OGÓRKI PO CHIŃSKU

2 kg ogórków gruntowych

2 garście soli

3 główki czosnku

3 łyżeczki chilli

12 łyżek oleju

2/3 półlitrowej butelki octu

2 szklanki cukru
Ogórki pokroić w grube plastry, zasypać solą, następnego dnia odlać wodę,pokroić czosnek i dodać z chilli do ogórków. Zagotować ocet z cukrem i zalać. Ogórki są dobre jak opadną na dno
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY

2,5 kg ogórków

gorczyca

liście selera

cebula
ZALEWA:
5,5 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
4 łyżeczki curry
40 dag cukru
Obrane ogórki pokroić w plastry.Na dno słoika ułożyć 2-3 plastry cebuli, wsypać gorczycę, włożyć ogórki,na wierzch wcisnąc parę listków selera.Zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut.
OGÓRKI ZE SZCZYPTĄ EGZOTYKI

20 dag kiełków

2 łyżki natki

3 łyżki uprażonego sezamu

łyżka sosu sojowego

1/4 łyżeczki imbiru

łyżeczka octu winnego

sol,pieprz i oczywiście ogórki
Tego zestawu nie próbowałam pasteryzować, ale sałatka jest przednia
Zakładki