Dodano: 2016-11-16

Zadbaj o swoje jelita – pozbądź się złogów pokarmowych! Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Złogi pokarmowe znajdują się w każdym organizmie, a najwięcej powstaje ich w wyniku niezdrowego odżywiania. W twoich jelitach możne znajdować się nawet 15 kg złogów pokarmowych. Zobacz, jak się ich pozbyć!

sposób na złogi pokarmowe

Złogi pokarmowe a zdrowe jelita

Wśród chorób układu pokarmowego często występują problemy związane z pracą jelit. Nie można bagatelizować takich objawów jak biegunki, wzdęcia, choroby skórne, a nawet chroniczne zmęczenie. W jelicie znajdują się kosmki, dzięki którym składniki odżywcze dostają się do krwi, a stąd rozprowadzane są po całym organizmie. 

W wyniku nieprawidłowej diety w jelicie mogą odkładać się złogi pokarmowe. Średnio każdy z nas ma ich około 5-7 kg. Jednakże osoby, które nie dbają o swoją dietę, czyli spożywają duże ilości żywności przetworzonej, alkoholu oraz glutenu, mogą mieć nawet 15 kg złogów! Zalegające resztki pokarmowe mogą powodować nadwagę, zaparcia, choroby jelita, zgagę, słabe włosy, wzdęcia, a nawet osłabienie organizmu. 

Co robić, by nie dopuścić do powstawania złogów?

W pełni nie da się ich wykluczyć, zawsze będą one powstawały. Natomiast można w znacznym stopniu ograniczyć proces ich powstawania. Po pierwsze, należy jeść 5 małych posiłków dziennie, do tego warto, aby posiłki były bogate w błonnik pokarmowy. Duże ilości naturalnego błonnika możemy znaleźć w orzechach włoskich, czarnej porzeczce, kaszy gryczanej i jęczmiennej, brązowym ryżu, czy płatkach owsianych.

Błonniki dzielą się na rozpuszczalne w wodzie, nierozpuszczalne w wodzie oraz częściowo rozpuszczalne w wodzie. Jeśli chcemy ograniczyć powstawanie złogów pokarmowych, to kluczową rolę odgrywa błonnik z zawartością celulozy, ligninami oraz hemicelulozy. Te składniki nie ulegają degradacji w jelicie grubym, dzięki czemu pokarm nie zalega w naszych jelitach. Dlatego też, aby osiągnąć taki skład, trzeba szukać błonnika, który będzie zawierał kilka różnych nasion.

Złogi pokarmowe – jak się ich pozbyć?

W celu pozbycia się obecnych złogów pokarmowych możemy wykonać specjalny napój, który się z nimi upora. Należy go pić raz dziennie przez dwa tygodnie!

Składniki:

  • szklanka wody mineralnej;
  • 3 daktyle;
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
  • 2 szklanki liści szpinaku;
  • 2 banany;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia;
  • 1 łyżeczka probiotyku czyszczącego jelita.

Siemię lniane jest niezbędne do tego koktajlu, a to ze względu na duże ilości błonnika oraz lignanów, które nie tylko oczyszczają jelita, ale również korzystnie wpływają na trawienie. Przy wyborze siemienia lnianego warto zwrócić uwagę na odpowiedni rodzaj. Najwięcej korzystnych składników zawiera złote siemię lniane.

Młody jęczmień zawiera liczne składniki, które wpływają na trawienie, oczyszczanie jelit, a także zabezpiecza przed powstawaniem wolnych rodników, które są niebezpieczne dla organizmu. Ponadto badania wykonane przez ekspertów z Rural Development Administration udowodniły, iż w wyniku spożywania pędów jęczmienia nie tylko pozbędziemy się złogów, ale również zmniejszymy masę ciała nawet o 8 procent. Należy pamiętać, iż najzdrowszy jest młody jęczmień otrzymany z soku, który następnie poddany jest procesowi suszenia, a w efekcie tego otrzymujemy proszek. Co najważniejsze, proces suszenia wykonuje się w niskiej temperaturze, która pozwala zachować wszystkie niezbędne składniki odżywcze. 

Przy wyborze specjalnego probiotyku, który oczyści jelita, należy kierować się zawartością. Szukamy takiego, który zawiera jednocześnie prebiotyki, probiotyki i błonnik. Ważne, aby w jego składzie znalazły się łupiny babki jajowatej, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym, jednocześnie usuwając zbędne złogi pokarmowe. Ponadto w jego składzie muszą zawierać się przynajmniej dwa szczepy bakterii probiotycznych (Lactobacillus oraz Bifidobacterium), które odbudują florę jelitową.

Wykonanie:
Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste, wystarczy wszystkie składniki wrzucić do blendera, a następnie miksować przez kilka minut. Tak przygotowany napój należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 1 dzień.

Stosowanie:
Taki napój wystarczy stosować raz dziennie przez dwa tygodnie, pora spożycia jest obojętna.

Autor:
Artur Topolski (Specjalista Żywienia)

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

P Artur ze to jaki ten próżniowy ma być prBogumilaoszę nazwę. I czy jęczmień może być w tabletkach. To ile

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

To jaki probiotyk ? Sorry slownik

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A jeżeli się ma celikie to bez jęczmienia się obejdzie?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A jaki to konkretnie może być probiotyk? Mogę prosić o nazwę?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Panie Arturze czy przygotowany napój należy wypić cały jednego dnia (będzie tego całkiem pokaźna ilość) czy można go podzielić na dwa dni, skoro dopuszcza się przechowywanie jego przez jeden dzień w lodówce?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Gdzie można kupić dobry probiotyk czyszczący jelita o jakim mówisz w przepisie

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Panie Arturze z uwagą czytam Pana artykuły, są bardzo ciekawe i przydatne! Martwi mnie jednak że nie odpowiada pan bieżąco grazk@na nurtujące pytania.....brak czasu?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A jak ktos nie trawi banana i nie nawidzi jego zapachu i smaku

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

A czy moga stosowac go kobiety w ciazy?

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi

Lewatywy z uryny tez pomagają usunąć złogi kalowe. Małachow o tym pisze, pdf do ściągnięcia w googlach.

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi