Dieta wegetariańska – zasady
- Trwa: kilka tygodni, można ja powtarzać kilka razy w roku.
- Odchudza: 1 kg w ciągu tygodnia.
- Polecana dla: dla osób dorosłych i zdrowych.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
- Szczególnie bogata w: witamy z grupy B (B1, B2, B6) oraz składniki mineralne: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, izoflawony, nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Dzienna dawka kalorii: około 1200.
Dieta wegetariańska – jadłospis
- Śniadanie: 430 kcal – Grzanki zapiekane z gruszką, szklanka herbaty bez cukru z cytryną.
- II Śniadanie: 100 kcal – 150 g wiśni, pół banana, szklanka wody mineralnej.
- Obiad: 295 kcal – Zupa z brokułów, szklanka soku grejpfrutowego.
- Podwieczorek: 245 kcal – Półmisek surowych warzyw (10 liści sałaty, marchewka, 2 pomidory, 5 rzodkiewek, 1/2 ogórka, szczypiorek), szklanka soku porzeczkowego.
- Kolacja: 250 kcal – Grahamka ze szpinakiem, herbata czerwona.
- Śniadanie: 235 kcal – Pół grejpfruta, jajko na miękko, kromka chleba żytniego, szklanka herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: 165 kcal – 2 ogórki i pomidor polane łyżką oliwy z oliwek i posypane posiekaną w kostkę cebulką, kromka chleba razowego.
- Obiad: 320 kcal – Kotlety sojowe (100 g gotowanych), surówka z sałaty lodowej ze słonecznikiem.
- Podwieczorek: 330 kcal – Marchewka z orzechami.
- Kolacja: 190 kcal – Kiełki z sezamem, szklanka czerwonej herbaty.
- Śniadanie: 245 kcal – Pasta z soi z pietruszką, kromka pieczywa ze słonecznikiem, szklanka kawy.
- II Śniadanie: 140 kcal – Jogurt probiotyczny (150 ml), 2 kiwi, mandarynka.
- Obiad: 200 kcal – Gulasz z fasolki szparagowej.
- Podwieczorek: 50 kcal – Jabłko pieczone, szklanka zielonej herbaty.
- Kolacja: 350 kcal – Sałatka z selera, szklanka zielonej herbaty.
- Śniadanie: 240 kcal – Twarożek z pieczonym jabłkiem na słodko, kromka chleba żytniego.
- II Śniadanie: 60 kcal – Szklanka soku wielowarzywnego.
- Obiad: 585 kcal – Pieczeń z pieczarek, surówka z kapusty pekińskiej (100 g), szklanka wody mineralnej z cytryną.
- Podwieczorek: 110 kcal – Mus malinowy.
- Kolacja: 200 kcal – Ryż paraboliczny (3 łyżki ugotowanego) ze szklanką mleka sojowego.
- Śniadanie: 180 kcal – Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kromka chleba razowego.
- II Śniadanie: 200 kcal – Mus truskawkowy.
- Obiad: 480 kcal – Koktajl z awokado na mleku sojowym.
- Podwieczorek: 90 kcal – Sałata zielona polana jogurtem naturalnym (pół szklanki) posypana szczypiorkiem.
- Kolacja: 290 kcal – Sałatka owocowa (1 porcja), szklanka herbaty zielonej.
- Śniadanie: 250 kcal – Muesli (3 łyżki) z mlekiem sojowym (pół szklanki) i tartym jabłkiem.
- II Śniadanie: 130 kcal – 2 pomarańcze, szklanka wody mineralnej.
- Obiad: 400 kcal – Makaron sojowy z warzywami.
- Podwieczorek: 150 kcal – Budyń sojowy, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: 240 kcal – Ser tofu (100 g), surówka z pomidora i ogórka, 2 kromki pieczywa chrupkiego, szklanka herbaty zielonej.
- Śniadanie: 195 kcal – Sałatka z jajek przepiórczych, kawa bez cukru.
- II Śniadanie: 175 kcal – Mandarynka, szklanka mleka sojowego.
- Obiad: 485 kcal – Zapiekanka pomidorowa z serem feta.
- Podwieczorek: 220 kcal – Koktajl piękności, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: 130 kcal – Kromka pumpernikla z łyżką sera twarogowego ziarnistego, 2 plasterkami pomidora i kiełkami rzodkiewki.
Dieta wegetariańska – przepisy
- po 50 g kiełków rzodkiewki, fasoli, soi;
- łyżka sezamu;
- łyżka oleju z pestek winogron, sok z cytryny;
- łyżeczka sosu sojowego;
- koperek;
- imbir;
- sól;
- pieprz.
Kiełki opłukać i osączyć. Ziarna zrumienić i ostudzić. Przygotować sos z oleju, sosu sojowego, soku z cytryny, szczypty imbiru, koperku, soli i pieprzu. Wymieszać.
- 2 marchewki;
- 1/3 szklanki orzechów;
- pół szklanki jogurtu naturalnego;
- łyżka majonezu light;
- sól;
- natka pietruszki.
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, orzechy posiekać. Wymieszać jogurt z przyprawami i majonezem. Składniki wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.
- główka sałaty lodowej;
- papryka czerwona;
- łyżka słonecznika;
- łyżka oliwy z pestek winogron;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- pieprz;
- sól;
- zioła prowansalskie.
Kapustę porwać na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami i słonecznikiem. Wszystkie składniki surówki wymieszać.
- jabłko;
- pół banana;
- pomarańcza;
- 2 suszone śliwki;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika.
Wycisnąć sok z pomarańczy, jabłko obrać z gniazd nasiennych, banana obrać ze skórki. Składniki zmiksować i schłodzić.
- 2 duże pomidory;
- pół opakowania serka feta light;
- łyżka oliwy z oliwek;
- jajko;
- ząbek czosnku;
- bazylia;
- ulubione przyprawy.
Pomidory i ser feta pokroić w plastry. Jajko roztrzepać i dodać rozgnieciony czosnek. Wysmarować niedużą formę oliwą i układać w niej warstwami pomidory i ser feta posypując posiekaną bazylią. Polać wszystko rozbełtanym jajkiem i doprawić do smaku. Zapiekać 10 minut.
- 4 jajka przepiórcze;
- młoda kalarepka;
- młody por.
Sos:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego;
- łyżka soku z cytryny;
- łyżka wina wytrawnego;
- starta skórka z połowy cytryny;
- sól;
- pieprz.
Jajka ugotować na twardo. Kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Pora poszatkować i posolić. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Jajka obrać i pokroić w plasterki, dodać kalarepkę, pora i polać sosem.
- 100 g makaronu sojowego;
- 2 ząbki czosnku;
- cebula;
- 3 łyżki kukurydzy z puszki;
- opakowanie kiełków zbożowych;
- czerwona papryka;
- plaster ananasa;
- sok z cytryny;
- łyżeczka curry;
- natka pietruszki;
- pieprz;
- sól;
- łyżka oleju słonecznikowego.
Makaron zalać wrzątkiem, gdy napęcznieje, osączyć i pokroić. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę, paprykę pokrojoną w paseczki, ananas w kostkę, curry, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać makaron, kiełki i skropić cytryną. Podgrzać i przyprawić do smaku. Posypać natką.
- 1 melon galia;
- 4 banany;
- 2 arbuz;
- 40 g wiórków kokosowych;
- limonka;
- liście mięty;
- łyżeczka cukru pudru.
Banany pokroić w plasterki, melon i arbuz na cząstki. Limonkę wyparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Wiórki przyrumienić na brązowy kolor na patelni. Wymieszać sok z limonki z łyżeczką cukru pudru. Owoce i wiórki wymieszać w misie, polać sokiem i ozdobić listkami mięty.
- pół awokado
- szklanka chudego mleka sojowego
- 3 łyżki rzeżuchy
- łyżeczka sezamu
- łyżeczka płatków owsianych
- łyżeczka pestek słonecznika
- łyżeczka orzechów włoskich
Wszystkie składniki zmiksować i doprawić do smaku.
- szklanka kefiru;
- 150 g truskawek;
- 2 łyżeczki otrąb pszennych;
- łyżeczka miodu.
Składniki zmiksować.
- 100 g chudego twarogu;
- 6 rzodkiewek;
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- świeża bazylia;
- świeża mięta;
- sól;
- pieprz.
Składniki wymieszać.
- bułka grahamka;
- 4 łyżki rozmrożonego szpinaku;
- 1/2 cebuli czerwonej;
- łyżka oleju słonecznikowego;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- natka pietruszki;
- pieprz;
- sól.
Ściąć wierzch bułki, wydrążyć miąższ. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać szpinak i chwilę dusić. Dodać jogurt naturalny, przyprawy, miąższ z bułki i posiekaną pietruszkę. Włożyć masę do bułki i przykryć jej wierzchem.
- 250 g brokułów;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- łyżka oleju słonecznikowego;
- łyżeczka zarodków pszennych;
- ulubione zioła;
- sól;
- pieprz.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, brokuł podgotować 10 minut. Podzielić na różyczki i zmiksować. Dodać cebulę, czosnek, jogurt i przyprawić do smaku. Posypać otrębami lub zarodkami pszennymi.
- 2 kromki pieczywa tostowego graham;
- łyżeczka margaryny;
- 2 plasterki serka mozzarella;
- gruszka.
Upiec tosty, położyć kawałki gruszki i serka.
- 100 g jogurtu naturalnego;
- 60 g świeżych malin;
- łyżeczka cukru waniliowego.
Maliny gotować z cukrem 7–10 minut. Przetrzeć i dodać do jogurtu.
- 2 łyżki płatków owsianych;
- 1/2 szklanki mleka 0,5 %;
- 200 g pieczarek;
- cebula;
- jajko;
- natka pietruszki;
- bułka tarta;
- łyżka margaryny;
- pieprz;
- sól;
- łyżka oleju słonecznikowego.
Płatki zalać wrzącym mlekiem, zostawić, żeby napęczniały. Drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę dusić na oleju, dodać płatki owsiane i podsmażyć. Dodać jajko, natkę, doprawić. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Włożyć masę i zapiekać w piekarniku.
- 100 g chudego twarożku;
- jabłko;
- cynamon;
- łyżeczka miodu.
Jabłko obrać, udusić w małej ilości wody, wystudzić. Twarożek rozdrobnić widelcem, wymieszać z jabłkiem, miodem i cynamonem.
- seler;
- 3 winne twarde jabłka;
- 20 g orzechów włoskich;
- 20 g rodzynek;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- sok z połowy cytryny;
- łyżka wytrawnego wina;
- sól;
- pieprz.
Obrać seler i jabłka, rodzynki namoczyć w winie. Zetrzeć seler i jabłka na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać odsączone rodzynki, pokrojone orzechy, jogurt, wino i przyprawić do smaku. Przed podaniem wstawić na 10 minut do lodówki.
- 500 g fasolki szparagowej żółtej;
- pół papryki czerwonej;
- cebula;
- 250 g pomidorów;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- sól;
- pieprz;
- bazylia świeża lub suszona;
- łyżka jogurtu naturalnego.
Podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w cząstki fasolkę. Dusić około 10 minut. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do fasolki, dusić 10 minut. Dodać jogurt i przyprawy Podawać na liściach sałaty, posypany rzeżuchą.
- 100 g ugotowanej kostki sojowej;
- pomidor;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- ulubione przyprawy.
Ugotowaną kostkę sojową zmiksować, dodać pokrojony w kostkę pomidor i natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku.
Komentarze
Znalazlam wreszcie dla siebie odpowiednia diete. Owszem, troche kilogramow mam do stracenia, lecz z diety tej chce uczynic swoj sposob na zdrowie i wlaczam ja do swojego stylu zycia. Jestem wegetarianka juz ponad 30 lat, wiec uwazam, ze polowe sukcesu mam juz za soba :) Fantastyczne rady na Zdrowko dla kochajacych nabial, owoce i warzywa. Serdecznie dziekuje, skorzystam z Waszych przepisow - az slinka leci :)