Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8 9 10 11 12 20 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 218

Wątek: Odchudzam sie, nie chudne! I zle sie czuje. Ciekawe dlaczego

  1. #91
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Triskell, dzieki!
    Przepisów na zakwas jest całe mnóstwo, ale zrobić dobry zakwas to wcale niełatwe zadanie i niestety czasochłonne Czekac 3 dni na chlebek Głównie dlatego "idę na łatwiznę" i robię chlebek na drożdżach - mogą być suche (w proszku) ale znacznie lepiej wychodzi na prawdziwych drożdżach piekarskich. Trzeba je jednak zalać ciepłym mlekiem z dodatkiem łyżki mąki i cukru, i zaczekać az "wystratują" (czyli zaczna rosnąć) - ja robię w duzym kubku - ok.0 ,3l i zalewam 1/2 szkl mleka. Jak mi zaczynają wyrastać ponad kubek - biorę sie za ciasto.

    Jeśli jednak zdecydujesz się na zakwas to koniecznie daj mi znac jak wyszło
    a i tu masz jeszcze inny pomysł:

    Zakwas do chleba
    Jak wiadomo chleb bez zakwasu jest niczym (a juz na pewno nie chlebem). Zakwas decyduje w dużej mierze o smaku i wyglądzie wypieku, to dla tego należy przy jego wytwarzaniu dołożyć wszelkich starań by wyszedł jak najlepiej.

    Zakwas można zrobić na wiele sposobów.
    Najprostszy to drożdże, maka, woda i troszkę cukru.
    Inny ciekawy to maka, woda, i winogrona, które po pewnym czasie trzeba odcedzić.
    Jeżeli w jakimś momencie kolor zakwasu zmieni sie na różowy, to niestety zakwas zdechł i należy go wyrzucić.

    Przykładowy zakwas na piwie robimy tak:
    W dużym słoju umieścić 1 szklankę mąki i dwie szklanki piwa. Dodać łyżeczkę cukru. Zamieszać, przykryć gazą, i zostawić w temperaturze pokojowej przez 3 dni, od czasu do czasu mieszając. Odlać połowę, dodać szklankę mąki i szklankę wody. Zamieszać, zostawić przez 3 dni.
    Następnie używa się go tak: Odlać szklankę płynu na jeden bochenek chleba. Zrobić chleb. Do zakwasu dodać pół szklanki mąki i pół szklanki wody. Tak należy karmić zakwas, nawet jeżeli się go nie używa przez dłuższy czas. Należy go trzymać w chłodnym miejscu (kilka stopni) i karmić co dwa tygodnie, odlewając i dolewając. Taki zakwas może żyć przez 100 lat albo i więcej. Niektóre piekarnie w San Francisco chwalą się, że mają kontynuujący się zakwas od 125 lat.
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  2. #92
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    treisskel nie mam nic przeciwko cytowniu....tym bardzij ze tonie sa moje notatki...tylko zywcem skopiowane z netu....
    jezeli jset informacja napisana latwo i prosto i zrozumiale dla kazdego ( wedlug mnie) tokopiuje ...jezeli jest zbyt "techniczna".. zmieniam i upraszczam...
    czase, lacze kilka artykulow....

    co do cukrow... wkleje ci tu info o cukrze bialym i brazowym i podam linke do strony na ktorej takie info mozesz znalezc....do wiekszosci z mozliwych dokupienie produktow....

    Calories in Sugars, Brown- znaczek ~~ oznacza ze nie ma nic wartosci podane sa dla 100g produktu


    Nutrition Facts
    Serving Size
    1 cup, packed (220.0g)1 cup, unpacked (145.0g)1 tsp brownulated (3.2g)1 tsp packed (4.6g)1 tsp unpacked (3.0g)

    Amount Per Serving
    Calories 829Calories from Fat 0
    % Daily Value*
    Total Fat 0.0g0%
    Cholesterol 0mg0%
    Sodium 86mg4%
    Total Carbohydrates 214.1g71%
    Sugars 211.7g
    Protein 0.0g

    Vitamin A 0% • Vitamin C 0%
    Calcium 19% • Iron 23%

    Nutritional Units 17
    * Based on a 2000 calorie diet


    Detailed Nutrition Facts


    Water 3.89 g
    Energy 829 kcal
    Energy 3467 kj
    Protein ~ g
    Total lipid (fat) ~ g
    Ash 1.98 g
    Carbohydrate, by difference 214.13 g
    Fiber, total dietary ~ g
    Sugars, total 211.66 g
    Sucrose 199.34 g
    Glucose (dextrose) 11.44 g
    Fructose 0.88 g
    Calcium, Ca 187 mg
    Iron, Fe 4.2 mg
    Magnesium, Mg 64 mg
    Phosphorus, P 48 mg
    Potassium, K 761 mg
    Sodium, Na 86 mg
    Zinc, Zn 0.4 mg
    Copper, Cu 0.638 mg
    Manganese, Mn 0.704 mg
    Selenium, Se 2.6 mcg
    Vitamin C, total ascorbic acid ~ mg
    Thiamin 0.018 mg
    Riboflavin 0.015 mg
    Niacin 0.176 mg
    Pantothenic acid 0.242 mg
    Vitamin B-6 0.044 mg
    Folate, total 2 mcg
    Folic acid ~ mcg
    Folate, food 2 mcg
    Folate, DFE 2 mcg_DFE
    Vitamin B-12 ~ mcg
    Vitamin A, IU ~ IU
    Vitamin A, RAE ~ mcg_RAE
    Retinol ~ mcg
    Vitamin E (alpha-tocopherol) ~ mg
    Vitamin K (phylloquinone) ~ mcg
    Fatty acids, total saturated ~ g
    4:0 ~ g
    6:0 ~ g
    8:0 ~ g
    10:0 ~ g
    12:0 ~ g
    14:0 ~ g
    16:0 ~ g
    18:0 ~ g
    Fatty acids, total monounsaturated ~ g
    16:1 undifferentiated ~ g
    18:1 undifferentiated ~ g
    20:1 ~ g
    22:1 undifferentiated ~ g
    Fatty acids, total polyunsaturated ~ g
    18:2 undifferentiated ~ g
    18:3 undifferentiated ~ g
    18:4 ~ g
    20:4 undifferentiated ~ g
    20:5 n-3 ~ g
    22:5 n-3 ~ g
    22:6 n-3 ~ g
    Cholesterol ~ mg
    Alcohol, ethyl ~ g
    Caffeine ~ mg
    Theobromine ~ mg
    Carotene, beta ~ mcg
    Carotene, alpha ~ mcg
    Cryptoxanthin, beta ~ mcg
    Lycopene ~ mcg
    Lutein + zeaxanthin ~ mcg

    Good points:
    Very low in sodium

    Bad points:
    Very high in sugar


    a teraz cukier bialy
    Calories in Sugar

    Manufactured by Yours Truly Restaurants
    Nutrition Facts
    Serving Size 1 packet

    Amount Per Serving
    Calories 55Calories from Fat 0

    Total Fat 0.0g0%
    Sodium 1mg0%
    Total Carbohydrates 14.1g5%
    Protein 0.0g

    Nutritional Units 1
    * Based on a 2000 calorie diet

    linka:
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    dla nieanglojezycznych a zainteresowanych.... poprawej stronie podane sa literki od A do F.. A najelpsze F najgorsze....... bialy ma C- ..brazowy D .......

  3. #93
    yasminsofija Guest

    Domyślnie

    dzieki gagaa zrozumialam . spadam.

  4. #94
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    zaznaczam z gory...ze nie odwodze nikogo od cwiczen....ale nie popieram cwiczenia dla cwiczenia... tylko cwiczenia z glowa... czytajac niektore watki zastanawialam sie... czemu tak tego duzo.. i czemu tylko rto samow kolko... obiecalam belli ze napisze tu co sie dowiedzialam na temat treningu i mam nadzieje ze sie komus przyda

    Jeśli chodzi o początkujących, to w okresie pierwszych 9 miesięcy treningu powinni oni przestrzegać nastepujące zasady:

    1.ZASADA PRZEŁADOWANIA MIĘŚNI. Polega ona na tym, że trzeba systematycznie zmuszać mięsnie do coraz większego wysiłku. Można to uzyskać przez stopniowe zwiększanie ciężarów, stosowanie większej liczby serii i treningów. To zmusza mięśnie do ciągłego wzrostu. Ważna jest również lokalna wytrzymałość mięśniowa, która pozwala na bardziej intensywny wysiłek. Kształtuje się ją przez stopniowe skracanie przerw wypoczynkowych między seriami oraz zwiększanie liczby powtórzeń w seriach, przynajmniej w niektórych ćwiczeniach. Bez stosowania tej zasady nie ma wzrostu masy mięsniowej, siły i wytrzymałości.

    2.ZASADA SERII. Niektórzy fachowcy radzą, aby poczatkujący w pierwszym okresie treningu wykonywali tylko po 1 serii stosując łącznie na zajęciach 12 ćwiczeń na wszystkie podstawowe grupy mięśniowe.

    Zdaniem Weidera, jest to za małe obciążenie. Radzi on, aby początkujący stosowali 12 ćwiczeń, ale każde z nich wykonywali w 2-4seriach, gdyż tylko tego rodzaju stres pobudza mięsnie do wzrostu. <---tu bym się mocno zgodzila z panem weiderem tym od magicznej 6 weiderowskiej

    3.ZASADA IZOLACJI MIĘŚNI. Przy każdym niemal ćwiczeniu mięsnie mogą pracować łącznie(kilka jednocześnie) albo w pełnej izolacji. W praktyce jednak każdy ćwiczony w danym ruchu mięsnień w mniejszym lub większym stopniu wspomagany jest przez inne. Prawie pełną separacje danego mięsnia można uzyskać przez stosowanie odpowiednich ćwiczeń i pozycji.

    4.ZASADA KONFUZJI MIĘŚNI. Jednostajny trening, stałe obciążenia przyczyniają się do tego, że mięśnie, ścięgna i stawy dość szybko przystosowują się do tych obciążeń, a wzrost masy mięsniowej zostaje zahamowany. Dlatego konieczne jest częste różnicowanie treningu przez zmianę ciężarów, liczby serii, pozycji podczas wykonywania ćwiczeń, aby mięsnie atakować ciągle nowymi bodźcami.

    Trening aerobowy, jego intensywność i efektywność można (wskazane jest) wspomagać treningiem siłowym (beztlenowym-anaerobowym).
    czemu silowy?? Dla nas grubaskow :
    -pobudza on wydzielanie hormonów przyspieszających rozpad tkanki tłuszczowej (hormon wzrostu, testosteron) oraz adrenaliny i noradrenaliny,
    -poteguję proces zmiany stosunku masy mięśniowej do tłuszczowej
    -im większa masa mięsniowa-tym intensywniejszy proces spalania tłuszczu





    Jak cwiczyc??
    -najlepiej ćwiczyć 3 razy w tygodniu,co drugi dzień, (pon, śr, pt lub wt, czw, so)
    pozwoli to miesniom na regeneracje i nadbudowe zerwanych sciegnek ( a tylko to je zwieksza)

    -zawsze należy zaczynać od 10-cio minutowej
    -czas treningu,w zależności od liczby obwodów, wynosi od 20 do 40 minut(bez rozgrzewki),

    -wszystkie ćwiczenia powinno wykonywać się w dość szybkim tempie w 15 powtórzeniach,

    -progresja:zaczynamy zwykle od 1-2 obwodów (1-2 tydzień), a dochodzimy do 3 obwodów (3-4 tydzien) i 4 obwodów (5-6 tydzień) w czasie jednego treningu.
    - zawsze konczyc polowi a nie urywac z nienacka... na koncu najlepiej miesnie rozciagnac.... widujecie panow typu "karkowy" co nie moga odwrocic glowy takmaja przeladowane karki... ano brak rozciagnia sie klania
    Aeroby oczywiście codziennie

    Po każdym obwodzie przerwa wypoczynkowa 2 minuty.

    OBWÓD: wykonanie pełnego zestawu poszczególnych ćwiczeń z 30 sekundowymi przerwami pomiędzy nimi.

    Najlepiej zminiac cwiczenia dla poszczegolnych partii miesni co 6 tydodni...
    Najwazniejsza dla nas jest chyba zasada 4...
    Nie ma co cwiczyc ciagle to samo i tak samo... zwiekszajac ewentualnie ilosc powtorzen skoro można zwiekszyc obciazenie... mniej czasu a efekt zdaje się ze lepszy będzie...

    Wazny tez jest wydatek energetyczny... optymalnie jest zaczynac od duzych grup miesniowych...a konczyc na pojedynczym np.. zamiast zaczynac od brzuszkow czy tez miesni naramiennych ... i tracic cala energie na nie... ( cwiczenie wyizolowanych miesni zuzywa wiecej energii) robic je na koncu... to podwojna oszczednosc bo i energii i „praca” nad miesniem podwojna
    to tyle...

  5. #95
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Gaguś to ja mam pytanko odnośnie cwiczeń (co prawda nie mam ostatnio na nie czasu , ale cały czas licze na jak najszybsze wygospodarowanie tej godzinki kilka razy w tygodniu)

    jeśli nie zależy mi na powiekszaniu masy mięśniowej, a jedynie na wzmocnieniu mięśni (zeby nie były sflaczałe po długim okresie lenistwa) to raczej powinnam ćwiczyć więcej powtórzęń z ew. niewielkim obciążeniem (czyt. ciężarkami) niż zwiększać masę tych ciężarków, prawda?
    Chodzi mi głównie o ramiona - i tak mam bary jak facet i nie bardzo chciałabym mieć większe

    Buźka
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  6. #96
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    emkr-ko.,...wiesz ile bys musiala cwiczyc zeby ci sie bary rozbudowaly....i z jakimi ciezarami....!!!
    poza tym... oprocz bicepsa ( tego na wierzchu) jest jeszcze triceps ( moje zwiski te od wewnetrznej strony)....
    i to chyba one glownie decyduja czy ramionko jest rozkoszne czy nie... przynajmniej u mnie....
    mysle ze niema sie co obawiac niewielkich sztangielek... jak zobaczysz ze miesien ci roznie... ograniczysz ilosc cwiczen... a cwiczenia z obciazeniem sa efektywniejsze....
    wiec trza sobie zadac pytanie.. machac lapkami dla machania..... czy machac krocej ale z efektem?

  7. #97
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Gaguś, tyle że ja kiedyś cwiczyłam walke mieczem, mięśnie się wyrobiły bardzo mocne, a miecz wcale ciężki nie był, ale ponad 300 machnięć na treningu robiło swoje tym bardziej że układ rąk był specyficzny. Mięśnie to ja mam tyle że sflaczałe (pytanie czy one się kurczą? czy tylko flaczeją i obrastają tłuszczem? i mowa tu nie tylko o rękach bo wschodnie sztuki walki są ćwiczeniami ogólnorozwojowymi)
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  8. #98
    gagaa_ jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    emkr-ko....kazdy nieuzywany miesien zanika....mozliwe jest ze bedzie ci latwiej je odbudowac....
    miesnie sie kurcza...zanikaja i obraastaja tluszczem... gdyby bylo inaczej to polowy z nas by tu nie bylo ( wiele dziewczyn cwiczylo cos tam... niestety ja do nich nie naleze...)
    o stanie miesni...moze swiadzcyc poziom tluszczu.... im mniejszy tym miesni wiecej
    wiec poki procent jest wysoki... moze lepiej skoncetrowac sie na aero....a trening silowy..robic dwa razuw tygodniu....
    bo...mozna przejsc caly cykle aerobicznej 6 weidera.... i....?? i ni bedzie wydac efektu kaloryfera...bo przykrywac go bedzienadal tluszcz....

  9. #99
    Awatar emkr
    emkr jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-05-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    1,108

    Domyślnie

    Dzieki Gagus!
    Zastosuję się do Twoich rad, zebym tylko juz uporzadkowała swoje sprawy zawodowe to czasu przybędzie bo na razie to wogóle nie cwicze (nie licząc ganiania za autobusem )

    Buzka
    Start dietkowania (reaktywacja): 11.05.2011 cel 1 -> 99 kg



    // TU JESTEM //

  10. #100
    kasiakasz jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    06-10-2005
    Mieszka w
    śląsk
    Posty
    444

    Domyślnie

    Hej GAGAA


    Napisałaś bardzo ważne informacje, to prawda w takim tempie powinno sie zaczynac.

    Ja też stosuję rozgrzewkę, czasem na stepie, potem ćwiczenia no poszczególen partie, zawsze zmieniam je, dokładam nowe, na końcu rozciągamy się i relaks

    Wiem jakie to ważne.
    Ja ćwiczę bardzo dużo, ale to nie tak że o dziś zaczełam i od razu 2 godziny, nie, ja wcześniej uprawiałam sport wyczynowo, potem miałam przerwe i od roku powoli zwiekszałam ilosc cwiczen, teraz cwicze 4 X w tygodniu z 3 grupkami dziewczyn, według powyższych zasad, z tym ze z nowymi dziwczynami zaczynam powoli.
    W weekendy ćwiczę dużo mniej, czasem tylko przebiegnę się a czasem długi spacer po lesie.

    Dzięki za Twoje rady, sa bardzo cenne, ja je znam ale bardzo dobrze mi zrobiło przypomnienie niektórych np o kontuzjach.

    Bardzo ci dziekuje
    Kasia

Strona 10 z 22 PierwszyPierwszy ... 8 9 10 11 12 20 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •