FAKTY I MITY O ODŻYWIANIU
Śniadanie pomaga schudnąć - FAKT I MIT: Śniadanie daje energetycznego kopa naszemu metabolizmowi. Rzeczywiście jedzenie śniadań powoduje mniejszy głód w porze popołudniowej, a nawet wieczornej ( o ile spożyjemy śniadanie trzy godziny po przebudzeniu). Jednak to nie wystarczy aby osiągnąć zamierzony efekt.
Herbata sprzyja chudnięciu - MIT: nie każda, tylko zielona i czerwona wpływa na efekty diety.
Warzywa można jeść bez ograniczeń - FAKT: duża objętość i zawartość błonnika oszukują głód. Błonnik daje uczucie sytości, zapewnia regularną przemianę materii i ułatwia trawienie.
Woda odchudza - MIT: pozwala jedynie na pozbycie się toksyn, dlatego powinno się jej wypijać około 1,5 l dziennie.
Lepsze ryby od mięsa - MIT: nie wszystkie, łosoś i makrela zawierają sporo tłuszczu. Natomiast ich tłuszcz to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Od ziemniaków się tyje - MIT: nie, jeśli nie są podane z tłustym sosem, można spokojnie komponować je z warzywami.
Zupy są tuczące - MIT: Nie, jeśli ich nie gotujemy na tłustym mięsie oraz tradycyjnie nie zagęścimy zasmażką czy śmietaną. Warto zrezygnować z zagęszczania, a śmietanę zastąpić np. naturalnym jogurtem.
Panierki tuczą - FAKT: Mięso spowite w grubą panierkę i usmażone w dużej ilości tłuszczu jest wysokokaloryczne. W przypadku ryb, panierka może być dużo bardziej kaloryczna niż zawartość pod nią.
Białe pieczywo jest bardziej kaloryczne niż ciemne - MIT: różnice są naprawdę niewielkie, natomiast na korzyść ciemnego pieczywa przemawia fakt, że zawiera on więcej włókien i magnezu.
Owoce można jeść bez ograniczeń - MIT: większe ilości niż 2-3 sztuki dziennie mogą wpłynąć negatywnie na dietę z powodu dużej zawartości cukrów prostych. Nie zapominajmy, że niekontrolowane jedzenie owoców również prowadzi do tycia. Pijąc dużo soków owocowych można przybrać na wadze, ze względu na zawartość naturalnych cukrów ale i faktu, że często są one dodatkowo dosładzane. Najlepiej pić je rozcieńczane.
Kapusta poprawia przemianę materii - FAKT: Nie tylko świeża, lecz także kiszona zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit.
Sałatki sprzymierzeńcem - FAKT: o ile nie są przyrządzane na bazie majonezu czy śmietany. Dodatki w postaci sosów, podwyższają bilans kaloryczny sałatek.
Sery są bardziej kaloryczne niż mięso - FAKT: mimo, że zawierają podobne wartości białka, ich wartość kaloryczna jest znacznie wyższa.
Opuszczanie posiłków pomaga schudnąć - MIT: sprzyja jedynie magazynowaniu dostarczonych pokarmów i większemu apetytowi przy następnym posiłku. Ominięcie posiłku to pozbawienie organizmu porcji witamin, białka i minerałów. Organizm lepiej strawi mniejsze, ale częstsze posiłki niż jednorazową bombę kaloryczną.
Przegryzki powodują tycie - FAKT: Najczęściej wybieramy paluszki, orzeszki czy pestki słonecznika i dyni, które są dość kaloryczne. Wydaje się nam, że kilka z nich nie zaprzepaści diety, natomiast liczby mówią same za siebie: 15 orzeszków laskowych to około 170 kcal.
Niektóre z leków sprzyjają nadwadze - FAKT: Apetyt zwiększają zwłaszcza środki psychotropowe czy też preparaty hormonalne, zatrzymujące wodę i sól, a także podnoszące poziom tłuszczów.
Głodówki sprzyjają nadwadze - FAKT: Organizm pozbawiony energii dostarczanej z pożywieniem, spowalnia procesy metaboliczne, a spalanie tłuszczu zachodzi bardzo wolno.
Zakładki