![]()
DLA CIEBIE
![]()
![]()
Podstawowe rodzaje drinków
Bowls
Łagodne napoje mieszane gaszące pragnienie i orzeźwiające. Zwykle przyrządza się je z win wytrawnych (przeważnie z białych), cukru, owoców i szampana lub innego wina musującego. Podczas przygotowywania należy używać tylko lekkich perlistych win,
najlepiej mozelskich. Nie trzeba do napojów tego typu dodawać kostek lodu, które topniejąc rozwadniają go. Mocno schłodzony szampan lub inne wino musujące należy dolewać tuż przed podaniem. Po uzupełnieniu winem musującym nie mieszamy już napoju, by nie ulatniał się dwutlenek węgla, bez którego straci on swoje specyficzne właściwości. Jeśli bowl ma być słabszy zamiast wina musującego można użyć wody mineralnej.
Aperitif
Wytrawny koktajl o lekkim najczęściej ziołowym aromacie i niezbyt dużym stężeniu alkoholu. Napój ten podaje się tuż przed posiłkiem w celu zaostrzenia apetytu. Główne składniki aperitifów to: wódki gorzkie (bitters), wermuty, wina.
Cobbler
[b]Napój sporządzony z wina gronowego z dodatkiem wódek gatunkowych (gin, brandy, Curacao). Podaje się go w kieliszku do szampana albo w kieliszku koktajlowym, dodając aromatyczny owoc sezonowy. Do cobblera należy podawać słomkę.[/b]
Cocktail (Koktajl)
Cocktail w dosłownym tłumaczeniu "ogon koguta", jest to mieszanina napojów alkoholowych (np. wódki, likiery) z dodatkiem cukru, owoców lub esencji aromatycznych, często podawany z lodem. Istnieją coctaile mocne, słabe, słodkie, wytrawne, zestawione z dwóch lub trzech rodzajów wódek.
PODSYLAM MOC BUZIAKOW![]()
![]()
Zakładki