OGÓRKI PO CHIŃSKU
2 kg ogórków gruntowych
2 garście soli
3 główki czosnku
3 łyżeczki chilli
12 łyżek oleju
2/3 półlitrowej butelki octu
2 szklanki cukru
Ogórki pokroić w grube plastry, zasypać solą, następnego dnia odlać wodę,pokroić czosnek i dodać z chilli do ogórków. Zagotować ocet z cukrem i zalać. Ogórki są dobre jak opadną na dno
SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CURRY
2,5 kg ogórków
gorczyca
liście selera
cebula
ZALEWA:
5,5 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 łyżki soli
4 łyżeczki curry
40 dag cukru
Obrane ogórki pokroić w plastry.Na dno słoika ułożyć 2-3 plastry cebuli, wsypać gorczycę, włożyć ogórki,na wierzch wcisnąc parę listków selera.Zalać ciepłą zalewą. Pasteryzować 5-7 minut.
OGÓRKI ZE SZCZYPTĄ EGZOTYKI
20 dag kiełków
2 łyżki natki
3 łyżki uprażonego sezamu
łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki imbiru
łyżeczka octu winnego
sol,pieprz i oczywiście ogórki
Tego zestawu nie próbowałam pasteryzować, ale sałatka jest przednia
Zakładki