Sklep
Dodano: 2015-10-08

Zatrzymywanie wody w organizmie – jak sobie z tym radzić? Ocena: 0/5 Ilość głosów: 0

Zatrzymywanie wody w organizmie może być objawem licznych schorzeń, począwszy od niegroźnych, a kończąc na tych poważnych. Między innymi może być to: nadciśnienie, choroby serca, wątroby lub nerek. Taki stan może być również skutkiem przyjmowania niektórych leków, problemów z układem krążenia, reakcji alergicznych, anemii, jak również zbyt małej lub za dużej ilości białka w diecie. Zatrzymywanie wody w organizmie może być także związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego lub z menopauzą.

Czym grozi zatrzymywanie wody w organizmie?

Z racji tego, iż zatrzymywanie wody w organizmie może mieć bardzo poważne przyczyny, po zauważeniu takich objawów należy skonsultować się z lekarzem. Konsultacja ta jest bezwzględnie konieczna, zwłaszcza gdy stan ten towarzyszy późnemu okresowi ciąży. Działania "na własną rękę", takie jak stosowanie środków moczopędnych lub diety, której celem jest szybka utrata płynów, to rozwiązania doraźne i krótkoterminowe, które przy dłuższym stosowaniu mogą być niebezpieczne dla zdrowia – mogą prowadzić na przykład do uszkodzenia nerek.

Dieta

Bez względu na zalecenia lekarza, możemy stosować dietę, która w łagodny i niegwałtowny sposób pozwoli nam złagodzić objawy zatrzymywania płynów w organizmie. Odpowiednio dobrane zioła, produkty spożywcze oraz aktywność fizyczna przyniosą sporą ulgę i pomogą uporać się z tym dość uciążliwym dla nas stanem.

W codziennej diecie należy zadbać o odpowiednią ilość płynów – najlepiej wody. Należy pić przynajmniej 8 dużych szklanek w ciągu dnia. Jeśli dotknął nas problem zatrzymywania płynów w organizmie, do jadłospisu powinniśmy wprowadzić jak najwięcej surowych warzyw i owoców. Z owoców najbardziej wskazane są: jagody, winogrona, truskawki, arbuz oraz kantalup (gatunek melona), a wśród warzyw szczególnie polecane są: szparagi, buraki, brokuły, dynia, ogórki, kukurydza, marchew, seler naciowy, a także zielone warzywa liściaste.

zatrzymywanie wody w organizmie

W diecie wskazane jest również dbanie o odpowiednią ilość produktów pełnoziarnistych, tłuszczów rybich oraz roślin strączkowych. Silne środki o działaniu moczopędnym należy stosować tylko okazjonalnie. Należą do nich między innymi pietruszka (kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na zapalenie nerek powinny spożywać nać pietruszki w ograniczonych ilościach – najlepiej do pół łyżeczki suszonej pietruszki lub do jednej świeżej gałązki) oraz seler naciowy.

Za to stałym elementem diety powinny stać się tonizujące środki moczopędne – korzeń mniszka i pokrzywa. Z ziół warte polecenia są również liść, korzeń i nasiona łopianu, czosnek oraz liście mniszka. Z ziół można przygotowywać napary, które można dodawać do soków. Wszystkie zioła dostępne są w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością – poza czosnkiem, który jest produktem ogólnodostępnym.

W diecie należy ograniczyć sól – stołową, morską, sos sojowy, a także słone przekąski. Składnik ten może być związany z zatrzymywaniem wody w organizmie. Wskazane jest także znaczne zmniejszenie ilości wypijanej herbaty i kawy – napoje te charakteryzują się silnym działaniem moczopędnym i spożywane w nadmiarze mogą obciążać nerki. Z diety powinno się wykluczyć cukier oraz białą mąkę. Często też zjawisko zatrzymywania płynów w organizmie związane jest ze spożywaniem pszenicy i nabiału.

Sport

Dużą ulgę może przynieść również codzienna aktywność fizyczna, odpowiednie ćwiczenia dostosowane do naszych możliwości, kondycji i wieku wspomogą pracę układu krążenia i złagodzą objawy związane z zatrzymywaniem płynów w organizmie.

Z zalecanych składników można przygotowywać koktajle oraz soki owocowe

Propozycje:

I – ¼ główki kapusty, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 ząbek czosnku, 3 świeże gałązki pietruszki, 2 pasternaki, 2 świeże gałązki kopru, 1 burak, 1 jabłko – ze wszystkich składników wycisnąć sok (np. za pomocą sokowirówki).

II – 1 szklanka jagód, 1 plaster arbuza, ¼ szklanki jeżyn - ze wszystkich składników wycisnąć sok (np. za pomocą sokowirówki).

mgr inż. Martyna Frańczak, dietetyk

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane