-
Oleńko, Twoich przepisów to nikt nie przebije...
cisza zapadła bo nam głupio, że nie mamy co dodać
-
No ale jak na coś wapdniecie to dajcie znać
-
ja wpadłam na interia.pl na przepisy deserów
podaję linki, może wyszperacie tam dla siebie coś więcej
TORCIK MALINOWY
porcja torciku 160 kc
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
BRZOSKWINIE Z LODAMI
porcja 150 kc
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
poprawka to ten sam torcik, na który przepis wcześniej podała Oleńka juz nawet w necie nie ma nic, czego Oleńka nie podała
-
wygrzebałam w swojej biblioteczce książkę "najlepsze przepisy diety 1000kc"
szperam w deserach
zaraz coś przepiszę....
z gatunku 100kc i mniej na ciepło:
zabajone
4 porcje
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki słodziku
- 3 łyżki sherry
jaja wbić do dośc dużej miski, dodać słodzik, wlać sherry. umieścić nad garnkiem z gorącą wodą i ubić na gęstą, jasną pianę. spróbować i w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek i natychmiast podawać.
melon na ciepło z imbirem
4 porcje
- 1 melon
- 1 łyżka startego świeżego imbiru (hmmm z tym chyba będzie najtrudniej)
- 1/2 szkl wytrawnego białego wina
- 1 laska cynamonu
- słodzik
- 4 łyżeczki chudego twarożku
melona obrać, przekroić na pół, usunąc pestki, pokroić na 8 kawałków. wino wymieszać z imbirem i cynamonem w rondelku, dosłodzić do smaku. doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 minuty.dodać melona i gotować jeszcze przez 2 minuty. kawałki melona ostrożnie przełożyć na ogrzane talerze, trzymać w ciepłym miejscu. zwiększyć ogień, gotować aż połowa płynu wyparuje. polać melona, podawać z łyżeczką twarożku.
-
omlety 3 rodzaje - w zal od dodatku
2 porcje, ok. 100 kc lub mniej każda
- 1 duże jajo
- słodzik
- 1 łyżka wody
- odrobina margaryny
dodatki:
1) 4 łyżeczki niskosłodzonego dżemu
2) 100g pokrojonych w plasterki truskawek
3) 1 obrane posiekane kwaśne jabłko, 2 łyżeczki wody, szczypta cynamonu (razem poddusić)
żółtko ubić ze szczyptą słodziku i łyżką wody. białko ubić na sztywną pianę i dodać do pozostałej masy, mieszając łyżką. odrobinę tłuszczu roztopić na małej patelni, wlać połowę masy jajecznej i smażyć, aż spód się zarumieni. wstawić do piekarnika i pioec, aż omlet podniesie się i nabierze złotej barwy. nałożyć dodatek, założyć na pół, oprószyć słodzikiem i natychmiast podawać. z resztą masy jajecznej postąpić tak samo
-
krem waniliowy
4 porcje
- 2 jaja
- 1 łyżeczka słodziku
- 2 szkl podgrzanego odtłuszczonego mleka
- kilka kropli esencji waniliowej
jaja ubić ze słodzikiem. ubijając wlać podgrzane mleko. w razie potrzeby jeszcze dosłodzić. przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić esencją waniliową. włożyć naczynie do blaszki do pieczenia, zalać zimną wodą na wysokość 1 cm. piec w temp 150 stopni przez około 1 godzinę, aż stężeje. podawać na ciepło
można zamias e. waniliowej dodać esencji migdałowej lub cynamon i odrobinę startej skórki z pomarańczy
-
desery 100 kc lub mniej, na zimno
deser truskawkowo-bananowy
4 porcje
- 225 g dojrzałych truskawek
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 4 małe dojrzałe banany
- 1 1/4 szklanki niskotłuszczowego jogurtu
dwie przepołowione truskawki z ogonkiem zachować do przybrania.pozostałe zmiksować z bananamii dżemem na pulpę, dodać jogurt, miksować jeszcze przez chwilę. przełożyć do miseczek, przybrać połówkami truskawek i schłodzić przed podaniem.
twarożek z owocami
4 porcje
- 225g świeżych owoców (truskawki, maliny, nektarynki albo brzoskwinie)
- 225g odtłuszczonego twarogu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- słodzik
4 owoce zachować do przybrania, resztę rozgnieść, wymieszać z twarożkiem. doprawić sokiem z cytryny, w razie potrzeby dosłodzić do smaku. przełożyć do miseczek, schłodzić i podawać przybrane owocami.
-
sałatka z melona i kiwi
4 porcje
- 1 mały melon
- 4 obrane kiwi
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 2 gałązki mięty
- kilka małych listków mięty
melona przekroić na pół, wybrać miąższ, przełożyć do miski, dodać dwa pokrojone w plasterki owoce kiwi. pozostałe dwa kiwi zmiksować z sokiem jabłkowym i miętą. przecisnąć przez sito nad miską z owocami, żeby usunąc pestki.wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę , przybrać listkami mięty i podawać.
koniec na dzisiaj
może coś się z tego przyda
paaaa
-
Amerykańskie ciasteczka z müsli
- 1 filiżanka miękkiego masła
- 1 filiżanka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 2 filiżanki mąki
- 1 filiżanka wiórków kokosowych - 2 filiżanki müsli z rodzynkami, orzechami itp.
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki soli
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (najlepiej mikserem) Dodać jajko. Mąkę wymieszać z sodą i solą, przesiać do masy, wymieszać.
Dodać wiórki i müsli wymieszać łyżką( będzie bardzo gęste). Nakładać małe porcje na posmarowaną tłuszczem blachę zachowując ok. o,5 cm odstępu. Piec w 180 stopniach ok.10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.. Gdy ostygną przechowywać w zamkniętej puszce na ciasteczka.
UWAGA: ciasteczka są po prostu przepyszne!!!
-
olenka, jak juz wszyscy tu mowia, tak i ja powiem: swietne przepisy jak mamuski nie bedzie dlugi czas w domu to upichce cos, bo pod jej obecnoscia.. eh.. przerazi sie a na wczesniejszych stronach bylo coso ryzu z jablkami.. i nie jestem pewna czy dobrze mysle, co do ich przygotowania... utrzec jablka, ugotowac ryz. potem do szklanego naczynia dac warstwe ryzu potem jablek ryzu jablek a na koniec cynamon, tak?:> jesli chodzi o gotowanie to lubie ale gorzej z efektami:>
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki