Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 4 12 13 14 15 16 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 209

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska

  1. #131
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    chłodnik jagodowy

    Wykonanie:
    1. Wino, wodę i cukier zagotuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z małą ilością wody i ponownie zagotuj. Potem ostudź.
    2. Przebrane jagody zmiksuj i razem z sokiem cytrynowym dodaj do ochłodzonego wina. Dokładnie wymieszaj i ostudź.
    3. Podawaj z kilkoma całymi owocami i plasterkiem cytryny. Chłodnik możesz zrobić także z truskawek, poziomek, malin, porzeczek.

    Przygotowanie: 15 minut (+chłodzenie).

    Składniki: 200 g jagód - 1/4 szklanki białego wina - pół szklanki wody - czubata łyżka cukru - płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej - sok z połowy cytryny i plasterek cytryny.

    Wartość kaloryczna: 200 kcal



  2. #132
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    Wykonanie:
    1. Oczyszczoną i umytą botwinkę posiekaj, zalej bulionem, gotuj 15-20 minut, przestudź.
    2. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, pomidora i ogórka w drobną kostkę, a ząbek czosnku posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli.
    3. Ochłodzoną botwinkę połącz z kefirem i ubijaj chwilę trzepaczką. Dodaj pokrojone warzywa, posiekany szczypiorek i koperek oraz roztarty czosnek. Wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny, solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
    4. Mocno ochłodzoną botwinkę zjedz z połową jajka na twardo.

    Przygotowanie: 30 minut (+chłodzenie).

    Składniki: 1/2 pęczka botwinki - szklanka bulionu drobiowego - kilka rzodkiewek - 1/2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka - 1/2 małego ogórka - po łyżce posiekanego szczypiorku i koperku - ząbek czosnku - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier - 1/2 jajka na twardo.

    Wartość kaloryczna: 150 kcal



  3. #133
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    świderki z mozzarellą i oliwkami

    Wykonanie
    1. Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Podczas gdy makaron się gotuje rozgrzej masło na patelni, wrzuć drobno posiekany czosnek i smaż go minutę ciągle mieszając.
    3. Ugotowany makaron dokładnie odcedź i do gorącego dodaj podsmażony czosnek, oliwę, mozzarellę pokrojoną w małą kostkę i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Dokładnie wymieszaj.


    Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu świderki - łyżeczka masła - 5 czarnych drylowanych oliwek - 30 g mozzarelli - łyżeczka oliwy - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki.
    Wartość kaloryczna 390 kcal.


  4. #134
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym

    Wykonanie
    1. W małym rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż 2-3 minuty mieszając. Dodaj pulpę pomidorową, bardzo drobno posiekany czosnek oraz po pół łyżeczki tymianku i estragonu. Rondelek przykryj pokrywką (bo sos lubi pryskać) i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
    2. Gdy sos już się gotuje wrzuć makaron na wrzącą osoloną wodę i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas gotowania zależy od grubości spaghetti. Ugotowany makaron bardzo dokładnie odcedź.
    3. Gdy makaron kończy się gotować dodaj do sosu pół łyżeczki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Sos gotuj jeszcze 2 minuty.
    4. Dokładnie odcedzony gorący makaron polej sosem, posyp parmezanem i natką pietruszki.

    Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g spaghetti - 1/2 szklanki pulpy pomidorowej - 1/2 cebuli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oliwy - tymianek, estragon, bazylia - sól, świeżo zmielony pieprz - łyżeczka tartego parmezanu - łyżka posiekanej natki.
    Wartość kaloryczna 380 kcal.


  5. #135
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie


    Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu wstążki - 6 łyżek śmietanki 12% - 6 łyżek bulionu drobiowego z kostki - 2 cytryny - szczypta szafranu.
    Wartość kaloryczna 360 kcal. Wstążki w sosie śmietanowo-cytrynowym

    Wykonanie
    1. Makaron wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Szafran wrzuć do 2-3 łyżek gorącej wody.
    3. Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzyj skórkę na tarce jarzynowej o średnich oczkach, drugą bardzo cienko obierz ze skórki. Obraną skórkę pokrój w bardzo cienkie paseczki.
    4. Gdy makaron się gotuje na patelnię wlej śmietanę, bulion, dodaj łyżeczkę otartej skórki z cytryny. Gotuj 10 minut na małym ogniu, przypraw solą i pieprzem.
    5. Ugotowany makaron bardzo dokładnie odcedź, dodaj do sosu i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj namoczony szafran wraz z wodą i wymieszaj.
    6. Makaron posyp na talerzu paseczkami skórki cytrynowej.

    Przygotowanie: 20 minut. Składniki: 60 g makaronu wstążki - 6 łyżek śmietanki 12% - 6 łyżek bulionu drobiowego z kostki - 2 cytryny - szczypta szafranu.
    Wartość kaloryczna 360 kcal.


  6. #136
    Awatar katson
    katson jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-01-2005
    Posty
    514

    Domyślnie

    ziemniaki faszerowane ziołami

    Wykonanie:
    1. Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą. Wyszoruj skórkę szczoteczką. Wrzuć na wrzątek i ugotuj.
    2. Pęczki ziół podziel na pół. Jedną część ziół wrzuć do osolonej wrzącej wody i pozostaw na minutę. Następnie wyjmij i opułcz pod zimną wodą. Osusz na bawełnianej ściereczce. Zmiksuj na purée i odstaw.
    3. Obierz cebulę i pokrój na drobno. Posiekaj pozostałe zioła.
    4. Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki, podziel na połówki (wzdłuż) i wydrąż w środku.
    5. Na patelni zeszklij na maśle cebulę i, cały czas mieszając, dorzuć posiekane, świeże zioła. Po zdjęciu z ognia przypraw farsz solą i pieprzem.
    6. Wypełnij połówki ziemniaków farszem i polej purée ze sparzonych ziół oraz śmietaną.
    Nasza rada ziemniaki podawaj z wiejską szynką i chrupiącą zieloną sałatą.

    Dla sześciu osób. Przygotowanie: 15 minut. Gotowanie: 30 minut.

    Składniki: 6 dużych ziemniaków - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - pęczek natki pietruszki - pęczek świeżego estragonu (może być suszony) - cebula - 100 g śmietany 18% - 25 g masła - sól, pieprz.

    Wartość kaloryczna: pół faszerowanego ziemniaka = 210 kcal.


  7. #137
    Awatar buttermilk
    buttermilk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    22-08-2005
    Posty
    6,995

    Domyślnie

    Cukiniowy placek Pynka
    Przepis na to cudo znalazlam w internecie, naprawde jest warty grzechu

    4 nieduze cukinie starte na grubych oczkach
    250 g pokruszonej fety light
    3 - 4 jajka
    5 lyzek kaszy manny
    duzo natki pietruszki, posiekanej dymki, miety, koperku
    wycisniety czosnek (pare zabkow albo ile kto lubi)
    pieprz, sol

    Wymieszac wszystko, gdyby bylo za luzne dodac wiecej kaszy manny.
    Wlozyc do zaroodpornego naczynia wysmarowanego maslem, tak żeby warstwa nie byla grubsza niz 3 cm. Wlozyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec az sie placek zetnie i zrumieni.
    Podawac na zimno lub na cieplo.
    buttermilkowe wzloty i upadki - Część 1 - Grupy Wsparcia Dieta.pl tu bylam:http://forum.dieta.pl/viewtopic.php?t=60019

    It's not why you're running, it's where you're going. It's not what you're dreaming, but what you're going to do.
    It's not where you're born, it's where you belong. It's not how weak but what will make you strong.

  8. #138
    Awatar Korni
    Korni jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-11-2005
    Mieszka w
    Katowice
    Posty
    134

    Domyślnie

    leczo ala korni

    pół krążka kiełbasy
    5 dużych cebul
    2 duże papryki czerowne
    1 ogromna zielona
    2 mniejsze papryki białe
    4 średnie cukinie
    6 pomidorów

    kiełbasę kroję w kostkę, wrzucam na łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną w dużą kostkę cebulę, po chwili papryki w kostkę, za jakiś czas cukinię w kostkę (bez skóry oczywiście), na koniec obrane ze skórki pomidory w ćwiartki (i tak się rozlecą), doprawiam vegetą i sobie to wszystko bulka z godzinkę z hakiem, aż puści dużo wody, doprawiam papryką i pieprzem, wczoraj dodałam oregano, ale świetnie pasuje bazylia smaczego! acha, garnek wzięłam największy jaki miałam
    4-11-2013 I dzień I fazy dukana
    9-11-2013 I dzień II faza dukana
    tędy do mnie

  9. #139
    Awatar julcyk
    julcyk jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    03-08-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    1,289

    Domyślnie

    jak długo gotuje się kalafiora?
    JA

    JOJO waga około 85 kg.

  10. #140
    Guest

    Domyślnie



    Czerwona kapusta z gruszkami
    Przygotowanie: 25 minut
    Porcja: 110 kcal
    SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

    40 dag czerwonej kapusty
    gruszka
    mały por
    2 łyżki oliwy
    łyżka czerwonego octu winnego
    łyżeczka musztardy
    łyżeczka posiekanej natki
    sól, pieprz

    Kapustę oczyścić, poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Gruszkę umyć, pokroić w słupki. Por oczyścić, naciąć wzdłuż, umyć, pokroić w cienkie krążki. Musztardę wymieszać z octem winnym, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wlać oliwę, roztrzepać widelcem. Kapustę, gruszkę i por włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać, posypać posiekaną natką.
    [/img]

Strona 14 z 21 PierwszyPierwszy ... 4 12 13 14 15 16 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •