj, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podawaj lekko schłodzony.
7. Śniadanie
Omlet z wędzonym łososiem, Sok wielowarzywny, kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach) Omlet: na patelni, na łyżeczce oliwy, uduś pokrojony w plastry pomidor. Dodaj 2 pokrojone w paski plastry łososia (ok. 200 g) i zalej roztrzepanymi jajkami (wystarczą 2). Przypraw solą, pieprzem i estragonem.
Przekąska
Twarożek z rzodkiewkami
Obiad
Sałatka z kurczaka: połówkę ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z kiełkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na sałacie skropionej oliwą z oliwek i octem winnym.
Przekąska
2 plasterki niskotłuszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwą z oliwek, posypane czarnym pieprzem
Kolacja
Pieczona cielęcina, Sałatka: z sałaty, ogórka i zielonej papryki z oliwą z oliwek, octem, przyprawami, Cielęcina: udziec cielęcy pokrój w plastry (ok. 200 g każdy). Natrzyj solą, pieprzem i oliwą, zrumień na małym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną w ósemki, seler naciowy (ewentualnie 1/2 średniego, korzennego), kilka suszonych grzybów i zalej szklanką bulionu warzywnego. Przypraw oregano, tymiankiem, zagotuj. Przełóż do brytfanki i piecz do miękkości. Doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno.
Deser:
Krem rumowy: dwa żółtka utrzyj ze słodzikiem (ok. 1/4 łyżeczki). Dodaj kropelkę aromatu rumowego.
8.
Śniadanie Omlet z brokułami, Napoje jak w 2. dniu diety, Omlet: na łyżeczce oliwy uduś talarki cebuli. Roztrzep 2 jajka z pieprzem, solą i szczyptą sody oczyszczonej. Wymieszaj ze szklanką brokułów i cebulą. Masę wlej na patelnię. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go startym serem żółtym light.
Przekąska
"Roladka" z cielęciny: plaster zimnej cielęciny (ugotowanej lub usmażonej) posmaruj musztardą i przełóż sałatą. Włóż do środka ćwiartkę ogórka konserwowego. Zwiń mięso w rulonik.
Obiad
Sałatka fasolowa: uduś na łyżce oliwy kilka opłukanych i pokrojonych w plasterki pieczarek. Zalej je łyżką octu jabłkowego (lub innego) i odstaw na 30 minut do "przegryzienia". Następnie dodaj 1/2 szklanki białej fasoli i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zjedz na liściach sałaty z kawałkiem sera camembert light.
Przekąska
Gałązka selera naciowego i plaster serka topionego light
Kolacja
Rozbita i przyprawiona solą i pieprzem polędwica, smażona na łyżce oliwy z pokrojoną w plastry cebulą, posypana rozmarynem (najlepiej świeżym), Gotowany kalafior, Mieszanka sałat, np. rzymska, lodowa, roszponka, polana oliwą i octem, posypana czarnym pieprzem i solą
Deser
Beziki z bitą śmietaną: 3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.
9. Śniadanie
Jajecznica z wędliną drobiową, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Obiad
Sałatka grecka: wymieszaj 8 liści sałaty porwanej na kawałki, plastry ogórka, kawałki pomidora, 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1/2 szklanki odtłuszczonej fety, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę oregano i szczyptę soli.
Przekąska
Garść orzeszków ziemnych
Kolacja
Polędwica z soczewicą: pokrojoną cebulę usmaż na łyżce oliwy. Dodaj 1/2 szklanki soczewicy, kawałek polędwicy (200 g), pokrojony w kostkę, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś ok. 20 minut. Połącz z ugotowaną fasolkę szparagową, dopraw do smaku.
Deser
Krem cytrynowy (przepis z 2. dnia)
10.Śniadanie
Omlet z 2 jajek z szynką i cukinią, Napoje jak w 2. dniu diety
Przekąska
Mozzarella z ogórkiem i świeżą bazylią
Obiad
Sałatka nicejska: zmieszaj szklankę ugotowanej fasolki szparagowej z pokrojonymi: pomidorem, papryką, ogórkiem, 2 jajkami na twardo, puszką anchois, kilkoma czarnymi oliwkami, puszką tuńczyka w sosie własnym, kilkoma orzechami włoskimi. Polej sosem przygotowanym z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, czosnku i przypraw.
Przekąska
Serek wiejski light z koperkiem
Kolacja
Sznycle wołowe, Brokuły gotowane na parze, Sznycle: obsmaż plastry szynki wołowej na łyżce oliwy z oliwek. Podlej bulionem warzywnym i uduś do miękkości.
Deser
Krem migdałowy: miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi.
11.
Śniadanie
Omlet serowy, Napoje jak w 2.dniu diety, Omlet: 2 jajka ubij ze szczyptą soli, pieprzu i świeżym lubczykiem. Wylej na patelnię i dodaj łyżkę pokruszonej fety light.
Przekąska
Roladki z wędliny, sera i sałaty
Obiad
Pieczone dzwonko łososia, Gotowany kalafior, Sałatka, np. z mieszanych warzyw liściastych, ogórka, zielonej papryki i pomidorów, polana sosem winegret
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Pierś z indyka w imbirze, Gotowane brokuły i fasolka szparagowa, Indyk: mięso natrzyj marynatą sporządzoną z łyżki soku z cytryny, ząbka czosnku, łyżeczki imbiru i pieprzu. Odstaw na 10 minut i usmaż do miękkości na oliwie z oliwek (ok. 8 minut).
Deser
Bezy z bitą śmietaną light (przepis z 8. dnia)
12.
Śniadanie
Omlet z brokułami i szynką, Napoje z 1. dnia diety, Omlet: na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż drobno pokrojony plaster szynki. Roztrzep 2 jajka z solą i pieprzem. Dodaj szklankę różyczek brokułów. Masę wlej na patelnię i usmaż omlet.
Przekąska
Twarożek wiejski light z pomidorem i oregano
Obiad
Sałatka z tuńczyka z warzywami: osącz rybę z zalewy. Rozdrobnij widelcem i wymieszaj z: pokrojonym ogórkiem kwaszonym, cebulą, łyżeczką oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Ryba z estragonem, Szpinak z jajkiem i czosnkiem, Ryba: filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, pieprzem i estragonem. Zawiń w folię aluminiową. Upiecz rybę na grillu lub w piekarniku. Szpinak: na patelni teflonowej odparuj szklankę mrożonego szpinaku, dodaj jajko i pokrojony czosnek. Wszystko wymieszaj.
Deser
Krem kawowy (przepis z 3. dnia)
13.
Śniadanie
Jajka smażone na chudym bekonie, Napoje jak w 2. dniu diety, Przekąska, Seler naciowy, cząstką serka kiri light
Obiad
Szaszłyki z polędwicy: kawałki mięsa, cebuli, pomidora i papryki nadziej na szpad-ki, przypraw. Piecz w piekarniku (temp. ok. 200°C) 15 minut. Zjedz z sałatką warzywną dozwoloną w I fazie diety.
Przekąska
Twarożek wiejski light z cząstką awokado
Kolacja
Potrawka z wołowiny i fasolki szparagowej, Sałata z oliwą, solą i pieprzem Potrawka: podsmaż na oliwie pokrojoną szynkę wołową i cebulę. Dodaj szklankę bulionu warzywnego i duś do miękkości. Dołóż ugotowaną fasolkę. Podgrzewaj kilka minut.
Deser
Krem waniliowy (przepis z 1. dnia)
14. Śniadanie
Jajecznica z grzybami i cebulką, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Plaster wędliny drobiowej posmarowany majonezem i posypany kiełkami
Obiad
Indyk z kapustą włoską: pierś indyka natrzyj oregano, czosnkiem, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i upiecz w folii aluminiowej. Na oliwie podsmaż lekko 2 orzechy włoskie, pęczek posiekanej dymki i 1/4 łyżeczki curry. Dodaj poszatkowaną kapustę włoską, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Kolorowe danie rybne: na łyżce oliwy podsmaż po strąku papryki czerwonej i zielonej, pokrojonych w kostkę, oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Warzywa oprósz łyżeczką słodkiej papryki, dodaj kilka łyżek czerwonej fasoli, dopraw solą i pieprzem. Następnie dołóż pokrojoną na kawałki gotowaną rybę (np. mintaja) i wymieszaj. Jeśli nie lubisz ryby gotowanej, zastąp ją wędzoną lub z rusztu.
Deser
Pucharek bitej śmietany light
-
DIETA SB - PRZYKŁAD FAZA II
"MĄDRĄ DIETĄ Jadłospis dla serca,skóry i figury Chodzi o kwasy Omega-3 i Omega-6 Bardzo pasuje na II fazę SB, więc pozwalam sobie go tutaj zamieścić, tym bardziej,że mozna po prostu wykorzystać tylko wybrane pozycje z menu
DZIEŃ 1
śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego,50g wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny,2 listki cykorii,1/2 pomidora,kakao z chudym mlekiem
II sniadanie: koktail mleczno-owocowy/kubeczek jogurtu nat.,1/2 banana,1/2szkl. truskawek lub malin - mogą być mrożone,łyżeczka siemienia lnianego,kawa
Obiad: talerz zupy pomidorowej, pierś kurczaka z rusztu,2 pieczone ziemniaki,miseczka surówki/kapusta pekińska,pomidor,ogórek zielony,po łyżce posiekanej natki pietruszki i siemienia lnianego,łyżka oliwy/,sok jabłkowy
kolacja: 2 szaszłyki warzywne pieczone na ruszcie /5 pomidorków koktajlowych,4 pieczarki,1/2 papryki,1/2 kabaczka,1/2 czerwonej cebuli,łyżka oliwy,sól,pieprz,bazylia/,kromka chleba pełnoziarnistego z siemieniem lnianym,pikantny sok pomidorowy
DZIEŃ 2
śniadanie: 2 łyżki musli z orzechami,kubeczek jogurtu nat.,1 kromka pumpernikla,2 plasterki wędliny drobiowej,1/2 pomidora,herbata
II śniadanie: miseczka sałatki greckiej /2 pomidory,50g sera feta,10 oliwek,4 liście sałaty lodowej,1/2 czerwonej papryki,sól,pieprz,drobno posiekany ząbek czosku,łyżka oliwy
obiad:talerz zupy krem z brokułów z grzankami,pstrąg pieczony w folii z warzywami / marchewka,pietruszka,seler/,miseczka surówki z kwaszonej kapusty z cebulką i łyżką ziaren słonecznika doprawiona pieprzem i oliwą,sok pomarańczowy
kolacja: 50g chudej cielęciny z rusztu,2 kromki chleba chrupkiego,1/2 łyżeczki margaryny,miseczka warzyw gotowanych na parze/2 łyżki kalafiora,brokułów,fasoli szparagowej,marchewki i selera,łyżka oleju lnianego/,herbata miętowa
DZIEŃ 3
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,pasta jajeczna / z 2ch jajek i łyżki szczypiorku/,pomidor,1/2 papryki,2 liście sałaty,kakao z mlekiem
II śniadanie: miseczka sałatki owocowej z orzechami włoskimi i brazyliskimi /po 50g melona miodowego,grapefruta,jabłka,banana,pomarańczy,ki wi/ doprawiona sokiem z cytryny i miodem,sok pomarańczowy
Obiad: talerz czerwonego barszczu,2 krokiety z kapustą i grzybami,miseczka surówki z kapusty białej, marchewki,cebuli i jabłka doprawionej sokiem z cytryny,solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i łyżką oleju lnianego,sok pomidorowy
Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,miseczka sałatki holenderskiej /25g sera edamskiego,1 gruszka,kwaśne jabłko,garść orzechów włoskich,10 winogron/ doprawionej sokiem z cytryny,białym wytrawnym winem i łyzką oleju lnianego,herbatka owocowa
DZIEŃ 4
Śniadanie: płatki owsiane na chudym mleku,2 kromki tostów pełnoziarnistych,łyżeczka dżemu niskosłodzonego,jabłko,kawa z mlekiem
II śniadanie: 2 kromki pumpernikla,1/2 łyżeczki margaryny,łyżka pasty twarogowo-rybnej z natką pietruszki doprawionej ziołami prowansalskimi,2 liście sałaty lodowej,pomidor,1/2 papryki,sok grejpfrutowy
Obiad: Talerz zupy ogórkowej na wywarze warzywnym,2 łyżki kaszy gryczanej,2 łyżki gulaszu z cielęciny,miseczka surówki z czerwonej kapusty z łyżką siemienia lnianego dopraionej sokiem z cytryny i sosem jogurtowym,sok wielowarzywny
Kolacja: 2 grzanki z krewetkami /2 kromki pełnoziarnistego tostowego,kilka krewetek,łyżka oliwy,4, pieczarki,białko jaja/salaterka surówki z kiełków pszenicy z pomidorem ,papryką doprawiona olejem lnianym,sok pomidorowy
DZIEŃ 5
Śniadanie: kubeczek serka homogenizowanego z owocami,łyzka siemienia lnianego,2 ciasteczka owsiane,garść orzechów włoskich,sok pomarańczowy
II śniadanie: 2 kromki chleba żytniego,1/2 łyżeczki margaryny,porcja kurczaka w galarecie z kukurydzą i groszkiem,plasterek cytryny, miseczka sałatki z pomidorów,kwaszonych ogórek doprawiona olejem lnianym,herbata
obiad: talerz jarzynowej,2 ziemniaki gotowane na parze,pstrąg faszerowany szpinakiem,pieczony w folii,miseczka surówki z selera naciowego z jabłkiem i kwaszonym ogórkiem doprawionym sosem jogurtowym,sok pomidorowy
Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego,ogórek wężowy faszerowany białym serem
/ogórek,łyżka białego sera,2 koncentratu pomidorowego,ząbek czosnek,1/2 łyżki siemienia lnianego,2 łyżki posiekanego sczypiorku/,herbata
DZIEŃ 6
Śniadanie: otręby pszenne lub zarodki pszenne z mlekiem i miodem ,grahamka,plaster pasztetu drobiowego,2,liście sałaty,pomidor, herbata
II śniadanie: 2 kromki chleba razowego z siemieniem lnianym,1/2 łyżeczki margaryny,2 plasterki sera zółtego,miseczka sałatki z cykorii,pomidorów i kiełków pszenicy z łyżeczką oliwy,sok pomidorowy
Obiad: talerz zupy cebulowej,porcja lazagne ze szpinakiem i siemieniem lnianym,miseczka surówki z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny,miseczka surówki z pomidora i kwaszonego ogórka z oliwą,sok wielowarzywny
Kolacja: miseczka sałatki z brokułów i łososia /rózyczka brokułów got.na parze,plaster wędzonego łosossia,2 białka jaja,1 łyzka kukurydzy z puszki,1 łyżka zielonego groszku,łyżka posiekanej natki,łyżka siemienia/doprawiona oliwą,herbatka mietowa
DZIEŃ 7
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego,1/2 łyżeczki margaryny,kubeczek jogurtu owocowego,garśc orzechów włoskich,1/2 grejfruta,kawa z mlekiem
II śniadanie: 2 kromki chleba baltonowskiego,1/2 łyżeczki margaryny,2 łyżki sałatki rybnej / 50g wędzonej makreli,1/2 cebuli,kwaszony ogórek/doprawionej musztardą i oregano,pomidor,1/2 papryki,herbata owocowa
Obiad: talerz kapusniaku,2 łyżki puree z selera,50g polędwicy wołowej w sosie własnym,miseczka buraczków,miseczka surówki z kapusty pekińskiej,papryki i kiełków pszenicy doprawiona sosem vinegret,sok pomidorowy
Kolacja: 2 łyżki zapiekanki z makaronem i warzywami / szklanka makaronu,1 marchewka,1 pietruszka,1/2 pora,1/2 cebuli,4 pieczarki,2 ząbki czosnku,łyżka siemienia lnianego,łyżka posiekanej natki,sól,pieprz/,sok pomidorowy"
-
RÓŻNE PRZEPISY NA FAZĘ I
BIGOS
1 kg kapusty kiszonej,
ok. 0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda wieprzowina),
30 dag wędliny (szynki) z drobiu,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek,
przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.
- W dużym garnku gotujemy kapustę kiszoną-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
- Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedną z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
- Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę- na oliwie ( małą ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwilę smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojoną w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
- Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
- Następnie wrzucamy do kapusty- usmażone dodatki + ugotowane mięso.
Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, wegeta)
SYCĄCA SAŁATKA Z TUŃCZYKA
1 średnia cebula
2 duże ogórki kiszone
1 jajko ugotowane na twardo
jogurt naturalny
zioła
Do miski wrzuć rozdrobnionego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone
ogórki, jajko, polej sosem z jogurtu( jogurt, zioła, pieprz, wyciśnięty ząbek)
OMLET Z POMIDOREM
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
sie zetną, danie jest gotowe.
ZUPA PIECZARKOWA
Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warszywka które lubimy do zupy, przyprawy
oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmarzamy pieczarki,
później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej poprostu
pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
SMACZNEGO!!!!!!!!
PROSTA SURÓWKA OGÓRKOWA
10 - 20 dag kiszonego ogórka
3 - 5 dag cebuli
1 łyżeczka oleju / oliwy
Surówka jest szybka w robieniu i skuteczna w powstrzymaniu głodu ,i jem ją nawet 2 razy dziennie . Specjalnie do tej surówki mam cały czas pod ręką naszykowane składniki . Super mało kaloryczna !
Surówka zyska gdy się doda zieloną pietruszkę .
SAŁATKA ŚNIADANIOWA
sałata lub kapusta pekińska
ogórek zielony
rzodkiewka
szczypiorek
sera feta light
oliwa
przyprawy (zioła suszone)
To wszysko kroimy i mieszamy w miseczce. Do tej naszej bazy sałatkowej dodajemy jeden dodatkowo składnik (lub kilka w zalezności od gustu):
paryka
fasola (gotowana lub z puszki)
ugotowana pierś z kurczaka
Wymieszać i zajadać. Sałatka ta jest bardzo syta, jadłam ją często na dwie tury i oczywiście pyszna.
RYBA Z CZOSNKIEM I CEBULĄ (4 porcje)
75 dag ryby/dorsz,mintaj/
2 łyżki oliwy z oliwek
3 dymki ze szczypiorem
5 ząbków czosnku
1/2 cytryny
sól. biały pieprz
1. Rybę podziel na nieduże kawałki.Dymke oczyść,opłucz,pokrój.Czosnek posiekaj.
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw
do smaku.
3. Włóż rybę,przykryj i dus 10 min.podawaj z plasterkami cytryny.
Kurczak na ostro1 porcja
piers z kurczaka
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1/3 papryczki chilli/może być suszona/
pomidor
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek
łyzka oliwy
sól,pieprz
1. Piers podziel na duże kawałki,oprósz sola i pieprzem,zrumień na oliwie.
2. Cebulę pokrój w ćwiartki,paprykę w duże prostokaty,pomidor w ósemkę,czosnek w
i oliwki w plasterki.
3. warzywa dodaj do miesa,dopraw i duś pod przykryciem ok.20 min.
RYBA DUSZONA W POMIDORACH(1 porcja)
200g ryby morskiej
duzy pomidor
40g pasty pomidorowej
sok z cytryny
sól,pieprz,natka pietruszki
oliwa do posmarowania naczynia
Rybę oczyscić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą.naczynie posmarować oliwą.Rybę obłożytć plsterkami obranego ze skórki pomidora,dusić ok.20 min.lub mikrofalować 3min. na max mocy.przed podaniem posypać natką.
KLASYCZNE LECZO (co najmniej 6 porcji)
1kg malinowych pomidorów
1kg zielonej papryki
1 kg cebuli
0,4 kg drobiowych parówek
słodka i ostra papryka,chilli,sól
oliwa z oliwek
Zaczynamy od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku.
w wersji bez wedliny nadaje się do pasteryzowania w słoikach
GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ (4 porcje)
40 dag polędwicy pokr.w kostke o boku 2 cm
duża cebula pokrojona w kostke
mały pomidor lub łyżeczka koncentratu
mała żółta lub zielona papryka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki słodkiej i szczypta ostrej papryki
1/2 kg fasolki szparagowej w sezonie zółtej lub mrożonej - opcja
Na oliwie przesmażamy mięsko dodajemy jarzynki, doprawiamy i dusimy do miękkości.
JEŻELI KOMUS BARDZO BRAKUJE ZIEMNIAKÓW to oprócz laskowego kalafiora może przygotować
PIERŚ W PIECZARKOWYM SOSIE (4 porcje)
60 dag piersi
20dag pieczarek
serek topiony light
przyprawy,cebula,oliwa
Na oliwie przesmazamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte pieczarki,przykrywamy i dusimy.Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie rozpuści.
WIEPRZOWINA Z JAJKIEM4 porcje
40 dag chudej wieprzowiny
8 grzybów mun
4 jajka
3 cebule dymki
1 łyżeczka imbiru
1 łyzka białego wytrawnego wina
oliwa
sos sojowy
Jajka ugotować, obrać,moczyć 10 min w sosie sojowym,zrumienić na oliwie,przekroić na połówki. Mięso pokroić,podsmażyć,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jajkami.Namoczone wczesniej grzyby pokroić w paseczki i dodac do mięsa,posypać cebulka.Wino wymieszać z imbirem,polać całość.GOTOWAĆ NA PARZE 35 min.
Pycha!!!
BEFSZTYKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI4 porcje
50 dag chudej wołowiny
jajako
3 cebule
40 dag małych pieczarek
4 łyżki oliwy
łyżka ostrej musztardy
sól,pieprz
Mięso posiekać,dodac jajko,2-3 łyżki wody mineralnej z gazem,przyprawic musztarda,sola i pieprzem.Cebulę pokroić w krążki, pieczarki oczyścić - 8 odłożyć,resztę pokroić w ćwiartki.Łyzkę oliwy rozgrzać,przesmażyć krązki cebuli - nie rumienić,zdjąć, trzymac w cieple.Włożyć pokrojone pieczarki,popieprzyć i przesmażyć. Z masy mięsnej uformować 8 befsztyków, w każdy wcisnąć po pieczarce.resztę oliwy rozgrzać i obsmażyć befsztyki na ostrym ogniu. Obłożyc cebula i pieczarkami,dosmażyć 5-7 min na małym ogniu.
PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ
15 dag cukinii
20 dag pomidorów
1 ząbek czosnku
25 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki tymianku,sol,kolorowy pieprz
10 dag fety light
pokrojone w kostke składniki poddusic na oliwie ok.10 min.Doprawić,posypac pokruszonym serem.
PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
pierś z kurczaka
sałata
przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa
Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
pierś z kurczaka
paczka mrożonych brokułów
paczka płatków migdałowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.
FASOLKA SZPARAGOWA
0,5 kg fasolki szparagowej
czosnek
cebula dymka
05 szklanki jogurtu naturalnego
przyprawy, oliwa z oliwek
Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
pierś z kurczaka
pierczarki
papryka
cebulka
przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek
Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.
GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
filet z piersi indyczej
zielona papryka
pieczarki
cebula
czosnek
przyprawy, oliwa
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.
PYSZNA KOLACJA
2 jajka na twardo
0,5 surowej papryki
2-3 łyżki groszku konserwowego
1 pomidor
1 ogórek kiszony
sól, pieprz
150 g jogurtu naturalnego
Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ
SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
serek wiejski
2 pomidory
1 średni ogórek świeży
kilka rzodkiewek
szczypiorek
koperek
Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem
OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ
40 dag wołowiny
3 łyżki oliwy
1l bulionu
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów
czerwona i zielona papryka
duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki chilli,sól,mielony kminek
20m dag odł.startego żółtego sera
Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na połowie oliwy.Wlewamy bulion i dusimy ok.1h.Oczyszczona parykę kroimy w kostkę, siekamy cebulę i wraz z osączoną fasolą przesmażamy na pozostałej oliwie.Doprawiamy chilli,kminkiem i solą.Dodajemy pokrojone pomidory z sokiem.Gotujemy aż mięso będzie miękkie.Posypujemy serem.
ZUPA POROWO-SEROWA
2 pory
20 dag sera pleśniowego light
3 szklanki bulionu
szklanka chudego mleka
2 łyżki oliwy
tymianek,sól,pieprz
Oczyszczone,białe części pora kroimy w półplasterki.Smażymy 2-3 min. na oliwie,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15 min.Dodajemy rozgnieciony,wymieszany z mlekiek ser.Zagotowujemy.Doprawiamy solą,pieprzem i tymainkiem.
CHŁODNIK PAPRYKOWY
4 straki czerwonej papryki
2 pomidory
cebula
2 łyzki oliwy
0,5l bulionu warzywnego
sól,pieprz
Miąższ papryki kroimy w kostkę,siekamy cebulę i smażymy na złoto na oliwie,2 łyzki papryki odkładamy do dekoracji,resztę dodajemy do cebuli wraz z pokrojonymi, obranymi pomidorami,przesmażamy i zalewamy bulionem - gotujemy ok.15min.Po ostudzeniu miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Schłodzona w lodówce zupę podajemy w mmiseczkach posypaną odłożoną papryką.
hISZPAŃSKA ZUPA Z PULPETAMI
40 dag mielonej wołowiny
średnia cebula
jajko
łyżeczka sosu tobasco
2 łyzki oliwy
duża zielona papryka
2 ząbki czosnku
1l bulionu wołowego
1 kg pomidorów
świeża bazylia,sól,pieprz
Wołowinę wyrabiamy z jajkiem,doprawiamy sola i pieprzem,formujemy małe pulpety.Papryke kroimy w paski/łyzkę odkładamy do dekoracji/,czosnek i cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie.Razem z pokrojonymi pomidorami dodajemy do bulionu,dusimy 20 min.Dodajemy pulpety i doprawiamy solą,pieprzem i tobasco,dusimy kolejne 20 min na małym ogniu.Dekorujemy papryka i świeżą bazylia.
PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
15 dag młodych liści szpinaku
15 dag pieczarek
2 pomidory
pęczek szczypiorku
sok z cytryny
2 łyzki octu winnego
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
Listki szpinaku opłukac i odsączyć.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.Pomidory pokroić w ćwiartki.szczypiorek posiekać.Ocet wymieszać z oliwą,dodać sól,pieprz i zmiażdżony czosnek.Energicznie ubijać tzrepaczką - surówke polać tuż przed podaniem.
MIZERIA Z SELEREM
spory seler
ogórek zielony
pojemnik jogurtu nat.
szczypta pieprzu cayenne
biały mielony pieprz
sok z cytryny
ząbek czosnku
zielona sałata do ozdoby
Seker oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać surówke - podac na liściach sałaty.
Pierś duszona z kapustą pekińską
Pierś pokroić na małe kawałki,posypać curry( ja przesadzilam i bylo potem ostre).Na patelni rozgrzać troszkę oliwy,wrzucić pokrojoną 1 średnią cebulę,kawałek pory(ja dałam białą część), i mięso i zrumienić..Wlać do tego bulion z kurczaka-rozpuściłam w gotowanej ,gorącej wodzie kostkę rosołową..Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską w ilości takiej jak chcemy.Dusić aż do wyparowania bulionu.
KALAFIOR ZAPIEKANY - I faza (no jedynie kukurydza nie pasuje)
kalafior
pieczarki
szynka
kukurydza
ser żółty
kostka rosołowa
keczup, przecier pomidorowy
przyprawy, słonecznki
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
Pieczarki podsmażamy na masełku lub innym tłuszczyku (ja dodałam troszkę cebulki jeszcze).
Kroimy w paseczki szynkę oraz ser żółty.
Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy szynką, kukurydzą, serem żółtym oraz pieczarkami. Doprawiamy wg uznania przyprawami (vegeta, słodka papryka, majeranek, bazylia oraz pieprz) - ja zrobiłam warstwowo - kalafior, szynka, pieczarki cebulka, ser, kalafior...
W szkalnce wody rozpuszczamy kostkę rosołową oraz 3 łyżki przecieru pomidorowego. Takim sosikiem polewamy kalafiora.
Całość polewam keczupem oraz posypuję słonecznikiem.
Zapiekać ok 15 minut w temp. ok 200 stopni.
Sish kebab z sosem Tzatziki (4-5 porcji)
Kebab:
50 dkg chudego mięsa wołowego i baraniego zmielić dwukrotnie
1 jajko
1-2 cebule
4-5 łyżek oliwy do smażenia ( można też na grillu wtedy tylko posmarowć lekko oliwą )
1 łyżeczka przyprawy Kebab/Gyros,sól,pieprz
Sos Tzatziki:
1 filiżanka jogurtu 0-1%
1 filizanka serka homogenizowanego 0-1%
1 ogórek koserwowy lub małosolny
1 czerwona papryka
2 roztarte ząbki czosnku
łyżka drobno posiekanego szczypiorku
sól pieprz do smaku.
Sos najlepiej przygotować tak z dwie godziny wcześniej i odstawić do lodówki żeby się przegryzł. Jogurt wymieszać z serkiem dodać czosnek oraz drobniutko pokrojoną paprykę i ogórka oraz szczypiorek posolic i dopieprzyć w/g uznania.
Kebab ;
Cebule obrac i drobniutko posiekać . Do mięsa dodać posiekaną cebulę
jajko sól pieprz przyprawę Gyros i wyrobic na gładką masę. Z tak przygotowanej masy przygotowujemy podłużne wałki o długości 5-6 cm i samżymy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Na grilla najlepiej wałeczki owinąc dookoła patyczka takiego do szaszłyka lub specjalnej metalewej szpadki (takiej do zrazów) i posmarować lekko oliwą po wierzchu.
polecam podać do tego zblanszowane ( chrupiące warzywa ) np różyczki kalafiora , brokuła , fasolkę szparagową , selera naciowego, i kawałki świeżego ogórka, ćwiartki pomidora itp z sosem smakują wysmienicie oczywiście sos jest do kebaba ale do warzywek też sie nada.
Wartośc energetyczna Kebab z sosem 100 gr - 153 kcal
-
RÓŻNE PRZEPISY NA FAZĘ II
BIGOS Z PIECZAREK
1/2 kg marchewek
4 ogórki kiszone
50-60 deczko pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbaski (ale można ją zamienić na pewno jakoś bardziej dietetycznie..)
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przecier pomidorowy
Obieramy marchew i trzemy na tarce i dusimy na patelni przez 20 minut (łyzka oleju + woda), jak się poddusi (zmięknie) wrzucamy do garnka. Obieramy pieczarki i kroimy w kostki i też łyżka oleju, woda i dusimy, jak się podduszą to wybieramy z patelki tylko pieczarki (by tłuszcz i woda zostały) i do marchwi rzucamy. Kroimy kiełbaski i na tym co zostało na patelce podsmażamy i do gara, potem cebulkę w większe kostki - smażymy po kiełbasce i do gara. Potem kroimy ogórki kiszone w kwadraty i do gara. Mieszamy, gotujemy jeszcze wszystko niecałą godzinę w garnku, solimy, pieprzymy i dodajemy przecier pomidorowy. MÓWIĘ WAM PRZEPYYYSZNE - podawać najlepiej z kaszą lub ryżem. wg moich obliczeń jedna porcja ma ok 250 kcal!! i to z kiełbasą!!
KOLOROWE TRIO
budyń bez cukru
mleko 0,5%
puszka brzoskwiń
pół opak. mrożonych truskawek
słodzik
żelatyna
Gotujemy budyń ewentualnie dosladzając słodzikiem. Wylewamy to kieliszków typu martini, albo innych salaterek (najlepiej z przezroczystego szkła). Następnie miksujemy brzoskwinie, łaczymy z rozrobioną żelatyną, wylewamy wartwę na budyń. Miksujemy truskawki ze słodzikiem, dodajemy żelatynę i yleamy kolejną warstwę na asz deser .
Przepis zapozyczony z jdnej ze stron kuliarnych i zmodyfikowany przeze mnie
KASZOTTO:
na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek wrzucam 1 posiekaną cebulę i podsmażam. Potem dodaję 1 paprykę (kolor do wyboru, czerwona ma więcej kalorii ) i podsmażam aż do jej zmięknienia. Następnie wrzucam 1 pomidora, to wszystko razem duszę, przyprawiam pieprzem, solą, bazylią i tymiankiem (przyprawy jak lubisz). Na koniec wsypuję 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej (ok. 11 łyżek). To razem mieszam, duszę i ..... już. Moim zdaniem danie jest przepyszne . Taka ilość wystarczyła mi na dwa obiady. Podobno jedna porcja ma ok. 255 ckal. Do tej potrawki fajnie jest dodać jakieś surowe warzywo typu np. por, albo pieczarki
OWSIANE NALESNIKI
2 szklanki platków owsianych
ok. 0,6l mleka 0,5%
3 jajka
5 dag orzechów
po 2 łyżki uprażonych pestek slonecznika i dyni
Płatki zalać ciepłym mlekiem żeby napeczniały / ok.1h/.Orzechy posiekać.Do płatków dodać jajka,wymieszać,połaczyć z pestkami i orzechami,smażyć cienkie naleśniki.
Ja daję mniej mleka, za to do ciasta dodaję na konieć gazowaną wodę mineralną/są pulchniejsze/ i 3-4 łyżki oliwy / nie trzeba lać tłuszczu na patelnię/
TORTILLE
45 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
łyżka soli
4 łyzki oliwy/ew. rozpuszczonej Planty/
280ml gorącej wody
Mąkę wymieszaj z solą,posiekaj z tłuszczem,stopniowo dolewaj wodę,wyrób ciasto,podziel na 12 części,uformuj kulki,rozwalkuj na cienkie plackipodsypując maką,wytnij kola,smaż na gorącej SUCHEJ patelni po 10 sek.z każdej strony,trzymaj w cieple/usmażone przechowujemy w lodówce owiniete lnianą ściereczką/.
NADZIENIA DO POWYŻSZYCH
wszelkie sałatki np. z sałaty,ogórka,rzodkiewek,pomidorów ,kielków, papryki+sos jogurtowy
z drobiowa wędliną,sałatą,pieczarkami i niesłodzonym ananasem+sos z 3 łyżek chudego twarożku,3 łyżek soku z ananasa,doprawiony solą,pieprzem,curry i cayenne
duszone pieczarki z cebulą i tartym żółtym podtł. serem
szpinak duszony z czosnkiem
i wszystkie inne dania typu mięsko z warzywkami - rozsmarwujemy na naśleśniku lub tortilli
rolujemy, kroimy na pół i lunch na wynos gotowy
SORBET TRUSKAWKOWY
0,7 kg truskawek / świeżych lub mrożonych
szklanka soku z truskawek
fruktoza do smaku
Truskawki jeśli świeże wstawiam na tacy do zamrażalnika, jeżeli mrożone to miksuję z sokiem zamrożonym w woreczkach do lodu tak aby powstał truskawkowy śnieg, można dosłodzić do smaku, ale mi po roku bez białego cukru truskawki wydają się dostatecznie słodkie.
Oczywiście można w ten sposób potraktować wszystkie owoce typu jagody,maliny,porzeczki czy kiwi.
Inny sposób to zamrażanie przecieru z kilkakrotnym przemieszaniem zawartości w trakcie
i jeszcze opcja super light - czyli zamrożone owoce zmiksowane z kostkami lodu
GALARETKA OWOCOWA
750g owoców jw.oprócz kiwi,bo się nie żeluje-))) ew. miks
umyte i oczyszczone owoce gotujemy/ w mikrofali na max mocy 6 min/,pozostawiamy do ostygnięcia i odcedzamy / kompocik do picia lub zamrożenia na sorbet/.Owoce miksujemy i masę przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. w lodówce można przechowywać do 3 tygodni,zamrozone conajmniej 3 m-ce...
kromeczka razowca z białym serkiem z warstwą galeretki i ozdoba z owocu - to prawie torcik nieprawdaż
JABŁECZNIK
Na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2/3 szklanki mąki owsianej
łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oliwy
Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i dziabiemy widelcem
Na masę:
6 szklanek pokrojonych jabłek
3/4 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.
Nalesniki-Tortille z pieczarkami
Skladniki na ciasto:
Pol szklanki wody gazowanej
Pol szklanki mleka 0%
1 białko
sól
Mąka z pełnego przemiału PSZENNA (ilosc na oko, tak zeby bylo geste ale nie zabardzo)
mleko, wode, make i sol zmiksowac. Dodac ubite bialko ze szczypta soli i mixowac ponownie.
Na rozgrzanej patelni smażyc nalesniki. Z tej ilosci ciasta powinny wyjsc 3-4.
Farsz:
pieczarki i cebule poddusic na malej ilosci oliwy z oliwek i wodzie. Zwinąć w rulonik. Farsz nalezy doprawic wedle gustu.
Pyszny mus z jabłuszek:
Składniki:
30 dag jabłek (papierówki,
antonówki,
renety),
3 białka,
zapach waniliowy lub cynamon.
Sposób przyrządzenia:
Jabłka umyć, obrać, pokrajać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, rozgotować. Gdy nieco przestygną, zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę. Jabłka wymieszać z pianą, dodać cynamon lub zapach waniliowy, wyłożyć do salaterki albo do porcjowych kompotierek. Oziębić w lodówce.
Słodka zapiekanka:
1 szklanka ryżu
2 żółtka
2 szklanki mleka
łyżka masła
fruktoza (do smaku)
1 kg jabłek
cynamon
tłuszcz do formy
Do dekoracji:
2 białka
1/2 szklanki cukru
cynamon
Ryż gotować 5 minut z dodatkiem szklanki wody. Wlać mleko, dalej gotować, aż mleko się wygotuje (cały czas mieszać). Do ugotowanego ryżu dodać żółtka, masło i cukier do smaku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Do wysmarowanych foremek (lub blachy) wyłożyć ryż i jabłka doprawione cukrem oraz cynamonem. Ubić pianę, dodać cukier oraz cynamon, wyłożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika, piec około 45-50 minut.
Rolada z jabłkami
- 5 jaj,
- 1 szklanka fruktozy,
- 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 jabłek pokrojonych w małe plasterki ,
- łyżeczka cynamonu.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w plastry, posypujemy cynamonem. Jajka całe ucieramy z fruktozą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy i wylewamy ciasto na jabłka. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę i zawijamy gorącą roladę, tak żeby jabłka były w środku. Wystudzoną roladę można posypać rozdrobnioną fruktozą. Smacznego
Ciasto drożdżowe:
Pół kostki drożdży
1-2łyżeczki cukru(drożdże muszą na czymś popracować na fruktozie nie mają za bardzo ochoty )
2 łyżki fruktozy
1,5 szklanki mleka
0,5 kg mąki razowej
1 jajko
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
drożdże z cukrem i fruktozą polączyć i poczekać aż się upłynnią, dolać podgrzane (nie gorące!)mleko, posypać 3 łyżkami mąki (nie mieszać)
przykryć ściereczką i w ciepłe miejsce aż wyrośnie
resztę mąki połączyć z jajkiem olejem i solą, dolać wyrośnięty zaczyn i wymieszać.
Wychodzi z tego takie dość rzadkie ciasto, znowu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wylać na blaszkę ułożyć owoce(truskawki jabłko z cynamonem, śliwki, czereśnie) i do piekarnika (jeszcze nie nagrzanego niech ciasto podrośnie)
Piec ok 30 min w temp 180 - 200stC
PLACKI (NALEŚNIKI) PSZENNO-OWSIANE
Po jednej szklance: płatków owsianych (zwykłych lub "Górskich"), mąki pszennej razowej, pokrojonych na kawałki jabłek i wody, pół łyżeczki soli oraz dwie duże łyżki otrąb z owsa. Wszystkie składniki zmiksować razem. Na rozgrzanej patelni teflonowej formować cienkie placki i smażyć na bardzo małym ogniu. Farsz na naleśniki: pół szklanki rozdrobnionych lub zmielonych w młynku orzechów włoskich, laskowych lub ziemnych zmieszanych utartym jabłkiem, truskawkami lub innymi owocami i niewielkim dodatkiem fruktozy. Spożywać na śniadanie lub obiad (jako drugie danie).
Cukinie faszerowane
nieduże cukinie
jajka na twardo
pieczarki
koperek/ szczypiorek
ser żółty
cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki
pokrojone drobno pieczarki poddusić na patelni. Do wystudzonych dodac drobno
posiekane jajko i szczypiorek (koperek) wbić do masy jedno surowe jajko.
Masą wypełnić cukinie, posypać startym serem żółtym light (trochę).
Zapiekać w 150 stopniach do zrumienienia.
SEROWA ZAPIEKANKA
Przepis na proste danie, ale pychota jest czyli SEROWE SZALEŃSTWO
Gotujemy makaron- z pełnego ziarna jakiś gruby najlepiej.
Warzywka - najlepsze są warzywa na patelnie horteksu po włosku. Smażymy na
patelni ale nie dodajemy przypraw które tam są.
Oddzielnie smażymy fileta z kurczaka pokrojonego w kostkę lub inne mięsko. Niczym nie doprawiamy tylko lekko solimy.
SOS- najważniejsze - dajemy do garnka około 2-3 łyżki masła, rozpuszczamy
dolewamy 1 szklankę mleka, gotujemy aż będzie gorące, dorzucamy kostkę serka
topionego, - jakiś zwykły bez dodatków, ewentualnie ziołowy, mieszamy i
gotujemy na b.małym ogniu az się rozpusci, dosypujemy jeszcze tartego sera
zółtego lub jakiś pleśniowy jak kto lubi. I tutaj dopiero dodajemy te
przyprawki z warzyw na patelnię, wciskamy w to czosnek, z 3-4 ząbki. Gotujemy
aż bedzie w konsystencji sosu- gęsty, trzeba ciągle mieszać bo się przypala.
W jakimś pojemniku do zapiekania układamy makaron, warzywka, mięsko, zalewamy
sosem - można jeszcze dla jeszcze odrobiny szaleństwa posypać startym serem.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku. Podawac z białym półwytrawnym winem przy
świecach.
PIZZA Z PATELNI super smaczna II FAZA
Składniki na 2 porcje:
3-4 łyżki mąki PP
2 jaja
szklanka pokrojonej wędliny
2 pieczarki
pół szklanki startego żółtego sera
duży pomidor
po łyżeczce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Jaja zagnieć (rozmieszać) z mąką. Jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję, dolej nieco wody. Teraz zagnieć ciasto razem z pokrojoną wędliną szczypiorkiem, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej, wylej przygotowane ciasto. Kiedy omlet podsmaży się z jednej strony, przewróć go i ułóż na wierzchu plasterki pomidora, posyp startym serem i ziołami. Przykryj i dosmaż. Kiedy ser się stopi, pizza jest gotowa.
-
POZDRAWIAM CIEPLUTKO WSZYSTKIE KULECZKI NA FORUM
MAM NADZIEJĘ, ŻE SIĘ PRZYDA
-
Moja kumpelka jest na SB, muszę jej pokazać
-
Hej Bjedrona
Te informacje od jakiejś dziewczyny z dieta.pl są Tylko wyciągnięte spośród postów i uporządkowane
Zapraszam serdecznie Twoją kożelanke
BUZKKKKKKKKKAAAA
-
Dzięki Ceteria za wiadomości odnośnie SB poczytałam sobie i odświeżyłam pamięc, bo szczerze ci powiem ja ją już chyba z 5 raz będę stosować pierwszy raz po ciąży, lubie ją, teraz jak zaczełam odchudzanie to też od niej zaczełam a póżniej przeszłam na liczenie kalorii, U mnie jest wszystko dobrze na 1 fazie tylko jak przechodziłam na drugą to nie umiałam wprowadzac węglowodanów, tylko od razu zaczynałam normalnie jeść, moze teraz mi sie uda
Ja zaraz ide na steperku poćwiczyć i brzuszki miełgo wieczoru
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki