Dodano: 2016-12-02

Jarmuż – zdrowe i zielone superfood! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Oto kolejny artykuł z cyklu zdrowa żywność w zasięgu ręki, o której nie mieliśmy pojęcia. Tym razem przyglądnąłem się bliżej coraz bardziej popularnej roślinie o nazwie jarmuż. Wiele źródeł informuje, że jest to jedna z najzdrowszych roślin, jaką możemy obecnie spotkać. Jarmuż posiada wszystkie niezbędne składniki odżywcze (witaminy, minerały oraz inne elementy) konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego też należy do żywności o nazwie superfood. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić z niego koktajl oraz uzyskasz wiele innych ważnych informacji.

jarmużFot.: Świeży jarmuż

Co zawiera jarmuż i jak wpływa na nasz organizm?

Przede wszystkim w jarmużu możemy znaleźć więcej witaminy C niż w natce pietruszki, która słynie z jej zawartości. Ponadto roślina ta posiada duże ilości przeciwutleniaczy, witaminę B, a także duże ilości rzadko spotykanej witaminy K. Za pomocą tej witaminy unikniemy miażdżycy, zatorów, choroby wieńcowej, a także wzmocnimy kości. Odpowiada ona za kierowanie wapnia do kości, a nie do tkanek. Ponadto przypisuje się jej właściwości antynowotworowe. Nie są to jednak wszystkie składniki, jakie znajdziemy w tej roślinie, bogata jest ona również w witaminę A i B6,  magnez, potas, błonnik, kwas foliowy, fosfor, żelazo, cynk, magnez, wapń, sód oraz betakaroten.

Jest to kolejna roślina, którą możemy wpisać na listę pokarmów o działaniu antynowotworowym. Taką właściwość uzyskuje ona dzięki obecności dużej ilości sulforafanu, substancja te znajduje się również w kapuście. Ma ona działanie potwierdzone badaniami naukowymi, które wykazały, iż chroni ona przed rakiem jelita, płuc i prostaty. Trzeba również pamiętać, iż jarmuż traci te właściwości w procesie gotowania! Na szczęście jest pewien sposób, aby spożyć go wraz ze wszystkimi składnikami, tak aby nie utraciły swoich właściwości, ale o tym napiszę w dalszej części artykułu.

Właściwości antynowotworowe przypisuje się również substancjom o nazwie karotenoidy. Są to przeciwutleniacze odpowiadające za zatrzymanie niezdrowych procesów oksydacyjnych. Ponadto w jarmużu odnajdziemy spore ilości chlorofilu, który wspomaga naturalne funkcje oczyszczania organizmu, a także blokuje ich wchłanianie do organizmu.

W jarmużu odnajdziemy również duże ilości błonnika, który usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz ułatwia proces odchudzania. Znajdziemy w nim również duże ilości żelaza, które jest niezbędne dla osób cierpiących na anemię. Obecność witaminy C sprawi, iż będziemy mieć lepszą odporność oraz sprawniejszy metabolizm. Osoby, które chcą zadbać o swoje włosy, paznokcie, wzrok oraz cerę powinny włączyć jarmuż do swojej diety, ponieważ posiada on duże ilości witaminy A, która odpowiada za nasz wygląd.

Pewnie zaskoczy was informacja, iż w jarmużu znajduje się więcej wapnia niż w dobrze wszystkim znanym mleku! Przypomnijmy, wapń pozytywnie wpływa na kości, zęby, a także zapobiega powstaniu osteoporozy.

Najważniejsze zalety jarmużu, kto powinien go stosować?

1. Dba o skórę, włosy i paznokcie.
2. Podnosi odporność.
3. Usprawnia metabolizm.
4. Jest składnikiem diety antynowotworowej
5. Oczyszcza organizm dzięki obecności chlorofilu.
6. Usprawnia układ trawienny za pomocą błonnika.
7. Uzupełnia żelazo (dla osób z anemią) oraz inne najważniejsze witaminy i minerały.
8. Chroni przed chorobami wieńcowymi.
9. Wspiera układ sercowo-naczyniowy.
10. Chroni przed wrzodami.

Jaki jarmuż wybrać i na co zwracać uwagę?

Wcześniej wspomniałem, że niektóre właściwości jarmużu zastają utracone w procesie gotowania. Na szczęście są na to dwa wyjścia. Świeży jarmuż można przygotować, gotując go na parze przez około 3 minuty. Według licznych źródeł podczas takiej obórki nie traci on swoich właściwości. Natomiast drugim sposobem na to, by jarmuż zachował wszystkie swoje właściwości, jest wybranie go pod postacią sypkiego proszku.


Artur Topolski (Specjalista żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

Jesli chodzi o jarmuz, to mozna go dodawac surowy do miksowania warzyw i owocow w postaci koktajlu owocowo-warzywnego np: mixuje sie razem avocado, jarmuz, jablko, ziarna chia lub siemie lniane, dodajac wode kokosowa- mozliwosci jest wiele. bardzo dobrze dziala na Candida

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

W jakiej proporcji ?

Właśnie w jakiej proporcji

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Czy przy wysokim poziomie Feerytyny można go używać?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Czy mrozony jarmuz ma talkie same wartosci na przyjade e smoothly?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Co do zasady lepiej jest korzystać ze świeżych produktów spożywczych. Procesy mrożenia i rozmrażania mogą prowadzić do utraty części składników odżywczych.