po tych zrazikach i sałatkach zapraszam na deserek![]()
![]()
![]()
Pyszne ciasto ananasowo-bananowe
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 50 minut
Trudność: łatwy
Składniki
• 35 dag mąki
• 12,5 dag masła
• 15 dag cukru
• 3 jaja
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2-3 łyżki mleka
• sok z połowy cytryny
• puszka ananasów w plastrach
• 6 małych twardych bananów
• POLEWA:
• 20 dag miodu
• 12,5 dag masła
• 10 dag orzechów włoskich, 10 dag orzechów laskowych
• kropla aromatu cytrynowego
• sól
Etapy przygotowania
1. Masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, wbijać po jednym jaju, następnie wsypać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nadal ucierając, dodać tyle mleka, by ciasto było dosyć gęste.
2. Prostokątną blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Ananasy wyjąć z puszki i osączyć. Banany obrać, pokroić w plasterki lub przekroić wzdłuż na pół i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na cieście na przemian z ananasami.
3. Podgrzać miód z masłem, doprawić zapachem cytrynowym i szczyptą soli, wylać polewę na owoce. Drobno posiekane orzechy rozsypać równomiernie na cieście.
4. Piec 45-50 min w temperaturze ok. 180°C.
5. COŚ PYSZNEGO!!!!![]()
Zakładki