Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 6 14 15 16 17 18 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #151
    Roxana8 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-12-2006
    Posty
    0

    Domyślnie Sałatka wegetariańska



    Składniki:
    - 2 woreczki ryżu ugotowanego,
    - 60-70 dkg pieczarek,
    - 1 kukurydza w puszce,
    - 5 jajek ugotowanych na twardo,
    - 3-4 ząbki czosnku,
    - majonez Winiary,
    - sól, pieprz do smaku,
    - 1 cebulka.

    Jak przyrządzić?
    Surowe pieczarki zetrzeć na tarce (grube oczka)i usmażyć na odrobinie oleju z cebulką pokrojoną w kostkę, tak aby odparował sok pieczarkowy i ostudzić. Wyłożyć pieczarki do zimnego ryżu wraz z kukurydzą, pokrojone w kostkę jajka i przeciśnięty czosnek. Posolić, popieprzyć do smaku i wymieszać z majonezem. Jeżeli ktoś lubi czosnek można dodać go więcej, według własnej woli.

  2. #152
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Batoniki owsiane - bez tłuszczu

    Składniki Przepis
    2 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    2/3 szklanki cukru brązowego (może być biały)
    3/4 szklanki rodzynków / innych suszonych owoców
    1 jabłko
    1/3 szklanki orzechów / nasion (mieszanka różnych)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki soli
    3 i 1/3 szklanki mleka
    2 jajka
    aromat waniliowy


    Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
    W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
    Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
    Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.

    Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

    Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam

    Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
    W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
    Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
    Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.

    Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

    Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam

    Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
    W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
    Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
    Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.

    Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

    Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam

    Łączymy: płatki + cukier + rodzynki + posiekane orzechy + cynamon + sól.
    W innej misce łączymy: jajka + mleko + aromat.
    Łączymy wszystko razem i dokładnie mieszamy.
    Wylać to na blaszkę i wyrównać (musi być cienkie). Pokryć plasterkami jabłka.

    Piec 55-60 minut w 170C. (aż środek będzie także upieczony).

    Pokroić na kawałki. Nie są chrupiące jak tego typu batoniki ze sklepu, są bardziej ciągnące się. Pyszne po wstawieniu do mikrofalówki na kilkanaście sekund + zimny jogurt = mniam

  3. #153
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Lody truskawkowe dietetyczne

    20 dkg mrożonych truskawek
    słodzik do smaku
    bardzo zimne mleko, 1/2 szklanki

    Słodzik mieszamy z mlekiem. W robocie kuchennym mieszamy wszystkie składniki.

    Lody są pyszne, ale najlepsze zjedzone od razu - trzymane dłużej w zamrażalce stwardnieją na kość

  4. #154
    vanderbeck jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witam.

    Dzisiaj zrobiłem obiadek z przepisów podanych w tym topicu.... (zupka marchewkowa i kurczak z jogurcie)... I jestem pod wrazeniem.... kto by pomyslal ze takie proste dania a smakuja tak wybornie.. jak w jakiejs dobrej restauracji .....

    Pozdrawiam..

  5. #155
    kiniucha jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    och świetne przepisy... dziękuje Wam musze zacząc je wprowadzać do mojej dietki

  6. #156
    Awatar Korni
    Korni jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-11-2005
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    134

    Domyślnie

    trochę śląskiej tradycji na święta...niekoniecznie dietetyczne

    MAKÓWKI


    bułka pszenna, weka lub bułka francuska w plastry
    pół puszki maku gotowego z bakaliami, polecam nie ten z bakallandu, ale z firmy bodajże heilo, w niebieskiej puszcze, chodzi o to żeby był przygotowany jak do makowca, czyli z miodem, przemielony itd...
    mleko, cukier waniliowy, cukier zwykły
    wiórki kokosowe, migdały w płatkach, orzechy siekane, rodzinki.

    jak zrobić:w szklance mleka rozpuszczamy cukier wanilowy i tyle cukru żeby było słodkie, ale nie przesadnie.
    w misce wykładamy cienką warstwą mak.
    na mak dajemy maczne w mleku kawałki bułki, bułka ma być mocno mokra, cała
    znów warstwę maku
    sypiemy wiórki kokosowe i inne bakalie
    znów bułka...
    itd, aż nam się wszystko skończy. Ważne by skończyć makiem i mak posypać wiórkami.

