Link do
Piernikowego szaleństwa.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Link do
Piernikowego szaleństwa.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
"flaki" z boczniaków - czyli grzybowa inaczej
40 dag boczniaków
2 kostki rosołowe (ja używam drobiowych)
dwie marchewki
łyżka margaryny
łyżka mąki
woda
sól, pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie, majeranek, pieprz mielony
Kostki rosołowe wrzucić do wody, dodać pieprz ziarnisty, listek, ziele angielskie. machewki pokroić w drobną kostkę (albo na zapałkę) i ugotować. Boczniaki pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm w poprzek blaszek - koniecznie w poprzek, wygladają jak faki grzyby wrzuciś do wrżacego wywaru, chwilę pogotować (szybko miękną) z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać do "flaków: zagotować. doprawić solą, pieprzem mielonym, ew. magii i majerankiem - sporo. :P
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
TORCIK Z KASZKI MANNY
2 łyżki kaszki manny
1 szklanka mleka
1 masło roślinne (250g, to małe okrągłe)
2 żółtka
Szklanka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
bakalie, owoce kandyzowane, owoce dowolne, galaretka
Kaszkę z mlekiem ugotować, mieszając i wystudzić ale w temperaturze pokojowej
Masło roślinne wystawić z lodówki żeby się zagrzało
masło utrzeć dodać kaszkę 2 żółtka, szklankę pudru, zapach migdałowy i bakalie masę podzielić na dwie części do jednej dodać 3 łyżeczki kakao dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, nasączyć je herbatą (może być z alkoholem) (około szklanki na torcik)
ułożyć warstwę kakaową, znowu biszkopty, białą warstwę kremu, owoce do ozdoby, polać galaretką
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Warzywa z sosem pieczarkowo-drobiowym
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 230 kcal
[color=green]Składniki na 4 porcje:
Bewiczku, coś dla Ciebie
Surówka z pekińskiej
pół kapusty pekińskiej
dynia ze słoiczka
jabłko
suszone śliwki
sól
jogurt
i uwaga
szczypta chillli
Suróweczka wychodzi boska - słodko ostra do kurczaka idealna
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Kotleciki z jajek
4 jajka na twardo
2 jajka surowe
1 cebula
bułka tarta ( ja sama trę suche grahamki)
łyżka czubata otrębów przennych
sól, pieprz ziołowy
łyżka mustardy (lub chrzan, co wolimy)
olej
jajka na twardo i cebulkę zmielić. Dodać jajka surowe, łyżkę mustardy, bułkę i otręby (tyle ile wyjdzie, żeby dały się zrobić kotleciki) przyprawy. Mieszamy, formujemy kotleciki i obsmażamy na oleju.
Etap I start 2-01-2014 koniec......- odchudzanie SEZON NA ODCHUDZANIE ......
Etap II ..... wychodzenie z diety
Etap III ..... stabilizacja wagi i pilnowanie się do końca życia
Sałatka Z Selera Z Jabłkiem I Marchewką
1 duży seler
2 jabłka
3 marchewki
sok z jednej cytryny
sól, cukier, pieprz
1 pojemnik jogurtu
Seler, jabłka i marchew ucieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy z sokiem z cytryny. Jogurt mieszamy z cukrem, solą i pieprzem i polewamy sałatkę.
Sałatka porowa
Składniki:
2 duże pory
1 puszka kukurydzy
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Pora należy pokroić w plasterki, rodzynki sparzyć i osączyć, wymieszać razem z porem, dodać kukurydzę i doprawić majonezem. Sałatka gotowa!
Pozdrowienia
Znalazlam w gazetce, wiec wpisze, bo zrobie na wigilie
KARP WIGILIJNY W SOSIE
skladniki:
1 kg karpia,3 marchewki,2 pietruszki, por,pol selera,2 cebule,pol szklanki miodu naturalnego,lyzka utartego piernika,pol szklanki wytrawnego bialego wina,lyzka drobno krojonych migdalow,garsc rodzynek,szczypta cynamonu,2 gozdziki, pol cytryny,listek laurowy,ziele angielskie, sol
Przygotowanie
Karpia oplukac, posolic i pokroic w dzwonka.Ugotowac wywar z warzyw z dodatkiem liscia laurowgo,ziela angielskiego i gozdzika.Ugotowane warzywa odcedzic, a do wywaru klozyc karpia.Wody powinno byc tyle, by przykryla rybe.Gotowac na malym ogniu pod przykryciem,tak by nie rozgotowac ryby.
Sos
podgrzac miod,dodac starty piernik i szklanke wywaru z ryby.
Dodac gozdzik,cynamon i starta skorke z polowy cytryny.
Odcedzic. Dodac rodzynki i migdaly , posolic do smaku.
Goracego karpia ulozyc na polmisku i polac sosem
Keks z bakaliami.
Składniki
Po 10 dag suszonych jabłek , moreli, fig, gruszek, śliwek, kandyzowanych ananasów, skórki pomarańczowej , skórki cytrynowej, orzechów laskowych lub włoskich,( suszone owoce zalać przegotowaną wodą i odstawić na noc)
25 dag rodzynek,
pół szklanki mleka,
2 dag drożdży
25 dag mąki,
6 dag cukru,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki kardamonu,
szczypta mielonych goździków - można dać gotowe przyprawy do ciast,
Sposób przygotowania
Mleko lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Mąkę i sól wymieszać w misce, zrobić w środku dołek, wlać mleko z drożdżami, dodać cukier i przyprawy. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na 40 minut).
Drobno pokroić bakalie, śliwki i namoczone owoce. Wymieszać je z rumem. Odłożyć 4 łyżki bakalii a pozostałe dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wyrobić.
Z ciasta uformować podłużny bochenek, naciąć go na całej długości i posypać odłożonymi bakaliami. Przenieść na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec godzinę i 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Po 45 minutach pieczenia ciasto nakryć papierem, żeby się nie przypaliło.
Gdy ciasto ostygnie polać lukrem albo polewą czekoladową.
Do keksu można dodać bakalie i owoce takie jakie akurat mamy w domu
Zakładki