Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 8 9 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 122

Wątek: Zdrowe desery

  1. #61
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Oleńko, Twoich przepisów to nikt nie przebije...
    cisza zapadła bo nam głupio, że nie mamy co dodać

  2. #62
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    No ale jak na coś wapdniecie to dajcie znać

  3. #63
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    ja wpadłam na interia.pl na przepisy deserów
    podaję linki, może wyszperacie tam dla siebie coś więcej

    TORCIK MALINOWY
    porcja torciku 160 kc
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    BRZOSKWINIE Z LODAMI
    porcja 150 kc
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    poprawka to ten sam torcik, na który przepis wcześniej podała Oleńka juz nawet w necie nie ma nic, czego Oleńka nie podała

  4. #64
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    wygrzebałam w swojej biblioteczce książkę "najlepsze przepisy diety 1000kc"
    szperam w deserach
    zaraz coś przepiszę....

    z gatunku 100kc i mniej na ciepło:

    zabajone
    4 porcje
    - 2 jaja
    - 1/2 łyżeczki słodziku
    - 3 łyżki sherry
    jaja wbić do dośc dużej miski, dodać słodzik, wlać sherry. umieścić nad garnkiem z gorącą wodą i ubić na gęstą, jasną pianę. spróbować i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek i natychmiast podawać.

    melon na ciepło z imbirem
    4 porcje
    - 1 melon
    - 1 łyżka startego świeżego imbiru (hmmm z tym chyba będzie najtrudniej)
    - 1/2 szkl wytrawnego białego wina
    - 1 laska cynamonu
    - słodzik
    - 4 łyżeczki chudego twarożku
    melona obrać, przekroić na pół, usunąc pestki, pokroić na 8 kawałków. wino wymieszać z imbirem i cynamonem w rondelku, dosłodzić do smaku. doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 minuty.dodać melona i gotować jeszcze przez 2 minuty. kawałki melona ostrożnie przełożyć na ogrzane talerze, trzymać w ciepłym miejscu. zwiększyć ogień, gotować aż połowa płynu wyparuje. polać melona, podawać z łyżeczką twarożku.

  5. #65
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    omlety 3 rodzaje - w zal od dodatku
    2 porcje, ok. 100 kc lub mniej każda
    - 1 duże jajo
    - słodzik
    - 1 łyżka wody
    - odrobina margaryny
    dodatki:
    1) 4 łyżeczki niskosłodzonego dżemu
    2) 100g pokrojonych w plasterki truskawek
    3) 1 obrane posiekane kwaśne jabłko, 2 łyżeczki wody, szczypta cynamonu (razem poddusić)

    żółtko ubić ze szczyptą słodziku i łyżką wody. białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałej masy, mieszając łyżką. odrobinę tłuszczu roztopić na małej patelni, wlać połowę masy jajecznej i smażyć, aż spód się zarumieni. wstawić do piekarnika i pioec, aż omlet podniesie się i nabierze złotej barwy. nałożyć dodatek, założyć na pół, oprószyć słodzikiem i natychmiast podawać. z resztą masy jajecznej postąpić tak samo

  6. #66
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    krem waniliowy
    4 porcje
    - 2 jaja
    - 1 łyżeczka słodziku
    - 2 szkl podgrzanego odtłuszczonego mleka
    - kilka kropli esencji waniliowej
    jaja ubić ze słodzikiem. ubijając wlać podgrzane mleko. w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić esencją waniliową. włożyć naczynie do blaszki do pieczenia, zalać zimną wodą na wysokość 1 cm. piec w temp 150 stopni przez około 1 godzinę, aż stężeje. podawać na ciepło

    można zamias e. waniliowej dodać esencji migdałowej lub cynamon i odrobinę startej skórki z pomarańczy

  7. #67
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    desery 100 kc lub mniej, na zimno

    deser truskawkowo-bananowy
    4 porcje
    - 225 g dojrzałych truskawek
    - 1 łyżka dżemu truskawkowego
    - 4 małe dojrzałe banany
    - 1 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
    dwie przepołowione truskawki z ogonkiem zachować do przybrania.pozostałe zmiksować z bananamii dżemem na pulpę, dodać jogurt, miksować jeszcze przez chwilę. przełożyć do miseczek, przybrać połówkami truskawek i schłodzić przed podaniem.

    twarożek z owocami
    4 porcje
    - 225g świeżych owoców (truskawki, maliny, nektarynki albo brzoskwinie)
    - 225g odtłuszczonego twarogu
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - słodzik
    4 owoce zachować do przybrania, resztę rozgnieść, wymieszać z twarożkiem. doprawić sokiem z cytryny, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek, schłodzić i podawać przybrane owocami.

  8. #68
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    sałatka z melona i kiwi
    4 porcje
    - 1 mały melon
    - 4 obrane kiwi
    - 1 szklanka soku jabłkowego
    - 2 gałązki mięty
    - kilka małych listków mięty
    melona przekroić na pół, wybrać miąższ, przełożyć do miski, dodać dwa pokrojone w plasterki owoce kiwi. pozostałe dwa kiwi zmiksować z sokiem jabłkowym i miętą. przecisnąć przez sito nad miską z owocami, żeby usunąc pestki.wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę , przybrać listkami mięty i podawać.

    koniec na dzisiaj
    może coś się z tego przyda
    paaaa

  9. #69
    olenkaaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Amerykańskie ciasteczka z müsli


    - 1 filiżanka miękkiego masła
    - 1 filiżanka cukru pudru
    - 1 jajko
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 filiżanki mąki
    - 1 filiżanka wiórków kokosowych - 2 filiżanki müsli z rodzynkami, orzechami itp.
    - 1/2 łyżeczki sody
    - 1/8 łyżeczki soli
    Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej mikserem) Dodać jajko. Mąkę wymieszać z sodą i solą, przesiać do masy, wymieszać.
    Dodać wiórki i müsli wymieszać łyżką( będzie bardzo gęste). Nakładać małe porcje na posmarowaną tłuszczem blachę zachowując ok. o,5 cm odstępu. Piec w 180 stopniach ok.10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.. Gdy ostygną przechowywać w zamkniętej puszce na ciasteczka.
    UWAGA: ciasteczka są po prostu przepyszne!!!

  10. #70
    Guest

    Domyślnie

    olenka, jak juz wszyscy tu mowia, tak i ja powiem: swietne przepisy jak mamuski nie bedzie dlugi czas w domu to upichce cos, bo pod jej obecnoscia.. eh.. przerazi sie a na wczesniejszych stronach bylo coso ryzu z jablkami.. i nie jestem pewna czy dobrze mysle, co do ich przygotowania... utrzec jablka, ugotowac ryz. potem do szklanego naczynia dac warstwe ryzu potem jablek ryzu jablek a na koniec cynamon, tak?:> jesli chodzi o gotowanie to lubie ale gorzej z efektami:>

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 5 6 7 8 9 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •