-
To ja dorzucę coś od siebie
Odchudzone kotlety mielone:
Mielone mięso np. z ud indyka 2/3
starta na tarce o grubych oczkach cukinia (zamiast bułki tartej) 1/3
jajko
przyprawy
Mieszam, formuję kotleciki i smaże na oliwie z wodą pod przykryciem (jak woda odparuje to się to trochę podsmaża).
-
TERRINA Z GRILLOWANYCH WARZYW
Przepis pochodzi z
"The food and cooking of Greece", autorstwa Salaman & Cutler
Składniki (na 1 keksówkę):
2 duże czerwone papryki,
2 duże żółte papryki,
1 duża oberżyna, pokrojona wzdłuż na plastry
2 duże cukinie - pokrojone wzdłuż na plastry
1 czerwona cebula, drobno pokrojona na plasterki
75g (pół szklanki) rodzynek
15 ml (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
15 ml (1 łyżka) octu winnego
400 ml pulpy pomidorowej
15g (2 łyżki) żelatyny w proszku
świeże liście bazylii (do przybrania)
1. Papryki całości ułóż na blasze, skrop lekko oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku aż skórki sczernieją. Ostudź (w foliowej, zawiniętej torebce),i zdejmij skórę i usuń pestki.
2. Plastry cukini i bakłażana grilluj (smaż/piecz w piekarniku) aż zmiękną i się zrumienią.
3. Łyżeczkę oliwy podgrzej na patelni, dodaj plasterki cebuli, koncentrat, rodzynki i ocet. Smaż na małym ogniu aż stanie się słodkie i gęste. Odstaw do wystygnięcia.
4. Formę (u mnie keksówka) nasmaruj lekko oliwą (ta oliwa nie wchodzi do bliansu Wink) i wyłóż przezroczystą folią spożywczą, tak by kawałki folii zwisały poza krawędź; dokładnie dociskaj w rogach.
5. Połowę pulpy pomidorowej rozmieszaj z żelatyną, a następnie podgrzej całość mieszając, do rozpuszczenia żelatyny.
6. Połóż w formie plastry czerwonej papryki, zalej sokiem pomidorowym z żelatyną, tak by były pokryte. Warstwami układaj cukinię, bakłażana, żółte papryki i masę cebulową, każdą z warstw zalewając sosem (pamiętaj o dociskaniu - wtedy część sosu podejdzie do góry); jako ostatnie ułóż znów czerwone papryki.
7. W miarę potrzeb pozostałe pomidory wymieszaj z tymi z żelatyną i zalej terinę. Lekko potrząśnij tak, by sok rozprowadził się równomiernie. Nakryj folią, lekko dociśnij terinę i schładzaj. (U mnie ekspresowo - po 10 min w zamrażalniku i 10 w lodówce, przez 2 godziny)
Ściętą terinę obróć na półmisek i zdejmij folię.
-
przepyszne naleśniczki
robimy ciasto tak jak na normalne naleśniki (na wodzie, nie na mleku), przyprawiamy według własnych preferencji, a do tego robimy nadzienie ze szpinaku (smażymy na patelni z czosnkiem, oregano, i odrobiną jogurtu) i do tego dodajemy ser feta light, zawijamy i wcinamy
-
ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA
- wg "Monitgnac nad Wisłą" (faza I - posiłek białkowo- tłuszczowy)
SKŁADNIKI:
1 mała cukinia pokrojona w plasterki
oliwa z oliwek
4 jajka
100ml kwaśnej śmietany
2 łyżki natki zielonej pietruszki drobno posiekanej
czerwona i zielona papryka - pokrojona w paseczki
biała część pora pokrojona drobno w plasterki
puszka łososia - podzielonego na kawałki
sól, pieprz
2 łyżki płatków migdałowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
* Podgrzać piekarnik do 180 C
* Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułożyć na niej cukinie, polać niewielką ilością oliwy i piec przez ok 8 min
* Ubić w tym czasie jajka ze śmietaną, przyprawami, dodać pietruszkę i wymieszać
* Rozłożyć por, paprykę i kawałki łososia na cukinii i wszystko polać jajeczną mieszanką
* Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu
* Piec ok 30-35 min
Zapiekankę podawać na ciepło ze świeżą zieloną sałatą
-
Udanego weekendu
dużo slonka
i przyjemnych chwil przy pichceniu
buzialki H
-
Mielone kotleciki drobiowe z grzybami
-wg "Montignac nad Wisłą" (faza I i II - posiłek białkowo-tłuszczowy)
SKŁADNIKI:
oliwa z oliwek
150g drobno pokrojonych pieczarek (lub innych grzybów)
400 g mięsa mielonego drobiowego
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
50g zmielonych orzechów lub migdałów
biała część pora - drobno posiekana
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
50g płatków migdałowych (lub zmielonych orzechów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
* Podgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć na niej grzyby przez ok 5 minut na dużym ogniu, aby odparował sok
* Odstawić do wystygnięcia.
* Wymieszać mięso mielone z żółtkami, grzybami, orzechami oraz porem, doprawić do smaku przyprawami
* Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać jej połowę z mięsem mielonym a następnie rozprowadzić reszte piany lekko po całej masie.
* Utworzyć z tej masy mniej więcej 12 kotlecików - tak, aby się nie rozpadły a następnie obtoczyć w płatkach migdałowych
* Pozostawić na ok godzinę, aby dobrze stężały
* Na pateli podgrzać oliwę i smażyć kotleciki na średnim ogniu prez ok 10 min na złoto - żółty kolor
Gorące kotleciki należy podawać na przykład z mieszanką sałat lub surówką z majonezem.
p.s. Wszystkie podawane przeze mnie przepisy wypróbowałam na sobie
-
Smakowita sałatka
Składniki:
20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli
2 cebule
4 ugotowane ziemniaki
3 łyżki oliwy
5 łyżek octu winnego
1 łyżeczka mielonej gorczycy
zielenina
Sposób przyrządzenia:
Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Oliwę wymieszać z octem i gorczycą, polać sosem równomiernie sałatkę.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Sałatka Picadilli
Składniki:
6 ugotowanych średnich ziemniaków
2 filety z solonych śledzi
2 cebule
10 dkg kukurydzy konserwowej
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej gorczycy
natka pietruszki
sól
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i śledzie. Ziemniaki i cebulę solimy do smaku. Kończymy rozkładając na wierzchu kukurydzę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oliwę mieszamy z gorczycą i sosem tym polewamy równomiernie sałatkę.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza
Składniki:
6 pomarańczy
1 melon
szczypta cynamonu
kilka świeżych listków mięty
2 łyżki koniaku
Sposób przyrządzenia:
Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z 4 listkami mięty, cynamonem i koniakiem. Kostki pomarańcza i melona wymieszać, rozłożyć do 4 pucharków, polać sokiem z dodatkami. Schłodzić. Podając udekorować listkami mięty.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Sałatka cytrusowa
Składniki:
4 mandarynki
3 czerwone albo białe grejpfruty
2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę
1 szklanka suszone żurawiny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy
Sposób przyrządzenia:
Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych miseczek. W dużej szklanej salaterce układać warstwami, kostki pomarańcza, ananasa, grejpfruta, żurawin i mandarynki. Całość polać sokiem. Przed podaniem schłodzić.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki