Pół szklanki kuskusu zalać osoloną, wrzącą wodą (woda ma sięgać 1 cm ponad powierzchnię kuskusu). Przykryć, odstawić na 10 minut.
2 pomidory umyć, sparzyć, zdjąć z nich skórkę i rozdrobnić miąższ. Zmieszać miąższ z kuskusem, doprawić bazylią (najlepiej świeże listki), ziołami prowansalskimi i solą.
1 młodą cukinię przekroić wzdłuż (wcześniej umyć oczywiście), wydłubać łyżeczką trochę miąższu tak, żeby powstały "łódeczki". Posolić i wypełnić nadzieniem z kuskusu.
Do żaroodpornego naczynia wlać odrobinę oliwy, włożyć cukinie i wstawić do piekarnika. Piec tak długo, aż cukinia będzie miękka (ok. 30 minut chyba wystarczy).

Jadłam to dzisiaj, jest pyszne, lekkie i sycące. Wg. tego przepisu wychodzi jedna porcja, czyli 1 cukinia na 1 osobę.
Smacznego