Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 5 13 14 15 16 17 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #141
    salsia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-09-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    To ja dorzucę coś od siebie
    Odchudzone kotlety mielone:
    Mielone mięso np. z ud indyka 2/3
    starta na tarce o grubych oczkach cukinia (zamiast bułki tartej) 1/3
    jajko
    przyprawy
    Mieszam, formuję kotleciki i smaże na oliwie z wodą pod przykryciem (jak woda odparuje to się to trochę podsmaża).

  2. #142
    Awatar pinos
    pinos jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    128

    Domyślnie

    TERRINA Z GRILLOWANYCH WARZYW

    Przepis pochodzi z
    "The food and cooking of Greece", autorstwa Salaman & Cutler


    Składniki (na 1 keksówkę):

    2 duże czerwone papryki,
    2 duże żółte papryki,
    1 duża oberżyna, pokrojona wzdłuż na plastry
    2 duże cukinie - pokrojone wzdłuż na plastry
    1 czerwona cebula, drobno pokrojona na plasterki
    75g (pół szklanki) rodzynek
    15 ml (1 łyżka) koncentratu pomidorowego
    15 ml (1 łyżka) octu winnego
    400 ml pulpy pomidorowej
    15g (2 łyżki) żelatyny w proszku
    świeże liście bazylii (do przybrania)

    1. Papryki całości ułóż na blasze, skrop lekko oliwą i piecz w nagrzanym piekarniku aż skórki sczernieją. Ostudź (w foliowej, zawiniętej torebce),i zdejmij skórę i usuń pestki.
    2. Plastry cukini i bakłażana grilluj (smaż/piecz w piekarniku) aż zmiękną i się zrumienią.
    3. Łyżeczkę oliwy podgrzej na patelni, dodaj plasterki cebuli, koncentrat, rodzynki i ocet. Smaż na małym ogniu aż stanie się słodkie i gęste. Odstaw do wystygnięcia.
    4. Formę (u mnie keksówka) nasmaruj lekko oliwą (ta oliwa nie wchodzi do bliansu Wink) i wyłóż przezroczystą folią spożywczą, tak by kawałki folii zwisały poza krawędź; dokładnie dociskaj w rogach.
    5. Połowę pulpy pomidorowej rozmieszaj z żelatyną, a następnie podgrzej całość mieszając, do rozpuszczenia żelatyny.
    6. Połóż w formie plastry czerwonej papryki, zalej sokiem pomidorowym z żelatyną, tak by były pokryte. Warstwami układaj cukinię, bakłażana, żółte papryki i masę cebulową, każdą z warstw zalewając sosem (pamiętaj o dociskaniu - wtedy część sosu podejdzie do góry); jako ostatnie ułóż znów czerwone papryki.
    7. W miarę potrzeb pozostałe pomidory wymieszaj z tymi z żelatyną i zalej terinę. Lekko potrząśnij tak, by sok rozprowadził się równomiernie. Nakryj folią, lekko dociśnij terinę i schładzaj. (U mnie ekspresowo - po 10 min w zamrażalniku i 10 w lodówce, przez 2 godziny)

    Ściętą terinę obróć na półmisek i zdejmij folię.


  3. #143
    Awatar skierka187
    skierka187 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-07-2005
    Posty
    51

    Domyślnie

    przepyszne naleśniczki

    robimy ciasto tak jak na normalne naleśniki (na wodzie, nie na mleku), przyprawiamy według własnych preferencji, a do tego robimy nadzienie ze szpinaku (smażymy na patelni z czosnkiem, oregano, i odrobiną jogurtu) i do tego dodajemy ser feta light, zawijamy i wcinamy

  4. #144
    Guest

    Domyślnie


    ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA
    - wg "Monitgnac nad Wisłą" (faza I - posiłek białkowo- tłuszczowy)

    SKŁADNIKI:

    1 mała cukinia pokrojona w plasterki
    oliwa z oliwek
    4 jajka
    100ml kwaśnej śmietany
    2 łyżki natki zielonej pietruszki drobno posiekanej
    czerwona i zielona papryka - pokrojona w paseczki
    biała część pora pokrojona drobno w plasterki
    puszka łososia - podzielonego na kawałki
    sól, pieprz
    2 łyżki płatków migdałowych

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    * Podgrzać piekarnik do 180 C
    * Natłuścić naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i ułożyć na niej cukinie, polać niewielką ilością oliwy i piec przez ok 8 min
    * Ubić w tym czasie jajka ze śmietaną, przyprawami, dodać pietruszkę i wymieszać
    * Rozłożyć por, paprykę i kawałki łososia na cukinii i wszystko polać jajeczną mieszanką
    * Posypać płatkami migdałowymi po wierzchu
    * Piec ok 30-35 min

    Zapiekankę podawać na ciepło ze świeżą zieloną sałatą

  5. #145
    Awatar hindi65
    hindi65 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    17-03-2006
    Posty
    2,224

    Domyślnie

    Udanego weekendu
    dużo slonka
    i przyjemnych chwil przy pichceniu

    buzialki H

  6. #146
    Guest

    Domyślnie

    Mielone kotleciki drobiowe z grzybami
    -wg "Montignac nad Wisłą" (faza I i II - posiłek białkowo-tłuszczowy)


    SKŁADNIKI:

    oliwa z oliwek
    150g drobno pokrojonych pieczarek (lub innych grzybów)
    400 g mięsa mielonego drobiowego
    2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
    50g zmielonych orzechów lub migdałów
    biała część pora - drobno posiekana
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    50g płatków migdałowych (lub zmielonych orzechów)

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    * Podgrzać oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć na niej grzyby przez ok 5 minut na dużym ogniu, aby odparował sok
    * Odstawić do wystygnięcia.
    * Wymieszać mięso mielone z żółtkami, grzybami, orzechami oraz porem, doprawić do smaku przyprawami
    * Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać jej połowę z mięsem mielonym a następnie rozprowadzić reszte piany lekko po całej masie.
    * Utworzyć z tej masy mniej więcej 12 kotlecików - tak, aby się nie rozpadły a następnie obtoczyć w płatkach migdałowych
    * Pozostawić na ok godzinę, aby dobrze stężały
    * Na pateli podgrzać oliwę i smażyć kotleciki na średnim ogniu prez ok 10 min na złoto - żółty kolor

    Gorące kotleciki należy podawać na przykład z mieszanką sałat lub surówką z majonezem.


    p.s. Wszystkie podawane przeze mnie przepisy wypróbowałam na sobie

  7. #147
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Smakowita sałatka


    Składniki:
    20 dkg dokładnie oczyszczonych filetów z wędzonej makreli
    2 cebule
    4 ugotowane ziemniaki
    3 łyżki oliwy
    5 łyżek octu winnego
    1 łyżeczka mielonej gorczycy
    zielenina

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z makreli pokroić w plastry (w poprzek) Cebule obrać, pokroić w plastry, podobnie ziemniaki. Składniki układać naprzemiennie (plasterek cebuli, ziemniaka, ryby) w szklanej salaterce. Każdą warstwę posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Oliwę wymieszać z octem i gorczycą, polać sosem równomiernie sałatkę.

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #148
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka Picadilli


    Składniki:

    6 ugotowanych średnich ziemniaków
    2 filety z solonych śledzi
    2 cebule
    10 dkg kukurydzy konserwowej
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka mielonej gorczycy
    natka pietruszki
    sól

    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę obrać, pokroić w plastry, podobnie postąpić z ziemniakami. Filety śledziowe pokrić w poprzek w skośne plasterki. Na półmisku wyłożonym listkami sałaty układamy warstwami ziemniaki, cebulę i śledzie. Ziemniaki i cebulę solimy do smaku. Kończymy rozkładając na wierzchu kukurydzę, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oliwę mieszamy z gorczycą i sosem tym polewamy równomiernie sałatkę.


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  9. #149
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Marokańska sałatka z melona (arbuza) i pomarańcza

    Składniki:

    6 pomarańczy
    1 melon
    szczypta cynamonu
    kilka świeżych listków mięty
    2 łyżki koniaku

    Sposób przyrządzenia:

    Melon obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić w kostkę o boku 2 cm. 4 pomarańcze obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem skroić biała błonę, pokroić w kostkę podobną do kostek z melona. Z 2 pomarańczy wycisnąć sok, zmiksować z 4 listkami mięty, cynamonem i koniakiem. Kostki pomarańcza i melona wymieszać, rozłożyć do 4 pucharków, polać sokiem z dodatkami. Schłodzić. Podając udekorować listkami mięty.




    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #150
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie

    Sałatka cytrusowa

    Składniki:

    4 mandarynki
    3 czerwone albo białe grejpfruty
    2 filiżanki świeży ananas pokrojony w kostkę
    1 szklanka suszone żurawiny
    sok wyciśnięty z 1 pomarańczowy

    Sposób przyrządzenia:

    Pomarańcze , grejpfruty i mandarynki obrać ze skóry, bardzo ostrym nożem cienko skroić pokrywającą je błonę (z resztek pozostałych przy błonach wycisnąć sok), pokroić w kostkę, rozłożyć do oddzielnych miseczek. W dużej szklanej salaterce układać warstwami, kostki pomarańcza, ananasa, grejpfruta, żurawin i mandarynki. Całość polać sokiem. Przed podaniem schłodzić.




    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 5 13 14 15 16 17 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •