Ryż jako dodatek do obiadu
Ryż jest bogatym źródłem białka. Dobrze wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia odporność. Nie wywołuje reakcji alergicznych, dlatego mogą go jeść nawet osoby o skłonnościach do uczulenia.
Jaki ryż wybrać? Więcej właściwości dietetycznych i wartości odżywczych ma brązowy ryż. Zawiera 129 kalorii w 100 gramach. Zawiera o wiele więcej błonnika pokarmowego niż ryż biały. Jest też skarbnicą witamin i składników mineralnych, tj. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, miedź, potas, fosfor. Ponadto ulega powolnemu trawieniu, dając poczucie sytości przez długi czas.
Makaron – wybierz najlepszy!
Ten przysmak zawiera w sobie dużo magnezu i witamin z grupy B. W porcji 100 gram znajduje się 350 kalorii. Jaki makaron wybrać? Dla osób na diecie najlepszy będzie makaron na bazie mąki razowej, ciemnej, pełnoziarnistej. Zawiera on sporo błonnika pokarmowego, przedłużającego uczucie sytości. Dla osób na diecie polecane są również niskokaloryczne makarony bezglutenowe, wytwarzane z ryżu, kukurydzy, czy gryki.
Ziemniaki – czy rzeczywiście tuczący dodatek do obiadu?
Ziemniaki wśród osób na diecie cieszą się złą sławą – uchodzą za niezdrowe i bardzo kaloryczne. Jest to jednak nieprawda – warzywa te są lekkostrawne. 100 gram ziemniaków zawiera zaledwie 80 kalorii. Zawierają za to błonnik, skrobię, witaminę C, magnez i żelazo. Kaloryczność ziemniaków natomiast znacznie wzrasta, w momencie gdy polewamy je tłustymi sosami bądź dodajemy do nich dużych ilości masła. Jakie ziemniaki wybrać? Im młodsze ziemniaki, tym mniej mają w sobie kalorii, a za to więcej błonnika.
Pełna witamin kasza
Wszystkie gatunki kaszy zawierają w sobie błonnik, witaminy i skrobię. Najbardziej lekkostrawna jest kasza manna. Kasza jęczmienna z kolei ma bardzo dobry wpływ na trawienie. Kasza jaglana jest najlepsza dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi, a kasza gryczana zawiera w sobie mnóstwo błonnika i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Warto zwrócić uwagę na to, co dodajemy do swoich posiłków. Każdy dodatek do obiadu ma swoje zalety, a wiedza na ten temat i umiejętność planowania zawartości talerza pozwoli nam utrzymać szczupłą i zgrabną sylwetkę.
Komentarze