Jakie składniki możemy znaleźć w tranie?
Zapewne każdy z was słyszał o różnych właściwościach tranu. Jest to olej, który może pochodzić z wątroby dorsza czy nawet wątroby rekina. Wybór mamy bardzo obszerny, ale który tran działa najlepiej? Pytanie to jest trudne, ponieważ wielu producentów rozcieńcza swoje produkty, tym samym sprawiając, że stają się bezużyteczne. Pod koniec artykułu wskażę, czym sugerować się przy wyborze tranu.
Przede wszystkim tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej z wątroby dorsza i rekina zawiera ważne kwasy, do których należą EPA, DHA, a także omega 3, 6. To one są odpowiedzialne za prawidłową krzepliwość krwi, wspomagają pracę serca oraz przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów.
W składzie tranu możemy również znaleźć witaminy A oraz D. Mają one duży wpływ na nasz wygląd, odpowiadają za mocne włosy, paznokcie, poprawiają cerę, chronią i nawilżają oczy. Ponadto witamina D znakomicie wpływa na kości (stają się mocniejsze), a także reguluje metabolizm. W tranie możemy również znaleźć witaminę E, która przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, a także zapobiega problemom z układem krążenia.
Warto również powiedzieć nieco o kwasach tłuszczowych omega 3 oraz 6. W tranie występują one w najkorzystniejszych proporcjach 1:4. Trzeba przyznać, że dieta przeciętnej osoby nie jest tak skomponowana, by dostarczyć do organizmu kwasy omega w takich proporcjach. Proporcja ta jest bardzo ważna z jednego powodu – gdy w naszym organizmie jest za dużo kwasów omega 6, to kwas omega 3 zaczyna go wypierać, a to przyczynia się do zmniejszenia reakcji na enzymy mające na celu hamowanie istniejących stanów zapalnych.
Jakie są właściwości tranu?
Tran ze względu na liczne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływa pozytywnie na wiele aspektów naszego zdrowia.
1. Wzmaga pracę układu odpornościowego
Tę właściwość zawdzięczamy obecności kwasów omega, to one pobudzają organizm do produkowania hormonów przeciwzapalnych. Tran posiada również witaminę A, która uszczelnia błony śluzowe, dzięki temu drobnoustroje nie przedostają się do wnętrza organizmu. Warto pić tran w okresie wzmożonej zachorowalności (jesień, zima).
2. Rozwój organizmu
Kwas DHA jest bardzo ważnym budulcem dla naszego mózgu, ponadto przyczynia się on do prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie tranu poprawia koncentrację oraz pamięć. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Ponadto tran ze względu na swoją bogatą zawartość dba o narząd wzroku, a także wspiera prawidłową pracę serca.
3. Wspiera układ krążenia
Regularne spożywanie tranu zapobiega licznym chorobom związanym z układem krążenia oraz naczyniami krwionośnymi. Ponadto w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu, arytmii serca, stabilizuje ciśnienie, chroni przed miażdżycą, a nawet uśmierza ból migrenowy i przyczynia się do blokowania jego powstawania.
4. Wzmacnia kości
Tran wzmacnia nie tylko strukturę kości, ale również zębów. Dlatego też wiele osób poleca spożywanie tranu małym dzieciom.
5. Odmładza
Regularne spożywanie tranu przyczynia się do regeneracji naskórka, a także poprawia jakość oraz wytrzymałość włosów i paznokci. Ponadto niweluje trądzik i inne zmiany skórne.
Te wszystkie korzystne właściwości kryją się w tranie, który został wyprodukowany z wątroby dorsza. Natomiast tran wyprodukowany z wątroby rekina poza powyższymi właściwościami ma jeszcze jedną, bardzo ważną zaletę, a mianowicie chroni przed nowotworami. Dzieje się tak ze względu na obecność skwalenu, alkiloglicerolów i alkoksyglicerolów. Według badań, regularne spożywanie oleju z wątroby rekina powoduje wzrost interferonu o 64 procent. Ponadto wzrostowi ulega czynnik martwicy nowotworu TNF o 26 procent. Oficjalną dokumentację z tego badania możecie znaleźć na tej stronie.
Który tran oraz olej z wątroby rekina jest najlepszy?
Zacznijmy od tranu. Przede wszystkim przy jego wyborze powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość kwasów EPA, DHA oraz omega 3 i 6. Im więcej, tym lepiej.
Minimalne zawartości kwasów powinny kształtować się na mniej więcej takim poziomie:
- DHA – 400 mg,
- EPA – 300 mg,
- kwasy omega – 160 mg.
Artur Topolski (Specjalista żywienia)
Komentarze
Takie pytanie. Niedawno kupiłem tran z wątroby rekina gdzie w składzie jest 3 kapsułki - DHA 45mg, EPA 12 mg. Odbiega to znacznie od podanych w artykule poziomów. Czy ten tran mogę sobie po prostu darować.
dziękuję Pana rady sa nieocenione, moim skromnym zdaniem powinno się jeszcze zwrócić uwagę na pochodzenie
Bardziej niż tean czy olej z wątroby polec am olej z ryb. Jest najlepszym źródłem kwasów omega 3!
Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule artykułu, wybieram tran norweski. Piję tran polskiej firmy Gal, który nie zawiera w składzie rtęci i innego dziadostwa. Polecam picie tranu każdemu.
ja jakoś się przekonałam w końcu do tranu, kupiłam sobie mollers forte bo jest w kapsułkach i tak wygodniej mi się go bierze, wiem że tran jest bardzo dobry dla kości i odporności, dla mnie to taki najbardziej naturalny sposób zeby jakoś zimę bez chorowania przetrwać i jak do tej pory się udaje
Tran zwiększa też odporność organizmu. Skuteczny jest w działaniu z innymi witaminami, ja sotsuję Tran Cod Oil Liver z wit. A oraz D. Polecam!