Zakwas do chleba
Jak wiadomo chleb bez zakwasu jest niczym (a juz na pewno nie chlebem). Zakwas decyduje w dużej mierze o smaku i wyglądzie wypieku, to dla tego należy przy jego wytwarzaniu dołożyć wszelkich starań by wyszedł jak najlepiej.
Zakwas można zrobić na wiele sposobów.
Najprostszy to drożdże, maka, woda i troszkę cukru.
Inny ciekawy to maka, woda, i winogrona, które po pewnym czasie trzeba odcedzić.
Jeżeli w jakimś momencie kolor zakwasu zmieni sie na różowy, to niestety zakwas zdechł i należy go wyrzucić.
Przykładowy zakwas na piwie robimy tak:
W dużym słoju umieścić 1 szklankę mąki i dwie szklanki piwa. Dodać łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć gazą, i zostawić w temperaturze pokojowej przez 3 dni, od czasu do czasu mieszając. Odlać połowę, dodać szklankę mąki i szklankę wody. Zamieszać, zostawić przez 3 dni.
Następnie używa się go tak: Odlać szklankę płynu na jeden bochenek chleba. Zrobić chleb. Do zakwasu dodać pół szklanki mąki i pół szklanki wody. Tak należy karmić zakwas, nawet jeżeli się go nie używa przez dłuższy czas. Należy go trzymać w chłodnym miejscu (kilka stopni) i karmić co dwa tygodnie, odlewając i dolewając. Taki zakwas może żyć przez 100 lat albo i więcej. Niektóre piekarnie w San Francisco chwalą się, że mają kontynuujący się zakwas od 125 lat.
Zakładki