    PYSZNE PO PROSTU, PROSTE A PYSZNE...
    ...dodam że jadłam to w czasie karmienia córy, miała 2 miesiące i spała jak aniołek

    najlepiej jeść na drugi dzień i koniecznie trzymać w lodówce.
    4-11-2013 I dzień I fazy dukana
    9-11-2013 I dzień II faza dukana
    tędy do mnie

  7. #157
    kiniucha jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    moja własna wymyślona suróweczka:

    4-5 liści kapusty pekińskiej
    1 duża pomarańcza
    1-2 jagurty bez cukru
    3-4 plasterki szynki (chudej)

    Wykonanie:
    kapuste pokroić w duże prostokąty lub kwadraty, obraną pomarańcze pokroić w kostkę i szynke tez... polać lub wymieszac z jogurtem

    Smacznego

  8. #158
    Awatar gigii
    gigii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Olsztyn
    Posty
    6

    Domyślnie

    nie wiem czy to bylo bo nie przejrzalam wszystkiego

    Placek z platkow owsianych:

    3 bialka ubite na sztywno z mala iloscia cukru, garsc platkow owsianych, garsc namoczonych rodzynek, garsc pestek slonecznika, lyzka wiorek kokosowych, pol lyzeczki cynamonu lub kakao... calosc mieszamy i smazymy na 2 lyzeczkach oleju

  9. #159
    madox jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-04-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    SMACZNE DANIA Z DODATKIEM KIELKOW

    Sałatka z kiełkami soi

    Składniki: szklanka kiełków (mogą być z puszki, choć mają głównie walory smakowe, a nie odżywcze), puszka ananasa w plastrach, 10 dag sera żółtego w kawałku, duży ząbek czosnku, 3-4 gałązki pietruszki, 3 łyżki oleju, pieprz
    Ananasa odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Ser żółty kroimy w wąziutkie słupki. Mieszamy kiełki, ser i ananasa. Do 3 łyżek oleju wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem sałatkę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Siekamy drobno listki pietruszki. Posypujemy nimi sałatkę i jeszcze raz wszystko mieszamy.

    Pasta z rzeżuchą

    Składniki: kostka masła, 3-4 łyżki kiełków rzeżuchy, sól
    Miękkie masło wkładamy do miseczki, wsypujemy kiełki rzeżuchy i dobrze ucieramy na jednolitą masę. Solimy do smaku. Znakomitą pastą możemy smarować chleb.

    Spaghetti z kiełkami soi

    Składniki: makaron spaghetti, szklanka kiełków, kilka listków świeżej bazylii, sos boloński
    Sos: puszka pulpy pomidorowej, średnia cebula, średnia marchew, 2 plastry selera, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku
    Na oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i starte na grubej tarce marchewkę i seler. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy pulpę pomidorową, doprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wrzucamy kiełki, by lekko zmiękły. Sosem polewamy ugotowany makaron. Danie posypujemy drobno posiekanymi listkami bazylii.

  10. #160
    FaFnIeJsZa Guest

    Domyślnie

    Sos do spaghetti wg mojego przepisu

    - łyżka oleju
    - 1 cebula
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 4 dosyć duże pomidory
    - przyprawy wg uznania ja daje zawsze : sól, pieprz, papryka w proszku, bazylia, oregano, ziola prowansalskie, troche tymianku, majeranku, troche vegety

    Przygotowanie :
    cebulke pokroić w kostke, czosnek też, pomidory obrać ze skóry wywalić pestki i srodek i też pokroic w wieksza kostke - szybciej sie rozpadna w rondelku, rozgrzać olej na malym ogniu wrzucic cebulke, jak się zaszkli wrzucić czosnek, po chwili dodać pomidorki, popieprzyc, posolic, podsmażyc pod przykryciem najlepiej aż się rozpadną, dodać przyprawy wg uznania

    I mamy smaczy lekki sos do spaghetti można używać do makaronów ryżu, czego tylko się chce

Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 6 14 15 16 17 18 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •